Бела Чума во Албанија-скоро 250,000 луѓе помалку за 10 години

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Доколку е така, зашто пропадна пописот ?
Според тебе доколку досегашната бројка од 25% е реална, а викаш дека имаат висок природен прираст во интерес би им било да бидат 30%. Според рамковниот тоа би значело уште поголема моќ на албанските партии. Но свесни за реалноста го бојкотираа пописот.
--- надополнето: 23 декември 2011 во 02:06 ---

Ќе го земете 100%

--- надополнето: 23 декември 2011 во 02:07 ---

Најде кој да збори за смрдеа.
пописот пропадна зошто не се знаеше кој јаде кој пие,едни попишувачи попишуваа по една методологија а други по друга,односно,едните ги попишуваа и тие во странство а другите не ги прифаќаа да ги попишат тие што се отсутни од земјава...

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.588
пописот пропадна зошто не се знаеше кој јаде кој пие,едни попишувачи попишуваа по една методологија а други по друга,односно,едните ги попишуваа и тие во странство а другите не ги прифаќаа да ги попишат тие што се отсутни од земјава...
Тоа воопшто е точно речено во уопштен стил како што си напишал. Пописот не беше прифатен од државниот врв па "пропадна" затоа што имаше активна манипулација на теренот од страна на Албанските политички партии за да се зголеми бројот на Шќиптарите согласно со побарувањата на Рамковниот договор.

Имено, обидот беше како и во 2002-ра година да се попишуваат едни исти луѓе по неколку пати противно на тоа како е пропишано вио законот -- и тоа во повеќе држави -- со што неколкупати се зголемува нивниот број во регистрите на тие држави секој пат.

3а разлика од 2002-ра, овој пат немашу услови да се изведе пописен фалсификат и владата да го легитимира. Прво нема корумпирана влада, второ нема корумпирани институции, трето нема слух во странство (базрем не толку како што беше случајот пред 10 години).

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/mk/features/setimes/features/2011/10/17/feature-03

.

.

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Тоа воопшто е точно речено во уопштен стил како што си напишал. Пописот не беше прифатен од државниот врв па "пропадна" затоа што имаше активна манипулација на теренот од страна на Албанските политички партии за да се зголеми бројот на Шќиптарите согласно со побарувањата на Рамковниот договор.

Имено, обидот беше како и во 2002-ра година да се попишуваат едни исти луѓе по неколку пати противно на тоа како е пропишано вио законот -- и тоа во повеќе држави -- со што неколкупати се зголемува нивниот број во регистрите на тие држави секој пат.

3а разлика од 2002-ра, овој пат немашу услови да се изведе пописен фалсификат и владата да го легитимира. Прво нема корумпирана влада, второ нема корумпирани институции, трето нема слух во странство (базрем не толку како што беше случајот пред 10 години).

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/mk/features/setimes/features/2011/10/17/feature-03
.
ти продолжи да слушаш во спасителските изјави на Груевски и далеку ќе стигнеш...
а сите сегашни показатели покажуваат дека бројот на албанци не е под 25% а не па под 20%!

ако Македонија сакаше да го реши прашањето со албанците,тоа можеше да го направи во 2001,со тоа што ќе им го дадеше на албанците полошкиот регион-каде се густо населени и каде живеат скоро 250,000 албанци,со тоа % на албанците ќе паднеше на околу 14% и ќе се ставеше крај на албанците и нивното ширење и влијание...но тоа е завршена приказна и време е да се соочиме со реалноста!

еве за кој дел станува збор

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
ти продолжи да слушаш во спасителските изјави на Груевски и далеку ќе стигнеш...
а сите сегашни показатели покажуваат дека бројот на албанци не е под 25% а не па под 20%!

ако Македонија сакаше да го реши прашањето со албанците,тоа можеше да го направи во 2001,со тоа што ќе им го дадеше на албанците полошкиот регион-каде се густо населени и каде живеат скоро 250,000 албанци,со тоа % на албанците ќе паднеше на околу 14% и ќе се ставеше крај на албанците и нивното ширење и влијание...но тоа е завршена приказна и време е да се соочиме со реалноста!

еве за кој дел станува збор

Слабо оди математиката, а!?
Во Македонија не само што не живеат 450 000 Албанци, туку не живеат ниту 1 300 000 Македонци.
Сепак степенот на иселување е поголем кај Албанците, па така доколку се спроведеше пописот како што треба резултатите ќе се променеа само малку. Намалување за околу 2 проценти кај Албанците, кај Ромите ќе имаше покачување, а кај Македонците процентот ќе останеше ист.
Eдинствена драстична промена ќе беше бројот на население.
Но гегите одат со уцена: Или повеќе или ништо (че го пукам). Органите на државата се немоќни да се спротивстават на оваа уцена кога терористи се рамноправен дел од власта.
Туку темата е за Албанија, каде што никогаш не била забележана помала стапка на наталитет во историјата на оваа држава. Затоа забранија изјаснување според етничка припадност па сега и Ромите од Тирана ги вкалкулираа во вкупниот број Албанци.
Ромале-Шота.

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Слабо оди математиката, а!?
Во Македонија не само што не живеат 450 000 Албанци, туку не живеат ниту 1 300 000 Македонци.
Сепак степенот на иселување е поголем кај Албанците, па така доколку се спроведеше пописот како што треба резултатите ќе се променеа само малку. Намалување за околу 2 проценти кај Албанците, кај Ромите ќе имаше покачување, а кај Македонците процентот ќе останеше ист.
Eдинствена драстична промена ќе беше бројот на население.
Но гегите одат со уцена: Или повеќе или ништо (че го пукам). Органите на државата се немоќни да се спротивстават на оваа уцена кога терористи се рамноправен дел од власта.
Туку темата е за Албанија, каде што никогаш не била забележана помала стапка на наталитет во историјата на оваа држава. Затоа забранија изјаснување според етничка припадност па сега и Ромите од Тирана ги вкалкулираа во вкупниот број Албанци.
Ромале-Шота.
во Албанија малцинствата не се на нивото на кои мислиш...единствена опасност од малцинствата во Албанија се грците од кои најголем дел се грцизирани власи и циганите,се останато е банално!

добро темата може да иде и поопширно зошто станува збор за Албанија/Албанци а со ова се гледа дека повеќе од половината од албанците живеат околу Албанија отколку во самата држава...

бројот на иселување на албанци од Македонија не е на нивото како во Косово или Албанија...тука ниту се случи голема војна,ниту имаше економска заостанатост до степенот како во Албанија од каде во еден бран побегнаа во доста побогати држави,Грција и Италија,кои патем се многу блиску до Албанија!

по % ќе биде вака и запамти ги овие резултати

цигани-3%
срби-1,5%
власи-0,4%
босанци-1%
турци-4%
македонци-62%
албанци-27% евентуално 28%

значи пред да навлегувам дубински,само погледни го прирастот по етничка заедница во периодот 2008-2009-2010

родени/умрени

Makedonci

12.254/14.140
12.490/14.332
12.658/14.298

Albanci

7.309/3.170
7.454/3.023
7.888/3.073

Cigani

1.558/449
1.749/456
1.806/457

Turci

979/417
1.087/467
1.080/450

Srbi

138/375
128/344
109/427

Vlasi

15/48
18/44
17/62

Bosanci

183/94
193/111
192/92

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
во Албанија малцинствата не се на нивото на кои мислиш...единствена опасност од малцинствата во Албанија се грците од кои најголем дел се грцизирани власи и циганите,се останато е банално!

добро темата може да иде и поопширно зошто станува збор за Албанија/Албанци а со ова се гледа дека повеќе од половината од албанците живеат околу Албанија отколку во самата држава...

бројот на иселување на албанци од Македонија не е на нивото како во Косово или Албанија...тука ниту се случи голема војна,ниту имаше економска заостанатост до степенот како во Албанија од каде во еден бран побегнаа во доста побогати држави,Грција и Италија,кои патем се многу блиску до Албанија!

по % ќе биде вака и запамти ги овие резултати

цигани-3%
срби-1,5%
власи-0,4%
босанци-1%
турци-4%
македонци-62%
албанци-27% евентуално 28%

значи пред да навлегувам дубински,само погледни го прирастот по етничка заедница во периодот 2008-2009-2010

родени/умрени
а тоа што се селат у швицарска по 1000 дневно или тоа не се важи ? ги пумпаат пописите не е случајно што сегде кај што има албанци има и хаос кога има попис и скандали и се ... ги пумпаат и од секат ги пумпале се почесто гледам луѓе албанци којшто останувале без децата односно децата им се преселиле во швицарска тоа порано го немало сеа го иам видено во 2-3 семејства

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
а тоа што се селат у швицарска по 1000 дневно или тоа не се важи ? ги пумпаат пописите не е случајно што сегде кај што има албанци има и хаос кога има попис и скандали и се ... ги пумпаат и од секат ги пумпале се почесто гледам луѓе албанци којшто останувале без децата односно децата им се преселиле во швицарска тоа порано го немало сеа го иам видено во 2-3 семејства

ги имаш податоците на страната на ДЗС за миграција вон државата по региони,во 2010 бројката на иселени од Полошкиот,Југозападниот,Североисточниот дел беше вкупно околу 600 души!
а негативно миграцијско салдо вон државата имаш и во источниот регион,иако во помала мера,но сепак го има...

а иначе знаеш сигурно дека има разлика меѓу албанец кој ќе се исели и македонец,тоа може да се види многу едноставно ако се споредат македонските и албанските села...

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
а тоа што се селат у швицарска по 1000 дневно или тоа не се важи ? ги пумпаат пописите не е случајно што сегде кај што има албанци има и хаос кога има попис и скандали и се ... ги пумпаат и од секат ги пумпале
Валда немаат албанците појак наталитет од ромите , курдите и палестинците.

Еве ти , се раѓаат 7800 албанци.
Ако се селат по 1000 дневно = 365.000 годишно.
Изгледа не креваш раце лесно ти , сакаш да не убедиш дека таков си ...

Одеа кога одеа во странство , сега најчесто одат преку бракови , а знаеш колку бракови се вклучуваат за цела година ?

Првите генерации одеа дури од 18 години , земаа фалсификувани пасоши , на црно преку планини , и 300 други работи ... но сега не се спремни за тоа.

Сега наместо да одат во странство , подолжуваат со образование , запишуваат факултет , и тоа ги мами да седат тука.

Сега има такви што одат работат 3 месеци и си трошат, живеат тука.

Кога сум јас тука подобро ти е да не пишуваш вакви глупости ...

232.000 гласови имаа албанските партии во 2011та

100.000 основци и средношколци учат на албански јазик

45.000 албанци се на предшколска возраст

=

377.000 потврдени албанци

Но зарем 100% од албанците гласаа на изборите?

Да речеме дека 60% од албанците гласале , 40% не. (иако сигурен сум албанците уште помалку излегуваат на избори , но еве ќе земам македонски просек , да не се лутиш)

тогаш :

324.000 албанци имаат право на глас и живеат во Македонија

100.000 основци и средношколци

45.000 предшколски

=

470.000 албанци живеат во Македонија.

Слободно додавај ги и тие од “Швајцарија“ и види колку албанци има преку лето во Македонија.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
ги имаш податоците на страната на ДЗС за миграција вон државата по региони,во 2010 бројката на иселени од Полошкиот,Југозападниот,Североисточниот дел беше вкупно околу 600 души!
а негативно миграцијско салдо вон државата имаш и во источниот регион,иако во помала мера,но сепак го има...
Are-you-serious.jpg

Претпоставувам според тој ДЗС бројот на вкупната миграција во последните 15 години не е поголем од 20 000.
Незнам кои се критериумите на ДЗС, но знам дека правилото за определување место на постојано живеење од неуспешниот попис е едно од малкуте исправни кои можат да дадат одговор на ова прашање. Така мислам затоа што и самиот живеам во таков регион. Село со 1900 жители на пописот од 2001, ако денес се преброи според критериумите од пописот нема да има повеќе од 1300 жители.
Тоа покажува како е спроведуван пописот од 2001 и колку се релевантни податоците на ДЗС (едно од многуте дувла на џаболебари низ државните иснтитуции).
ДЗС е невалиден извор за емиграцијата.
А ти продолжи да си бладаш љупчовистичко-михајловистички планови за распад и албанизација на Македонија.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Валда немаат албанците појак наталитет од ромите , курдите и палестинците.

Еве ти , се раѓаат 7800 албанци.
Ако се селат по 1000 дневно = 365.000 годишно.
Изгледа не креваш раце лесно ти , сакаш да не убедиш дека таков си ...

Одеа кога одеа во странство , сега најчесто одат преку бракови , а знаеш колку бракови се вклучуваат за цела година ?

Првите генерации одеа дури од 18 години , земаа фалсификувани пасоши , на црно преку планини , и 300 други работи ... но сега не се спремни за тоа.

Сега наместо да одат во странство , подолжуваат со образование , запишуваат факултет , и тоа ги мами да седат тука.

