Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња?

• Креатор на темата Креатор на темата Vanlok
  • Време на започнување Време на започнување
Vanlok јас друГАЧИЈЕ те замислувам , Рокер кој го нервираат "дизелашите" со питови и сиви дукесери со капуљачи :P

Друже ова е Македонија , луѓе за убиство не лежат затвор па не да се донесе некој закон за забрана на опасни кучиња , само кажи ми кој ќе го почитува тој закон ?

Не е можно тој закон да се донесе , и АКО се донесе тој закон никој нема да го почитува , ќе кажам дека чувам Аргентинска дога помешана со што ти знам и готово крај на приказната...зар ќе викнеш ти кинеолог да ми каже што куче чувам ?

А не не... не госпоѓо/ице со кучешки аватар. Јас не зборував за тоа привременoто затварање на темава.

Ти точно знаеш за што зборувам. Станува збор за ЦЕЛОСНОТО затварање на темата што настана потоа, каде Ти лично и самоволно ја заклучи темата. И тоа со „инспиритативен„ завршен збор каде кажа дека затоа што Ти и неколку други дискутанти се согласувате дека не се согласувате со мене (?!??), темава е непотребна и се затвора.
Нормално ова го видела некоја писмена индивидуа која најверојатно ти укажала дека форумов не е твоја сопственост и дека некои основни правила важат за сите. По неколку дена темата беше повторно отворена при што твоето „завршно„ мислење магично исчезна... (y)

Го одрекуваш ова ?

Точно е дека 2 пати ја заклучив темава.
Првиот пат, ја заклучив на неколку часа за да ги исчистам оф-топиците.
Вториот пат ја заклучив трајно, но потоа со консултација помеѓу мене и Мартин$ (нормално по приватна порака) решивме повторно да ја отклучиме.

Затоа повторно ќе те прашам.
Каде прочита дека јас одрекувам дека ја затворив темава ???

Значи фактите во Македонија не се факти?!?!???

Ти си Аргаси, чудо едно... ;)

Ако ништо друго барем го поминавме делот каде без аргументи ги негираше фактите.
Сега си во втора фаза на одрекување.

Фактите навистина биле факти, ама во Македонија не важеле! o_O

Значи Vanlok ти си чудо едно...
Ти вадиш „факти“ од странство, и тие „факти“ важеле во Македонија.
Извади ти факти за нападите од овие „опасни“ раси во Македонија, па после може да дискутираме.

Фактите се факти, било каде.
Тоа што „бараш„ формално-правни студии во Македонија, тоа веројатно нема да го дочекаме. Ова е мала држава и нема средства за сеопсежни студии на проблем кој по државни норми сигурно го сметаат за мал. Многу наши закони се донесени врз основа на факти добиени од надворешни научни студии, верувам дека така ќе биде и со овој закон.

Сеедно дали и како на кој тоа му се допаѓа или не...

А сега извинување кон читателите за бурлескава од преписи што следи...:sneaky:

Ванлок напиша:
Освен Аргаси кога ја затвори темава со свој заклучок, јас не видов друго „шефување„. (во одбрана на предходниот обид за модерирање)...

Зарем одрекуваш дека Ти самоволно и без причина ја затвори темава.
Каде прочита дека јас одрекувам дека привремено ја затворив темава ???

Јас не зборував за тоа привременето затварање на темава.

Ти точно знаеш за што зборувам. Станува збор за ЦЕЛОСНОТО затварање на темата што настана потоа, каде Ти лично и самоволно ја заклучи темата. И тоа со „инспиритативен„ завршен збор каде кажа дека затоа што Ти и неколку други дискутанти се согласувате дека не се согласувате со мене (?!??), темава е непотребна и се затвора.

Нормално ова го видела некоја писмена индивидуа која најверојатно ти укажала дека форумов не е твоја сопственост и дека некои основни правила важат за сите. По неколку дена темата беше повторно отворена при што твоето „завршно„ мислење магично исчезна... (y)

Го одрекуваш ова ?

Точно е дека 2 пати ја заклучив темава.
Првиот пат, ја заклучив на неколку часа за да ги исчистам оф-топиците.
Вториот пат ја заклучив трајно, но потоа со консултација помеѓу мене и Мартин$ (нормално по приватна порака) решивме повторно да ја отклучиме.

Затоа повторно ќе те прашам.
Каде прочита дека јас одрекувам дека ја затворив темава ???
Хехе.... Чујте и почујте, како „модераторов„ наш отворено си признава дека самоволно и крајно ја заклучи темата со завршен збор каде кажа дека таа е во право и темава е непотребна и се затвора.
Ex ore parvulorum veritas? :)

За потоа демек, по „пријателска консултација", темата повторно да ja отkлучи.

