Најубава Kајгана елка!

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
мартин,закон ти е елката:smir:
мојата е малецка и ми е на биро:pipi:

:vozbud:
1000775jb6.jpg
:vozbud:
:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
lele me presmeja.....

Сега засега на Влатколик елката е најубедливо најубава и нај секси хахаха

:))) lol lej elkava na vlatkolik:pos2: .... sea ja vidov smeski. alal da ti e kaj ti tekna hehe

Хахахаха... Влатколик елкава ти е лудило, ми се свиѓа!!!!! Браво за тебе:bravo: :bravo:....:icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:

Јас се спремам за китење на елката за оваа нова година

Tрадицијата на украсување на домовите со зелени листови и гранки во декември е постара од традицијата на прославување на Божиќ и Нова Година.
Уште старите Римјани прославувале декемвриска слава наречена Сатруналија, со давање подароци и украсување на домовите со зелени гранки. Во истото време, паганските народи во Германија пак обожувале свето дабово дрво. Подоцна, кога христијанските мисионери ги научиле да го слават Божиќ, овие народи го задржале обичајот на сечење и украсување на дрво во тоа време од годината. Но наместо даб, тие почнале да употребуваат елка. А употребата на зеленика и имела на Божиќ датира од обичаите на овие стари пагански народи. Овие обичаи долго време биле практикувани само во Германија, а во 1840 година, тие биле донесени во Англија од каде се прошириле низ целиот свет. Кај нас, на Балканот, за време на Божиќните прослави во домовите се носеле гранки од даб, бидејќи дабот симболизира здравје, сила, издржливост и бериќет. Но со текот на времето, и навлегувањето на странските трендови, и кај нас е прифатено китењето на божиќна елка.
Се ближи 1 декември која е вашата најубава фамилијарна новогодишна елка која сакате да ја имате оваа година. :)

китењето на божиќна елка.
Се ближи 1 декември која е вашата најубава фамилијарна новогодишна елка која сакате да ја имате оваа година. :)
зошто 1 декември?!
кај нас секојпат била и ќе е поврзана со празникот Св.Никола- белобрадиот светец;)

среде соба високо елката ми стои, и ја красат играчки во илјада бои... :)
веќе ја имам, висока 2.2м и едвај чекам да дојде 18.12 ( традиционално ја китам на Св. Никола) за да ја накитам, а тоа го правам со преголема љубов и возбуда.украсена во 2 бои (златна и црвена), со многу лампиони, машнички, траки и сијалички, а под неа чизмичките за подароци.
А пакетчињата уште деновиве ќе почнам да ги подготвувам.
со нетрпение ги одбројувам деновите :love::icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom