Скопје дефинитивно ќе добие трамвај

• Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување
P

PewDiePie

Гостин
Абе вистина дека треба да почне да се прави и во Битола,Охрид,Прилеп.....вајда ќе има Битола 2015,Охрид2016.........

Инаку време беше, (y) за одлукава да се гради трамвај.

Член од
11 јули 2009
Мислења
1.415
Поени од реакции
962
И после се чудите, оти се лутиме и критикуваме ние од "провинција", ние бе оние "сеЉаците".
Прво секоја дотација и трансвер што се прави од буџетот на РМ доаѓа и од наш џеб, не го заборавај тоа, клинец.
Знаеме како стигнаа автобусите, можеме со голема веројатност да претпоставиме како ќе биде ис со трамвајот.
А ќе бирате додека имате, кога ќе имате, се менуваат работите, синко.
П.С.
знам дека е далеку од темата, ако мод. мислат дека мислењево треба да се брише или премести, слободно нека се направи истото.
како прво сам си имаш набиено комплекс нарекувајќи се провинцијалец и сељак , јас не го делам истото мислење мада секој си има право на самоопределување како што сме учеле во школо ( за тебе незнам ).
Јас незнам како стигнаа автобусите , објасни ми го овој дел , ако си во право ќе бидам фер и ќе се сложам со тебе , но ако откинеш некоја зелена не очекувај понатамошен дијалог

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Подземен сообраќај во градов е утопија,голема инвестиција и премногу пари.Се бунеa за улициве што цело лето се правеа а не па за таква инвестиција која ке трае со години,а освен тоа немаме ние подземна инфраструктура кај нас.Не сум нешто фан на оној класичен трамвај ,ќе има фрки кај нас и тоа многу.Ако ја се прашувам идеално за градов е нешто слично на ова стави челични столбови и нека тера ова
Е ова е веќе добро на сликава...

Член од
24 мај 2010
Мислења
2.048
Поени од реакции
4.640
Е ова е веќе добро на сликава...
аха ептен добро, погледај кај секој столб, тротоарите начичкани, да не мојт човек да пројде. отвори прозор пред тебе метален столб, шо убав поглед имам на улицава еееееј во третиот вагон последниот прозор глеј бе!!! шо бе? кај бе? шо, шо? абе ја видов лепотицана вчера шо и намигнав у кафич коа се напрајвне дрва, ти текнува? каде бе? е отиде ти дур станиш да те 'бам топчето.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
аха ептен добро, погледај кај секој столб, тротоарите начичкани, да не мојт човек да пројде. отвори прозор пред тебе метален столб, шо убав поглед имам на улицава еееееј во третиот вагон последниот прозор глеј бе!!! шо бе? кај бе? шо, шо? абе ја видов лепотицана вчера шо и намигнав у кафич коа се напрајвне дрва, ти текнува? каде бе? е отиде ти дур станиш да те 'бам топчето.
А ти планираш од трамвај да висиш со главата низ прозор и да разгледуваш панорама или цел ти е да пристигнеш до дестинацијата која ти треба ???? Што имаат врска тротоарите со столбовите кога тоа е високо над нив.И само за информација ако се немаш возено во трамвај,строго е забрането висење по прозори поради струјата и можни последици од неа.Убаво реков ќе има фрки кај нас пред да се прави ова чудо потребна е прво едукација.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
А ти планираш од трамвај да висиш со главата низ прозор и да разгледуваш панорама или цел ти е да пристигнеш до дестинацијата која ти треба ???? Што имаат врска тротоарите со столбовите кога тоа е високо над нив.И само за информација ако се немаш возено во трамвај,строго е забрането висење по прозори поради струјата и можни последици од неа.Убаво реков ќе има фрки кај нас пред да се прави ова чудо потребна е прво едукација.
Ама гледај вака сега, повеќе метеж има ако направат трамвај на улица. А вака ем имаш панорамски изглед на градот. Не се глупи странциве што направиле такви трамваи, сигурно има некоја логика. Појди во некоја метропола и ќе видиш дека се се така направени трамваите. Има голема разлика, не заебавај сега и ти.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Охрид - Прилеп - Битола - Струмица и ајде да не набројувам веќе мали градови се?