Она до што сакав да дојдеме е.... каде е објаснувањето за необјективното и самоволно однесување?

Хехе.... Чујте и почујте, како „модераторов„ наш отворено си признава дека самоволно и крајно ја заклучи темата со завршен збор каде кажа дека таа е во право и темава е непотребна и се затвора.
Ex ore parvulorum veritas? :)

Она до што сакав да дојдеме е.... каде е објаснувањето за необјективното и самоволно однесување?

Па точно, отворено си признавам.
Затоа повторно ќе те прашам, каде прочита дека јас одрекувам дека сум ја заклучила темава ?
Ти беше тој што кажа дека јас сум одрекувала , а тоа не е точно и повторно кажуваш лаги и само лаги.

Како тоа „за потоа демек“ , мислиш дека лажам ?
Не јас заразлика од тебе не лажам, и ако не веруваш прашај го Мартин.

А каде е објаснувањето за тоа што ти ми го изврте мојот пост во твоја полза и кажа дека јас сум го тешела членот Hellsing и дека мислењето му го избришал другиот (лош) модератор а ???

Ванлок напиша:
Ти точно знаеш за што зборувам. Станува збор за ЦЕЛОСНОТО затварање на темата што настана потоа, каде Ти лично и самоволно и без вистинска причина ја заклучи темата. И тоа со „инспиритативен„ завршен збор каде кажа дека затоа што Ти и неколку други дискутанти се согласувате дека не се согласувате со мене (?!??), темава е непотребна и се затвора.

Го одрекуваш ова ?

Затоа повторно ќе те прашам, каде прочита дека јас одрекувам дека сум ја заклучила темава ?
Ти беше тој што кажа дека јас сум одрекувала , а тоа не е точно и повторно кажуваш лаги и само лаги.
Kako што веќе реков, поентата на бурлескава и она до што сакав да дојдеме е следново:
Каде ти е објаснувањето за необјективното и самоволно однесување, недолично на еден модератор?

Остави го одрекувањето... јас не реков дека одрекуваш (повели па цитирај ме ако си во право), туку те поканив да одречеш ако не сум во право за тоа што го пишувам.
Не знам по која логика тоа е лажење од моја страна. Но можеби е од твоја страна ако се обидуваш да ни ја продадеш идејата дека демек самоиницијативно повторно ќе ја отвореше темава без „private„ порака од Мартин?
Особено после тонот со кој ја затвори темата... „ Ахем... ние не се согласуваме со Ванлок, Ванлок не е во право, темава е непотребна, ја затварам темава, крај.„ (во заграда, немаме никакви аргументи па ајде остав)

П.С. Купи си малку чуство за иронија, има на интернет колку сакаш... ;)

^ Јас пишав зошто ја заклучив темава.
Темава е цело време вртење во круг бидејќи ти постојано си држиш одреден став, и ние останатите членови си држиме одреден став, и затоа само се вртиме во круг.

Ти немаш никакво познавање за кучињата и цело време го труеш народов што чита на Кајгана со неточни информации.
Опасни раси на кучиња не постојат.
Кучето може да стане опасно само доколку човекот го поттикне да биде опасно, а да се генерализира целосно одредена раса како опасна е апсурдно.

Sepak bi bilo dobro koga bi moralo kucinjata da se setaat so korpa na muckata

mislam deka lugeto sto zemaat rasi na kucinja sto izgledaat agresivno toa go pravat zaradi nedovolna samodoverba.

@Argasi : Нели ќе престанеше да трескаш зелени... оваа, нели кје престанеше да пишуваш? ;)

^ Јас пишав зошто ја заклучив темава.
Дап, и не само тоа... отворено призна дека без друга причина освен од самоволие и неможност за аргументирано дискутирање затвори прилично активна тема, со што му наштети на форумот и на тие што ти ја дале довербата да работиш одговорна работа како што е модерирањето.

Само да резимирам и го оставам ова, досадно е веќе.

Зарем одрекуваш дека Ти самоволно и без причина ја затвори темава.

Kako што веќе реков, поентата на бурлескава и она до што сакав да дојдеме е следново:
Каде ти е објаснувањето за необјективното и самоволно однесување, недолично на еден модератор?

Се е кажано во цитираното.

Темава е цело време вртење во круг бидејќи ти постојано си држиш одреден став, и ние останатите членови си држиме одреден став, и затоа само се вртиме во круг.

