Bodhidharma
- Член од
- 17 септември 2011
- Мислења
- 10.783
- Поени од реакции
- 15.399
Прашање е и дали си роденJaс не се плашам, дали тоа значи дека сум луд и умрен ?
Прашање е и дали си роденJaс не се плашам, дали тоа значи дека сум луд и умрен ?
Сепак е страв во прашање, поимот Бог како таков во перцепцијата на најголем дел од рајата е скоро синоним за страшен судија или во најдобар случај - стравопочит.Teшко е за разбирање
Уствари бара да си жив за да го разбереш.
У состојба на зомби......тешко.
Naaah...Ако однапред одлучиш дека нешто МОРА да биде како што ти сакаш, на кој начин тоа за тебе не е лудило? За тебе тоа е нормална работа? Дека тоа што тебе ти одговара, дека само тоа МОРА да биде вистината?
Ти си престрашен длабоко во тебе од можноста дека еден ден ќе те снема, и таа можност ја сметаш за илузија, зло, бесмислица, лудило и беснило. И згора на тоа, на оние што ќе те потсетат на таа можност им порачуваш дека треба да си пукаат со пиштол во глава.
Колку реално јас можам нешто да прикажам, сватам и контемплирам, ти неможеш да знаеш.
Моите агресивни тези се однесуваат кон идејата за таков бог. Зошто - веќе објаснив.
И јас во никој случај не ја сведов вербата кај сите луѓе на очај, туку на оние кај кој верата е инспирирана од стравот и очајната надеж да постојат засекогаш и по секоја цена.
Има еден таков во стариот завет, за воља на вистината. И самиот се кажува за таков.Поимањето на Бога е многу покомплексно одошто ти сакаш (и реално можеш) да го прикажеш. Твоите тези се симплистички и редукционистички, и, што е многу интересно, неверојатно агресивни кон ентитетот Бог (во кого не веруваш). Да се сведе верата на сите луѓе на очај е, се разбира, твоја претпоставка. Суровиот и одмазднички бог кој ти на стотици страни се обидуваш да го прикажеш е некоја твоја симплистичка перцепција. Уживај и понатаму во неа.
Мене штркот ме донесеПрашање е и дали си роден
Што за тебе претставува да си жив? Дишење, преживување или егзистенција? Ако ги тргнеме сите догми, религии и сфаќања за задгробен живот, останува фактот дека секое физичко тело умира!Teшко е за разбирање
Уствари бара да си жив за да го разбереш.
У состојба на зомби......тешко.
Не ме заболе смајлито, ме заболе нешто друго...ама нема смисла во јавност да кажувам.- ова ли беше препукување?
Те заболе ли смајлито?
Кој рече дека се плашам од смртта на моето тело?Што за тебе претставува да си жив? Дишење, преживување или егзистенција? Ако ги тргнеме сите догми, религии и сфаќања за задгробен живот, останува фактот дека секое физичко тело умира!
А зошто ти Боди се плашиш толку од смртта на твоето тело?
Тоа што ти си се убедил дека твоето тело не си "ти", незначи дека смртта не те плаши. А зло не е магијата, туку стравот! Затоа што тој те ограничува, а ограничувањето е грев - зло.Кој рече дека се плашам од смртта на моето тело?
За апгрејт треба рестарт да се направи.
Замисли правиш апгрејт од SP 1 на SP 2, SP 1
го нема веќе, ама затоа е тука SP 2
Смртта на физичкото тело е заради усовршувањето.
Такви се законите во универзумов, и не е пожелно
парадокси да се случуваат. Затоа магијата е зло.
Ау што убаво звучи така да биде навистина! Ама еве замисли не само физичкото тело да умира, туку и се друго што е со него и во него. Зошто тогаш причина за страв и верување во невистини? За додека си жив и свесен полесно да ти е на душичката?Кој рече дека се плашам од смртта на моето тело?
За апгрејт треба рестарт да се направи.
