Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Солипсизам,booooriiiingggg.
Како сакаш кажи го....иако чисто сумњам дека е тоа.

Не сум посетувала ништо. Енергијата ја чувствувам, мислам ете дека светот сигурно некако настанал, и сите оние работи како судбина и предчувства ги препишувам на енергијата. Затоа што како што реков - Чувствувам дека кружи околу нас.
А во тебе?
Таа енергија кружи ли во тебе?

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Незнам.. Можеби не во мене.. Но околу мене сигурно. Енергијата што кружи во мене е друг тип на енергија што кружи во сите нас.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Незнам.. Можеби не во мене.. Но околу мене сигурно. Енергијата што кружи во мене е друг тип на енергија што кружи во сите нас.
Ако е друг тип како би кореспондирале едно со друго?

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Не Бог за мене НЕ ПОСТОИ, значи не е енергија - Енергија и е енергија.
Иначе Бодхидхарма - Би кореспондирале бидејќи се 2 типа на енергија што се поклапаат - Затоа и таа енергија надвор од нас дозволува ние да постоиме и да не движи таа друга енергија што е во нас.

G

galaxy

Гостин
Дали таа енергија веруваш дека е свесна и дека делува на работите со претходно смислена цел?

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Незнам баш како свесна, едноставно мислам дека таа енергија го создава до некаде она што е за нас судбина, иако не е судбина се што мислиме дека е судбина.. Значи ја создава таа судбина што е одприлика тоа - делување на работите со претходно смислена причина. Мислам дека таа енергија ги создава сите тие не баш случајности и моменти што требало да се случат.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Но дали имаше во ставката Вероисповед неопределен? Неопределен и атеист не е исто.
И што сега... ќе се надмудруваме... ќе правиме лингвистички акробации... ќе манипулираме, ќе ги извртуваме зборовите????????

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
За мене атеизмот е прашање на прагматизам. Ништо во животот не ти менува ако има или нема бог. Ако има бог како што е опишам во библијата подобро е да ме казни отколку да се молам на нешто кое е нарцисоидно и не ги дели моите морални норми и кодови. Несакам да сум лицемер и само од страв да му се улижувам кога не го почитувам.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
.....e definitivno odsabajli si stanat na leva noga ., i zatoa

edno pivce za tvoje zhivce..........i ii iii

dokazhi go toa shto go tvrdish deka toj so belata brada ne postoi ., amaaa nauchno izdrzhano., so fakti i dokumentirano......te molam......
--- надополнето: 16 декември 2011 во 12:08 ---

.....e definitivno odsabajli si stanat na leva noga ., i zatoa

edno pivce za tvoje zhivce..........i ii iii

dokazhi go toa shto go tvrdish deka toj so belata brada ne postoi ., amaaa nauchno izdrzhano., so fakti i dokumentirano......te molam......
Прво, доволно е еднаш да го постираш постот. Се разбира и од толку.

Второ, шутрак еден, со своите години, би требало веќе да ти е јасно дека непостоење на некој концепт е НЕВОЗМОЖНО ДА СЕ ДОКАЖЕ. Тоа е нонсенс само по себе. Логичка глупост е, дали ме разбираш?

Еве, пробај да докажеш дека не постои човек со три глави, четири цицки и две перки. Оваа креатура, сигурен сум, знаеш дека не постои. Сепак, немоќен си да докажеш дека не постои, поради тоа што непостоење не се докажува.

Јас имам живци ортоми и мене не ми е тешко на секое вакво, стотина пати повторено, логички фалично и интелектуално моронско тврдење уредно да реплицирам обидувајќи се секој пат да бидам колку-толку интересен за читателите.

Ете, пак го пишав: Непостоење на концепти не се докажува. Можеш да пробаш да докажеш единствено постоење на нешто.

Затоа, шутрак еден, ТИ треба да докажеш дека некаков господ постои. Се' додека не го направиш тоа, јас имам интелектуално право да те исмевам и да те заебавам за тоа како ти се инфантилни, ирационални или дебилни - како сакаш - твоите тврдења.

Сфаќаш?
--- надополнето: 16 декември 2011 во 15:11 ---
Е добро де, нека не е на еволуцијата, на кого сака нека е. Има ли науката одговор на тоа? Или нема?
Што кур има врска сеа науката дали има одговор на настанокот на животот, кога темава е за атеизмот?!? Се читаш ли ти уопште што пишуваш, бре, дете?

