Кое јадење од македонската кујна ви е омилено?

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
-Пастармајлија
-Тавче гравче
-Сарма со лозов лист (со кисело млеко)

Иначе малку оф-топик, едно прашање....спанаќот од каде потекнува?
 
Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Сарма од лозов, дефинитивно, има и многу други ама ова е бр.1
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Пастрмајлија со феферонки. Ова од рајот е дојдено, штета што не можам често да го јадам поради желудников ама за мене е Монт Еверест на македонската кујна.
 

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.255
пааааа, пааааааааа бе па и ти у 00:01 ли најде ѓомлезе и пастрмајлии да постираш? сега ќе треба само да ги сањам
Лошо е шо налетав на темата... и јас ќе ги сонвам :pos:

Нешто заборајв :D
 

Lux

Inglourious
Член од
25 октомври 2010
Мислења
1.189
Поени од реакции
888
Прилепски ширден, кој пробал знае:D
 

Lux

Inglourious
Член од
25 октомври 2010
Мислења
1.189
Поени од реакции
888
Состав
1/2 кгр.телешко месо
1/2 кгр. свинско месо
1/2 кгр. јагнешко месо
кромид
сол
бибер
јенибар
ориз
ширдени

Подготовка
Трите видови месо се сечкаат на мали парченца, со димензија од еден и пол сантиметар. Во нив се додава исечкан кромид, сол, црн бибер и малку јенибар и ориз. Го запржуваме местото, заедно со кромидот. Ширден е внатрешен орган на младо јагне кој преставува продолжение на желудникот. Добро исчистен се полни се затвора на стариот прилепски начин со шиење. Се додава една чаша вода и се печи на 180 степени, два часа, а се служи топол.

 
Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
polneti pikerki so oris i malce meleno meso i morkov kolku da dade vkus mmmmmmm :D
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Состав
1/2 кгр.телешко месо
1/2 кгр. свинско месо
1/2 кгр. јагнешко месо
кромид
сол
бибер
јенибар
ориз
ширдени

Подготовка
Трите видови месо се сечкаат на мали парченца, со димензија од еден и пол сантиметар. Во нив се додава исечкан кромид, сол, црн бибер и малку јенибар и ориз. Го запржуваме местото, заедно со кромидот. Ширден е внатрешен орган на младо јагне кој преставува продолжение на желудникот. Добро исчистен се полни се затвора на стариот прилепски начин со шиење. Се додава една чаша вода и се печи на 180 степени, два часа, а се служи топол.

:pos::pos::pos::pos: Нема да веруваш, моите беа до Бугарија пред малку и истово го јаделе. Најубаво нешто што го имаат пробано. Ама баш истото е само што по друго име го викаат таму. Не ми текнува како беше. Незнаев дека ова така се вика кај нас.
 

Lux

Inglourious
Член од
25 октомври 2010
Мислења
1.189
Поени од реакции
888
:pos::pos::pos::pos: Нема да веруваш, моите беа до Бугарија пред малку и истово го јаделе. Најубаво нешто што го имаат пробано. Ама баш истото е само што по друго име го викаат таму. Не ми текнува како беше. Незнаев дека ова така се вика кај нас.
Ах ова татариве се сакаат да ни земат, инаку ова 100% е македонско, поточно прилепско јадење,старо
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Ах ова татариве се сакаат да ни земат, инаку ова 100% е македонско, поточно прилепско јадење,старо
Јас да ти кажам и првпат слушам за вакво јадење. А не сум ни пробал какво е. Не мора да значи ако и кај нив го има и дека ни го земале. Грав и во Америка се прави, и не значи дека е нивен гравот. :D Иначе колку пари се движи вакво нешто во Прилеп?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom