пааааа, пааааааааа бе па и ти у 00:01 ли најде ѓомлезе и пастрмајлии да постираш? сега ќе треба само да ги сањам
Лошо е шо налетав на темата... и јас ќе ги сонвампааааа, пааааааааа бе па и ти у 00:01 ли најде ѓомлезе и пастрмајлии да постираш? сега ќе треба само да ги сањам
по ова не сумЛошо е шо налетав на темата... и јас ќе ги сонвам
Нешто заборајв
![]()
Што е тоа?Прилепски ширден, кој пробал знае![]()
СоставШто е тоа?
Состав
1/2 кгр.телешко месо
1/2 кгр. свинско месо
1/2 кгр. јагнешко месо
кромид
сол
бибер
јенибар
ориз
ширдени
Подготовка
Трите видови месо се сечкаат на мали парченца, со димензија од еден и пол сантиметар. Во нив се додава исечкан кромид, сол, црн бибер и малку јенибар и ориз. Го запржуваме местото, заедно со кромидот. Ширден е внатрешен орган на младо јагне кој преставува продолжение на желудникот. Добро исчистен се полни се затвора на стариот прилепски начин со шиење. Се додава една чаша вода и се печи на 180 степени, два часа, а се служи топол.
![]()
Ах ова татариве се сакаат да ни земат, инаку ова 100% е македонско, поточно прилепско јадење,староНема да веруваш, моите беа до Бугарија пред малку и истово го јаделе. Најубаво нешто што го имаат пробано. Ама баш истото е само што по друго име го викаат таму. Не ми текнува како беше. Незнаев дека ова така се вика кај нас.
Јас да ти кажам и првпат слушам за вакво јадење. А не сум ни пробал какво е. Не мора да значи ако и кај нив го има и дека ни го земале. Грав и во Америка се прави, и не значи дека е нивен гравот.Ах ова татариве се сакаат да ни земат, инаку ова 100% е македонско, поточно прилепско јадење,старо