Бела Чума во Албанија-скоро 250,000 луѓе помалку за 10 години

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
грешиш,или наталитетот им стагнира или пак бегаат на запад...
тиа што идеа кон Турција веќе отидоа по падот на комунизмот таму...
:facepalm: Sto zboruvas bez veze, Grcite duri pocnaa da se iseluvaat vo Turcija,za podobar zivot, idninata e vo Turcija..

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Ne jadi tolku za Turcija, gledaj si ja sopstvenata zemja CIGANSKA BLGARIJA, spored sekakvi podatoci CIGANITE ke stanat MNOZINSTVO..
моја земја е Македонија дечко,а тоа што тебе не ти одговара ама верувај ама баш ич не ме заболе...ја знам демографијата многу добро,ова не го измислувам...
а начинот на кој ми се обраќаш е толку примитивен што незгодно ми паѓа и да ти реплицирам...
--- надополнето: 22 декември 2011 во 18:18 ---
:facepalm: Sto zboruvas bez veze, Grcite duri pocnaa da se iseluvaat vo Turcija,za podobar zivot, idninata e vo Turcija..
дај ми цифри а не некои исечоци од дојче веле...
ако 10 души на пример отидат во Турција тоа во твојот речник е иселување а?

грците можат да работат со нивно дравјанство каде сакаат по ЕУ...
само во првите осум месеци од оваа година,ќе ти дадам груба бројка колку грци пристигнале во Германија-8,400!

е тоа ти се вика иселување!

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
моја земја е Македонија дечко,а тоа што тебе не ти одговара ама верувај ама баш ич не ме заболе...ја знам демографијата многу добро,ова не го измислувам...
а начинот на кој ми се обраќаш е толку примитивен што незгодно ми паѓа и да ти реплицирам...
Sto zboruvas be covece. :facepalm:
--- надополнето: 22 декември 2011 во 18:20 ---
--- надополнето: 22 декември 2011 во 18:18 ---

дај ми цифри а не некои исечоци од дојче веле...
ако 10 души на пример отидат во Турција тоа во твојот речник е иселување а?

грците можат да работат со нивно дравјанство каде сакаат по ЕУ...
само во првите осум месеци од оваа година-ќе ти дадам груба бројка колку грци пристигнале во Германија-8,400!

е тоа ти се вика иселување!
ne samo spored DW, spored site svetski mediumi, gledaj ima tema na forumot, Grcite baraat rabota vo Turcija, tuka imas polni linkovi od stranski web sajtovi, imas i od grckiot medium skai..

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Да се спроведеше доследно пописот кај нас целосно ќе се рушеше митот за бројот на Албанезите на Балканов.
Во Косово и еве во Албанија горе долу се дојде до реалните бројки.

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu5
Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Sto zboruvas be covece. :facepalm:
--- надополнето: 22 декември 2011 во 18:20 ---

ne samo spored DW, spored site svetski mediumi, gledaj ima tema na forumot, Grcite baraat rabota vo Turcija, tuka imas polni linkovi od stranski web sajtovi, imas i od grckiot medium skai..
Значи за какво преселување збориме кога се збори за мала количина на луѓе,кои имаат ПРИВИЛИГИРАНА професија и одат да работат пред се во Истанбул кој Е голем град и пред се има долга традиција на грцизам во него...

несериозна тема

значи еве кажи ми,дај ми статистика,на пример-20,000 грци мигрирале во последнава година да речеме,во Турција!
па тогаш да збориме дека грците идат таму,но вака,и со знаење на фактот дека грците имаат право да работат каде сакаат во ЕУ,тие да одат во Турција,е пак ќќе кажам,несериозно!

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Во Македонија пропадна пописот само поради една причина. Сеуште не се отцепиле. Кога ќе се отцепат ќе се пребројат и ќе увидат дека во Македонија има 300 000 албанци. Претходно за Косово се најавуваше дека има околу 2.200 000, за Албанија 3.500 000 а за Македонија околу 450 000. Бројките се уште по веродостојни и поради фактот што до влегувањето на кфор на Косово терористичко сепаратистичко шовиниситчките групи не успеаа да постигнат ништо на воен план. Тоа е поради фактот што од реалните бројки има само 2 000 000 сунетџии, од кој 1 000 000 неможат да го користат половиот орган што поради старост или младост. Oд преостанатите 1 000 000 80% се пички у душа а останатите 200 000 се решени од Војската на Србија.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Ако се иселува само еден народ , тоа веќе треба да се испитува , зошто , дали се работи за државна политика за да се направи тихо етничко чистење , преку економска дискриминација.
Јас разбирам да се иселуваат од Дебар , Пехчево , Кратово , Демир Хисар ... Но не можам да разберам иселување од Струга , туристички град , на рамен терен , не се работи за планински предел ... да се иселуваат од Полог ... Скопје ..Струмица .. тука веќе се работи за економска нерамноправност која е создадена од човекот, не се работи за некоја природна препрека.

Сега ако 30% од албанците, турците , бошњаците се иселиле , додека кај македонците само 5% ... јас би рекол дека намерно се принудуваат тие првите да се иселат.

Еве ги и податоците од Албанија , иселувањето ја зафатило отприлика целата држава и сите етнички заедници, освен 2-те најзначајни градови.

Во Македонија има 22.000 лица со високообразование , а сепак невработени , чекаат и чекаат , полнат години ... џабе што ќе чекаш , толку е пазарот , тешко се отвараат нови работни места ... мора надвор.
Дефинитивно постои економска нерамноправност.
Но таа економска нерамноправност не се базира на национална основа како што сакаш да манипулираш, туку на социјалистичкото наследство од времето на СФРЈ.
За да се надомести економската нерамноправност која ги испразни и Струмица како и Струга, и Виница како и Дебар, и редица други македонски градови и околните села се потребни децении. Е, ама не. Со вложувањето и донациите на државата во развојот на Скопје може и воопшто да не се случи такво нешто.