Ти немаш никакво познавање за кучињата и цело време го труеш народов што чита на Кајгана со неточни информации.
Клевета, моите ставови се поткрепени со документирани факти, статистики и научни студии. Каде се твоите факти?

Јас моите извори ги наведов, еве можам повторно да го направам тоа:
http://www.dogsbite.org/dog-bite-statistics-study-dog-attacks-and-maimings-merritt-clifton.php

Целата студија можеш да ја симнеш во PDF документ а накратко сублимиране е дека 80% од смртните напади се од питбул/ротвајлер.

http://www.dogsbite.org/pdf/dog-attack-deaths-maimings-2010.pdf

Студија: Dog attack deaths and maimings, U.S. & Canada, September 1982 to June 25, 2010
Study highlights: The combination of pit bulls, rottweilers, presa canarios, and their mixes:
  • 80% of attacks that induce bodily harm
  • 70% of attacks to children
  • 83% of attack to adults
  • 69% of attacks that result in fatalities
  • 75% that result in maiming

Вртењето во круг е неприфаќањето на реалноста и фактите од твоја (или ваша) страна. Со факти, аргументи, научните студии... не можеш да се натпреваруваш со лични мислења, непоткрепени со ниедна студија, статистика итн.

Опасни раси на кучиња не постојат.
Постојат!
http://en.wikipedia.org/wiki/Breed-specific_legislation

Ако се инаетиш барем агрументирај со нешто поопипливо од лично мислење.

@Argasi : Нели ќе престанеше да трескаш зелени... оваа, нели кје престанеше да пишуваш? ;)

Знаеш кога ќе престанам да пишувам на темава?
Кога ти ќе престанеш да трескаш зелени и кога ќе престанеш да го труеш народот со тоа дека постојат опасни раси.

Дап, и не само тоа... отворено призна дека без друга причина освен од самоволие и неможност за аргументирано дискутирање затвори прилично активна тема, со што му наштети на форумот и на тие што ти ја дале довербата да работиш одговорна работа како што е модерирањето.

И повторно и повторно ги извртуваш моите мислења.
Јас само потврдив дека ја имам заклучено темава.

Вртењето во круг е неприфаќањето на реалноста и фактите од твоја (или ваша) страна.

Баш напротив, ти си единствениот на темава кој што не ја прифаќа реалноста и затоа цело време се вртиме во круг.

Breed of dog: Husky
Breed of dog: Wolf hybrid
Breed of dog: German shepherd-mix
Breed of dog: German shepherd
Breed of dog: Chow-mix
Breed of dog: Italian mastiffs (2)
Breed of dog: Blue heeler-Australian shepherd mix (3)
Breed of dog: Great dane
Breed of dog: Mongrels (16)
Breed of dog: Malamute
Breed of dog: Weimaraner
Breed of dog: Japanese akita
Breed of dog: Golden retriever-mix,
Australian shepherd-mix
Breed of dog: Old English sheepdog-mix
Breed of dog: Labrador (6-weeks old)
Breed of dog: Great Pyrenees-mixes (2)
Mixed breed (1)
Breed of dog: Husky and Alaskan malamute

И така натаму,да не копирам од страната од кај што копира Ванлок,ама нели,овие раси не се бројат,само питовидните раси се бројат.
И да напоменам,овие кучиња погоре УБИЛЕ,не само да касаат ;)

Хехе, од крајот на листата фати?
Добро барем ја отвори студијата да видиш за што станува збор.... Ајде сега биди љубезен и пренеси ја целосно статистиката а не само листата.

Или ајде да не те мачам, ева го заклучокот и линкот до целата студија:

Студија: Dog attack deaths and maimings, U.S. & Canada, September 1982 to June 25, 2010
Study highlights: The combination of pit bulls, rottweilers, presa canarios, and their mixes:
  • 80% of attacks that induce bodily harm
  • 70% of attacks to children
  • 83% of attack to adults
  • 69% of attacks that result in fatalities
  • 75% that result in maiming
го труеш народот со тоа...
Клевета и навреда.

Факти:
http://en.wikipedia.org/wiki/Breed-specific_legislation
http://www.dogsbite.org/dog-bite-statistics-study-dog-attacks-and-maimings-merritt-clifton.php

И повторно „факти“ од странство.
Постави „факти“ од Македонија бидејќи нели темава е за нападите од „опасните раси“ во Македонија и дали има потреба од закон за „опасните раси“ во Македонија.

Дап факти од научни студии за кучиња, кои инаку се кучиња без разлика каде ќе ги однесеш, во Македонија или во Мавританија или во МекДоналдс...

Последен пат кога проверив Македонија беше на континентот Европа, планета Земја.

Можеби јас грешам, чек... Не бе таму сме!

