Најекономично греење и ладење

Член од
19 ноември 2010
Мислења
47
Поени од реакции
11
јас си земав конвектор германски Ваилант 2 кв, собата ми е 12 квадрати, али додека надвор бесе над 0 температурата за 5-10 мин. собата бања ја правеше, а сега коа веќе почна бааѓи под 0 да паѓа коа сум пред него се познава дека испушта многу топло али онака низ другиот дел од собата не се осеќа, не велам дека не грее туку проблемот е што живејам во куќа и општо е ладно внатре преку зима, ама затоа во лето си уживам на ладничко без клима :))

Член од
21 ноември 2011
Мислења
8
Поени од реакции
2
http://www.vivaxpolska.pl/klimatyzatory-scienne/premium2012/acp-12ch35geci/

Ај некој шо се разбира појше нека го види инвертеров дали вреди за 27000ден без монтажа,ме убедуваат дека бил добар,имал јапанска пумпа и тн.
Сајтот на полски е ,ќе се снајдете со google translate
Zdravo jas na intrenet vidov karakteristiki na Daisekai VI i e dobra samo e poslaba od Daisekai V i zatoa e poevtina inaku e toa nov model od godinava i se proizveduva vo Thailand
samo Daisekai V se proizveduva vo Japan a site drugi modeli na Toshiba se proizveduvaat vo Thailand (za sekade vo svetov e taka)....moj sovet ti e ako sakas mozes da zemis i Daisekai III ima skoro isti karakteristiki so VI a e poevtina...ako zemas pak 4.5KwW odnosno 16ka da zemis Suzumi Plus gi ima skoro istite karakteristiki a e mnogu poevtina , normalno Daisekaite se najdobrite modeli od Toshiba se znae...ako teinteresira nesto slobodno prasaj ako znam ke odgovoram...pozzz...samo da vi kazam bugarija e drzava a nie si igrame drzava (izvinete ama mora da se kaze vistinata) kaj niv carinate ili e 0 ili e minimalna a kaj nas carinata na vakvi proizvodi e 16% zatoa e taa razlika vo cena DDv vo Bugarija e 20% a kaj nas 18% i toa e vsusnost i razlikata vo cena presmetajte pa ke vidite...(2350leva =1205evra,, 80.000den = 1300evra...1evro = 1.95levaza pojasnuvanje ) znaci razlikata vo cena e pomala od spomenatite 16%carina....
Еј не ми ја збори Бугарија жити се,сум престојувал бајаги време знам колку е "држава"

Член од
18 мај 2011
Мислења
5
Поени од реакции
0
Прва зима користам клима за греење, дали може некој да сподели искуство како е најефикасно и најекономично да се користи клима уредот. Дали да е вклучен 24 часа или да се користи кога има луге во просторијата или ...?

Член од
6 ноември 2011
Мислења
88
Поени од реакции
39
Прва зима користам клима за греење, дали може некој да сподели искуство како е најефикасно и најекономично да се користи клима уредот. Дали да е вклучен 24 часа или да се користи кога има луге во просторијата или ...?
Можеби најдобро ке биде самиот да оцениш. Кога јас би проверувал едноставно би пробал еден месец со постојано вклучен климатизер (со тоа што климатизерот преку ноќ би работел на некои 15-18 степени Ц додека преку денот кога највеќе се користи просторот би работел на 21 - 23) додека другиот месец би пробал тој да работи само преку денот од 8 до 24.

Инаку досега најчесто сум добивал одговор дека најекономично е инвертерот да работи 24 часа со што би се спречило мрзнење на надворешната единица , а кога таа не е замрзната би значело дека и ке работи поефикасно (ке му треба помало време на работа за да почне да дува топло внатрешната единица)

Можеби сите мои констатации од погоре не се точни доколку е тоа така слободно нека се вклучи било кој во дискусијата !!

Каква клима користиш?

