- Член од
- 24 април 2008
- Мислења
- 11.044
- Поени од реакции
- 12.585
Тоа е твоето лично мислење, не мора да значи дека е лично мислење и на мнозинството.ЕУ не е перфектна опција, но е далеку најдобрата опција што ја имаме.
Повторно ќе се враќаме на ова ?А зашто си мислиш,дека Романци, Полjaци и други ке доjдат да работат во РМ, наместо да идат да работат во Велика Британиja,Франциja или Германиja?
Относно платите на европратениците от 7500 евра - знаеш от каj ке се плакjaт? И зашто споредуваш европските пратеници со тези во собранието на РМ?
Когато зборуваш за профит, зашто забораваш да кажеш,дека профит ке имат болниците, школата, обштините, универзитетие? Зашто изпусна да кажеш, дека ке има субвенции директно от Брисел за македонските земеделци?
Дали РМ ке има право на пари от фондовите на ЕУ за инфраструктура-пруги, автопатишта?
Јас веќе спомнав дека немам ништо против економскиот и социјалниот напредок, но сум против било каков напредок на сметка на задолжувања или примање диктати од Брисел или од било која друга страна.
Зошто ги правам споредбите ?
Па за да објаснам зошто македонските политичари и бизнисмени толку многу ја туркаат ЕУ како единствено решение за спас на Македонија од слабата економска и социјална состојба во која се наоѓа, нив не ги интересира подобрувањето на економската и социјалната состојба на Македонците, туку ги интересираат нивните лични и бизнис интереси, затоа ја туркаат ЕУ како единствено решение за спас на Македонија од слабата економска и социјална состојба во која се наоѓа, а не бидејќи сакаат да им помогнат на Македонците на економски и на социјален план.
И немој да ми кажеш дека не познаваш барем 1 (ЕДЕН) Бугарин кој прифатил да работи во Македонија за плата пониска од платата која е неприфатлива за Македонецот кој претходно ја вршел истата таа работа ?
Јас не познавам, но слушам за нив, а не верувам дека ме лажат кога ми кажуваат за тоа, бидејќи тоа не се приказни кои сум ги слушнал од еден или двајца, туку се факти кои ми ги имаат изнакажано стотици луѓе, не е можно сите да лажат.
Со други зборови кажано, ти поддржуваш влез на Македонија во ЕУ затоа што невработената маса од Македонија ќе се прелее во западноевропските држави и таму ќе се вработи.Лелеееееее. И на тебе не ти е лесно дечко.
Бугари, романци, полиаци ке барат работа во МКД.
МКД - Швеицариа на Балканот.
Ама чуи сега од по стар да ти каже нешто.
Тиа дека не сакат ЕУ са точно газдите. Ако не сте во ЕУ, ке има голема невработеност. Невработените ке седат во МКД и ке са готови за кора леб да им работат на газдите.
Ако влезете во ЕУ, ногумина ке си намерат среката на Запад. Ке падне невработеноста и они ке требува да дигат платите. Сега им е лесно - "Ако ти е малка платата - бегаи дома. Од вонка 10 чекат за твоето место.
Односно, со други зборови кажано, поддржуваш некој друг од надвор да ни ги реши економските и социјалните проблеми, без притоа да обрнеме внимание на цената која ќе ја платиме за тоа со ставањето крај на независноста, самостојноста, но пред се, и на демократијата, се додека невработените од Македонија си ги полнат џебовите во странство тоа е прифатливо за тебе, или воопшто немаш појма за државните удари кои се случија неодамна во Грција и Италија, една од тие две претпоставки е вистина.
Еве ти полесно и поедноставно решение:
Агенцијата за Вработување нека ги намали списоците на невработени за 50% и преку ноќ невработеноста од 30% ќе падне на 15%, зошто да не направиме така ?
Мислам, кога и онака веќе си наклонет кон полесни и поедноставни решенија за економските и социјалните проблеми, зошто да не ги решиме вака ?
Наједноставно Агенцијата за вработување нека забрани пријавување и евидентирање на невработени лица во период од 5 години по нивното напуштање на работата или по завршување на средно образование или факултет, и невработеноста нагло ќе се намали.
Ама тоа и не е баш решение, нели ?
Е па, и прелевањето на невработената маса во странство не е баш решение.