Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.225
Поени од реакции
14.561
Бла бла бла
Ме заболе мене како било на ПМФ со математиките. На нас од ФЕИТ ни беше речено дека продолжуваме на ист начин како на ФЕИТ (тие што се затекнати на сред студии)
И ај ти објасни што ако јас неможам да дојдам на некој колоквиум поради Х причини (што и да е причината тоа не треба уопште да го засега дотичниот професор)?
Ќе ме условува мене некој да мора да ги положам колоквиумите за да земам потпис? За што к е тогаш испитот?

Токму поради тоа што сите се плашите од професорите ќе не малтретираат како што на нив им одговара.

У никој случај не се у право дебилите од ПМФ за ова, ако се они исфрустрирани идиоти кои учеле во времето на комунизмот не им дава никакво право да ни поставуваат дебилни услови на нас.

Ако нека продужат така имаат коли може ќе треба да си платат штета колку што јас плаќам за презапишување.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Не е дегенски факултетот. Факултетот е екстра за разлика од тоа што беше ИИ на ПМФ.
Да дечкото е во право и после тоа што го читам имате стварно ниски критериуми, кај нас беше по 30 поени од колоквиум за потпис а 50 за положување, значи потпис добиваш со 60 поени, со 100 6-ка од колоквиуми.
Така да седните и учите и не се жалите дека лошо се однесувале со вас, ако не земете си ги документите и најдете си друг факултет, барем тоа додека јас студирав 10-20 луѓе го направија уште во Јануари.
Инаку студирав 2003-2007.

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Ме заболе мене како било на ПМФ со математиките. На нас од ФЕИТ ни беше речено дека продолжуваме на ист начин како на ФЕИТ (тие што се затекнати на сред студии)
И ај ти објасни што ако јас неможам да дојдам на некој колоквиум поради Х причини (што и да е причината тоа не треба уопште да го засега дотичниот професор)?
Ќе ме условува мене некој да мора да ги положам колоквиумите за да земам потпис? За што к е тогаш испитот?

Токму поради тоа што сите се плашите од професорите ќе не малтретираат како што на нив им одговара.

У никој случај не се у право дебилите од ПМФ за ова, ако се они исфрустрирани идиоти кои учеле во времето на комунизмот не им дава никакво право да ни поставуваат дебилни услови на нас.

Ако нека продужат така имаат коли може ќе треба да си платат штета колку што јас плаќам за презапишување.
Ај ти најди кај е пишано дека ти е сменена програмта. Си останав и јас по истата последна генерација по првата ЕКТС програма. Не ни сменија ни ништо.
За услов за потпис, тоа е претежно за некој предмети што ги држат од ПМФ. Се знаеше уште у почеток кој се услови.
И доста се силиш овде на форум. Ќе бушиш гуми, седни научи место да се силиш на форум и не се ударај во груди.
А и да ти кажам никој не им се плашеше на професорите , се им се кажуваше. За одложување на колоквиум, за додатни часови, консултации. Имаат разбирање за тие работи.
И за бруцошите што велат не е битна математика во информатиката :pos:
--- надополнето: Nov 11, 2011 6:05 PM ---
Да дечкото е во право и после тоа што го читам имате стварно ниски критериуми, кај нас беше по 30 поени од колоквиум за потпис а 50 за положување, значи потпис добиваш со 60 поени, со 100 6-ка од колоквиуми.
Така да седните и учите и не се жалите дека лошо се однесувале со вас, ако не земете си ги документите и најдете си друг факултет, барем тоа додека јас студирав 10-20 луѓе го направија уште во Јануари.
Пиши им од можни 200, зашто ќе помислат треба сите бодови да ги имат за 6-ка.
И чим си од постара генерација дај кажи како веќе да откачим практичниот дел Нумерички кај Ванчо. Ако не го положам и во Јануари , неможам веќе да му одам 3 години по ред на предавања. Превише е 3 години да го гледаш Ванчо, поголема демотивација нема :pos:

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Чусакатов само на колоквиуми се добива, колку што имам слушано на испит многу тешко се поминува, и за практичниот додека јас студирав требаше Математика 5 да знаеш доста солидно, треба да ги најдеш задачите од лабораториските и имаше една заебанција, еден колоквиум е тежок, најчесто првиот, а вториот е полесен.
И ќе заборавен, обавезно на консултации кај него оти знае да направи грешки при прегледување на задачите, па консултациите се единствен начин да видиш дали ти згрешил нешто.

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Правилата ви ги објаснуваат на првиот час. И никој не ти е крив што не си научил. И јас кукав прва година ама столчето го положив втор колоквиум и извадив на граница потпис.
И доста се жалиш, имаш тамо сега смерови без математика или некоја минимална. Тие правила се 15 години. А и отиди и на Бакева и Смиле им речи штрајк. Или дека си го преценуваат предметот.
Не е поентата дали сум научил јас, или не. Јас поени за потпис скоро сигурно ќе имам, ама не е тоа финтата.
Финтата е што, уште дури бевме на ФЕИТ, професорите цело време го повторуваа тоа: "... ќе си продолжите по истите услови да студирате, без никаков прекин, или промена."
Затоа се буниме ние постарите, затоа што не' излажаа.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.225
Поени од реакции
14.561
Ај ти најди кај е пишано дека ти е сменена програмта. Си останав и јас по истата последна генерација по првата ЕКТС програма. Не ни сменија ни ништо.
За услов за потпис, тоа е претежно за некој предмети што ги држат од ПМФ. Се знаеше уште у почеток кој се услови.
И доста се силиш овде на форум. Ќе бушиш гуми, седни научи место да се силиш на форум и не се ударај во груди.
А и да ти кажам никој не им се плашеше на професорите , се им се кажуваше. За одложување на колоквиум, за додатни часови, консултации. Имаат разбирање за тие работи.
И за бруцошите што велат не е битна математика во информатиката :pos:
Не се знаеше дека ќе има такви дебилни услови.
Неможе бре никој мене да ме условува да мора да дојдам на колоквиум дали ви е тоа јасно?
Некои од нас работат и немаат време за такви заебанции.

За да положиш прв колоквиум (кој носи 40 поени) ти требаат 20 а за потпис 10. do the math

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.225
Поени од реакции
14.561
добро де, бара 25 од 90 комплет што е за некои 5 бодови помалце од тоа што го барал за вас така да муабетот дека "имате стварно ниски критериуми" не ти држи вода.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
добро де, бара 25 од 90 комплет што е за некои 5 бодови помалце од тоа што го барал за вас така да муабетот дека "имате стварно ниски критериуми" не ти држи вода.
Од редовност немавме поени, мислам дека само еден предмет имаше од 44-тите, кај нас
Докази немате во математиките, барем за поголемиот дел од смеровите, така да стварно ниски ви се критериумите

Член од
23 април 2011
Мислења
135
Поени од реакции
246
Јас не полагав дискретна математика првиов колоквиум. Решив да одам директно на испит.
Нема да прифатам никаков одговор од страна на било кој професор освен одговорот кој потврдува дека можам да го полагам предметот на испит. Без разлика дали се работело за Смиле, Бранко, Петко или Станко. Ке искусат огромни проблеми и пречки пред легално да ми го скратат правото да полагам на испит. Знаете и самите колку е лесно да се привлече вниманието на медиумите и да се искаже негативното мислење пред камера.

Пред се они се зависни од нас, нашите пари и нашето мислење.
А за што се сме способни ние ? Па ако ме прашате мене, голем број од бруцошите на финки поседуваме македонски портали, интернет маркетинг вештини и знаења, раководство на кампањи...
Потоа поседуваме директни информации за факултетот и секој нов потенцијален бруцош пред се ги почитува информациите од прва рака и лично од студентите на ФИНКИ.
А што е најинтересно, секој друг медиум и општо новинар во државава е гладен за нашата приказна.

Негативната репутација која може со многу мала инвестиција да се предизвика преку online медиумите гарантирам дека може комплетно да ја уништи репутацијата на факултетот и да добие огромен негативен замав, со тоа ќе целосно ќе падне интересот за студии на истиот. Во тој момент ќе бидеме сведоци на целосна ренесанса во образовниов систем не само на ФИНКИ туку на сите образовни институции во државава.

Сведок сум на многу неправилности кои се одвиваат во образовниов систем. Но најлошата неправилност е тоа што студентите се плашат да го откријат својот идентитет пред своите постапки. Криењето на сопствениот идентитет при превземање било каков чекор автоматски укажува дека вие имате страв од нешто, а тоа им дава дополнителна моќ на професорите над вас.

Положувањето на било кој предмет не треба и во никој случај не смее да ви биде отежнато или скратено од било каков услов или субјект, освен факторот: Мрза !

Секоја таков имагинарен комунистички закон наметнат од страна на професорите треба да биде соодветно пријавен кај надлежните со повисока функција со назнака дека доколку не се превземат мерки за решавање на проблемот, истиот ќе биде пријавен на надлежните институции кој објективно управуваат со системот, со назнака дека доколку повторно не се превземат мерки, проблемот ќе биде пријавен на надлежни, кои објективно управуваат со сите институции а воедно и сите медиуми ќе бидат детално известени за целиот случај.

Притоа не треба да постои страв од откривање на сопствениот идентитет затоа што вие пред се доколку мислите дека одреден професор нема да ве пушти да полагате, имате законско право да побарате комисија и истата ќе ви биде одобрена, така што доколку имате научено нема од што да се плашите, а истиот професор може да биде казнет или суспендиран доколку се заложува да не поминете а комисијата го прифати вашето знаење како релевантно.

Факт е дека имаме застарен модел на работа кај моменталните професори. Факт е дека не се превземаат никакви мерки за промена на тој модел и негово подобрување. Но исто така и факт е дека доколку сакаме нешто толку многу и силно, тоа нешто ќе се оствари па макар било и последното на светот.

Велат дека иднината на државава зависи од нас и нашиот успех, а истите тие кои го велат тоа постауваат бетонска блокада пред нашиот успех.

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Не е поентата дали сум научил јас, или не. Јас поени за потпис скоро сигурно ќе имам, ама не е тоа финтата.
Финтата е што, уште дури бевме на ФЕИТ, професорите цело време го повторуваа тоа: "... ќе си продолжите по истите услови да студирате, без никаков прекин, или промена."
Затоа се буниме ние постарите, затоа што не' излажаа.
Е за тоа незнам, ние си останавме по исто. Исти правила, со некој мали незначителни модификации.
Како што знам од деца од електро, нема те услов за потпис да е поени од колоквиуми.
А и нели ви предаваат исти професори.

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
@mspasovski

Ти благодарам за мислењево. На концизен начин го искажа тоа што доста луѓе го мислат.
Ова важи за многу факултети, нажалост. Застарен образовен систем, застарени професори кои се привикнати да функционираат на еден и единствен начин. А тој начин вклучува измачување на студентите. Никој не вели дека не треба да се држат некакви критериуми. Треба. Треба да се бара знаење, никој не го оспорува тоа.
Меѓутоа ова што се прави не го гарантира тоа.

Колегата Провинцијалец кажа дека така си биле работите, па никому ништо. Што ако? Не сфаќам. Ако нешто не е во ред, треба човек да се буни. Нормално однесување е тоа, за секоја нормална особа. А не да трпиш под изговор дека "така стојат работите тука". Тоа е апсурдно.
Често се заборава кој за кого работи. Често се заборава дека тие професори постојат за нас, студентите, а не обратно.

Чим има луѓе што тврдат дека ова е начин на поттикнување на студентите да учат повеќе, еве ви предлог:

Нека стои условот, без никаков проблем. Нека стои, и нека огромен процент на студенти што ќе презапишат предмет. Добро?
Добро.
Арно ама, за секој што ќе презапише, да не се рачуна следната година како студент што го слуша предметот. Значи, нека се рачунаат само тие што ќе се запишат првпат прва година.
Ако има 80 луѓе што првпат го слушаат предметот, а уште 180 што го преслушуваат, нека зема плата професорот само за тие 80.
Ќе видиме тогаш дали ќе стои уште условот, кога професорите ќе мораат да прегледуваат 260 тетратки, иако само за 80 добиваат плата. Ќе видиме дали тие исти професори тогаш ќе стојат позади тие услови.
Се' дури платата на професорите зависи од тоа колку предмети го слушаат неговиот предмет, студентите ќе страдаат.

Тажно е, да, кога ќе сфати човек дека се' ова е токму заради парите.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Да де, не веќе екстремно тешко срање како ИИ/ПМФ. Али пак е срање :D
Имаше еден професор, кој моментално предава на приватен, кој убаво ни кажа, ние ви даваме избор или тука ќе научите па на работа ќе ви биде полесно, или тука ќе поминете па ќе учите на работа.
И во право сте дека треба гласот да го крените, само гледајте да не го кренат гласот професорите,и да почнат да ве фаќаат како препишувате или пак да не даваат задачи од комбинации тек тогаш ќе бидат ваши срамови, вие на телевизија и професорт од другата страна, да тој студент е казнет со 3 сесии неполагање бидејќи препишувал, бидејќи ако ги превземат тие мерки па од 100, 10 ќе положуваат, затоа што реално гледано толку и ги навистина ги бива за информатика.

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Јас не полагав дискретна математика првиов колоквиум. Решив да одам директно на испит.
Нема да прифатам никаков одговор од страна на било кој професор освен одговорот кој потврдува дека можам да го полагам предметот на испит. Без разлика дали се работело за Смиле, Бранко, Петко или Станко. Ке искусат огромни проблеми и пречки пред легално да ми го скратат правото да полагам на испит. Знаете и самите колку е лесно да се привлече вниманието на медиумите и да се искаже негативното мислење пред камера.

Пред се они се зависни од нас, нашите пари и нашето мислење.
А за што се сме способни ние ? Па ако ме прашате мене, голем број од бруцошите на финки поседуваме македонски портали, интернет маркетинг вештини и знаења, раководство на кампањи...
Потоа поседуваме директни информации за факултетот и секој нов потенцијален бруцош пред се ги почитува информациите од прва рака и лично од студентите на ФИНКИ.
А што е најинтересно, секој друг медиум и општо новинар во државава е гладен за нашата приказна.

Негативната репутација која може со многу мала инвестиција да се предизвика преку online медиумите гарантирам дека може комплетно да ја уништи репутацијата на факултетот и да добие огромен негативен замав, со тоа ќе целосно ќе падне интересот за студии на истиот. Во тој момент ќе бидеме сведоци на целосна ренесанса во образовниов систем не само на ФИНКИ туку на сите образовни институции во државава.

Сведок сум на многу неправилности кои се одвиваат во образовниов систем. Но најлошата неправилност е тоа што студентите се плашат да го откријат својот идентитет пред своите постапки. Криењето на сопствениот идентитет при превземање било каков чекор автоматски укажува дека вие имате страв од нешто, а тоа им дава дополнителна моќ на професорите над вас.

Положувањето на било кој предмет не треба и во никој случај не смее да ви биде отежнато или скратено од било каков услов или субјект, освен факторот: Мрза !

Секоја таков имагинарен комунистички закон наметнат од страна на професорите треба да биде соодветно пријавен кај надлежните со повисока функција со назнака дека доколку не се превземат мерки за решавање на проблемот, истиот ќе биде пријавен на надлежните институции кој објективно управуваат со системот, со назнака дека доколку повторно не се превземат мерки, проблемот ќе биде пријавен на надлежни, кои објективно управуваат со сите институции а воедно и сите медиуми ќе бидат детално известени за целиот случај.

Притоа не треба да постои страв од откривање на сопствениот идентитет затоа што вие пред се доколку мислите дека одреден професор нема да ве пушти да полагате, имате законско право да побарате комисија и истата ќе ви биде одобрена, така што доколку имате научено нема од што да се плашите, а истиот професор може да биде казнет или суспендиран доколку се заложува да не поминете а комисијата го прифати вашето знаење како релевантно.

Факт е дека имаме застарен модел на работа кај моменталните професори. Факт е дека не се превземаат никакви мерки за промена на тој модел и негово подобрување. Но исто така и факт е дека доколку сакаме нешто толку многу и силно, тоа нешто ќе се оствари па макар било и последното на светот.

Велат дека иднината на државава зависи од нас и нашиот успех, а истите тие кои го велат тоа постауваат бетонска блокада пред нашиот успех.
Кога те читам исто ми доаѓа да помислам дека ни го кратат правото да дишеме.
Да те прашам нешто , прочита оној прирачникот што го има на нет, за секоја програма, има си ги предметите, http://www.finki.ukim.mk/Content/contentFiles/studies_menustructure/Predmeti/Dodiplomski/Opsto obrazovni/Kalkulus1.pdf еве за Калкулус 1, седна да разгледаш ? Или финтата беше само информатика да се запишеш ? Не сфаќај го ова како напад, ама тоа е . Еве и за http://www.finki.ukim.mk/Content/contentFiles/studies_menustructure/Predmeti/Dodiplomski/Zadolzitelni/Diskretna_Matematika1.pdf Дискретна Математика 1. Виде услов за потпис. Тоа е програмата уште пред да се запишеш. Ако не ти се допадна зашто се запиша. Кои легални проблеми ќе искусат ? Кое правило од ова го прекршуваат ?
Тоа се правилата, Бакева и Смиле не ми се допаѓаат ама и не ги мразам. Знаеш дека кај овие двајца сеуште се нема пуштено глас дека некој со врски поминал. Кај Бакева ај да не именувам кој пробува да фаќа врски, преко први роднини на неа , го падна предметот. Имаат принципи, барем не се корумпирани како на Економски. И да и јас се бунев, кога излегоа резултатите конечните имав 29.7 поени, а од 30 се даваше потпис. Ми рекоа постарите оди ама не очекувај многу, отидов , ми рече колега тие правила се за сите, нема да ги кршам мојте принципи заради тебе, ИЗЛЕГУВАЈ.
Среќа консултации по писмен дел во моментот и неми беше прегледан дел од задача + 1 поен, влегувам со асистентката и објасни на Баки ,зедов потпис.
Комисија се бара доколку полагаш и не те пушти професорот одиш се жалиш и наредна сесија пред комисија, барем така знам дек е.
И Калкулус 1 и Дискрента Математика се ептен потешки на испит.Поголем материјал, потешки задачи се падаат, за разлика на тоа на коловкиуми. Сега не се бунете и за ова. Прва година не положив ниту еден предмет на колоквиум, само потпис извадив по сите. Ама се утепав од учење за време на сесиите.И бидна .
Колоквиумите ви го олеснуваат предметот, ова е стимул за да научите на колоквиуми и редовно да учите. Што мислевте информатика е лесно.

До @топче и @Toneh за ова тотално сте во право. На сите ни беше ветено останува истата програма и правила. Бруцошите незнам што толку се бунат, коа им ги пишува правилата. Сите ние се префрливме затоа што ни ветија дека остануваме под иста програма. Е за ова треба да се реагира. И Toneh муабетот со презапишувањето сум го правел со колеги милион пати , за едно се согласувавме направен за правање пари. Сум осетил на џеб и јас презапишувње.

Kajgana Shop

На врв Bottom