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
http://www.vivaxpolska.pl/klimatyzatory-scienne/premium2012/acp-12ch35geci/

Ај некој шо се разбира појше нека го види инвертеров дали вреди за 27000ден без монтажа,ме убедуваат дека бил добар,имал јапанска пумпа и тн.
Сајтот на полски е ,ќе се снајдете со google translate

Еј не ми ја збори Бугарија жити се,сум престојувал бајаги време знам колку е "држава"
Ако навистина компресорот на овој уред е Daikin, тогаш не се размислувај многу.... овој бренд е врвот во климатизацијата и греењето со уште 2-3 бренда (Mitsubishi, Fujitsu, Toshiba) но тоа треба да се провери мислам дали е компресорот од овој реномиран производител?
Инаку јас користам Vivax класичен (не-инвертор) и сум многу задоволен. Го користам 4 години и можам да кажам ги исполни во потполност моите очекувања од уред кој чини 200 Евра.... го користам се разбира летно време за ладење на просторијата, а во полу-сезоната за греење (до крајот на Ноември и таму од почетокот или средината на Февруари, зависно од тоа колку е ладна зимата, па до крај на грејната сезона) за просторија 4х4..... така да сметам дека како фирма се ОК и ми се чини малку понапред од кинеските: Нео, Кварт, Грее Мидеа.... па мислам и од Турскиот БЕКО! Иако и за Vivax слушам муабети дека се склопувал во Кина!?..... Жолтиве владеат! Се живо прават, остана само Ролсот, Ферарито, Боингот и Ербасот да ги направат!?

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Ако навистина компресорот на овој уред е Daikin, тогаш не се размислувај многу.... овој бренд е врвот во климатизацијата и греењето со уште 2-3 бренда (Mitsubishi, Fujitsu, Toshiba) но тоа треба да се провери мислам дали е компресорот од овој реномиран производител?
Инаку јас користам Vivax класичен (не-инвертор) и сум многу задоволен. Го користам 4 години и можам да кажам ги исполни во потполност моите очекувања од уред кој чини 200 Евра.... го користам се разбира летно време за ладење на просторијата, а во полу-сезоната за греење (до крајот на Ноември и таму од почетокот или средината на Февруари, зависно од тоа колку е ладна зимата, па до крај на грејната сезона) за просторија 4х4..... така да сметам дека како фирма се ОК и ми се чини малку понапред од кинеските: Нео, Кварт, Грее Мидеа.... па мислам и од Турскиот БЕКО! Иако и за Vivax слушам муабети дека се склопувал во Кина!?..... Жолтиве владеат! Се живо прават, остана само Ролсот, Ферарито, Боингот и Ербасот да ги направат!?
Mene ne mi se veruva deka ima Daikin kompresor, vivax e inace ko sto sigurno znaes hrvatski brend koj po potreba stanca razno razni stvari vo kineski fabriki :). znaes od onie fabrikine eden den edno sto praat pa prenamena za drugo sto e potrebno i taka vo krug :)

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Mene ne mi se veruva deka ima Daikin kompresor, vivax e inace ko sto sigurno znaes hrvatski brend koj po potreba stanca razno razni stvari vo kineski fabriki :). znaes od onie fabrikine eden den edno sto praat pa prenamena za drugo sto e potrebno i taka vo krug :)
И мене ми е малку тешко да поверувам, ама си велам ако во NEO може да има Тошиба компресор, зошто па да нема во VIVAX компресор Daikin?.... Не ќе да е во Нео-то (тоа на сите ни е јасно) некој тошибин компресор од хипер-инвертер од серијата Daiseikai тоа е сигурно! Веројатно се работи за некои постари компресори од овие производители.... тоа ми го кажува и COP факторот на посочениот модел инвертер на Vivax кој и не е така добар (3.61) како кај другите модели на Даикин, инвертор модели од серијата ‘‘Сахара‘‘ на пример ......
Е сега ако Пољациве лажат, го видовме линкот што го посочи Мики.... се прашувам сите останати ли лажат!? Еве и кај нивните комшии Чеси ли се Словаци!? Повторно се рекламира моделот на Vivax како со јапонски Daikin компресор!
http://klimatizacie.heureka.sk/vivax-acp-12ct35geci/specifikace/
арно ама цената 882 Еур....!? (54,000, а не 27,000)
Мислам дека воопшто 5-6 фирми во целиот Свет прават компресори за климатизери... затоа си велам се е можно!?

