Дали свинското месо е забрането во христијанството?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Човекот - брат во Христа - кој што (преку Духот Светол БОЖЈИ) во мојот живот многу ми помогнал и својата служба ја примил баш во годината кога мојот син беше роден и опериран, не јаде свинско месо, но од тоа не прави голема приказна, бидејќи знае дека нашиот стомак не е тој кој што е одлучувачки за нашето спасение, туку само Милоста БОЖЈА!

Зашто се јави Божјата Милост, Која носи спасение за сите луѓе, Која ни воспитува да се откажеме од безбожноста и светските похоти; да живееме разумно, праведно и побожно во сегашниов век, очекувајќи ја блажената надеж и славното јавување на нашиот Симоќен Бог и нашиот Спасител, Исус Христос (!)

(Тит 2:11-13)

Ќе кажеш дека си нормален?

Со секој ден што изминува - преку Милоста БОЖЈА - се’ поблиску и поблиску до Совршената нормалност, којашто неверниот и кривоверниот свет не Ја познава и не Ја признава !

Не велам дека веќе го достигнав или дека веќе дојдов до совршенство - туку настојувам да го достигнам, зашто и мене Христос ме достигна.
Браќа, јас не мислам дека сум го достигнал тоа; но едно правам: го заборавам она што е зад мене, а се стремам кон она што е пред мене (!)

(Филип. 3:12-13)

F

Frankie Yale

Гостин
Хм, нема одговор од Чорбаџијата, интересно, а и веќе видено.

Јас како лаик и неупатен, доста убедливо ми се виде ова "Не јадете го нивното месо!"... А можеби до фонтот е...

:D

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Хм, нема одговор од Чорбаџијата, интересно, а и веќе видено.

Јас како лаик и неупатен, доста убедливо ми се виде ова "Не јадете го нивното месо!"... А можеби до фонтот е...

:D
„Тази дупка не е дупка.“

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Хм, нема одговор од Чорбаџијата,
Јас на темава никаде не видов прашање упатено до мене за да одговорам.
Доколку мислиш на воведното прашање со кое што е насловена темава, јас 3 (три) пати одговорив на него.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Јас на темава никаде не видов прашање упатено до мене за да одговорам.
Доколку мислиш на воведното прашање со кое што е насловена темава, јас 3 (три) пати одговорив на него.
Ти одговори. Твојот одговор не соодветствува со твојата книга, каде е запишана апсолутната вистина за христијанството.

Да, жими све. Свинското месо не е забрането во христијанството.
...ама книгата вика:

Левит 11:7 o_O
А свињата, иако има копита, не прежива - нечиста е за вас. Не јадете го нивното месо...

Каква ли ментална вратоломија е неопходна да си се оправда стрвот за свинско!?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Јован 8-47
Кој е од Бога, ги слуша Божјите зборови; затоа вие не ги слушате, зашто не сте од Бога.

Јован 8-44
Вие потекнувате од вашиот татко - ѓаволот, и сакате да ги исполнувате желбите на татка си. Тој беше човекоубиец од почеток и не остана во вистината, зашто нема вистина во него. Кога зборува лага, зборува од своето, зашто е лажец и татко на лагата.

Оној кој не го слуша Бога а лаже дека го прави тоа, извртувајќи ги неговите јасни зборови упатени кон нас, грешните, да не јадеме од нечистата животиња е син на лагата, а следствено на тоа е челад на лукавиот.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Јован 8-47
Кој е од Бога, ги слуша Божјите зборови; затоа вие не ги слушате, зашто не сте од Бога.

Јован 8-44
Вие потекнувате од вашиот татко - ѓаволот, и сакате да ги исполнувате желбите на татка си. Тој беше човекоубиец од почеток и не остана во вистината, зашто нема вистина во него. Кога зборува лага, зборува од своето, зашто е лажец и татко на лагата.

Оној кој не го слуша Бога а лаже дека го прави тоа, извртувајќи ги неговите јасни зборови упатени кон нас, грешните, да не јадеме од нечистата животиња е син на лагата, а следствено на тоа е челад на лукавиот.
Amin.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Секој кој што ја отфрла Милоста БОЖЈА во отелотворението на Мудроста БОЖЈА (Исус) и наместо Неа пробува свињата да ја тематизира и централизира, тој се’уште неразбрал како што треба да се разбере, исто како што свињата неможе да ја разбере вредноста на бисерите!

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Секој кој што ја отфрла Милоста БОЖЈА во отелотворението на Мудроста БОЖЈА (Исус) и наместо Неа пробува свињата да ја тематизира и централизира, тој се’уште неразбрал како што треба да се разбере, исто како што свињата неможе да ја разбере вредноста на бисерите!
Моментот кога твоите постови ќе почнат да имаат било каква смисла е моментот кога свињите ќе ја разберат вредноста на бисерите.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Остај сеа стилски фигури. Кажи дали буташ свинско или не.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Моментот кога твоите постови ќе почнат да имаат било каква смисла е моментот кога свињите ќе ја разберат вредноста на бисерите.
Срцето (!) не стомакот!

Остај сеа стилски фигури. Кажи дали буташ свинско или не.

Од тоа не правам религија!

.

Се додека не пробам лав , свињата за мене ќе е крал

Свињата стои за материјализам, лакомство и похлепа. Чувајсе од истите!

.

Член од
16 декември 2011
Мислења
79
Поени од реакции
54
Жити све! Тоа дека тебе ти се бута свинско, па не е забрането? Библијата вика поинаку:

Левит 11:

7

А свињата, иако има копита, не прежива - нечиста е за вас.

8 Не јадете го нивното месо, ниту да се допирате до нивната мрша - тие се нечисти за вас.’
Пријателе мој драг, дека свинското месо е забрането тоа е во Стариот Завет. Во новиот Христос кажа дека не е нечисто тоа што влегува во устата (мислеше на храната) туку тоа што излегува од неа ( мислеше на лоши зборови )

Kajgana Shop

На врв Bottom