Dreambox забранет во Македонија

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.737
Поени од реакции
27.727
Аууу глупости... а чек кое е објасувањето за ова?
Италик + српски ме убива.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Уште еден пост за исмејување на ступидноста на владата.

koskar

Џон Клиз
Член од
27 август 2005
Мислења
566
Поени од реакции
360
Претпоставувам дека ова е или неточно или е извадено од контекст.

Според истата логика треба и компјутерите да ги забранат зошто на нив може да се исталира и нелегален софтвер. Башка изворот е некој си босански портал.
Има некаде законот да се прочита, или уште подобро, извадоци од него што се однесуваат баш на ова? Додека не видам такво нешто ова е само трачарење...
http://vest.com.mk/default.asp?ItemID=F4A47B7E03C7C449B029677FD9C3BEAC
додуша, вест е трачарски весник, ама ете...

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.285
Поени од реакции
563
мислам дека е извадено од контекст ...

Во законот без име ќе се пропишат и забрани за користење недозволени направи кои обезбедуваат условен пристап до заштитени услуги, како што се хакирани сет-топ боксови, хакирани картички за компјутер за гледање на сателитски телевизии со претплата и слично.

не е кажано дека е дрим боксот забранет ...
а и што со тие кои веќе имаат купено? ќе го конфискуваат? свашта ...

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.322
Поени од реакции
15.577
Не ме изненадува, толку интелигентни претставници имаме што којзнае како ја разбрале забелешката од ЕУ.

Воопшто не е логично да се забрани производ кој е легален во ЕУ со образложение: ...забрани за користење недозволени направи кои обезбедуваат условен пристап до заштитени услуги

Во ова погоре клучниот збор е „условен“, ако е така тогаш многу работи условно може да доведат до пристап до заштитени услуги или да нанесат некаква штета. Ќибритот може да доведе до условно палење на шумите во РМ, дај нека се забранат...

Сигурно ќе се поправат и ќе смислат нешто, успешно ќе се заташка и сите среќни и задоволни ќе заборавиме во најбрз можен рок...

Ахам, и уште нешто...
Забрана за користење недозволени направи.

Нелогично ми звучи ова забранава за користење недозволени направи. Ако веќе се недозволени, ќе ставаме уште една забрана?

Може и Вест лошо разбрале/пренеле...

п.с. Авторот на овој пост не е правник :)

Altair

Шмеќер
Член од
30 јуни 2008
Мислења
306
Поени од реакции
192
а да не паламудите дур не се донесе законот ... релевантниот извор вест ...

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
И, како можат да ми забранат да си купам Dreambox и да си го наместам да си гледам TВ?

koskar

Џон Клиз
Член од
27 август 2005
Мислења
566
Поени од реакции
360
И, како можат да ми забранат да си купам Dreambox и да си го наместам да си гледам TВ?
и јас се прашувам истото? ќе забранат увоз? ќе забранат продажба? ќе претресуваат по станови?
има еден сајт продава специјализирани сателитски антени „за во земји со репресивни режими“; онака личат на футуристички столици или слично. ја отвараш, ја тураш до прозор и гледаш што навистина се случува во светот.
да не треба и такви да си купиме?

како илустрација:
http://en.wikipedia.org/wiki/Media_of_the_People's_Republic_of_China
Satellite dishes

The administration of satellite receivers falls under the jurisdiction of the State Administration for Radio, Film, and Television, which stipulates that foreign satellite televisions channels may only be received at high-end hotels and the homes and workplaces of foreigners. Foreign satellite televisions channels may seek approval to broadcast, but must be "friendly toward China." Foreign television news channels are, in principle, ineligible for distribution in China.
Home satellite dishes are officially proscribed. Black market satellite dishes are nonetheless prolific, numbering well into the tens of millions. Chinese authorities engage in regular crackdowns to confiscate and dismantle illicit dishes, expressing concerns both over the potential for copyright infringements and over their ability receive "reactionary propaganda."

