Јас ги купувам од ординација ИРИС што се наоѓа кај Три бисери, над Седмица, во малиот трговски центар. И многу сум задоволна. Bausch & lomb, се знае. Флексибилни се, со нив можеш и да спиеш две вечери. Супер за почетници, не мора да ги вадиш и ставаш секој ден.[/quot
колку пари ги купуваш овие леќи ??
не е никаков проблем повеќе од препорачаното да ги користиш и сам ке приметиш кога ке изидат ке почнат да те грепкаат или печат по малце..и суви ке бидат....јас моите се тримесечни и ги удоговлекувам и по 5 максимум..и ок се до тогашкористам месечни леќи.Понекогаш ги користам и по месец и пол,два месеци.Очниот лекар ми рече дека не е проблем,ако не ми прават проблем.
друг некој искуства???
Тука некаде се. Јас купувам од Диоптра во ГТЦ, супер услужливи се пред секое купување и преглед бесплатен ми прават. Мислев дека се најскапи во Скопје но еве ти си нашла нешто поскапоЈас купувам од Бисер оптик ЕЛИ е сеа скапо ми ги наплатија викаат поскапале Bausch & lomb све на све околу 8600 ден. 6 пара леќи порано беа дупло поевтини.Дали е таа цената и на други места? Искуства??
Скоро во секоја оптика, освен обични, има и леќи во боја, би требало цената да е иста како и за обичните (со диоптер), околу 2000 ден. за пар, плус треба и течност за чистење која е околу 600-800 ден. Прашај прво во оптика или на очен лекар дали треба и преглед, зошто обично леќи без рецепта не се продаваат.Да не знае некој колку пари се движат естетките леќи оние за менување на бојата на окото,каде ги има и како се користат?
Ако те сватив добро земаш...1 пар леќи кои траат 3 месеци и ги плаќаш 1800?Јас користам 4 пара за цела год и ги платив околу 4 000,ама несум задоволен и сакам да ги сменамТука некаде се. Јас купувам од Диоптра во ГТЦ, супер услужливи се пред секое купување и преглед бесплатен ми прават. Мислев дека се најскапи во Скопје но еве ти си нашла нешто поскапоЈас не се осудувам да дадам толку пари одеднаш, па зимам 3 месечни по еден пар, ако не се лажам некаде 1800 се. Последниот пат ми нудеа месечни леќи многу поквалитетни од тие јас што ги користам Bausch&Lomb, пар чинеше некаде 2400, но сепак не сум одлучила да земам нешто поскапо од 2000 ден.
Па вештачките солзи баш за тоа се, за ситуации кога се сушат очите, а капки за очи не, никакви капки не треба. Тоа предходно што си го праел, со вади-стави на леќите ти е непотребно малтретирање. За тоа кои вештачки капки, ќе ти кажат најдобро во аптека или кај што идеш на преглед на оптичар. Сепак, не би требало да праи некоја разлика од која фирма ќе се, знам дека Алкалоид имаат вештачки солзи, Прокулин се викаат, ама најдобро види по аптекиве кои ќе ти ги препорачаат.Едно прашање до колегите леќариносам меки леќи подолго време. Немам проблем да ги носам по неколку часа, ама имам проблем со работи кои го замараат окото (читање или седење пред компјутер). После саат време веќе чувствувам замор на окото, исушено е. Добро, ќе земеш течност(оптифри,рену,оптикпро) ќе ги посипеш ќе ги ставиш пак и полесно ама работата е што не можеш течноста да ја влечкаш насекаде не е баш практично. Прашањето е дали може/смее/треба во такви ситуации да се користат капки за очи или вештачки солзи(значи без да се вадат леќите) и се разбира доколку да кои од нив.