Атеистот што копа нива у Белимбегово нема ни основно завршено, книга у животот нема фатено, ама човекот, едноставно, не верува во постоење на богови. Каква врска има што вика науката за настанокот на животот со неговото неверување во богови? Типот е простак-атеист.

И сеа, шо?
--- надополнето: 16 декември 2011 во 15:17 ---
Нема ни докази дека не постои бог, во било која форма. А абиогенезата е прикаска за мали деца. не е возможна
Она што навистина не постои се докази дека било кој (од илјадниците богови измислени од човекот) постои.

Секој верник на планетава земја слепо верува дека баш неговиот бог постои. Во исто време, истиот тој верник, е апсолутно сигурен дека останатите богови (оние на другите верници како него) не постојат.

Каква инфантилна позиција е тоа еееј... Ја би им дал интелектуална зрелост на компир. ...може на морков, еве...

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.423

Второ, шутрак еден, со своите години, би требало веќе да ти е јасно дека непостоење на некој концепт е НЕВОЗМОЖНО ДА СЕ ДОКАЖЕ. Тоа е нонсенс само по себе. Логичка глупост е, дали ме разбираш?

Еве, пробај да докажеш дека не постои човек со три глави, четири цицки и две перки. Оваа креатура, сигурен сум, знаешдека не постои. Сепак, немоќен си да докажеш дека не постои, поради тоа што непостоење не се докажува.

Јас имам живци ортоми и мене не ми е тешко на секое вакво, стотина пати повторено, логички фалично и интелектуално моронско тврдење уредно да реплицирам обидувајќи се секој пат да бидам колку-толку интересен за читателите.

Ете, пак го пишав: Непостоење на концепти не се докажува. Можеш да пробаш да докажеш единствено постоење на нешто.

Затоа, шутрак еден, ТИ треба да докажеш дека некаков господ постои. Се' додека не го направиш тоа, јас имам интелектуално право да те исмевам и да те заебавам за тоа како ти се инфантилни, ирационални или дебилни - како сакаш - твоите тврдења.

Сфаќаш?

Што кур има врска сеа науката дали има одговор на настанокот на животот, кога темава е за атеизмот?!? Се читаш ли ти уопште што пишуваш, бре, дете?

Атеистот што копа нива у Белимбегово нема ни основно завршено, книга у животот нема фатено, ама човекот, едноставно, не верува во постоење на богови. Каква врска има што вика науката за настанокот на животот со неговото неверување во богови? Типот е простак-атеист.

И сеа, шо?

Она што навистина не постои се докази дека било кој (од илјадниците богови измислени од човекот) постои.

Секој верник на планетава земја слепо верува дека баш неговиот бог постои. Во исто време, истиот тој верник, е апсолутно сигурен дека останатите богови (оние на другите верници како него) не постојат.

Каква инфантилна позиција е тоа еееј... Ја би им дал интелектуална зрелост на компир. ...може на морков, еве...
i sea sho ., demek treba da padnam na teme ., ...........deka celata tvoja mentalna struktura se bazira deka nevozmozhnoto demek ne mozhelo da se dokazhe., pa i do vchera se misleshe deka fotonot e najbrz ., ama ne bilo taka ., tuku imalo druga chestichka ushte pobrza ., pa vidi sluchajnost narechena bozhja chestichka., a jas tebe da ti dokazhuvam neshto ., voopshto nemam namera ., bidejki ti si toj shto osporuvash ., i zatoa ti ke treba da go dokazhesh tvoeto osporuvanje., nikoj od onie shto veruvaat vo bog i /ili nesto toa tamu ne osporuva neshto materijalno., se gubish dete ., i vo prostor i vo vreme ., koga i najgolemite umovi na svetot ja baraat bozhjata chestica ., a za vokabularot ., aj neise ., ni mojot vo momenti ne e nishto podobar., tuka barem se slozhuvame., i sabajle koga se molam ., velam ., koj mene ednash jas nemu tripati ., .za bilo shto i da e., ;)
--- надополнето: 16 декември 2011 во 15:30 ---

Еве, пробај да докажеш дека не постои човек со три глави, четири цицки и две перки. Оваа креатура, сигурен сум, знаешдека не постои. Сепак, немоќен си да докажеш дека не постои, поради тоа што непостоење не се докажува.

Сфаќаш?

