Скопје дефинитивно ќе добие трамвај

• Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Кои глупости ... трамвај ... o_O
Секој градоначалник дрнда едното исто, трамвај, проширени улици ... булевари што ти ја знам ... краткорочни крпеници кои ништо нема да сменат
И сите бегаат од проекти кои се предвидени во '65 ... а си дремат така на хартија ...
На Скопје му треба, Јужен булевар + булевар Крушевска република + Северен булевар ... како четврто некој LRT ...

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896

На Скопје ова му треба,поскапо ама многу попрактично решение.. ама се знаеше одамна дека ќе се гради трамвај,така да работава е дај што даш
--- надополнето: Nov 4, 2011 5:46 PM ---
Јас сум повеќе за подземно метро.
дете,метро многу кошта а Скопје не е толку голем град за таа скапа играчка

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Трамвај е добра идеја, има само една поголема компликација, Скопје има многу малку булевари на кои има место да се стават 2 трамвајски шини. На Рекорд нема теоретски шанси да има место за трамвај.

И не влгувајте во трипови со метро. Метро е за огромни градови со 1.5 милиони ++ жители, плус е огромна и многу скапа инвестиција што се гради 9-10 години.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Ми се свиѓа и едвај чекам особено ако биде ваков како на сликава, само како читав некаде 2015 ќе можеме да го севтосаме :), до тогаш ќе заборавам на него, но подобро некогаш отколку никогаш.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Трамвај е добра идеја, има само една поголема компликација, Скопје има многу малку булевари на кои има место да се стават 2 трамвајски шини. На Рекорд нема теоретски шанси да има место за трамвај.

И не влгувајте во трипови со метро. Метро е за огромни градови со 1.5 милиони ++ жители, плус е огромна и многу скапа инвестиција што се гради 9-10 години.
Е да, за метро треба поголема инвестиција и којзнае колку ќе се гради (дедовци ќе станеме дур се направи), но за во иднина рачунај ако станеме над 1.5 милион жители. Уште повеќе гужви, и уште потешко ќе биде да се направи. Не е лоша идеа ни трамвајот. Нека си прават што сакаат, они си знаат.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
Јас мислам дека на Скопје не му треба трамвај. Низ неколку града кај што сум бил приметив дека трамваите прават метеж и гужва, а ја имаат истата функција како автобусите. Плус, безбедноста на патиштата значително ќе се намали, дали за пешаци, дали за коли. Нели донесоа 100 нови двокатни, што ќе ни е трамвај?

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.621
Поени од реакции
31.463
Па на Скопје многу повеќе му е потребен трамвај отколку шмизли и бикови
:mad: da si go jadesh nosot ., abe ne me interesiraat ni shmizli ni bikovi/ushte pomalku/ ....ama noke ne se spie od azdisani motorzgii i avtomibili ., a ne ushte tramvaj ni fali da klopotari cela nok ..........normalni li se be..........a shto ni e patnava infrastruktura niz skopjevo ., uste toa ni fali., ., a vozot od kichevo ., preku i po partizanska da go nasochat., hm genijalna ideja

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
:mad: da si go jadesh nosot ., abe ne me interesiraat ni shmizli ni bikovi/ushte pomalku/ ....ama noke ne se spie od azdisani motorzgii i avtomibili ., a ne ushte tramvaj ni fali da klopotari cela nok ..........normalni li se be..........a shto ni e patnava infrastruktura niz skopjevo ., uste toa ni fali., ., a vozot od kichevo ., preku i po partizanska da go nasochat., hm genijalna ideja
Де бре луѓе стварно не сте ми јасни све се жалите во Скопје имало галама, во Скопје за да се стигнело на работа требало пола саат, во Скопје имало многу многу гужва во сообраќајот, во Скопје лудо се возело, а да тркнете барем до Белград не подалеку, па ќе видите лудо возење, гужви трамваји тролебуси, менување по 3 трамваи за да се стигне до една дестинација и слично, а ако сакаш мир и тишина пресели се на потивко место, не може ако тебе ти сметало галамата да не носат трамвај;)

S

Shellshock nam67

Гостин

Децениски старата идеја конечно ќе се реализира. Скопје ќе добие трамвај, а скопјани можност да се возат со него.

