МРТВ ГО КРАДЕ НАРОДОТ!

Дали сте задоволни од МРТВ?

• Да.

Гласови: 23 12,3%
  • Не.

Гласови: 135 72,2%
  • Не ме интересира./Не се замарам.

Гласови: 29 15,5%

• Вкупно гласачи
    187

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Со законот за радиодифузна дејност, плаќањето радиодифузна такса е регулирано како јавна давачка. Секое домаќинство и секоја фирма се задолжени да плаќаат. Право ама баш никакво не добиваме :), со тие пари се финансира јавниот сервис Македонска радиотелевизија, парите би требало да се наменети за развој на програмската шема и производство на македонски програми, но со оглед дека од нашата самостојност до сега едвај да има некаква промена, парите очигледно одат на друго место.
Оуу, това повеке ми изгледа како данок. Навистина страно, плакjaш, а не добиваш ништо,колко е тази такса?

S

Sheldon Cooper

Гостин
:eek: Това е секи месец или за година?
Това стварно е ограбуване на граганите да плакjaт нешто, а да не добива ништо.
секи месец, а ако имаш фирма тогаш доколку не платиш ти ја блокираат жиро-сметката :) е ај сега

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Како ги залажаа лугето....за да почнат редовно да плаќаат.130.ден.сега 190.ден.И на колку месеци ќе има покачување?односно колку пати во годината ќе биде корегирана цената?
Брзо ќе достигне цена од 500ден. страшно!!!!!!!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.860
Поени од реакции
12.400
:eek: Това е секи месец или за година?
Това стварно е ограбуване на граганите да плакjaт нешто, а да не добива ништо.
точно, се работи за класичен данок, за џабе. На страна фактот што преку тв провајдерите ние плаќаме за сите тв канали (значи и за МРТВ) што значи за државната тв плаќаме дупло.
За одредени нелегални дејства во МРТВ говори и овој текст

http://www.sky.mk/makedonija/8351-Продолжи-жестоката-дебата-за-МРТВ-во-собранието.html
Власта за да ја прикрие незаконотоста повторно удира по џебот на граѓаните, наместо надлежните од МРТВ да одговараат за направените дубиози власта ги наградува, опозицијата реагира , зошто досегашниот извршен директор Ефтим Гаштов се сели во Словенија во Културниот информативен центар. Не се согласуваат наместо 130 претплатата за МТВ за изнесува 190 денари, бидејќи велат ова зголемување нема да значи подобрување на квалитетот на услугата од јавниот сервис туку повторно ќе отиде во некои приватни џебови.
Со упадот на МРТВ и во prime time-от за реклами опасно се загрозува опстанокот и на приватните телевизии- укажа Емилијан Станковиќ, за јавен сервис е недозволливо да се потпира само на приватни продукциски куќи , посебно на омилената ТОМАТО која што произведува емисии од типот на оние на Томиќ со бесконечни разговори со “Пастирот”. Мнозинството на комисијата за транспорт и врски се обидува да докаже дека овие пари се неопходни за функционирање на МРТВ, но опозицијата прво бара јавниот обвинител да постапи по сериозните забелешки за криминал од страна на државниот ревизор за работењето на МРТВ. ...
Поради това,дека ние немаме ваква такса ме интересира какво право добивате кога ja плакjaте? За што плакjaте реално?
Какво е вашето искуство...дали плаќате вие граѓаните или се финансира исклучиво од други извори?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Какво е вашето искуство...дали плаќате вие граѓаните или се финансира исклучиво од други извори?
Каj нас државното радио и д'ржавната телевизиja са одвоени, но принципа на финансиране е един и ист - сека година во буджета на државата има одвоени пари за нив + што тиja си докарат от реклами.
Граганите имат можоност со обична антена да си фатат државната телевизиja и не плакjaт ништо, ако сакат кабеларка - во зависност от каналите има различни цени. Нешто обично е 7-9 евра за 60-70 канали.
За радиото - исто ништо не се плакja от граганите директно.
Субвенциjaта от држават во буджета за 2011 беше ваков:
Државната телевизиja - малце над 30 милиона евро
Државното радио - 25 милиона евро
За тези пари државната телевизиja има 3 канала со национално покритие (БНТ1, БНТ2,БНТ World ), 4 државни регионални центрови со своja месна програма БНТ Пирин, БНТ Север, БНТ Море и БНТ Пловдив
За тези пари Националното радио - 3 национални програми (Програма Хоризонт, Програма Христо Ботев и Радио Бугариja(това е програма за свет,коja се емитува на 11 jaзика)) и 7 локални радиа (Радио Варна,Радио Стара Загора, Радио Пловдив, Радио Шумен, Радио Благоевград, Радио Софиja,Радио Видин)

