Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња?

• Креатор на темата Креатор на темата Vanlok
  • Време на започнување Време на започнување
Пак истиот муабет, "ако не сум видел, не се случило". Нели е малце детско ова размислување?

И јас не сум видел некој да ограбува банка, just sayin...

Američki Staffordshire Terrier je pas za širok spektar ljudi. Što god tražili od njega, on će to i pružiti. On je lijep pas pun snage, neustrašiv i odlučan, a istovremeno inteligentan, nježan, drag i odan. Brojne su odlike Američkog Stafford terijera, što mogu potvrditi svi koji su ga ikad imali. Staffordi su općenito dobrog zdravlja i uz dobru njegu njegova životna dob može biti od 12 do 16 godina.
On je prvenstveno obiteljski pas, najsretniji su kad su među ljudima koji ga vole i koje on voli i čini sve da usreći svog gospodara, te time čini iznimnog kućnog psa koji je tih, miran i poslušan. Dobro se snalaze i po gradovima, stan koji čuva Stafford sigurniji je od tvrđave. Kratka dlaka traži vrlo malo njege i lako ju je odravati čistom.
Međutim, Stafford nikad ne odoljeva zovu drugih pasa, te ga treba držati u ograđenim prostorima. Isto tako, nikad ga se ne smijevoditi bez povodnika, niti samostalne izlaske izvan dvorišta ili stana jer će zasigurno upasti u neku nevolju.

Američki starfordski terijer​
Postoje brojne priče gdje je stafford spasio dijete od nesreće, opasnosti, požara ili napada drugog psa. Borit će se na život ili smrt kako bi obranio člana svoje obitelji. Stafford će se sa djecom igrati satima i satima, ne pokazujući umor ili dosadu. Budući da je ovaj pas tih i ne laje često Stafford je izuzetan čuvar. Saznanje da je Stafford u blizini zasigurno će odbiti lopove i ljude sa zlim namjerama. Neki uzgajivači u Americi uključili su se u program terapije bolesne djece, ili djece sa posebnim potrebama, i postigli su više nego zadovoljavajuće rezultate.
Iako izgledaju grubo i opasno ovi su psi djeca u duši, uživajući u svom domu, maženju i druženju s ljudima. Dobro se slažu i sa drugim životinjama ako se socijaliziraju u ranoj dobi.
Tragično je što su Stafford terijeri i njima slični psi često izvrgnuti lošem publicitetu. Tome su pridonjeli neodgovorni i zli pojedinci koji nisu dorasli ovakvom psu, koji su psa naučili da bude agresivan čak i prema ljudima, a da ne govorimo koliko je pasa završilo u nelegalnim borbama završavajući tragično, sve to da bi ugodili svom vlasniku. Bitno je znati da se pas ne rađa agresivan i zao, već se tomu uči. U rukama nepouzdanih i neodgovornih ljudi ovaj pas može biti opasna prijetnja kao i svaki pas.
Stafford mora imati čvrstu ruku vlasnika, mora se već u ranoj dobi socijalizirati sa ljudima i drugim psima, a svakako ne bi bilo loše uključiti ga u obuku poslušnosti.
Ovaj pas ne preporuča se ljudima koji ać mu popustiti u svakom trenutku ili onima koji neće posvetiti dovoljno vremena svom psu. Pas koji je danima zatvoren ili vezan bez ikakve pažnje zasigurno će s vremenom pokazati neposlušnost a često i agresivnost.
Ова се податоци од википедија поточно од оваа страна http://hr.wikipedia.org/wiki/Ameri%C4%8Dki_stafordski_terijer и тука се општите карактеристики за оваа раса, и никој не може да ми каже дека оваа раса е агресивна и напаѓа луѓе без никакви причини. Сите кои чуваат вакво куче во нивниот дом , можат да го потврдат моето мислење, без никакво размислување.

Sepak bi bilo dobro koga bi moralo kucinjata da se setaat so korpa na muckata

mislam deka lugeto sto zemaat rasi na kucinja sto izgledaat agresivno toa go pravat zaradi nedovolna samodoverba.
Недоволна самодоверба ?! - Зашто ?! - Јас чувам куче што изгледа „агресивно“, а мислам дека имам самодоверба повеќе него што треба (дури на некои полиња и ми смета тоа ама да не бегаме од темава). Тоа е твое мислење ама ме интересира како си го стекнал ?!

Мене овие кучиња воошто не ми изгледаат агресивно...
31723_397502878186_740458186_3980430_201955_n.jpg

68893_453038683186_740458186_5249656_4436521_n.jpg
Licno nemam problem so agresivni ili neagresivni kucinja[i jas cuvav kuce-(mi go zadavi nekoj...nema da posocuvam zosto neznam koj ) a i ne se smetam bas za obicen covek (ednas mi se strcaa grupa od 6-7 kucinja i na krajot jas trcav po niv mesto tie po mene)], mi smeta toa sto skoro sekogas koga ke iskocam so koleska,drugarka ili devojka ili so nekoj kogo mu smeta mora da vrtam odredeni ulici [okolu zgradi ili park i sl.] zatoa sto nekoj luge pogotovo navecer gi pustaat kucinjata nadvor za da se istrcaat bez kais ili korpa i pri toa sopstvenikot na kuceto skoro nikogas ne e vo blizina

Недоволна самодоверба ?! - Зашто ?! - Јас чувам куче што изгледа „агресивно“, а мислам дека имам самодоверба повеќе него што треба (дури на некои полиња и ми смета тоа ама да не бегаме од темава). Тоа е твое мислење ама ме интересира како си го стекнал ?!
Ne se sekavam od kade tocno go slusnav mislam deka edna drugarka go kaza ali vo drug kontekst, go upotrebiv zatoa sto potrebata da se cuva kuce sto izgleda agresivno me potseka na "ego boost" ili nacin na iskazuvanje/zajaknuvanje na sopstvenoto mislenje za samiot sebe [audio,vizuelen ili kinesteticki (kinestetika=dopir) "anchor" na slikata koja ja imas za samiot sebe]
...a voedno i ako go procitas i ona pogore ke razberes zosto obrakam vnimanie na vakvoto mislenje

Ne se sekavam od kade tocno go slusnav mislam deka edna drugarka go kaza ali vo drug kontekst, go upotrebiv zatoa sto potrebata da se cuva kuce sto izgleda agresivno me potseka na "ego boost" ili nacin na iskazuvanje/zajaknuvanje na sopstvenoto mislenje za samiot sebe [audio,vizuelen ili kinesteticki (kinestetika=dopir) "anchor" na slikata koja ja imas za samiot sebe]
...a voedno i ako go procitas i ona pogore ke razberes zosto obrakam vnimanie na vakvoto mislenje[/quote]
Сум кажал на форумов предходно ќе кажам пак...Го ценам секое мислење (секој има право да си каже што мисли). Јас не се сложувам со тебе и не мислам така. Чим од целиот форум си ја одбрал оваа тема предпоставувам дека имаш миленик па би ти го дал моето мислење преку прашање.Ти твојот миленик го чуваш за себе или за другите ?!

Добро бе уште ли со тоа дека има "страшни раси на кучиња".
.
.

Јас имам другар кој чува питбул,и неговото куче е како маче....у права смисла на зборот...а до него има еден комшија кој што чува џукели....ама тие џукели ги има здивено до тој степен што железото од оградата го гризаат....страшно агресивни.
.
.

Значи се е до газдите.
.
.
Проблемот е во тоа што голем број на луѓе ги зимаат кучињата за борби....и да им ја укинат таа раса,тие ако треба ќе најдат друга алтернатива...ќе прават борби со петли....значи тие си се такви луѓе,безмозок.
.
.
.
Единствено решение е да се донесе закон со кој,доколку куче нанесе повреда на некој,да плати казна од 5000 евра па нагоре.
...И после да видиме дали некој ќе има мадиња да го остави пуштено кучето.

Ете тоа е целата финта....казни го па да видиш после ако треба и у раци ќе го носи,од страв да не се доближи до човек.

А за тие што прават борби....за тие само МВР е спасот...тие гарант имаат информации,само сигурно и нивни луѓе се забафтани со тие работи,и затоа никако да напраат една акција ко "змиско око"....ама ќе биде и тоа лека полека:)

Ти си се фатил за една страна. Прошетај малку повише по интернетот. А за чивавите, dont underestimate them.
Имам читано доста на оваа тема, тоа што инсистирам исклучиво на неколку студии е затоа што баш тие студии се однесуваат стриктно на темата на дискусијава.

Еве на пример студијата што ја постави Ти, се однесува општо на агресијата на разни раси на кучиња. Опфатиле разни видови на агресија, кон други кучиња, кон странци -луѓе, кон познати/домашни... Проблемот е што оваа студија не се занимава со последиците од нападите врз луѓе. Значи освен тоа што едноставно е интересна сама по себе не ни носи тежина во сржта на оваа дискусија.

Од друга страна студијата што јас ја предлагам:
http://www.dogsbite.org/pdf/dog-attack-deaths-maimings-2010.pdf
...се базира на статистики од државни институции, со целосни бројки за одделни раси и за број на напади/убиства.
--- надополнето: Nov 21, 2011 9:35 PM ---
Селекцијата во одгледувањето на расни кучиња, воопшто не е мит!!! За добивање на што подобра и поздрава единка од една раса се врши селекција на маните и врлините на секое приплодно куче. Од надворешниот изглед, преку карактерот и темпераментот, па се до здравјето. Сите овие работи се опишани со стандард на секоја раса....
Јане, јас напишав дека поимот селективна агресија е мит. Не напишав ништо за генетската селекција. :)

А прашањето твое е дали се исклучуваат од приплод агресивните кучиња?! ДА, агресивно куче на изложба добива недоволна оцена, а со самото тоа и нема право да оди во приплод!
Јане, од ова можам само да заклучам дека да, се исклучуваат од приплод агресивните кучиња... ама само кај примероците за изложба/натпревари. Маалските питбули што ги гледаме пуштени секој ден покрај кеј или низ маало, сите се изложбени примероци?

Статистиките кои ги поставуваш скоро и да не ги погледнувам, затоа што денес на интернет може секој и сешто да постави, а немам доволно време да најдам статистики поставени на реална и фактичка основа.
Е во оваа грмушка Јане, лежи зајакот.

Без навреда ама ова е чест синдром кај Вас љубителите на овие Опасни раси на кучиња. Вие дури не сакате ни да помислите дека можеби има нешто во тврдењата дека овие кучиња се опасни за во урбана средина.

Јане, вистина е дека на интернет секој може сешто да постави, затоа за озбилните документи прво гледаме кои се референците, авторите и изворите на информациите и податоците.
Во студијата:
http://www.dogsbite.org/dog-bite-statistics-study-dog-attacks-and-maimings-merritt-clifton.php
http://www.dogsbite.org/pdf/dog-attack-deaths-maimings-2010.pdf
... изворите на податоците се од државни институции во САД. Никој со сила нема да те натера да прочиташ ама ако не сакаш да коментираш факти од научни студии а од друга страна не нудиш документирани противаргументи за возврат... Тогаш не можеш да си го одбраниш мислењето.

Јане, јас напишав дека поимот селективна агресија е мит. Не напишав ништо за генетската селекција. :)

Јас не разбирам што е селективна агресија.:unsure: Додека со генетска селекција се искоренува агресијата, но агресијата према други кучиња и животни. Кај овие раси не постои проблем со агресија према луѓе!

Јане, од ова можам само да заклучам дека да, се исклучуваат од приплод агресивните кучиња... ама само кај примероците за изложба/натпревари. Маалските питбули што ги гледаме пуштени секој ден покрај кеј или низ маало, сите се изложбени примероци?

Расно куче кое поседува родовник и неговиот сопственик сака потомство од него, тој мора да го оцени своето куче. Оценувањето се врши исклучиво на изложба, без разлика на екстериерниот квалитет на единката. Тоа значи дека не мора кучето да е изложбен примерок за да учестува на оценување на изложба, може и надвор од конкуренција, вонредно!