Сега има такви што одат работат 3 месеци и си трошат, живеат тука.

Кога сум јас тука подобро ти е да не пишуваш вакви глупости ...

232.000 гласови имаа албанските партии во 2011та

100.000 основци и средношколци учат на албански јазик

45.000 албанци се на предшколска возраст

=

377.000 потврдени албанци

Но зарем 100% од албанците гласаа на изборите?

Да речеме дека 60% од албанците гласале , 40% не. (иако сигурен сум албанците уште помалку излегуваат на избори , но еве ќе земам македонски просек , да не се лутиш)

тогаш :

324.000 албанци имаат право на глас и живеат во Македонија

100.000 основци и средношколци

45.000 предшколски

=

470.000 албанци живеат во Македонија.

Слободно додавај ги и тие од “Швајцарија“ и види колку албанци има преку лето во Македонија.
вака јас со тебе не разговарам пошо си шипо и сигурно нема да бидеш објективен пријатно немам ништо против шќиптарите ама дека пумпаат пописи да негираш стварно трреба да си мн необјективен

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
вака јас со тебе не разговарам пошо си шипо и сигурно нема да бидеш објективен пријатно немам ништо против шќиптарите ама дека пумпаат пописи да негираш стварно трреба да си мн необјективен
Направи ме да бидам објективен, дај податоци , докажи го , како што докажувам јас.

Употреби го мозокот , истражувај сам , нема подобро. Не мора да ми веруваш мене.

Има и албанци што велат дека живеат 800.000 албанци во Македонија , можат да им веруват тие што се како тебе , но јас не.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.279
Поени од реакции
84.395
Не е битно колку се Албанците на број. Ја би живеел и сам помеѓу Албанци.

Проблемот е во нивната национал-шовинистичка сплотеност, додека во грб им дуваат исламистички песочни ветрови од арапската пустиња.

Не би бил проблем (ниту од некаква важност) нивниот број или процент, кога би не оставиле мирно и нормално да живееме едни покрај други (како што е случај со другите заедници). Но, вака кога не ти е сигурно децата на училиште да ги пуштиш, затоа што може нешто лошо да им се случи, само затоа што се родени како каури (или славомакедонци, сега ова им е поново, порди новиот сојуз со Грците) имотот ти го разграбуваат, а во колата или прозорот на каурот, како по случајност се залетува по некој куршум, од време на време, додека ниту еден христијански храм, во места со албанско население, не остана невандализиран или ограбен.
Така да - да имаш болви е непријатно. Но, сигурно не е сеедно дали имаш 100 или една.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Направи ме да бидам објективен, дај податоци , докажи го , како што докажувам јас.

Употреби го мозокот , истражувај сам , нема подобро. Не мора да ми веруваш мене.

Има и албанци што велат дека живеат 800.000 албанци во Македонија , можат да им веруват тие што се како тебе , но јас не.
Во Македонија од околу 2 000 000 жители има преку 5 000 000 Албанци...

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
„Шиповци“ - 5 казнени поени.

еве еден податок доказ дека пумпаат пописе се јави еден шипо ко тебе од швајцарија во алфа телевизија кај нора и човечето се расправаше таму сам со себе и си подвикуваше како тоа не ги попишувале албанците од швајцарија (меѓу кој е и он) и нора го праша колку време живее он таму и тој рече 20 години и пак остана на тоа дека треба и него да го попишеме тука 0.о каде со такви шиповци бе ?

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.323
Поени од реакции
1.162
Овие бројки што сега ги објавуват за албанската бројност секаде на Балканот е дел од политичката пропаганда на албанците која работи на принципот колку повеќе не има толку повеќе права треба да имаме.Ниту албанскиот ниту пописот на КиМ не се релевантни бројки за бројноста на албанците од едноставна причина затоа што тој попис го правеа самите тие и знаејќи ги нивните намери,сигурнен сум дека бројките се предимензионирани од политички причини.
Доказ за тоа е неуспешниот попис кај нас, тешките лаги за нивната претпоставена бројност на КиМ па бојкотирањето на пописот во јужна Србија.
Во Албанија сигурно нема ни 2.5 милиони луѓе,таму се попишувани и тие што се сега во странство по десеттина години како да се дома.Тие пописи од времето на Хоџа во која Албанија имаше 3 милиони се тешка политичка пропаганда.

Kajgana Shop

На врв Bottom