Јас се согласувам со се што кажа освен со тоа дека "време било Македонците да ја пробаат среќата"...
Македонците од Струмица, Виница, Кочани, Штип, абе од цела Источна Македонија непрекинато се иселуваат на запад во изминативе 15 години. Достигнати сме до степен кога треба да се случи доиселување на вишоците образован кадар.
Во тој поглед Македонија е веќе стабилизирана, степенот на иселување не е таков од пред неколку години, пошто сега има повеќе слободни работни места, а и печалбарите одржуваат членови на нивнити семејства во Македонија.
Според тебе треба да се иселуваме додека вие гегите не решите дека е доволно за да направиме попис???
Ова е неофицијалната уцена од страна на гегите и тоа на државно ниво.
Ако се иселува само еден народ , тоа веќе треба да се испитува , зошто , дали се работи за државна политика за да се направи тихо етничко чистење , преку економска дискриминација.
Јас разбирам да се иселуваат од Дебар , Пехчево , Кратово , Демир Хисар ... Но не можам да разберам иселување од Струга , туристички град , на рамен терен , не се работи за планински предел ... да се иселуваат од Полог ... Скопје ..Струмица .. тука веќе се работи за економска нерамноправност која е создадена од човекот, не се работи за некоја природна препрека.
Сега ако 30% од албанците, турците , бошњаците се иселиле , додека кај македонците само 5% ... јас би рекол дека намерно се принудуваат тие првите да се иселат.
Еве ги и податоците од Албанија , иселувањето ја зафатило отприлика целата држава и сите етнички заедници, освен 2-те најзначајни градови.
Во Македонија има 22.000 лица со високообразование , а сепак невработени , чекаат и чекаат , полнат години ... џабе што ќе чекаш , толку е пазарот , тешко се отвараат нови работни места ... мора надвор.