Не зборувам за трамвајот јас само општо за се.
не да се мали во споредба со скопје се минијатурни .... -.- со автобуси само можат да поминат додека на ск му треба нешо као трамвај(ако не метро барем тоа) за од ѓорче до ново лисиче да можеш да стигнеш за 20тина мин ... додека сите овие градови шо ми ги наброја се колку една населба аеродром големи ... освен битола нешто поголемо е

Член од
24 мај 2010
Мислења
2.048
Поени од реакции
4.640
епа на сликава има голема врска дека квартов изгледа како повеќето луѓе си имаат превозно средство, останатите се возат на трамвајон горе, па ако има некој на тротоар да прошета нека се снајде како знае и умее, плиз погледај на првиот столб десно од сликата и ај објасни како се разминуваат пешаци на тоа место, али за трамвај треба екстра простор што кај нас веќе го снемуваааааааааа, освен ако не се направат трамваите со широки браници за да би туркале се живо и диво од пат

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Друже и јас сум за ова затоа и ја поставив сликава.Ама ние бараме влакно во јајце знаш какви сме како народ.Секој од нас ја познава сообраќајнава култура и лудите возачи од градски и приватните автобуси како возат а замисли па со трамвајот што ќе прават.Посватување шини по улициве и издвојување крајна лента само за трамвај кој до сега го немало ќе направи многу фрки затоа и погоре потенцирав.Затоа реков ако јас се прашувам ова е подобро барем за мене,мене не ми е битна панорамата јас сакам само да стигнам на мојата крајна дестинација.:)

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Јас се сложувам со Џои дека треба во другите градови да се стави трамваи, но треба и во Скопје.

Член од
24 мај 2010
Мислења
2.048
Поени од реакции
4.640
Колку ленти треба да има една улица за да добие трамвајски шини? На улица од 4 ленти, двете средишни ленти се возни, а другите две на краевите од улицата обично се зафатени со таксисти, расипани автобуси, контејнери, успани бездомници и што уште не. Сега се поставува прашањето, на кои ленти ќе се постават шините? На средишните или на крајните ленти од улицата, или па улица од 4 ленти е невозможно да се прилагоди за трамвај? :unsure:

I

Iblis

Гостин
како прво сам си имаш набиено комплекс нарекувајќи се провинцијалец и сељак , јас не го делам истото мислење мада секој си има право на самоопределување како што сме учеле во школо ( за тебе незнам ).
Јас незнам како стигнаа автобусите , објасни ми го овој дел , ако си во право ќе бидам фер и ќе се сложам со тебе , но ако откинеш некоја зелена не очекувај понатамошен дијалог
Абе види тие два термина вие стааарите скопјани ги користите за сите ние што не сме од Скопје, а има посебна тема за автобусите на формумов и побарај, ќе видиш како се стигнати до Град Скопје истите.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Ова со трамвајов е ок, го поддржувам, ама веке кога сме кај шинскиот транспорт се запрашал ли некој зошто нема воз до Охрид, Струмица, и Бугарија?
Дали некој се запрашал колку ни е потребна таа пруга? Сепак, кога би ги тргнале сите лоши трачеви околу охриѓаните, Охрид ни е главна туристичка дестинација.
А па да не збориме за обновување на нашите југословенски антички возови од 1950. Само за споредба, грците имаат воз што лета со 200km/h. Од Атина до Солун се стига за неполни 4 часа. Тоа е пат околу 550 km.
А ние од Скопје до Прилеп, 150 km, се возиме за 4 и пол часа. Каква мизерија.
Целата поента ми е дека иако сум Скопјанец, потекнувам од стара скопска фамилија, мислам дека главните инвестиции се премногу се фокусирани во Скопје. Како другите градови да не постојат. И затоа сите ке сакаат да се доселат во Скопје што не е добро. Треба да се избалансира бројот на жители низ целата територија на Македонија. Треба да имаме повеќе селани кои ке сакаат да живеат и понатаму во селата и кои ке бидат задоволни од животот на село, треба лугето кои живеат во помалите градови да сакаат да си останат во родните места и таму да гледаат просперитет.
Ама тоа ке се направи ако подеднакво се инвестира насекаде низ државава а не само овде во Скопје.
Па што ако сме главен град. Во Германија на пример колку убави градови има што се поголеми од главниот град, па никому ништо.
Треба кога ке дојдат туристи да ја прошетаат цела Македонија а не само Скопје. За два дена и чао папа. А вака да има на целата територија разни знаменитости освен историски и археолошки, за да може странците кои сакаат да ни остават некој денар, подолго да ги задржиме во Македонија, за повеќе да потрошат. Ама тие ке трошат ако има за што да трошат, вака тешко.
После ке се прашуваме зошто Грците не викаат Скопјани? Е па затоа зошто сите сме запнале за Скопје.

Kajgana Shop

На врв Bottom