Дали свинското месо е забрането во христијанството?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Пријателе мој драг, дека свинското месо е забрането тоа е во Стариот Завет. Во новиот Христос кажа дека не е нечисто тоа што влегува во устата (мислеше на храната) туку тоа што излегува од неа ( мислеше на лоши зборови )
Не знам јас каде тоа пишува дека Исус мислел на храната, а не на нешто друго. Нејсе.

Тоа што некаде е оставено на толкување на верникот, на други места е пшано експлицитно за да нема забуни од овој тип, нели:

Матеј 5:

17 ”Не мислете дека дојдов да ги поништам Законот и Пророците! Не дојдов да ги поништам, туку да ги исполнам.
18 Зашто вистина ви велам, додека не поминат небото и земјата, ниту најмалата буква, ни цртичка, не ќе ја снема од Законот, додека не се збидне сè.
19 И така, кој ќе наруши една од овие најмали заповеди и така ги научи луѓето, ќе биде наречен најмал во царството небесно; а кој ги држи и поучува, ќе биде наречен голем во царството небесно;

Ко што мене ми се чита, буквално, од овој цитат, се чини дека Исус е многу јасен околу почитувањето на законите од Стариот Завет.

Ти што викаш?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не знам јас каде тоа пишува дека Исус мислел на храната, а не на нешто друго. Нејсе.

Тоа што некаде е оставено на толкување на верникот, на други места е пшано експлицитно за да нема забуни од овој тип, нели:

Матеј 5:

17 ”Не мислете дека дојдов да ги поништам Законот и Пророците! Не дојдов да ги поништам, туку да ги исполнам.
18 Зашто вистина ви велам, додека не поминат небото и земјата, ниту најмалата буква, ни цртичка, не ќе ја снема од Законот, додека не се збидне сè.
19 И така, кој ќе наруши една од овие најмали заповеди и така ги научи луѓето, ќе биде наречен најмал во царството небесно; а кој ги држи и поучува, ќе биде наречен голем во царството небесно;

Ко што мене ми се чита, буквално, од овој цитат, се чини дека Исус е многу јасен околу почитувањето на законите од Стариот Завет.

Ти што викаш?
Море DBack,

под поимот "...Закон и пророци...„ се подразбираат Декалогот (10-те Божји Заповеди), а не „нешто друго„, како на пример, старозаветниот Закон Мојсеев и неговите 600 и кусур одредби...:P

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Море DBack,

под поимот "...Закон и пророци...„ се подразбираат Декалогот (10-те Божји Заповеди), а не „нешто друго„, како на пример, старозаветниот Закон Мојсеев и неговите 600 и кусур одредби...:P
Дека пиши тоа? Кај вика Исус дека мисли на 10-те заповеди?

Мене ми се чини дека вика ЗАКОНОТ. Не вика „заповедите“. Законот е еден. Даден му е на Мојсеј, нели.

Оти го кршите ЗАКОНОТ кој Јахве му го дал лично на Мојсеј?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Бог му ги даде на Мојсеја 10-те Заповеди, врежани на двете камени плочи и тие Заповеди го чинат старозаветниот Закон.

За појќе информации, види овде:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Sekte/Lat_Crkva-I-Sekte04.htm
Старозаветниот закон се првите 5 книги од Стариот Завет. Затоа и се вика така, нели. Заповедите си се заповеди. Законот си е Закон.

There are differing views about the applicability of the Old Covenant among Christian denominations. Also referred to as Mosaic Law, Divine Law, Biblical Law, God's Law, or the Books of Moses, the term Old Covenant refers to the statements or principles of religious law and religious ethics codified in the first five books or Pentateuch of the Christian Bible.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Старозаветниот закон се првите 5 книги од Стариот Завет. Затоа и се вика така, нели. .
Првите 5 книги од Стариот Завет се нарекуваат и Петокнижие Мојсеево, т.е. Тора јудејска. Тоа не значи и дека токму тие книги се нарекуваат „закон„.На посочениот линк, можеше да видиш што се подразбора под поимот „закон„-тоа е Законот од 10-те Божји (старо и новозаветни) и Законот од совеста, а не и сите 5 книги Мојсееви.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Првите 5 книги од Стариот Завет се нарекуваат и Петокнижие Мојсеево, т.е. Тора јудејска. Тоа не значи и дека токму тие книги се нарекуваат „закон„.На посочениот линк, можеше да видиш што се подразбора под поимот „закон„-тоа е Законот од 10-те Божји (старо и новозаветни) и Законот од совеста, а не и сите 5 книги Мојсееви.
Не е така, Мики.

What is the Old Covenant:

The Old Covenant, represented by the Laws of Moses, can be divided into two principles: Condemnation and Redemption. Immersed in symbolism, the Jewish People then and now often devoted their entire lives to better understanding these two principles.
Condemnation:

The foundation of the Old Covenant is the condemnation of Man. Totaling 613, the Laws of the Old Covenant are comprehensive and demanding. Summarizing these Laws are the Ten Commandments.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Така е DBack! Не е така!...:D
Вкупно, тоа се 613 закони.

Еден од тие 613 е „Не јади свињи“. Друг е оној со силувањето. Трет е за немешањето ткаенини.

Ного ви са закони, Микииии.... Бери ум!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Многу, многу, ами како!

Е ми, ај сеа, и ја ка некој протестант, да Те питувам: кај рекол Христос дека е забрането јадење свињетина, а? И све то потркепено со „...библиски цитат....„, нормално...:icon_lol:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Многу, многу, ами како!

Е ми, ај сеа, и ја ка некој протестант, да Те питувам: кај рекол Христос дека е забрането јадење свињетина, а? И све то потркепено со „...библиски цитат....„, нормално...:icon_lol:
Исус експлицитно рекол дека ниту еден од законите не смее да се прекрши - НИКОГАШ!!!

Поточно, „додека постои небото и земјата“. Овие две сеуште постојат - hence, Исус е сеуште на сила, нели.

Кој си ти да го менуваш она што Исус експлицитно го кажал? А, Мики?

За потсетување, зборовите на Исус, цитирани:

Матеј 5:

F

Frankie Yale

Гостин
Јас на темава никаде не видов прашање упатено до мене за да одговорам.
Доколку мислиш на воведното прашање со кое што е насловена темава, јас 3 (три) пати одговорив на него.
Е како не, еве јас те цитирав, да ни објасниш зошто си вака поупатен... Мене како лаик ептен убедливо ми се виде ова, НЕ ЈАДЕТЕ ГО НИВНОТО МЕСО!

;)

И што знам, набрзина ја прелистав темава, и не најдов ниеден одговор од тебе, а камоли ли три.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Двајца мирољубиви и невооружени пријатели - уште пред да почнат последните војни на балкан - ми беа убиени од луѓе кои што не јадат свинско месо!
За време на последната војна во македонија (2001), мојот невооружен чичко додека одеше на работа беше киднапиран и после тоа убиен од луѓе кои што не јадат свинско месо!

адолф хитлер - таткото на геноцидот врз евреите во втората светска војна - не јадеше свинско месо!

Извршителите на геноцидот врз арменските Христијани во турција - за време на првата светска војна - не јадеа свинско месо!

Ако Арапските земји против Израел - или Израел бранејќи ја својата егсистенција -набрзо употребат и ... :(

Што сакам да кажам?

Ништо друго, освен она што Исус го вели и со цело срце го практицира!

Матеј 5:

Ти што викаш?

Единствено отелотворението на Мудроста БОЖЈА (Исус) е Тој на Кого упатуваат и во Кого се збиднаа сите закони и се исполнуваат сите вистински пророци!

Во Него е Светиот Дух БОЖЈИ, Кој е суштината на Вистината!

Разбираш?

Ако не, тогаш те молам кликни на следнава реченица (подолу) и ако е БОЖЈА Волја - иншалах - ќе ти се разјасни.

... буквата убива, а Духот оживотворува!

.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Двајца мирољубиви и невооружени пријатели - уште пред да почнат последните војни на балкан - ми беа убиени од луѓе кои што не јадат свинско месо!
За време на последната војна во македонија (2001), мојот невооружен чичко додека одеше на работа беше киднапиран и после тоа убиен од луѓе кои што не јадат свинско месо!

адолф хитлер - таткото на геноцидот врз евреите во втората светска војна - не јадеше свинско месо!

Извршителите на геноцидот врз арменските Христијани во турција - за време на првата светска војна - не јадеа свинско месо!

Ако Арапските земји против Израел - или Израел бранејќи ја својата егсистенција -набрзо употребат и ... :(

Што сакам да кажам?

Ништо друго, освен она што Исус го вели и со цело срце го практицира!

Единствено отелотворението на Мудроста БОЖЈА (Исус) е Тој на Кого упатуваат и во Кого се збиднаа сите закони и се исполнуваат сите вистински пророци!

Во Него е Светиот Дух БОЖЈИ, Кој е суштината на Вистината!

Разбираш?

Ако не, тогаш те молам кликни на следнава реченица (подолу) и ако е БОЖЈА Волја - иншалах - ќе ти се разјасни.

.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243

Што сакам да кажам?

Разбираш?

.
ti i samiot neznaes sto sakas da kazis.:pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom