Кое јадење од македонската кујна ви е омилено?

  • Креатор на темата Креатор на темата miss Lebedica
  • Време на започнување Време на започнување
-Пастармајлија
-Тавче гравче
-Сарма со лозов лист (со кисело млеко)

Иначе малку оф-топик, едно прашање....спанаќот од каде потекнува?
 
Сарма од лозов, дефинитивно, има и многу други ама ова е бр.1
 
Пастрмајлија со феферонки. Ова од рајот е дојдено, штета што не можам често да го јадам поради желудников ама за мене е Монт Еверест на македонската кујна.
 
gomlgolema.gif
4F44FDC602406F4698D71454D8582172.jpg
0E4D80D04F4C5E4A840D81FD9EB52C1E.jpg
images
22264_245177872233_242030852233_3913489_6839180_n.jpg
1285836174_dsc07192.jpg

jufki-05.jpg

2010102655312.jpg

POHOVAN_KASKAVAL_copy.jpg
33FC6850BBD4A64F817B8727DCAF804C.jpg
 
пааааа, пааааааааа бе па и ти у 00:01 ли најде ѓомлезе и пастрмајлии да постираш? сега ќе треба само да ги сањам

Лошо е шо налетав на темата... и јас ќе ги сонвам :pos:

Нешто заборајв :D
6005.jpg
 
Прилепски ширден, кој пробал знае:D
 

Состав
1/2 кгр.телешко месо
1/2 кгр. свинско месо
1/2 кгр. јагнешко месо
кромид
сол
бибер
јенибар
ориз
ширдени

Подготовка
Трите видови месо се сечкаат на мали парченца, со димензија од еден и пол сантиметар. Во нив се додава исечкан кромид, сол, црн бибер и малку јенибар и ориз. Го запржуваме местото, заедно со кромидот. Ширден е внатрешен орган на младо јагне кој преставува продолжение на желудникот. Добро исчистен се полни се затвора на стариот прилепски начин со шиење. Се додава една чаша вода и се печи на 180 степени, два часа, а се служи топол.

sirden.jpg
 
polneti pikerki so oris i malce meleno meso i morkov kolku da dade vkus mmmmmmm :D
 
Состав
1/2 кгр.телешко месо
1/2 кгр. свинско месо
1/2 кгр. јагнешко месо
кромид
сол
бибер
јенибар
ориз
ширдени

Подготовка
Трите видови месо се сечкаат на мали парченца, со димензија од еден и пол сантиметар. Во нив се додава исечкан кромид, сол, црн бибер и малку јенибар и ориз. Го запржуваме местото, заедно со кромидот. Ширден е внатрешен орган на младо јагне кој преставува продолжение на желудникот. Добро исчистен се полни се затвора на стариот прилепски начин со шиење. Се додава една чаша вода и се печи на 180 степени, два часа, а се служи топол.

sirden.jpg

:pos::pos::pos::pos: Нема да веруваш, моите беа до Бугарија пред малку и истово го јаделе. Најубаво нешто што го имаат пробано. Ама баш истото е само што по друго име го викаат таму. Не ми текнува како беше. Незнаев дека ова така се вика кај нас.
 
:pos::pos::pos::pos: Нема да веруваш, моите беа до Бугарија пред малку и истово го јаделе. Најубаво нешто што го имаат пробано. Ама баш истото е само што по друго име го викаат таму. Не ми текнува како беше. Незнаев дека ова така се вика кај нас.

Ах ова татариве се сакаат да ни земат, инаку ова 100% е македонско, поточно прилепско јадење,старо
 
Ах ова татариве се сакаат да ни земат, инаку ова 100% е македонско, поточно прилепско јадење,старо

Јас да ти кажам и првпат слушам за вакво јадење. А не сум ни пробал какво е. Не мора да значи ако и кај нив го има и дека ни го земале. Грав и во Америка се прави, и не значи дека е нивен гравот. :D Иначе колку пари се движи вакво нешто во Прилеп?
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom