Православието ерес или вистина?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нема омраза кај сите.
Ја ги љубам ( - го користам твојот израз) сите кои го прифатија Господ Бог Исус Христос за свој личен спасител.
Само тие?! Зарем Исус не ви наложи да ги сакате и непријателите?:)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.261
Поени од реакции
84.356
Никаде не го имам во постот зборот "само".
На пример: - Ако кажам дека ја почитувам науката, не значи дека ништо друго не почитувам.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
На пример: - Ако кажам дека ја почитувам науката, не значи дека ништо друго не почитувам.
Ај да ти верувам, иако според твоите постови, не добивам таков впечаток.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Каде јас се декларирав како верник? Прочита некаде?
И ако ти си неверник(еве јас не знам што си) од кај знаеш каков треба да биде верникот? Да не имаш разговарано со Митрополитот струмички Наум или пак со пасторот Иван Грозданов или со некој друг?
И тие се луѓе како нас, и да разговарам со нив, не значи дека ќе се сложам. Според мене вистински Христијанин се води само по Библијата (стар и нов завет), бидејќи тоа е суштината на тоа верување. Е сега ние што сакаме малце да ја превртиме верата како нас ни одговара, за материјални или духовни добра ...
Погоре Мики1 спомна дека звучам како Протестант, не сум Протестант, Пантеист сум... А тоа што повеќе ги почитувам Протестантите со нивната верба е факт, бидејќи навистина знаат во што веруваат.
--- надополнето: Nov 15, 2011 3:15 PM ---
Нема омраза кај сите.
Ја ги љубам ( - го користам твојот израз) сите кои го прифатија Господ Бог Исус Христос за свој личен спасител.
Ако ги љубиш сите, љуби ги... Не поставувај услови ... Според ова горе, ти чуствуваш омраза кон Атеисти, Пантеисти, Евреи, Будисти, Сатанисти, Исламисти, и други -исти кои не го делат твоето мислење.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.261
Поени од реакции
84.356
Ај да ти верувам, иако според твоите постови, не добивам таков впечаток.
Што да ми веруваш? Дека ги (пак ќе го искористам изворниот збор на форумџијката -) љубам луѓето?
Немој да ми веруваш. Нема верување. Има само научни докази и суви факти. Ако тие тебе ти велат дека сум религиозен шовинист и мизантроп - тоа и сум, a овде изглеа лажно се претставувам лажно како некаков хуманист.
Ако моите постови тебе ти делуваат така - тогаш така е. Вербата е измислена работа, нешо електрични празнења у кора од мозок и слични ствари.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Погоре Мики1 спомна дека звучам како Протестант, не сум Протестант, Пантеист сум... А тоа што повеќе ги почитувам Протестантите со нивната верба е факт, бидејќи навистина знаат во што веруваат.
Што е тоа пантеист?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.261
Поени од реакции
84.356
Ако ги љубиш сите, љуби ги... Не поставувај услови ... Според ова горе, ти чуствуваш омраза кон Атеисти, Пантеисти, Евреи, Будисти, Сатанисти, Исламисти, и други -исти кои не го делат твоето мислење.
Одговор је у шишу*:

* мали сте вие не го знаете тој квиз

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
ПРВОСЛАВ БОГА.
МОЖЕШ ДА ПРОЧИТАШ. Е ОД ТАМУ Е ИМЕТО.
ПРВИ КОЈ ГО СЛАВЕЛЕ БОГА.
СВ.ПАВЛЕ ЗАШТО СЕ РАЗИШОЛ СО СВ.ПЕТАР.

РАДИ НАС. НАС ПРВ НИ ПРЕНЕЛ СЛАВЕЊЕ НА БОГА.

ЗАТОА ИМАМЕ ЕДНО ЦРКВИЧЕ ВО ВРАНИШТЕ,СТРУГА Од 1 ВЕК.
ЗАТОА ИМАМЕ 4 БАЗИЛИКИ од 1-4 ВЕК.
ВО МАРВИНЦИ. 2 век.
ПА ТИ ГЛЕДАЈ ПОТЕКЛО НА ИМЕТО.
ДЕНЕШНОТО СЛАВЈАНСТО ПРАВОСЛАВСТВО. Е МНОГУ ПОРАН ТЕРМИН.
А ПРЕСЕЛБАТА НЕ Е НА НАРОДИ. ТУКУ НА КУЛТУРА. ОД ТУКА ПА НАТАМУ.

N

Nessa Alcarin

Гостин
ПРВОСЛАВ БОГА.

ВО МАРВИНЦИ. 2 век.
Не се нервирај де ...

Член од
14 август 2006
Мислења
45.261
Поени од реакции
84.356
ПРВОСЛАВ БОГА.

ВО МАРВИНЦИ. 2 век.
Џабе пишуеш со големи букви коа фонтот не ти е барем 22-ка.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
И тие се луѓе како нас, и да разговарам со нив, не значи дека ќе се сложам. Според мене вистински Христијанин се води само по Библијата (стар и нов завет), бидејќи тоа е суштината на тоа верување. Е сега ние што сакаме малце да ја превртиме верата како нас ни одговара, за материјални или духовни добра ...
--- надополнето: Nov 15, 2011 3:15 PM ---

Да, се согласувам со тебе. Сите сме луѓе. Исто така секој има право на мислење и на своја вера или невера. Според тебе така изгледа вистински верник, според некој верникот е тој што ќе ја почитува и Библијата и Светото Предание, според некој трет е нешто сосема трето. Затоа јас еве не се осмелувам да ги наречам православите неверници, пагани, идолопоклоници (?) и дека не знаат во што веруваат. Ниту пак протестантите да ги навредам дека се држат на Сола Скриптура и Мартин Лутер (што лично ме чуди бидејќи просечен протестант со тоа се гордее. Не знам од кај ова излезе навредливо. Но еве можеби тој што ја отворил темата не е протестант.)
Иритирачко е што наместо да се дискутира и да се прашува со љубопитност со цел да се дознаат разликите на туѓата конфесија и туѓото верување, оваа тема е отворена од член кој има подготвен одговор и прашање со потготвени цитати. Еве јас се измачив додека ги најдам. А некој си ги имал спремено. Тој поставува прашање, јас давам мој одговор. Тој пак, ми поставува контрапрашање кое личи на надмудрување.

Kajgana Shop

На врв Bottom