Многу ми е мерак да си разговарам на автомобилистички теми со г-да од Органот
Би сакал да ти реплицирам на повеќе твои постови, но заради прегледност, не цитирав се, а овој пост го земав, бидејќи токму тука сакам да се задржам најмногу.
Но да почнам со ред:
Велиш, возиш 60 и си уживаш во вожњата. ОК тоа... индивидуална работа е тоа. Но, дали спората вожња е секојпат сигурна? Или... дали брзината сама по себе е опасна?
Мојот одговор е НЕ и на двете прашања. Не дека сум некој брз возач, имам легално возачко искуство од некои 16 години, плус уште некоја нелегално, башка најчесто не се возам сам...
Јас на пр. во зависност од возилото кое го управувам, но и самиот коловоз, неговата конфигурација, на автопат се држам помеѓу 110-140. На магистралите обично во рамките на дозволеното, и пак во зависност од коловозот +20 на пр.
Тука е работата во тоа што си знам лимитот на возилото, очите ми се отворени...
За град се знае. По пропис! Премногу непредвидливо е да се случуваат работите побрзо од дозволеното
Во целост се согласувам во делот во кој тврдиш дека кај нас не се почитува сигнализацијата и ограничувањата. Проблемот е во тоа што и самата полиција не ги почитува.
Сум бил сведок на паркирање полициско возило на место за инвалиди, паркирање на лента за возење паралелно со паркинг, па блокирани едно две возила токму од возило на МВР... да не го ни спомнувам класичното дивеење од страна на вработени во МВР по патиштата со нерегистрирани, но и со возила со странски таблички, и нивно несанкционирање... нели колеги.
За ловците... повеќе се однесуваат како агент-провокатори, отколку како ловци.
Пред едно месец дена, еден таков ми се залепи на газот по Скопјето. Класичен tailgating, за што во културните држави се одзема возачка на подолг период. Блендира, свири за да се заебеш. И, остава гуми на асфалтот заради едно палење на моите штоп светла, демек кочам. малце обука им треба на тоа ловците, ептен аматерски...
Се согласувам и со констатацијата дека најчесто оние од 18-25 возат брзо... младост-лудост... јбг.
Инаку, 98% од казните ви се фалични од формална страна и треба да паднат на Управен суд по жалба.
Неможе бе, златен, ме фаќаш со радар, велиш брзо возиш, ми го пикаш тоа радарот во лице на 0,5 милисекунди, не ми покажуваш претходен записник со измерена брзина на возилото пред мене, се правиш фраер кога прашувам дали е баждарен радарот, или кога барам да се легитимираш. Толеранцијата од 10% на измерената брзина до 100 км/ч и 10 км/ч на измерени брзини над 100 не постои? А да... и сето тоа треба да го наведеш во записникот кој ми го пишуваш мене, пред мене, ми го прочиташ, и ги запишуваш во него моите забелешки токму онака како што сум ги рекол.
Во тефтерот не се пишуваат мои генералии, ако го правиш тоа, прави го директно на записник, на покана за запишување негативни поени, и налог за наплата на глоба.
Тоа со финтата одби да прими... тоа е мизерно. Паѓа. Ниту пак имам намера да мрзнам на ладното напупен на џамот на Крајслерот додека ти си пишуваш, или да ми блендираш да си земам документите.
Треба да дојдеш да ми ги дадеш.
Е, кога сето тоа ќе се одвива така како што треба, тогаш можеме да дискутираме на тема ПРИМЕРЕН ВОЗАЧ. Сега, ние обичните смртници нема од кого да земаме пример.
Ловете ги пијаните и дрогирани будали кои возат, тие се опасни. Брзината, онака како што ја опишав не е воопшто опасна. И.. ставете си ред кај вас.
И едно големо браво за внатрешната контрола во МВР-то!