И сеа, шо?

i sea sho ., demek treba da padnam na teme ., ...........deka celata tvoja mentalna struktura se bazira deka nevozmozhnoto demek ne mozhelo da se dokazhe., pa i do vchera se misleshe deka fotonot e najbrz ., ama ne bilo taka ., tuku imalo druga chestichka ushte pobrza ., pa vidi sluchajnost narechena bozhja chestichka., a jas tebe da ti dokazhuvam neshto ., voopshto nemam namera ., bidejki ti si toj shto osporuvash ., i zatoa ti ke treba da go dokazhesh tvoeto osporuvanje., nikoj od onie shto veruvaat vo bog i /ili nesto toa tamu ne osporuva neshto materijalno., se gubish dete ., i vo prostor i vo vreme ., koga i najgolemite umovi na svetot ja baraat bozhjata chestica ., a za vokabularot ., aj neise ., ni mojot vo momenti ne e nishto podobar., tuka barem se slozhuvame., i sabajle koga se molam ., velam ., koj mene ednash jas nemu tripati ., .za bilo shto i da e., ;)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не ми кажа кој е твојот бог. Абиогенезата? Биг бенгот? Кој. Велиш религијата е догма ок...можда е.
Која е твојата догма? Кој е твојот секуларен бог? Дарвин? Докинс?
Абе, шупак, 100 пути ти пишаа више. Не веруваат во богови!!! Кој дел не ти е јасен?!?!

Како можеш да поставуваш толку дебилни прашања. Он ти вика „не верувам во бог“, а ти го прашуваш „во кој бог веруваш“. Се читаш ли уопште ти, бе?

Нема догма! Нема богови! Нема ни Дедо Мраз. Те лажеле како мал. Земи порасни и престани да тресеш зелени. ...аха, и прочитај што си пишал пред да испратиш мислење. Помага.
--- надополнето: 16 декември 2011 во 15:48 ---
Бараш одговори а не даваш на тоа што си прашан
Не сум слепа прочитав, во немањето што да пишеш се повторуваш 5 пати.
Ти си пријател заглавен во повеќе од една догма. Ај за да те потсетам. Дали е абиогенезата докажана и дали ти веруваш во неа. Секуларни догми и богови кај тебе повеќе ги има отколку кај мене. Кои се твоите богови
Јооо, туго, па ти девојче си била...

Чупе, де седни прочитај нешто за логика, па потоа за логички грешки. Пиши ко ќе апсолвираш ова.

Баба ми има 86 години. Не се сеќава дека некогаш верувала во господ. Не верува ни денес. Од школо нема ни 4-то. Зборот наука не и е познат.

НЕЈЗИНИОТ АТЕИЗАМ НЕ СЕ ТЕМЕЛИ НА НАУКА.

Дали ти е сега појасно?
--- надополнето: 16 декември 2011 во 15:55 ---
Требало тебе како мал да те паднат на теме, изгледа. Се плашам дека сега е прекасно.

Нема мојата ментална структура ништо тука. Има само логиката и разумот. Не е демек, него е вистина дека не се докажува непостоење. До сега требаше да разбереш. Во најмала рака можеше да се обидеш да го докажеш непостоењето на креатурата која ти ја опишав. Ама не, ти сакаш да си пишуваш точки и запирки, наместо да размислиш околу тоа што е напишано.

Не треба јас да докажувам оспорување. ТИ треба да го докажеш тоа што го тврдиш. Јас, јадејќи пуканки од страна, можам само да те исмејувам во твоите празни обиди да го докажеш тоа што инфантилно го тврдиш.

„Божјата честица“ е наречена така од атеисти. Насловот е шегобиен. Треба и ова до сега да си го разбрал, ама за тоа треба свесен напор, а не внимание на квази-интерпункција.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.423
dobro de ne se zhesti ., ne veruvate vo bogovi vo sto veruvate ., daj barem na ovoa odgovori mi.,....a ti znachi od babti si go nasledil ateizmot ., pa taka de kazhi ., babino vnuche;)

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Мојот атеизам не е базиран ни на вера ни на наука. Туку на прагматизам. Ако има бог и навистина и е добар ќе го цени тоа што неверувам во него бидејки не ми дал доволно докази и мотивација да верувам во него. Ме створил атеист негова одлука. А ако бог е како што е опишан во библијата џитка потопи за ќеиф бидејќи не му се свиѓало неговото дело. Убива деца дури и своите родени синови. Подобро би одел во пекол да горам до век и векова од колку да му се улижувам на таков кретен имам достоинство бе. А ако нема бог никому ништо се е по старо. Како и да свртиш исто ти се фаќа.

Kajgana Shop

На врв Bottom