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.502
Поени од реакции
8.064
Welcome to Macedonia RT @filipevans: When you open a company in #Macedonia you get a monthly bill for the state TV/Radio station. #mkfail

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
секи месец, а ако имаш фирма тогаш доколку не платиш ти ја блокираат жиро-сметката :) е ај сега
Ама зашто фирми да плакjaт за телевизиja?! Това не е вода, не е струja да користиш,па да плакjaш... Уште повеке не знам во една фирма колко се користи телевизиja...
Да не зборувам,дека како фирма можам да сакам да плакjaм во краj на годината сите такси за радиодифузиja, како ке ми блокират сметката ?! Аjде со казна може,ама да ми блокират сметка... малце е многу.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Море мамата мамина нивна... нека се соберат на 2 спрата (посекако толку им е доволно) и нека ја преобратат зградата во јавна куќа. Гарант од издавање на соби повеќе пари ќе соберат отколку да се тегнат граѓаните да плаќаат по 190 денари за куровоздравје... него ај граѓаните, ама шо ги тераат фирмите да плаќаат? Во 90% од случаите во фирмите нема нити телевизор, нити радио... шо му се тие должни да ги финансираат?

Граѓанска непослушност само... сите комплетно и организирано треба од нова година да не плаќаме такса.

TheIks

Fork & spoon operator
Член од
1 октомври 2007
Мислења
712
Поени од реакции
469
Ама зашто фирми да плакjaт за телевизиja?! Това не е вода, не е струja да користиш,па да плакjaш... Уште повеке не знам во една фирма колко се користи телевизиja...
Едноставно, очаен обид за да се обезбеди некаква наплата. Парите, според законот демек, одат и за други работи, не само за МРТВ. Колку шо знам, се финансираат и разни проекти, емисии и слично од јавен интерес. Така беше до пред 10 години, после се отиде во погрешен правец. Тоа што гледаш дека има такса да не те лаже, наплатата е толку ниска што во пракса излегува исто како во Бугарија, буџет + реклами. Во секој случај, изгледа дека од негде ќе мора да се финансира (ја гласам за буџет), или да се растури.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Едноставно, очаен обид за да се обезбеди некаква наплата. Парите, според законот демек, одат и за други работи, не само за МРТВ. Колку шо знам, се финансираат и разни проекти, емисии и слично од јавен интерес. Така беше до пред 10 години, после се отиде во погрешен правец. Тоа што гледаш дека има такса да не те лаже, наплатата е толку ниска што во пракса излегува исто како во Бугарија, буџет + реклами. Во секој случај, изгледа дека од негде ќе мора да се финансира (ја гласам за буџет), или да се растури.
Ти овде имаш двоjно оданачуване. Един пат ке си платиш радиодифузна такса, а после ке платиш и на кабеларка. Пологично е да сакат пари от кабеларките,а не от граганите.
Тука немам ваква такса, никоj не може да ми стави рака на сметката ми за вакво нешто... това е абсурд.

TheIks

Fork & spoon operator
Член од
1 октомври 2007
Мислења
712
Поени од реакции
469
Ти овде имаш двоjно оданачуване. Един пат ке си платиш радиодифузна такса, а после ке платиш и на кабеларка. Пологично е да сакат пари от кабеларките,а не от граганите.
Тука немам ваква такса, никоj не може да ми стави рака на сметката ми за вакво нешто... това е абсурд.
Не го донесов јас законот ни па се согласувам со него. Друго, јас сум ЗА ако се плаќа кабелска да не се плаќа такса. Радиодифузна такса има во скоро сите земји, развиени, неразвиени и секакви. Не е ништо посебно за МК.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
А таксистите гледаат телевизија?
И они треба да плаќаат....СЕШТО!

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.989
Поени од реакции
8.320
А таксистите гледаат телевизија?
И они треба да плаќаат....СЕШТО!
е не таксистите не одад дома да одморат малце ,цел живот од кога се вработуваат таксисти им поминува во таксито СЕШТО!!:pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom