Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Razlikata megju religiskite temi i site drugi temi na forumot e toa sto religijata ima samonametnata svetost i zaradi toa vernicite smetaat deka ne smee da bide napaganja. Mojot odgovor kon teistite i liberalnite ateisti e sleden, ako ne sakate da diskutirate religija, ne pisuvajte. Garantiram deka podforumov ke zamre zosto na militantnite ateisti za brzo vreme ke im zdosadi da se nadopolnuvaat megju sebe vo napadite protiv religiite ako nema nekoj od sprotivnata strana sto postojano oponira (Miki, Corbadzija i dr)

Zosto religijata da ne bide diskutirana? Zosto ateistite da ne se zamaraat so religija? Religijata gi opfaka najvaznite prasanja, zosto sme ovde, koj ne sozdal (i dali), koja e nasata cel etc. Ne moze i ne smee ovie prasanja da se ostavat samo vo racete na deklarativni vernici i random teolozi. Na kraj kraeva, javen forum e ova, neka pisuva koj kade saka. Za mene ovie temi i diskusii imaat pogolema vaznost od trivijalnite temi na ljubov i seks kade se rasprava kolku dlaboko treba zenata da go zeme vo usta, zosto mazite se idioti, dali Rajka postapila pravedno koga mu raskinala na Petko i taka natamu.

Se razbirame neli?
Се разбираме, секако. Се слагам со најголемиот дел од постот, посебно кон делот „кому не му се допаѓа дискусијата не мора да учествува во неа.“ Апсолутно си во право. Исто така се согласувам дека дебатирањето околу религијата ги засега егзистенцијалните прашања, па оттаму ваквата дискусија е интересна за многумина и секој има право да се произнесе. Темата „религија“ не е приватна сопственост на религиозните.

Нема да се согласам во делот за самонаметната светост -- барем во мојот пристап тоа го нема. Она што за мене е свето, не е за другите, ниту очекувам така да биде третирано. Немам никаков проблем да го прифатам тоа но можам да реагирам на понудените аргументи или на начинот на презентација. Ако сметам дека треба. Тоа право не може да ми се оспори. Интересно е, меѓутоа, како некои турбопљукачи се осеќаат увреѓени кога некој, за промена, ги исмева нивните верувања. Ако пљукањето ти е метод на комуникација, тогаш биди спремен да добиеш `ркул у фаца. As simple as that.

Секој може да искаже мислење, информирано да аргументира, да набада, да се курташачи...форумов трпи се`. Има модератори, има и правила. Кога сакам да одговорам некому (како во твојов случај) го правам тоа. Забелешката на Разиел беше за нивото на дискусијата и таа забелешка стои.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Се е во ред, само за ниво на дискусија се потребни две страни. Пробај со Спиро да водиш нормален дијалог, еве ќе го наречеме експеримент :)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Се е во ред, само за ниво на дискусија се потребни две страни. Пробај со Спиро да водиш нормален дијалог, еве ќе го наречеме експеримент :)
Така е. Затоа бирај си соговорници. ;)

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Па си бирам јас. И за озбилен муабет и за занимација :)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Па си бирам јас. И за озбилен муабет и за занимација :)
Same here. Ама не се жалам дека со некој не можам да праам муабет. Лесно го решавам тој проблем. Не праам муабет со него. ;)

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Јасно. И не знам дали сум пишал за ова прашање кое често го среќавам на подфорумов: дали и на улица на сите им зборите вака за религијата?
Не, на улица 99% од луѓето не се расположени за муабет на таа тема и сигурно не ги замарам со тоа. Ако излезе прашањето во муабет ќе си кажам мој став како и за се друго. Тука на подфорумов тоа е темата, претпоставувам дека луѓето тука ги интересира таа тема инаку нема да отвораат.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Јасно. И не знам дали сум пишал за ова прашање кое често го среќавам на подфорумов: дали и на улица на сите им зборите вака за религијата?
Не, на улица 99% од луѓето не се расположени за муабет на таа тема и сигурно не ги замарам со тоа. Ако излезе прашањето во муабет ќе си кажам мој став како и за се друго. Тука на подфорумов тоа е темата, претпоставувам дека луѓето тука ги интересира таа тема инаку нема да отвораат.
Ево брате интерНиста, одговориќу ти. Ова е мој личен став кој се разбира, не е единствено исправен. На улица не разговарам за религија, ни-кад! :) За религија, секс и заработувачка не разговарам во детали, особено не на улица. Ова се приватни работи. На форумов сите имаме алтер ега и работата е поинаква па се просераваме до сто и назад. Овде секој со интернет конекција и тастатура постира шо сака. Како и да е, за било која чувствителна тема (а за мене ова е чувствителна тема) сериозно разговарам со сериозни соговорници. Ги бирам внимателно како што и тие (верувам) ме бираат и мене.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Не беше прашање тоа до тебе, пред неколку страни се премота пак од некаде ама не стигнав да го одговорам. Излезе темата во смисла дека на улица не би ги кажале истите работи што ги кажуваме тука. Не гледам зошто не би ги кажал, ама надвор од форум единствена прилика да зборам за религија е кога ќе ми дојдат оние со книгите на врата :) Иначе ставовите што ги имам се за секаде.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Не беше прашање тоа до тебе, пред неколку страни се премота пак од некаде ама не стигнав да го одговорам. Излезе темата во смисла дека на улица не би ги кажале истите работи што ги кажуваме тука. Не гледам зошто не би ги кажал, ама надвор од форум единствена прилика да зборам за религија е кога ќе ми дојдат оние со книгите на врата :) Иначе ставовите што ги имам се за секаде.
Не ги кријам, само не глеам потреба да ги промовирам. За мене религиската припадност е приватна работа, како и сексуалната ориентација. Ставовите по тези вопроси внимателно ги споделувам прибидејќи (според мене) потребни се соодветни партнери за таков разговор, како и соодветно време и место. Ја така глеам на работиве, а на другите им допуштам да се изјашњаваат и дискутираат на улица, во веце, у парк, у самопослуга...кај им е кејф.

G

galaxy

Гостин
Единствена причина поради која не зборувам за религијата во разговори надвор од делумната приватност која ми ја овозможува интернетот е заради предрасудите, зашто знам какви предрасуди сум имал и имам по однос на ова прашање.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Јас немам никаков проблем да зборувам за религијата и во живо. Всушност, ми претставува задоволство да им ја уништувам верата на луѓето околу мене. Се сеќавам во една прилика го извадов отец Стефан Санџаковски од чевли. На заминување човекот кој ме однесе кај него ми рече, срам да ти е, никогаш го немем видено отецот толку изнервиран...

:icon_lol:

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Јас немам никаков проблем да зборувам за религијата и во живо. Всушност, ми претставува задоволство да им ја уништувам верата на луѓето околу мене. Се сеќавам во една прилика го извадов отец Стефан Санџаковски од чевли. На заминување човекот кој ме однесе кај него ми рече, срам да ти е, никогаш го немем видено отецот толку изнервиран...

:icon_lol:
Тибам провокаторот, тибам...

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Мене пак ме интересира, зошто верниците се толку опседнати со атеистите, со ѓаволи, црни магии етцетера....

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Мене пак ме интересира, зошто верниците се толку опседнати со атеистите, со ѓаволи, црни магии етцетера....
Има еден шо е ептен опседнат со лукавиот, ама е атеист. Од уста не го вади. Го знаеш?

Kajgana Shop

На врв Bottom