Не уште ќе тоне. Додека ФЕД не печати пари а владите одат со штедење и отплаќање на долгот ќе се намалува количината на пари во циркулација а со тоа и дефлација на се. Шоротви само палат. Може и УСД.MPT 19.046,67 -2,89%
sto se slucuva so makpetrol,mu se gleda dnoto ili ...?
Инвестирај ги во нешто што знаеш. Тука сигурно никој нема да ти каже каде и како да направиш пари на берза. Сите коментари се навлекување и зголемување на вредноста на сопствените акции (барем паметните така прават ...).Акциите на комерцијална се покачија 2650ден. конечно по големиот пад....
Кога би стигнале над 2900ден ги продавам ич не им се мислам доаѓа тешка финасиска криза само незнам кај би ги инвестирала не се малку пари не би сакала да ми пропаднат иако не сум зависна од нив. Ајде малку помош што мислите, читате анализирате како ке биде кај нас, што ли не чека
ахахаха никој неможе да знае кога ќе рипнат и дали воопшто би рипнале... според мене секоја инвестиција на берза треба да биде отпрвин определена дали би била кракорочна или долгорочна... ако идеш краткорочно на овие акции тогаш ипак мој совет е да чекаш јануар... мислам берзава ќе си рипка сеа(али тоа е само мое мислење) јас искрено би ги продал во јануар пример средина на јануар ако бидеат 3300 би ги ситнал без никаков проблем... или пак би бил во постојан контакт со брокерот и коа ќе би добил од него инфо дека се продаваат масовно тогаш би ги продал и јас... твое си е дали би ризикувала за +100че на 0 да си или -100че it is up to YOU and nobody else!!!Акциите на комерцијална се покачија 2650ден. конечно по големиот пад....
Кога би стигнале над 2900ден ги продавам ич не им се мислам доаѓа тешка финасиска криза само незнам кај би ги инвестирала не се малку пари не би сакала да ми пропаднат иако не сум зависна од нив. Ајде малку помош што мислите, читате анализирате како ке биде кај нас, што ли не чека
богами и јас со тоа се нервирам деновиве, да имаш стредства кои сакаш да ги инвестираш а поради неможностите во нашава држава да просперираш ако немаш грб или дебели врски сеедно, не ти преостанува ништо друго освен банка! што е трагично, производството е одлично особено во земјоделство, и тоа на некој овошки кај што нема мнг мнг работа...секоја вечер ги мислам-))
сега со државна работа и буџетарска плата не би се нафатила на никаков сопствен бизнис, нити имам време а ни сила за толку трчање.
прво беа орочени па ајде мала камата као нешто сменивме ама се покажа уште понеисплатливо
ја стварно незнам што е најпаметно за нив веќе ништо не е сигурно
абе ореви и лешници не иде току така... ти треба да пораснат па да дадат род па ова па она... неколку години ќе ги чекаш и слично, али дефинитивно во нашата држава само земјоделстово може да успее па поред него да се доразвииат и другите гранки, пошто неможе више да праиш пари од типот на орка спорт коа ги носеа за 10 долари а ги продаваа 5000 денари, или телевизорот тука 30 000 55ка екран а у странство више на плазми гледаа ahhahah сеа сме поотворени кон светот и ги нема више тие екстра цени, али дефинитивно бадемите се 400-500 денари по пазариве, има доста пари у тоа :d и сигурен пласман дефинитивно башка и не се расипуваатпратам редовно азиска па американска берза се по ред у касни сати ама некако кризно и лошо делува се.
и за банките ти гарантира дека ке ти ги врати таму колку 20 000/30 000 евра ама во случај на девалвација ништо не гарантира (нормално) па што ке ти врати
еве ако ми ги земат моите први 300 и после уште докупени 500 акции до средина на јануар-))) ке одгледувам ореви и лешници, па луѓе заглавени во кредити и тоа огромна сума пари се извадија со производство на ореви профитираа многу подобро од претходниот бизнис продажба на електроника и делови
а тоа за 3300ден. ех чул те господ
Kратко рочно можеш во УСдолари да ги ставиш а за подолгрок имаш добри камати на денари во Еуростандарт банка. Може и злато или сребро да купиш. А ако имаш идеја за сопствен бизнис терај тоа. Јас не очекувам да рипна акциите во Јануари.Акциите на комерцијална се покачија 2650ден. конечно по големиот пад....
кај можеш кај нас да земеш злато и сребро, кафе, пченица и слично има таква берза на суровини пошто во цел свет има освен кај нас.... доларот мислам дека е добар за инвеситирање само ме нервира што откупните и продажните цени се премногу различни, т.е ако го купиш сеа по 46.5 треба да чекаш да рипне 3-4 денари за да имаш кјар пошто сеа се 45.2 со 46.8 скоро два денари нешто така е... така да место да чекам доларот да порасне или падне си имам сигурни проценти во банка веќе ако не се одлучам да инвестирам во нешто опипливо .Kратко рочно можеш во УСдолари да ги ставиш а за подолгрок имаш добри камати на денари во Еуростандарт банка. Може и злато или сребро да купиш. А ако имаш идеја за сопствен бизнис терај тоа. Јас не очекувам да рипна акциите во Јануари.
Има многу берзантски сајтови кој работат со македонски кредитни картички некои прифаќаат и пеипал. На пример avafx etoro итн. Точно е дека имаат големи маржи менувачниците. Затоа ги имаш овие сајтови на пример долар/евро е сега куповна 1.3500 продажна 1.3503 имат така наречен спред од 0.003. Додуше на друг начин сајтовите заработуваат ама е пак подобро од менувачница.кај можеш кај нас да земеш злато и сребро, кафе, пченица и слично има таква берза на суровини пошто во цел свет има освен кај нас.... доларот мислам дека е добар за инвеситирање само ме нервира што откупните и продажните цени се премногу различни, т.е ако го купиш сеа по 46.5 треба да чекаш да рипне 3-4 денари за да имаш кјар пошто сеа се 45.2 со 46.8 скоро два денари нешто така е... така да место да чекам доларот да порасне или падне си имам сигурни проценти во банка веќе ако не се одлучам да инвестирам во нешто опипливо .
Да ви ударам една математика например имаш 30 години и имаш 10.000 евра за 35 години кога ќе се пензионираш со 9% камата ќе имаш 204.000 евра. И можеш да уживаш на стари години. Ако може да не се плаќа ПИОМ ја би се откажал веднаш.
Да се плашиш од девлавација е малку премногу параноично ако гледаш може и банките да банкротираат а државата ќе ти даде обврзници на основицата па види му што останува пари под душек?Јас дури сум да си закопаш злато во земја како во турско подобро ти е од пари под душек. Имаш опција евра ама таму каматите се 4-5% ако ти е страв од девлавација. А дека каматите варираат тоа е точно. Но, секогаш можеш да најдеш камати за денари од 8-9% како што и самата си видела. Толку се камата со ова политика на НБРМ. Ако се смени, а нема да се смени во догледно време може да се поместат.Да ама каматните стапки се променливи и тие 9% до кога ќе останат 9
Пр Шпаркасе банка стави детско штедење 12% во август и имаше навалица и за многу кратко време од два/три месеца се спушти на 8 или 9%
Сите банки мање више така прават
И друго у случај на девалвација банката ништо не ти гарантира од тие пари
Да се плашиш од девлавација е малку премногу параноично ако гледаш може и банките да банкротираат а државата ќе ти даде обврзници на основицата па види му што останува пари под душек?Јас дури сум да си закопаш злато во земја како во турско подобро ти е од пари под душек. Имаш опција евра ама таму каматите се 4-5% ако ти е страв од девлавација. А дека каматите варираат тоа е точно. Но, секогаш можеш да најдеш камати за денари од 8-9% како што и самата си видела. Толку се камата со ова политика на НБРМ. Ако се смени, а нема да се смени во догледно време може да се поместат.