Возачка дозвола на 16 години во Македонија ?

џо!

Фаличниот Ром
Член од
31 октомври 2009
Мислења
519
Поени од реакции
52
шо уопште ќе ти е кола на 16 години ако моеш да ја возиш само у една општина и тоа до 8 навечер...

ко да ја имаш андријана лима, али со вагинални габички...

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.815
Поени од реакции
11.438
Врска нема законов, кај пола град не знае да вози, уште мал милион напалени тинејџери со коли, не фала, премногу е и ова што веќе се случува.
Ама касата мора да се наполни со парички, независно што се можни сценарија на згазени старки/старци по пешачки премини од сеуште неидентификувани малолетници :icon_mrgr:

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.074
Поени од реакции
7.161
Возачка дозвола на 16 години за мене е супер бидејќи голем мерак имам да возам кола но и знам исто така,нема да треба да се кријам од полицијава кога ја возам колава на татко ми бидејќи сум малолетник, nо сепак има некои деца кои што се влезени во филм и со брзо возење ќе направат грешка и последиците ќе бидат фатални(не дај боже)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Поголема глупост неможат да направат, пола од нив на 18 години се неписмени за во сообраќај не па на 16

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Возачка дозвола на 16 години за мене е супер бидејќи голем мерак имам да возам кола но и знам исто така,нема да треба да се кријам од полицијава кога ја возам колава на татко ми бидејќи сум малолетник, nо сепак има некои деца кои што се влезени во филм и со брзо возење ќе направат грешка и последиците ќе бидат фатални(не дај боже)
И јас имам може голем мерак да возам авион, ама тоа не значи дека треба на направат секој да може да полага за авион. Големиот мерак за возење можеш да си го правиш во присуство на родител или да си почекаш кога ќе имаш 18 години.

Кога се носи закон, најбитно кај законот е тој да има реална потреба. Која е реалната потреба во овој случај? Нема. Чатал. Ете тоа е.

И муабетот дека ќе се намалеле сообраќајките не држи вода, ама ич. Ај родителиве не можат да си ги контролираат децата, па затоа овие им ги крадат колите, е па ај сега да ги наградиме заради тоа. Страшно.

Член од
24 јуни 2010
Мислења
206
Поени од реакции
68
Нема потреба децава веќе волани да купуваат за да возат на компјутер, ќе возат коли..глупости

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
15 год имам,мислам дека е глупост ова со возачкава.Не дека нејкам јас,сакам ама има многу влезени у филм,и мислат дека се можат...Исто така ќе биде значително намалена безбедноста во сообраќајот.И што демек татко ми будала е ќе ми ја даде колата на мене без мозок сам да ја возам?!?

Сите вие што викате дека се неписмени,дека се глупи,зелени и уште што не,да во право сте ама и вие сте биле исти такви може и бетер.Можам да се кладам дека пола од овие што имаат пишано вака ја краделе колата од татко им...Можам да замислам колку сте го загрзувале сообраќајот тогаш,немаш дозвола,внимаваш на џандари и татко ти да не те фати,сега барем нема да биде така.

Член од
15 јули 2007
Мислења
12.406
Поени од реакции
545
А пак останува она возач што нема 2 години искуство (или 3) да не може да вози од 23 до 05 и кола појака од 100 коња?

Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.640
Поени од реакции
2.504
шо уопште ќе ти е кола на 16 години ако моеш да ја возиш само у една општина и тоа до 8 навечер...

ко да ја имаш андријана лима, али со вагинални габички...
Па баш тоа и треба бе, јас возам уште од 14, кола имам и седам 4 години со ку*от в раце и неможам да си излезам негде со кола,за во моја општина и ми треба.Да не сакаш ти некое пиличиште 16 години да му даваат кола да бриши негде друго.Таман си е све ова само штета што не беше порано досено.
--- надополнето: Nov 11, 2011 11:27 AM ---
А пак останува она возач што нема 2 години искуство (или 3) да не може да вози од 23 до 05 и кола појака од 100 коња?
Да.И тоа е глупо барем мене не ми одговара со кола од 136 коња.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Тие што се влезени во филм и онака ја крадат колата од дома.Сведок сум на десетици примери каде малолетници низ град возат со 120+ и тоа со коли од по 150-160 коња.Со законов не се решава ништо,а нити пак се отвара поголем проблем.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
15 год имам,мислам дека е глупост ова со возачкава.Не дека нејкам јас,сакам ама има многу влезени у филм,и мислат дека се можат...Исто така ќе биде значително намалена безбедноста во сообраќајот.И што демек татко ми будала е ќе ми ја даде колата на мене без мозок сам да ја возам?!?

Сите вие што викате дека се неписмени,дека се глупи,зелени и уште што не,да во право сте ама и вие сте биле исти такви може и бетер.Можам да се кладам дека пола од овие што имаат пишано вака ја краделе колата од татко им...Можам да замислам колку сте го загрзувале сообраќајот тогаш,немаш дозвола,внимаваш на џандари и татко ти да не те фати,сега барем нема да биде така.
Па нормално е на 15-16 години да бидеш зелен. Поентата на тинејџерството е да бидеш зелен. И нема ништо лошо во тоа, само не треба да се награди нивното “зеленило“ со одобрување на возачка дозвола. Со деца краставици не се сади, а уште помалку сообраќај се гради. И доста бе со тој муабет сте ја краделе колата, па сте ја краделе колата. За тоа што некој ја крадел колата од неговите, криви се неговите. И баш затоа што нема да внимаваат татко им да не ги фати, ќе возат како будали, затоа што гледале премногу Need for Speed. Порано барем кога ја краделе колата, внимавале и на семафори и на џандари да не западнат во невоља, сега ич нема да се замараат, пошо и онака сите се понашаат како пуштени од ланец.

Јас имам возачка дозвола речиси 5 години, но не возам затоа што ми е страв од доволно комплицираниот сообраќај во Скопје, камо ли па со 16годишни тинејџери на кои им вријат хормоните и сакаат адреналин.

Не го сфаќај како навреда тоа “зелени се“. Тоа е вистина и нормално е за тинејџер да биде недозреан, тоа му е работа. Ама не ми е мене работа да се плашам да стапнам на пешачки да не ме соберат, затоа што немаат ни култура ни почитување. Не треба државата да го поддржува тоа. Наместо да се затегне образованието и да се затегнат децата, им се дава уште поодврзани раце да прават што им душа сака.

Реков претходно, за мене единствено прифатливо решение т.е компромис за оваа глупост е да положат, да им се даде дозвола, но да не смеат да возат без присуство на родител до 18тата година. Ако ништо друго, барем нема да се фраерчат и ќе научат стварно да возат. Нема да глумат фраери и чатали пред другарчињата.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.078
Поени од реакции
23.528
ке биде весело.
не да направат кога полагаш душата да ти ја извадат како на времето, психички да те спремат за да возиш, напамет сите прописи да ги знаеш и кога ке положиш на 18 оди кај сакаш.
сега триста глупости, де несмееш сам да возиш, де само во градот, де неколку години искуство да набиеш.
се е џабе тоа. или те бива или не.
младите свест и совест немаат. сите тие прописи џабе се кога основаат ја немаат.
џабе се сите казни на светот, сите прописи и незнам што да измислат ако совеста не им работи.
се додека на прво место им е да мислат како нема да бидат казнети, или како да се извлечат од казната, наместо дека некој ке го остави инвалид или мртов или пак самиот ке загини и ке земи уште неколку на душа, се е џабе.
јас ете за пример како повозрасен со долгогодишно искуство во возење, кој знае на кој ќош и кога и каде седи полицијата, не ми дава душата пијан да возам а знам дека можам да ги избегнам, не ми треба закон за да ме спречи за да не возам пијан. сам си знам.
овај закон е утка голема како и многу други со иста и слична тематика во која од една страна се дава едно право повеќе, демек демократија а од друга страна се укинуваат 10 други .
друго е проблемот кај младината наша, не се решава тоа со прописи и правила.

Kajgana Shop

На врв Bottom