За трамвајот заврши првата фаза, односно изработката на физибилити студија од страна на консултантот „Виалто“.
Проектот трамвај сега се наоѓа во втората фаза, а тоа е подготовката на тендерската документација, која треба да биде готова во јануари месец 2012 година. Веднаш потоа се објавува тендер за концесионер на трамвајот. Таа постапка ќе трае 3-4 месеци, што значи дека следната година во мај или јуни веќе ќе има избрано концесионер, најави градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски.
-Изградбата на трамвајската линија во должина од 15 километри, од Ново Лисиче до Ѓорче Петров е многу значаен проект за Градот Скопје. Анализата покажува дека оваа инвестиција е исплатлива, со тоа што постои можност Градот Скопје и Владата на РМ да дотираат во годишните трошоци за функционирањето на трамвајот со одреден процент, изјави Трајановски.
Првата линија на трамвајот ќе ги поврзувa скопските населби Ново Лисиче, Аеродром, Центар, Карпош, Влае и Ѓорче Петров, а неофицијално трамвајската траса би се одвивала по крајната десна лента по булеварите Партизански одреди, Димитрие Чуповски, комплексот банки и Јане Сандански.
Со спроведувањето на проектот „Трамвај“ ќе се намали сообраќајниот метеж во главниот град и ќе се заштити животната средина.
Извор: http://www.kurir.mk/republika/skopje/48374-Skopje-definitivno-ke-dobie-tramvaj

Дали ја подржувате оваа идеја или сте против?
Јас ја подржувам оваа идеја, ми се допаѓа иако мислам дека ќе дојде до мал хаос на почеток на скопските улици.

И ако може да биде поставена анкета, ја испуштив :mad:
Дали ја подржувате оваа идеја?
*Да, во ред е!
*Не, не ми се допаѓа!
*Сеедно!
pa kolku sto znam Skopje vo minatot imalo tramvaj e sega kolku e mozno toa sega od denesen aspekt koj znae sepak prenatrupan e soobrajkajot ali dobra rabota bi bila ako se realizira (y)

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
pa kolku sto znam Skopje vo minatot imalo tramvaj e sega kolku e mozno toa sega od denesen aspekt koj znae sepak prenatrupan e soobrajkajot ali dobra rabota bi bila ako se realizira (y)
Скопје никогаш немало трамвај, имало само референдум за трамвај кој луѓето го одбиле-и со тоа гадно се сје**ле. Баш би сакал да се реализира. :)

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406

Децениски старата идеја конечно ќе се реализира. Скопје ќе добие трамвај, а скопјани можност да се возат со него.

За трамвајот заврши првата фаза, односно изработката на физибилити студија од страна на консултантот „Виалто“.
Проектот трамвај сега се наоѓа во втората фаза, а тоа е подготовката на тендерската документација, која треба да биде готова во јануари месец 2012 година. Веднаш потоа се објавува тендер за концесионер на трамвајот. Таа постапка ќе трае 3-4 месеци, што значи дека следната година во мај или јуни веќе ќе има избрано концесионер, најави градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски.
-Изградбата на трамвајската линија во должина од 15 километри, од Ново Лисиче до Ѓорче Петров е многу значаен проект за Градот Скопје. Анализата покажува дека оваа инвестиција е исплатлива, со тоа што постои можност Градот Скопје и Владата на РМ да дотираат во годишните трошоци за функционирањето на трамвајот со одреден процент, изјави Трајановски.
Првата линија на трамвајот ќе ги поврзувa скопските населби Ново Лисиче, Аеродром, Центар, Карпош, Влае и Ѓорче Петров, а неофицијално трамвајската траса би се одвивала по крајната десна лента по булеварите Партизански одреди, Димитрие Чуповски, комплексот банки и Јане Сандански.
Со спроведувањето на проектот „Трамвај“ ќе се намали сообраќајниот метеж во главниот град и ќе се заштити животната средина.
Извор: http://www.kurir.mk/republika/skopje/48374-Skopje-definitivno-ke-dobie-tramvaj

Дали ја подржувате оваа идеја или сте против?
Јас ја подржувам оваа идеја, ми се допаѓа иако мислам дека ќе дојде до мал хаос на почеток на скопските улици.

И ако може да биде поставена анкета, ја испуштив :mad:
Дали ја подржувате оваа идеја?
*Да, во ред е!
*Не, не ми се допаѓа!
*Сеедно!
Брат, искрено не знам шо да ти кажам.. Искрено за Скопје, генерално земено, боље трамвај него автобуси, чисто од практичен аспект на сообраќај и сл исл.

Али коа ќе видам сеа какво е скопје, каков е сообраќајот и улиците, брат, абе кај ќе го постават тој ебан трамвај?! Башка до пред некој месец ги асфалтираа бе улициве низ градов и булевариве, ова со трамваиве ќе захрева копање по асфалт! За кој курац онда копаа и реасфалтираа?! Башка улициве моментално не ни се проектирани и предвидени за трамвај, веќе и онака имаш пренатрупан сообраќај! Мислам, која би била целта на трамвајов?! Да го доугуши сообраќајот?
Еве читам погоре линијата ќе била од Ново Лисиче (будало) до Ѓорче Петров (Џорџ Таун), Што значи низ центар некако мора да пројде - не знам како инаку би го смислиле тоа, пошто од старт мислам дека релацијата им е утка! Зошто на пример, ако прават трамвај да го направат да помиува како еден ринг околу сСКопје, за приградските населби што се надвор од Скопје да можат полесно да транзитираат кон центарот на градот?
Не знам, не ми е јасно, али имам впечаток дека ситуацијава е излезена од контрола и буквално на едно г`зе место се живо и диво се става, како ќе му прдне на некој, утре ќе им текне дека добро би било и Цепелини да стават да полетуваат од Топанско Поле, па да се качуваат до Крстот на Водно... не знам, ко луна парк станавме..

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Брат, искрено не знам шо да ти кажам.. Искрено за Скопје, генерално земено, боље трамвај него автобуси, чисто од практичен аспект на сообраќај и сл исл.

Али коа ќе видам сеа какво е скопје, каков е сообраќајот и улиците, брат, абе кај ќе го постават тој ебан трамвај?! Башка до пред некој месец ги асфалтираа бе улициве низ градов и булевариве, ова со трамваиве ќе захрева копање по асфалт! За кој курац онда копаа и реасфалтираа?! Башка улициве моментално не ни се проектирани и предвидени за трамвај, веќе и онака имаш пренатрупан сообраќај! Мислам, која би била целта на трамвајов?! Да го доугуши сообраќајот?
Еве читам погоре линијата ќе била од Ново Лисиче (будало) до Ѓорче Петров (Џорџ Таун), Што значи низ центар некако мора да пројде - не знам како инаку би го смислиле тоа, пошто од старт мислам дека релацијата им е утка! Зошто на пример, ако прават трамвај да го направат да помиува како еден ринг околу сСКопје, за приградските населби што се надвор од Скопје да можат полесно да транзитираат кон центарот на градот?
Не знам, не ми е јасно, али имам впечаток дека ситуацијава е излезена од контрола и буквално на едно г`зе место се живо и диво се става, како ќе му прдне на некој, утре ќе им текне дека добро би било и Цепелини да стават да полетуваат од Топанско Поле, па да се качуваат до Крстот на Водно... не знам, ко луна парк станавме..
Ѓорче ќе претставува проблем дека е по 2 ленти. После од Порта Влае до Центар се по три лени од страна. Центар пак 2 ленти по страна, и од кај Веро пак по 3 ленти.

ТРАСА НА ЛИНИЈА БРОЈ 1

СВРТУВАЛИШТЕ ВО БЛИЗИНА НА МОСТОТ КАЈ САРАЈ – СЕ ДВИЖИ ПО УЛИЦА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ – БУЛЕВАР ПАРТИЗАНСКИ ОДРЕДИ – УЛИЦА ДАМЕ ГРУЕВ – УЛИЦА ДИМИТРИЕ ЧУПОВСКИ – УЛИЦА 11 ОКТОМВРИ - БУЛЕВАР КОЧО РАЦИН – ПОКРАЈ КОМПЛЕКС БАНКИ – ПОД ТРАНСПОРТЕН ЦЕНТАР - ПО БУЛЕВАР ЈАНЕ САНДАНСКИ – ДО НОВО ЛИСИЧЕ, УЛИЦА ФЕВРУАРСКИ ПОХОД (КАДЕ ШТО ЌЕ БИДЕ ВТОРОТО ТРАМВАЈСКО ДЕПО)

ПРВАТА ЛИНИЈА СЕ ВРАЌА ПО БУЛЕВАРОТ АСНОМ, СРБИЈА, ЈАНЕ САНДАНСКИ И ПО ТРАСАТА КОЈА Е ГОРЕНАВЕДЕНА ВО ПРАВЕЦ НА НАСЕЛБАТА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ.

АЛТЕРНАТИВНА ТРАСА НА ЛИНИЈА БРОЈ 1

ОД УЛИЦА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ - ПО БУЛЕВАР ПАРТИЗАНСКИ ОДРЕДИ – УЛИЦА НИКОЛА ПАРАПУНОВ - ПО БУЛЕВАР ИЛИНДЕН - ПОКРАЈ ЗГРАДАТА НА ВЛАДАТА - ДЕСНО ПО УЛИЦАТА ДАМЕ ГРУЕВ - УЛИЦА ДИМИТРИЕ ЧУПОВСКИ – УЛИЦА 11 ОКТОМВРИ - БУЛЕВАР КОЧО РАЦИН – ПОКРАЈ КОМПЛЕКС БАНКИ – ПОД ТРАНСПОРТЕН ЦЕНТАР - ПО БУЛЕВАР ЈАНЕ САНДАНСКИ – ДО НОВО ЛИСИЧЕ, УЛИЦА ФЕВРУАРСКИ ПОХОД

ТРАСА НА ЛИНИЈА БРОЈ 2

ТРАСАТА НА ЛИНИЈАТА БРОЈ 2 Е ВО СОГЛАСНОСТ СО ОНАА ПРЕДВИДЕНА СО ГУП КОЈА ОДИ ПО ЈУЖНИОТ БУЛЕВАР, СО ДОПОЛНИТЕЛНИ ИЗМЕНИ ВО НАСОКА НА ПОВРЗУВАЊЕ НА ТРАМВАЈСКАТА ТРАСА СО ЖЕЛЕЗНИЧКАТА ПРУГА, СО ЦЕЛ ДА СЕ НАПРАВИ ЕДЕН КРУЖЕН ПРЕСТЕН ОКОЛУ ГРАДОТ, КОРИСТЕЈЌИ ГИ НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ЗА ИЗРАБОТКА НА ТРАМВАЈ, КОЈ ПОКРАЈ ПО ТРАМВАЈСКА МОЖЕ ДА СЕ ДВИЖИ И ПО ЖЕЛЕЗНИЧКА ПРУГА. СО ТОА БИ СЕ ДОБИЛА БРЗА ЖЕЛЕЗНИЦА ОКОЛУ ГРАДОТ.

ТРАСА НА ЛИНИЈА БРОЈ 3

СВРТУВАЛИШТЕ ОД НАСЕЛБАТА КИСЕЛА ВОДА, КАЈ ФАБРИКАТА ОХИС - НИЗ ЦЕНТАРОТ НА ГРАДОТ – ПО БУЛЕВАР КОЧО РАЦИН – БУЛЕВАР КРСТЕ ПЕТКОВ МИСИРКОВ – ПО УЛИЦАТА ЦВЕТАН ДИМОВ- БУЛЕВАР БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА (ДО БУТЕЛ)

ТРАСА НА ЛИНИЈА БРОЈ 4

СЕ ДВИЖИ ПО БУЛЕВАР ПАРТИЗАНСКИ ОДРЕДИ – БУЛЕВАР КОЧО РАЦИН - БИТ ПАЗАР-БУЛЕВАР АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ- ДО НАСЕЛБАТА ЧЕНТО – ОД КАДЕ ПО ИСТАТА ТРАСА СЕ ВРАЌА НАЗАД

Kajgana Shop

На врв Bottom