Член од
21 ноември 2011
Мислења
8
Поени од реакции
2
Фала ДР Змиго, те читам од прва страна од поодамна,стварно мн ми помогна со оваа тема,не само на мене и на мн други,зашо само јас ја имам предложено темана на мн пријатели.Мн луѓе сеуште немаат чуено за инвертер техологијата,а и другите што знаат се големи скептици.
Јас вчера го земав горепосочениот модел(по силна препорака)за во стан за просторија околу 35м2.Досега се грееев на парно и го откажав.
Вчера и денес на ноќни температури од -4 грееше без гајле,просторијата ја загрева за мн кратко, повеќето време е исклучен така сеа за сеа сум задоволен па чекам јануар - февруар како ќе се покаже.
Изгледа оваа инвертер технологија за која и јас од неодамна дознав е револционерна.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Фала ДР Змиго, те читам од прва страна од поодамна,стварно мн ми помогна со оваа тема,не само на мене и на мн други,зашо само јас ја имам предложено темана на мн пријатели.Мн луѓе сеуште немаат чуено за инвертер техологијата,а и другите што знаат се големи скептици.
Јас вчера го земав горепосочениот модел(по силна препорака)за во стан за просторија околу 35м2.Досега се грееев на парно и го откажав.
Вчера и денес на ноќни температури од -4 грееше без гајле,просторијата ја загрева за мн кратко, повеќето време е исклучен така сеа за сеа сум задоволен па чекам јануар - февруар како ќе се покаже.
Изгледа оваа инвертер технологија за која и јас од неодамна дознав е револционерна.
Мило ми е што е така.... мислам дека добар избор си направил. Се надевам дека ќе имаш (и ти посакувам) долгорочно квалитетно и евтино греење.

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Дали има некаква врска ако се пали еркондишнот да грее кога надвор има магла? Некои викаат дека и наштетувала на надворешната единица.

Член од
5 август 2011
Мислења
278
Поени од реакции
121
Се одлучив да купувам конвектор т.е панел за греење. Имам неколку дилеми, па ако има некој инфомрација нека каже.
Сакам да купам конвекор од марката АЕГ (ако има некој искуство со оваа марка слободно нека пише), само што како што пребарував по нетов, во ск само во Римеко најдов дека држат, и има од куманово некоја продавница за бела техника култ каде што и цените беа поефтини.
Дали знаете дали има некој кој е дистрибутер или од кај може да се најде конвектор од оваа фирма.

Второто прашање ми е , со колкава јачина да земам. Дневната ми е околу 16м2, ама сакам и во кујна да греам која ми е околу 14 м2, а двете се поврзани со шибер врата.
Дали да земам една 3kW за целиот тој простор, или во двете простории да си земам 1,5 или 2 kW.

Одбнапред благодарам на помошта.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Се одлучив да купувам конвектор т.е панел за греење. Имам неколку дилеми, па ако има некој инфомрација нека каже.
Сакам да купам конвекор од марката АЕГ (ако има некој искуство со оваа марка слободно нека пише), само што како што пребарував по нетов, во ск само во Римеко најдов дека држат, и има од куманово некоја продавница за бела техника култ каде што и цените беа поефтини.
Дали знаете дали има некој кој е дистрибутер или од кај може да се најде конвектор од оваа фирма.

Второто прашање ми е , со колкава јачина да земам. Дневната ми е околу 16м2, ама сакам и во кујна да греам која ми е околу 14 м2, а двете се поврзани со шибер врата.
Дали да земам една 3kW за целиот тој простор, или во двете простории да си земам 1,5 или 2 kW.

Одбнапред благодарам на помошта.[/quote]
За дневната земи 2, а за кујната 1,5KW (логично кујната не ја користиш нон-стоп).... така приближно еднакво ќе се затоплуваат просториите, дури и при услов да е постојано отворена шибер вратата. Со една тројка, па дури и четворка да е (иако не се произведуваат! :)) ни приближно не ќе можеш да го постигнеш истиот ефект.... И сето тоа САМО под услов ако имаш добра или солидна изолација на просторот.... во спротивно, сметките за струја ќе ти бидат енормно високи, а греењето нема да биде така квалитетно како што би било кога би имал изолација и нова столарија надворешна со т-пан, а внатрешна што ‘‘дихтовет‘‘ .....

Член од
12 мај 2008
Мислења
249
Поени од реакции
148
парно на струја,
85 квадрати стан температура 22 степена цел ден
најголема сметка 6000 во најладно,
презадоволни !!!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
мкд владе имаш ли информација кога ќе стасаат палети низ земјава? Нема за лек.

Kajgana Shop

На врв Bottom