Инаку нема ништо присилно, принудно. Се е легално. Едноставно во минатото националните малцинства помалку биле ориентирани кон урбаните средини.

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Во Македонија пропадна пописот само поради една причина. Сеуште не се отцепиле. Кога ќе се отцепат ќе се пребројат и ќе увидат дека во Македонија има 300 000 Албанци. Претходно за Косово се најавуваше дека има околу 2.200 000, за Албанија 3.500 000 а за Македонија околу 450 000. Бројките се уште по веродостојни и поради фактот што до влегувањето на кфор на Косово терористичко сепаратистичко шовиниситчките групи не успеаа да постигнат ништо на воен план. Тоа е поради фактот што од реалните бројки има само 2 000 000 сунетџии, од кој 1 000 000 неможат да го користат половиот орган што поради старост или младост. Oд преостанатите 1 000 000 80% се пички у душа а останатите 200 000 се решени од Војската на Србија.
на Косово албанците ќе беа 2 милиона да не беше војната,стотици илјади се отселија на запад пред се искористувајќи го правото на барање азил на запад,во тоа време имаа право на тоа...

на Албанија и се случи егзодус веднаш по падот на комунизмот кога од 3,6 милиона паднаа на 3 милиона,најголем дел од кои отидоа за Грција и Италија...

во Македонија албанците се стабилни,во тоа можеш да бидеш сигурен,тоа го говорат бројките,од % на албанци во основните и средните училишта па до природниот прираст!

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Албанските брачни двојки се' поретко се одлучуваат на семејство со повеќе деца. Од 3,3 деца колку што изнесувал просекот во периодот 1993-95 година, просекот на новородените во периодот 2006-08 е 1,6 дете. Според статистиката, изминативе неколку години во просек се регистрирани 35.000 породувања годишно, што е двапати помалку споредено со седумдесеттите години од минатиот век.

- Причина за тоа е повисокото ниво на здравствената свест кај албанската жена, се' почестата определба на брачните другари да градат кариера, невработеноста и бесперспективноста на младите, поради што не се одлучуваат на брак - оценуваат домашните медиуми.

Изминативе десетина години употребата на контрацептивни средства од 8 проценти во 2002 се зголемила на 11 проценти, а во овој период неколкупати зголемен е и бројот на абортусите.
До пред 20 години во Албанија се раѓале во просек околу 82 000 новороденчиња.Во 2008 година се родиле 35 000 , а во 2010 години се родиле само 28 000 новороденчиња.Значи за 2 години бројот опаднал за 6-7 000 деца.

Тргнете ја имиграцијата, иселувањето во странсто и раѓање на албански деца во странство.Тоа нема никаква врска со нивниот наталитет во државата.Во Албанија просечна жена раѓа 1.48 деца во просек( 1-2 деца во фамилија), а треба да раѓа 2.01 деца во просек за да наталитетот биде статус кво(ни надоле, ни нагоре).Денешна просечна жена од Албанија раѓа исто како што раѓа и просечна жена од Србија, Хрватска, Бугарија, Македонија.Ништо повеќе , а во некои средини и помалку.Патем многу села им се полни со стари мои коишто неможат да најдат некој за мажење, па многу ергени од Македонија, Србија преку стројници ги земаат за жени.

Во Албанија последните 15 години има огромна миграција село- град .Знаеш што значи тоа?Дека во иднина ќе имаат уште многу помал наталитет, а живеење во град не е исто како живеење во село.Во Албанија веќе скоро сите млади генерации девојки се опседнати со западњачки начин на живеење( образование, кариера, работа) што порано било реткост.

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.323
Поени од реакции
1.162
Отидени се до Авганистан да донесат некоја тура хероин.
Ќе се вратат на пролет па пак ќе се пребројат.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Isto taka i Blgarite nema da gi ima, spored sekakvi statistiki,blgarite za nekolku godini ke stanat malcinstvo vo Bugarija, ciganite se mnozat masovno,zaradi toa malku mi e smesno koga blgarite ke kazat za demografijata za nekoja druga zemja..
А за пук на Поларис се зголемуват како процент от вкупното население. :pos:
--- надополнето: 22 декември 2011 во 21:31 ---
Од кога Бугарија влезе во ЕУ, бројот на Бугари во Бугарија драстично се намали... Ако и тие продолжат со тоа темпо, ќе ги снема и нив.
Абсолутно е верно,дека населението намалува, но како процент от вкупното население бугарите се зголемуват.
2001- 83,9%
2011- 84,8%
--- надополнето: 22 декември 2011 во 21:34 ---
Turcite od Ciganska Blgarija se iseluvaat vo Turcija..
Изселиха се 1989, па се вратиха пак. ;)

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Се зголемуваат со давање бугарски државјанства на молдавци,руси,македонци,албанци,срби...(y)

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Се зголемуваат со давање бугарски државјанства на молдавци,руси,македонци,албанци,срби...(y)
Това не е по државенство ,а по самоопределуване ;)

Член од
8 август 2011
Мислења
232
Поени од реакции
79
Србите ги снемува и без да се иселуваат, а ако се иселуваат тоа е екстра. Кај нив се дешава снемување.

Албанците барем имаат среќа у “несреќа’’ , им се ојачува дијаспората.
Нас,ни одговара србите да ги снема,така ние ке си го земиме вардар,а албанците другиот дел

Kajgana Shop

На врв Bottom