saskon

Член од
22 август 2008
Мислења
2.231
Поени од реакции
5.464
Очигледно имаат тотално непознавање воопшто за сателитската технологија во однос на ресиверите. Чудно ми чудо ако го забранат димбоксот, тука се мноштво на ресивери кои поддржуваат шеринг; VU+Duo/Solo, Azbox, Humax, Samsung, Kathrein, Abcom и да не набројувам списокот е голем. И сега сите ќе ги забранат или само "недозволени направи кои обезбедуваат условен пристап до заштитени услуги, како што се хакирани сет-топ боксови, хакирани картички за компјутер за гледање на сателитски телевизии со претплата и слично". Ова недозволени направи го напишал односно го формулирал некој лаик, сите погоре набројани се "недозволени направи"? Оригинален дримбокс со негов оригинален имиџ (софтвер) обезбедува "условен пристап до заштитени услуги", значи сет-топ боксот не е хакиран, така е произведен во Германија е сега овие ќе го забрануваат? Неговата вистинска намена е да ја прочита оригиналната картичка, со лан кабел поврзан со 2,3 исти такви за да може да се гледа на 2,3 телевизори и што е тука нелегално? SKY Italia има оригинален сет-топ бокс но може да се гледа преку дримбокс кој пак не е забранет во Италија, односно без проблем легално платената преплата на пакетот сакаш да си ја гледаш на квалитетен ресивер, што не е случај со Тотал, таму мора оригинален Echolite срање од ресивер. Ова смрди, кој овде кого го штити.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Очигледно имаат тотално непознавање воопшто за сателитската технологија во однос на ресиверите. Чудно ми чудо ако го забранат димбоксот, тука се мноштво на ресивери кои поддржуваат шеринг; VU+Duo/Solo, Azbox, Humax, Samsung, Kathrein, Abcom и да не набројувам списокот е голем. И сега сите ќе ги забранат или само "недозволени направи кои обезбедуваат условен пристап до заштитени услуги, како што се хакирани сет-топ боксови, хакирани картички за компјутер за гледање на сателитски телевизии со претплата и слично". Ова недозволени направи го напишал односно го формулирал некој лаик, сите погоре набројани се "недозволени направи"? Оригинален дримбокс со негов оригинален имиџ (софтвер) обезбедува "условен пристап до заштитени услуги", значи сет-топ боксот не е хакиран, така е произведен во Германија е сега овие ќе го забрануваат? Неговата вистинска намена е да ја прочита оригиналната картичка, со лан кабел поврзан со 2,3 исти такви за да може да се гледа на 2,3 телевизори и што е тука нелегално? SKY Italia има оригинален сет-топ бокс но може да се гледа преку дримбокс кој пак не е забранет во Италија, односно без проблем легално платената преплата на пакетот сакаш да си ја гледаш на квалитетен ресивер, што не е случај со Тотал, таму мора оригинален Echolite срање од ресивер. Ова смрди, кој овде кого го штити.
Нормално дека некој торлак го предложил тоа, како САМО dreambox да пости на планетава.
Ко да ти кажат MARLBORO е забрането во Македонија, а се мисли на сите можни марки на цигари.

Ептен, ептен нема логика. Башка што ова е приватна работа, кој може да ми забрани дома што да правам со вакви работи?

Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
па и не е само за Дримбоксот муабетот него за сите уреди со којшто се овозможува илегални постапки
а Дримбоксот онака е наведен како најкористен ресивер кај нас

а тоа за тие што имаат веке шеринзи не можат да ги сопрат , што да не им влегуват дома и да проверат што гледаш со ресиверот ... не верувам
баш така торлак го е предложил ама тоа не значи дека не може да се оствари :)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
па и не е само за Дримбоксот муабетот него за сите уреди со којшто се овозможува илегални постапки
а Дримбоксот онака е наведен како најкористен ресивер кај нас

а тоа за тие што имаат веке шеринзи не можат да ги сопрат , што да не им влегуват дома и да проверат што гледаш со ресиверот ... не верувам
баш така торлак го е предложил ама тоа не значи дека не може да се оствари :)
Не верувам дека ќе може. Еве јас имам нелегален Windows дома. Ќе ми дојде инспекција да провери?

Kajgana Shop

На врв Bottom