Замисли правиш апгрејт од SP 1 на SP 2, SP 1
го нема веќе, ама затоа е тука SP 2
Смртта на физичкото тело е заради усовршувањето.
Такви се законите во универзумов, и не е пожелно
парадокси да се случуваат. Затоа магијата е зло.
Твојата пантеистичката перцепција е небитна. Твојата интерпретација на библиската претстава за Бог е (ми досади да повторувам) симплистичка и редукционистичка. Arch enemy ти е христијанскиот Бог и сите што веруваат во него -- ме мрзи да цитирам делови каде директно арлаукаш против Јахве, Христос и Христијаните. Институционализираните религии ти се бонус таргет.Мојата перцепција за бог е пантеистичка и нема никаква врска со библиската. Мојот противник не е воопшто замислен, тој е институционализираната религија, која пласирајќи ја идеата за љубоморен, суетен и одмазнички бог, манипулира со стравовите, надежите и очајот на луѓето кој се спремни да проголтаат било каква вистина за да бидат "спасени".
Тоа со Јахве и Адонај е друга прича.Сепак е страв во прашање, поимот Бог како таков во перцепцијата на најголем дел од рајата е скоро синоним за страшен судија или во најдобар случај - стравопочит.
Оној кој гледа се, нешто како апгрејдирана варијанта на Големиот Брат од 1984.
Самиот поим Бог е обременет со милениумски стравови кај милијарди раја и во каква било конотација да се употребува во поглед на некаква универзална свест или нешто друго е застарено и контрапродуктивно.
Бидејќи стравот е зло.
Освен тоа, ѕвездата Деница ја носеше светлината...
Ако мојата претстава на идеата пласирана од институционализираните религии е неадекватна, досега ќе се најдеше некој да ја исправи, но тоа не е случај.Твојата пантеистичката перцепција е небитна. Твојата интерпретација на библиската претстава за Бог е (ми досади да повторувам) симплистичка и редукционистичка. Arch enemy ти е христијанскиот Бог и сите што веруваат во него -- ме мрзи да цитирам делови каде директно арлаукаш против Јахве, Христос и Христијаните. Институционализираните религии ти се бонус таргет.
Долга е дискусијата, Тоукатер. А за гајбата, може и само скапаните компири да се посочуваат, за да им се симне цената. Ако одиме на cherry picking argument нема далеку да стасаме. На темата: моите погледи ги изложив во постот. Ако имаш некоја конкретна забелешка, бујрум.Има еден таков во стариот завет, за воља на вистината. И самиот се кажува за таков.
А што мислиш за ситуацијата кога ако споредиме во гајба компири, муштеријата бира само оние кои му одговараат, во случајот и со содржините на светите списи од било која религија, само она кое е компатибилно со моменталните потреби на припадникот на конфесијата и условите на терен се зема во предвид, вклучително и ритуалите...она останатото...
цар си за рационализација, жими се.Тоа што ти си се убедил дека твоето тело не си "ти", незначи дека смртта не те плаши. А зло не е магијата, туку стравот! Затоа што тој те ограничува, а ограничувањето е грев - зло.
Кога ќе се ослободиш од стравот, и подеднакво ќе можеш да им погледнеш во очи, на сите можности, тогаш ќе можеш да кажеш дека си "буден", вака си само исплашено детенце, кое сонува дека е татко му.
Свеста е над телото, тело-ум(ум-тело) да бидам по-исправен.Ау што убаво звучи така да биде навистина! Ама еве замисли не само физичкото тело да умира, туку и се друго што е со него и во него. Зошто тогаш причина за страв и верување во невистини? За додека си жив и свесен полесно да ти е на душичката?
Ако мојата претстава на идеата пласирана од институционализираните религии е неадекватна, досега ќе се најдеше некој да ја исправи, но тоа не е случај.
Јахве, Христос и останатите религиски ликови, се дел од индоктринирачката иконографија на мојот реален противник, а не бонус таргет.