- Член од
- 4 мај 2009
- Мислења
- 2.476
- Поени од реакции
- 5.545
Се разбираме, секако. Се слагам со најголемиот дел од постот, посебно кон делот „кому не му се допаѓа дискусијата не мора да учествува во неа.“ Апсолутно си во право. Исто така се согласувам дека дебатирањето околу религијата ги засега егзистенцијалните прашања, па оттаму ваквата дискусија е интересна за многумина и секој има право да се произнесе. Темата „религија“ не е приватна сопственост на религиозните.Razlikata megju religiskite temi i site drugi temi na forumot e toa sto religijata ima samonametnata svetost i zaradi toa vernicite smetaat deka ne smee da bide napaganja. Mojot odgovor kon teistite i liberalnite ateisti e sleden, ako ne sakate da diskutirate religija, ne pisuvajte. Garantiram deka podforumov ke zamre zosto na militantnite ateisti za brzo vreme ke im zdosadi da se nadopolnuvaat megju sebe vo napadite protiv religiite ako nema nekoj od sprotivnata strana sto postojano oponira (Miki, Corbadzija i dr)
Zosto religijata da ne bide diskutirana? Zosto ateistite da ne se zamaraat so religija? Religijata gi opfaka najvaznite prasanja, zosto sme ovde, koj ne sozdal (i dali), koja e nasata cel etc. Ne moze i ne smee ovie prasanja da se ostavat samo vo racete na deklarativni vernici i random teolozi. Na kraj kraeva, javen forum e ova, neka pisuva koj kade saka. Za mene ovie temi i diskusii imaat pogolema vaznost od trivijalnite temi na ljubov i seks kade se rasprava kolku dlaboko treba zenata da go zeme vo usta, zosto mazite se idioti, dali Rajka postapila pravedno koga mu raskinala na Petko i taka natamu.
Se razbirame neli?
Нема да се согласам во делот за самонаметната светост -- барем во мојот пристап тоа го нема. Она што за мене е свето, не е за другите, ниту очекувам така да биде третирано. Немам никаков проблем да го прифатам тоа но можам да реагирам на понудените аргументи или на начинот на презентација. Ако сметам дека треба. Тоа право не може да ми се оспори. Интересно е, меѓутоа, како некои турбопљукачи се осеќаат увреѓени кога некој, за промена, ги исмева нивните верувања. Ако пљукањето ти е метод на комуникација, тогаш биди спремен да добиеш `ркул у фаца. As simple as that.
Секој може да искаже мислење, информирано да аргументира, да набада, да се курташачи...форумов трпи се`. Има модератори, има и правила. Кога сакам да одговорам некому (како во твојов случај) го правам тоа. Забелешката на Разиел беше за нивото на дискусијата и таа забелешка стои.