10_616bf859c21c627cbd6a36e19a6163cb.jpg

Да, да...СИТЕ членови во оваа тема не се соочиле со реалноста, само Ванлок е просветлениот :tapp: Луѓе се зачленуваат само за да му ја укажат грешката.....ама он не греши! Сите останати не се у право. А, бе кучево мое до сега милион ствари ќе научеше - само Ванлок не! Со оваков табиет, леле мори мајко до кај ќе се стигне :pos:

Инаку, еве и други стадии и студии (направени во Универзитетот на Пенсилванија, пази!!!):

http://indigorescue.org/?page_id=83

Seems the smallest dogs ranked the highest when it came to human aggression. The top three biters, in order, were the Dachshund, the Chihuahua, and the Jack Russell Terrier.

This is the findings recently published by the journal of Applied Animal Behavior Science from a study conducted by the University of Pennsylvania.
Dachshunds, originally bred to hunt badgers, do not have a fearsome reputation due to their size, but research found that one in five dachshunds have bitten or tried to bite strangers, and a similar number have attacked other dogs; one in 12 have snapped at their owners. This put them on top of the list of 33 breeds which were rated for their aggression, after academics analyzed the behavior of thousands of dogs.
Following closely on the heels of the Dachshund is the Chihuahua, a dog noted as the smallest breed of dog. Then the feisty Jack Russell.
Dr James Serpell, one of the researchers, said smaller breeds might be more genetically predisposed towards aggressive behaviour than larger dogs.
“Reported levels of aggression in some cases are concerning, with rates of bites or bite attempts rising as high as 20 per cent toward strangers and 30 per cent toward unfamiliar dogs,” he added.
Until now, research into canine aggression has almost exclusively involved analysis of dog bite statistics. But the researchers said these were potentially misleading as most bites were not reported. Big dogs might have acquired a reputation for being aggressive because their bites were more likely to require medical attention. (Telegraph)
The study conducted by Deborah Duffy, Yuying Hsu and James Serpell at the University of Pennsylvania’s Center for the Interaction of Animals and Society, considered one of the most extensive of its kind and is the first to report replicated findings of breed differences in aggression, collected basic and behavior-related dog data from two separate groups.
The first group, consisting of members of 11 American Kennel Club recognized national breed clubs, such as The Labrador Retriever Club and The English Springer Spaniel Field Trial Association and the second involved an online survey both reached similar conclusions.
Chihuahuas and Dachshunds scored higher than average for aggression directed to both humans and dogs, putting them towards the top of the list.
Akitas and Pit Bull Terriers, which have “bad boy” reputations, mostly scored high for dog-directed aggression. When they did injure humans, however, the injuries tended to be more severe than those inflicted by the scrappy, smaller dogs.
“Small size very likely plays a large role in the development of fear-based aggression among some breeds,” Duffy explained. “Smaller dogs may feel more threatened by other dogs and people — a perception that may be well founded.”
Other breeds with a greater tendency to bite humans included Jack Russell Terriers, Australian Cattle Dogs, American Cocker Spaniels and Beagles.
On the “least aggressive” end of the spectrum were Basset Hounds, Golden Retrievers, Labrador Retrievers, Siberian Huskies, Bernese Mountain Dogs, Brittany Spaniels, Greyhounds and Whippets. Interestingly enough, several of these dogs also rated low for “watchdog behavior” and “territorial defense” behaviors, suggesting that they tend to be lovable family pets, but are less vigilant watchdogs than Chihuahuas and Dachshunds. (Discovery Channel)
Below is a list showing how dogs from the online sample fared. The percentages in the middle four columns refer to the “snaps, bites or attempts to bite” responses. The last 2 columns are the averages, average of all and average of aggression against people. I ranked this chart based on the human aggression percentages but you can easily see the ranking based on the overall averages.

Breed

# of Dogs

Human – Stranger

Owners

Other Dogs

Dog Rivalry

Ave All

Ave People

Dachshund
68​

21%​

6%​

18%​

7%​

10%​

14%​

Chihuahua
56​

16%​

5%​

18%​

4%​

9%​

11%​

Beagle
63​

8%​

8%​

10%​

6%​

6%​

8%​

Jack Russell Terrier
78​

8%​

4%​

22%​

9%​

9%​

6%​

Australian Cattle Dog
136​

10%​

1%​

21%​

4%​

7%​

6%​

Cocker Spaniel
107​

5%​

6%​

7%​

4%​

4%​

6%​

Border Collie
163​

8%​

2%​

13%​

4%​

5%​

5%​

Pit Bull
132​

7%​

2%​

22%​

8%​

8%​

5%​

Great Dane
53​

6%​

2%​

25%​

6%​

8%​

4%​

English Springer Spaniel
57​

4%​

4%​

18%​

7%​

7%​

4%​

Shetland Sheepdog
57​

4%​

4%​

4%​

4%​

3%​

4%​

Airedale Terrier
66​

5%​

2%​

9%​

3%​

4%​

4%​

BichonFrise
65​

5%​

2%​

5%​

3%​

3%​

4%​

Doberman Pinscher
144​

6%​

1%​

11%​

3%​

4%​

4%​

Rottweiler
210​

5%​

1%​

8%​

1%​

3%​

3%​

Boxer
70​

6%​

0%​

16%​

4%​

5%​

3%​

German Shepherd
292​

4%​

2%​

16%​

4%​

5%​

3%​

Soft Coated Wheaten Terrier
216​

4%​

2%​

16%​

4%​

5%​

3%​

Akita
99​

3%​

3%​

1%​

5%​

2%​

3%​

Collie
132​

2%​

2%​

7%​

2%​

3%​

2%​

BerneseMntn Dog
67​

1%​

3%​

4%​

1%​

2%​

2%​

Mastiff (English)
126​

2%​

1%​

6%​

4%​

3%​

2%​

Portuguese Water Dog
75​

3%​

0%​

7%​

3%​

3%​

2%​

Havanese
73​

3%​

0%​

4%​

1%​

2%​

2%​

Golden Retriever
181​

1%​

1%​

7%​

2%​

2%​

1%​

Siberian Husky
54​

0%​

2%​

6%​

2%​

2%​

1%​

Brittany Spaniel
66​

0%​

2%​

5%​

2%​

2%​

1%​

Whippet
59​

0%​

2%​

3%​

2%​

1%​

1%​

Greyhound
62​

2%​

0%​

2%​

0%​

1%​

1%​

Poodle
169​

1%​

0%​

8%​

1%​

2%​

1%​

Rhodesian Ridgeback
69​

1%​

0%​

6%​

1%​

2%​

1%​

Labrador Retriever
349​

1%​

0%​

2%​

1%​

1%​

1%​

One thing you will notice is that many of the breeds have a higher percentage of dog-dog aggression. For dogs, being territorial, this is not a great surprise. I would have to say the most important percentages are those that show aggression toward people; Humans/Stranger and Owners.
Now keep in mind that this information is to be used only as a reference and there are also contributing and genetic factors.
As in humans, behavioral patterns in dogs seem to arise from a combination of environmental influences and genetics. The DNA component is supported in a separate study published this week in the journal Genetics.
Paul Jones, a Mars Veterinary genetics researcher at the Waltham Center for Pet Nutrition, and his co-author identified locations in a dog’s DNA that contain genes believed to contribute to behavior, trainability and longevity, as well as body and skull shape, weight, fur color and length.
“By applying this research approach, we may be able to decipher how genes contribute to physical or behavioral traits that affect many breeds,” said Jones, who indicated future applications might include tailor-made foods and medicines, along with specific recommendations to individuals about what would be the “most lifestyle-appropriate pet for an owner.”
Duffy countered that “just because there is a genetic component to behavior does not necessarily mean that it is predestined.”
“Anyone looking to bring a dog into their home should find out as much as possible about the individual dog’s history and temperament,” she advised. “Certainly some breeds are better with children than others on average. However, it wouldn’t make sense to pass up a well-socialized, well-trained, non-aggressive Rottweiler for an atypically aggressive Labrador Retriever.”
Regarding the study, I do believe that some breeds can be more predisposed toward certain traits than others which is why when people choose dog breeds, even mixes of breeds, they look at the traits that specific breeds are known for. I also believe that much behavior also goes back to training and socialization. So as far as this study goes, I don’t discount it, but I do believe people need to take the results with a ‘grain of salt’ as the saying goes.

I rest my case. Магариња ни по мост не се водат.

И повторно „факти“ од странство.
Постави „факти“ од Македонија бидејќи нели темава е за нападите од „опасните раси“ во Македонија и дали има потреба од закон за „опасните раси“ во Македонија.

Е стварно веќе не можам да ти ја сфатам логиката.

Што има врска од која земја се земени фактите, пит-бул овде и во Франција нешто различно е, помеки заби имаат овие во Македонија?

Значи има дискусија и има конструктивна дискусија. Барање факти конкретно од Македонија е исто ко да викаш "Didn't see it, didn't happen". Аиде ако не ќе чекаме смртни случаи и напади овде, само за тебе и истомислениците да ве убедиме. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom