- Член од
- 24 април 2008
- Мислења
- 11.045
- Поени од реакции
- 12.587
Е па, токму затоа што нема потреба за секој договор да се распишуваат вонредни парламентарни избори, референдумот е полесно и поисплатливо решение.Това го получават САМО европратениците,кои ке изпратите тамо, а те нема да са повеке от 10.
Относно бизнесмените - биди спокоен, нема сите да избегат от Гераманиja или Финска или Франциja за да инвестират во РМ.
Това со седенето надвор и оденето на истото ниво е абсолутна комедиja. Само пример ке ти дадам во зачуването на природата - сите градови на РМ над 10 000 луге мора да имат пречиствателна станица. Кога ке успеете вие да го направите без фондовите на униjaта? След колко години-10-20-30? Друг пример,колко време ти треба за да изградиш коридор 8? 20,30,50 години? Без фондовите дали ке можеш да извадиш 1 милиарда евра? Стандартите за изполнуване прво ке ви бидат поставени кога ке почнат преговорите. Тамо вие ке поемите ангажманд да воведете европските стандарти за определен период. Баш затова се викат преговори. Ти мемаш представа што значат стандарти-еве пример - има минимален акциз за ЕУ за нафтените деривати, има минимален акциз за тутуневи производи и така натаму...Има стандарти колко квадратни метра ти треба за да имаш ферма, има стандарт колко квадратни сантиметри ти требат за да гледаш кокошки и така натаму и така натаму... за да ги изполниш тиja критерии ти се дават фондови.
Да не зборуваме за фитосанитарните стандарти за храна, млечни производи и така натаму...
Баш затова има 35 поглавиja во кои ке се прецени след колко години вие ке можете да ги достигнете, да се види колко пари ке ви бидат потребни, колко гратис период ке имате...
За секи договор не треба да има нови извонредни парламентрани избори за да дадем мандат на представниците да подпишат точно този договор?! Алоо, това не е игра секи ден да гласаме мандат за ваков закон или за ваков договор. Това са абсурди за што ми зборуваш. Дали ти како гласач даде мандат на твоjaта влада да изгласа некоj определен договор или некоj определен договор или некоj определен заем да земи??? Не стануваj смешен ти се молам.
Ти благодариме за советите, а јас се надевам дека драгоцениот Коридор 8 нема да се изгради кон Бугарија, бидејќи повеќе ми се допаѓа да терам бизнис со Албанците, ем поблиску е Драч, ем поевтин е и од Солун и од бугарските пристаништа.
Но дури и да се изгради Коридор 8 за 10, 20 или 30 години, сепак во такви околности ќе го изградиме со наши пари, со македонски пари, а и онака моментално приоритет ни е Коридорот 10.
И разбери веќе еднаш, не ме интересираат европските фондови, без разлика што се носат со себеси, ништо нема да го смени моето мислење и поради ништо нема да се откажам од моето право да одлучувам за мојата држава, а најмалку па во замена за парите од некои фондови.