Маалските парење нормално дека неможат да се контролираат, но јас повторно ќе напоменам, агресијата кон луѓе кај овие раси е минимална, ретка појава, дегенерација, исклучок...само така може да се дефинира! Никој кој чува кучиња од овие раси нема потреба тие да бидат агресивни према луѓе. Стафордите денес воглавном се само миленици или спортски кучиња-agility, влечење товар, скокови во далечина и слично, додека Питбулите ако не се миленици и се чуваат за борби со кучиња, сопствениците би имале проблем доколку се тие агресивни према луѓе.

...е сега кажи ми ти дали некогаш си бил во близок контакт со кучиња од овие раси??? Затоа што мислам дека проблемот со твојот став лежи во твоето непознавање на расните одлики на овие кучиња!

...и според мене најбитната работа на која ти некако не обрати внимание, а проблемот лежи исклучиво во...

Многу повеќе кучиња живеат во лоши услови, во однос на кучињата кои нападнале луѓе!!!

Јас те разбирам и со поголемиот дел и се сложувам.
Ќе ги оставиме малку настрана сите тие работи сега и сакам да се осврнеме на аспектот на целата ситуација кој е најважен за оваа тема. Аспектот кој се занимава со проблемот.

А Ти и покрај се што кажа ниеднаш не се осврна на проблемот.

Проблемот не е во тоа колку мислиш дека јас или други луѓе немам/немаат познавање од кучињата. Дури и ако се сложиме дека агресијата кон луѓе кај овие раси е минимална, ретка појава, дегенерација, исклучок... Дури и тогаш, останува фактот дека и таа минимална, ретка појава, дегенерација, исклучок... носи напади што нанесуваат тешки повреди и смрт.
Тоа е проблемот.

Дали ме разбираш од кој аспект ти зборувам?

Други раси, особено помалите кучиња се посклони кон агресија, почесто ја практикуваат таа агресија... ама последиците од таа агресија не се тешки повреди и смрт.
Кај кучињата од овие Опасни раси, нападите колку и да се ретки во однос на другите раси, тие напади често завршуваат со тешки повреди и смрт.

Мац погоре направи добро објаснување со потенцијалот за нанесување тешки повреди и смрт. Овие кучиња имаат огромен потенцијал за повредување и колку и наводно ретко да се случува тоа... последците се тешки повреди и смрт.

Другите кучиња без разлика на степенот на нивната склоност кон агресија немаат ни одблиску толкав потенцијал за нанесување тешки повреди и смрт... и тоа јасно се гледа во статистиките, сакал Ти да ги прифатиш или не.

Јас не разбирам што е селективна агресија.:unsure: Додека со генетска селекција се искоренува агресијата, но агресијата према други кучиња и животни. Кај овие раси не постои проблем со агресија према луѓе!
Не се секирај, не разбираат ни кучињата што е селективна агресија... и на нив изгледа никој не им објаснил дека наводно треба да бидат селективно агресивни само кон крупен дивеч, бикови и друг таков плен.

Како резултат на тоа имаме осакатени и убиени луѓе.
Дека тоа е така како што кажувам велат резултатите од оваа студија доле.
http://www.dogsbite.org/dog-bite-statistics-study-dog-attacks-and-maimings-merritt-clifton.php

Студија: Dog attack deaths and maimings, U.S. & Canada, September 1982 to June 25, 2010
Study highlights: The combination of pit bulls, rottweilers, presa canarios, and their mixes:
  • 80% of attacks that induce bodily harm
  • 70% of attacks to children
  • 83% of attack to adults
  • 69% of attacks that result in fatalities
  • 75% that result in maiming
Овој дел е за Алмала:

Само за илустрација за што зборуваме. Малите кучиња како Чивавите почесто искажуваат агресија и почесто касаат. Секако не е пријатно да те укасаат ама нивното касање изгледа вака:

2367467527_236ac6d345.jpg

Од друга страна како изгледа последица од напад од ротвајлер/питбул... кликни на спојлерот.
rott1.jpg

Дали се разбираме каде е проблемот и зошто е императив да се спречи?
Не да се успиваат кучињата и такви екстремизми ама проблемот мора да се спречи!

Е стварно веќе не можам да ти ја сфатам логиката.

Што има врска од која земја се земени фактите, пит-бул овде и во Франција нешто различно е, помеки заби имаат овие во Македонија?

Има врска од која земја се земени „фактите“.
Јас никаде не реков дека кучињата се различни.
Работата е што тие „факти“ се земени од странство и не можат да се сметаат за „факти“ кои што важат за во МК бидејќи за да се дојде до тие „факти“ се собирани информации од странство, а не од МК.

Кога ќе се соберат „факти“ за нападите и убиствата и општата состојба во МК тогаш тие „факти“ ќе се сметаат за точни бидејќи во тие „факти“ ќе биде презентирана општата состојба во МК.

BTW, Тие што мислат дека постојат опасни раси, погледнете ја темата за Штипјанецот да видите како се прави едно куче агресивно.
И после кога ваквото куче ќе нападне човек, кучето било криво yeah right

Има врска од која земја се земени „фактите“.
Јас никаде не реков дека кучињата се различни.
Работата е што тие „факти“ се земени од странство и не можат да се сметаат за „факти“ кои што важат за во МК бидејќи за да се дојде до тие „факти“ се собирани информации од странство, а не од МК.

Кога ќе се соберат „факти“ за нападите и убиствата и општата состојба во МК тогаш тие „факти“ ќе се сметаат за точни бидејќи во тие „факти“ ќе биде презентирана општата состојба во МК.

BTW, Тие што мислат дека постојат опасни раси, погледнете ја темата за Штипјанецот да видите како се прави едно куче агресивно.
И после кога ваквото куче ќе нападне човек, кучето било криво yeah right

И пак на истото се вртиш, round and round again.

Еве, по реченицава се гледа мојата поента, дека место да гледаш објективно, толку си загрижена за кучињата.
Кога такво куче ќе нападне човек, ќе биде веќе касно кога тој човек ќе биде осакатен за цел живот или не дај боже, ќе умре. На кој му е гајле дали кучето ќе го обвини некој, кога 35 пати е пишано на темава дека "човечкиот фактор" ги заебува кучињата генерално?

Ама сваќаш ли дека ние се согласуваме да има некаков закон со кој што ќе се води евиденција за луѓето што чуваат кучиња.
Но законот да важи за сите раси, а не само за „опасните“
На пример да се донесе закон со кој што ќе се води евиденција за тоа кои луѓе можат да чуваат кучиња, на пример во какви услови би се чувало кучето и сл.
Со таквиот закон би се спречило секакви ретарди да чуваат кучиња, а токму поради таквите ретардирани сопственици кои што ги прават кучињата агресивни се случуваат такви несреќи да куче нападне човек.

Ама џабе е и да се донесе некаков закон кога кај нас никој не го спроведува, а уште помалку некој го почитува.

Еве си има закон дека кучињата мораат да се шетаат со заштитна маска и врзани на поводник, ама законот си е само на хартија, никој не го спроведува на дело, а штом не се спроведува законот на дело, тогаш тоа е исто како да не постои законот, затоа никој не го ни почитува.

Тоа нас што не иритира во темава е што цело време се збори за носење на некаков закон кој што ќе важи само за „опасните“ раси, ако се носи некаков закон, тој закон треба да важи за сите раси а не само за таканаречените „опасни“ раси.

И пак на истото се вртиш, round and round again.

Еве, по реченицава се гледа мојата поента, дека место да гледаш објективно, толку си загрижена за кучињата.
Кога такво куче ќе нападне човек, ќе биде веќе касно кога тој човек ќе биде осакатен за цел живот или не дај боже, ќе умре. На кој му е гајле дали кучето ќе го обвини некој, кога 35 пати е пишано на темава дека "човечкиот фактор" ги заебува кучињата генерално?
https://www.youtube.com/watch?v=ropSDJSKsNc

кога 35 пати е пишано на темава дека "човечкиот фактор" ги заебува кучињата генерално?
Иако од почетокот на темава неколку пати е нагласено нема разбирање за таа страна на проблематиката.
Да бидеме јасни,
сите сме за закон, закон кој ќе се почитува почнувајќи од носење на корпи и шетање на подводник. Проблемот е што тој закон кој веќе го има никој не го извршува нити почитува зашто незнам дали некој џандар застанал некој зашто кучето немало корпа или подводник.
Кучето не е причина за нападот, човекот е. Каков газда, таков миленик. Ова во многу наврати се има потврдено и посебно за кучињата важи дека се огледало на сопственикот.

Целата работа е дека ако го потикнуваш на агресија ќе биде агресивно, ако го социјализираш од мало може и со мачки да седи да нема проблем.
Случајот од Штип го покажува тоа, само преку јавна осуда поголема помпа од новинарите околу овие работи може да се крене свеста за ваквите постапки и да се доведува до намалување на вакви злоупотреби и слично.

Може да постираме милион видеа каде питбули играат со бебиња или слики од мали слатки питбули или питбули со други кучиња... ама што докажува тоа?

Дали тоа на било кој начин го менува фактот дека овие кучиња сакатат и убиваат луѓе?
Во земјите каде се води статистика, питбулите се одговорни за 80% од тешките повреди и убиства врз луѓе!

Морам да се заблагодарам на Мац и на другите што напишаа некој збор подршка. Можеби нема да се обидуваат да ме хипнотизираат сега Аргаси и Алмала дека темава е Ванлок против „сите".

Аргаси, Ти или се правиш глупа или навистина не можеш да разбереш за што ти се зборува.

Каиш и ланец треба да важи за сите кучиња.
Тоа на страна, кој нормален бара да се донесе закон за регулација за чувањето на чивави и пекнинезери? Можеби треба и каиш долг највеќе еден метер, како што се бара за питбулите?
Додуша така на повисоките сопственици чивавите ќе им висат на каиш, ама што има врска тоа по твојата логика...
Пишано е погоре што се опфаќа таквото регулирање на чувањето и колку труд и средства бараа таквата регулација. (специјални побарувања за условите на чување, скапо осигурување, означување со микрочип, редовни извештаи на власникот во локалната општинска служба, итн итн). Тие трошоци иначе ги плаќа сопственикот. Ова никако не може да се спроведе за сите кучиња ниту има потреба од тоа да се направи за сите кучиња.

Законите бараат регулација на Опасните раси на кучиња, заради нивниот потенцијал да направат тешки повреди и убиства кога напаѓаат. А дека некогаш напаѓаат тоа е факт што само слепец може да го негира.

Ти Аргаси всушност сакаш со детско инаетење да најдеш бирократска причина ваковиот закон да не може да се спроведе. Демек за сите кучиња треба да важи. Не e важно што некои кuчиња можат само да те исплашат а други осакатуваат и убиваат...

Затоа што изгледа не се разбираме за што збориме, морам да илустрирам со фотографии.

Еве две слики, ајде погодете која е каснување од чивава, а која е од „каснување„ поточно сакатање од куче од Опасните раси? Или не се гледа никаква разлика па законот треба да важи исто за сите кучиња?

2367467527_236ac6d345.jpg

А бе кој закон бе глупости сиромаштија невидена вие за кучината. Курот ги заболе за луѓето, а не за кучината :icon_lol:.

..
Пишано е погоре што се опфаќа таквото регулирање на чувањето и колку труд и средства бараа таквата регулација. (специјални побарувања за условите на чување, скапо осигурување, означување со микрочип, редовни извештаи на власникот во локалната општинска служба, итн итн). Тие трошоци иначе ги плаќа сопственикот. Ова никако не може да се спроведе за сите кучиња ниту има потреба од тоа да се направи за сите кучиња.
Ти си ... :pos::pos::pos::pos::pos::pos:, кога ќе му речат на овчарот за Шарко микрочип и до општина од село да иди за пријавување за кучината и овај одма ќе послуша нема овци да пасе :icon_lol:.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom