Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Да мажите знаат да сакаат,ама дали жените знаат?
Знаат. Кога ќе се заљубат толку е![]()
Да Пума јасно ми е,ама зашто секогаш прашањето гласи околку тоа дали машките знаат вистински да сакаат?Зашто не се начне тема за девојките?
Машко и да сака неможе да биде расипано како девојче што може да биде![]()
Aко те разбрав, сметаш дека разликите во однесувањето на машките и жанските деца се должат на воспитувањето?Па, одговор на ова прашање имаш 2-3 страни понапред, првото мое мислење на темава.
Ние ги учиме (не само ние - глобално) машките деца да бидат отпорни на покажување ранливост, а љубовта е дефинитивно ранливост - му даваш некому до знаење дека може да те повреди.
Прост пример, едно мало девојче паѓа и си го повредува коленото. Доаѓаат родителите, ја гушкаат и галат, и зборуваат нежн![]()
Многу испитувања се правени на оваа тема и сите утврдуваат разлики помеѓу машките и женските, но сепак истите се мали и не се пресудни за да можеме да направиме драстична разлика во начинот на размислување и однесување ... но сепак можеме. Можеме токму поради тоа што тие разлики ги истакнуваме и развиваме со воспитувањето во раното детство.Aко те разбрав, сметаш дека разликите во однесувањето на машките и жанските деца се должат на воспитувањето?
Сигурно си забележал дека малите деца си играат, посебно машки, посебно женски. Сум забележал различно однесување на жената и мажот при раѓањето на детето. И психоанализата пронаоѓа различно однесување, во детството, според полот.Многу испитувања се правени на оваа тема и сите утврдуваат разлики помеѓу машките и женските, но сепак истите се мали и не се пресудни за да можеме да направиме драстична разлика во начинот на размислување и однесување ... но сепак можеме. Можеме токму поради тоа што тие разлики ги истакнуваме и развиваме со воспитувањето во раното детство.
Биолопшките разлики се пресудни, но истите и тоа како се истакнуваат и потенцираат со воспитувањето.Сигурно си забележал дека малите деца си играат, посебно машки, посебно женски. Сум забележал различно однесување на жената и мажот при раѓањето на детето. И психоанализата пронаоѓа различно однесување, во детството, според полот.
Интерсно е, што е пресудно, воспитувањето или биолошките разлики?
Бидејќи рамноправноста на половите е општо прифатена тенденција на Цивилизацијата, како да се однесуваме?Биолопшките разлики се пресудни, но истите и тоа како се истакнуваат и потенцираат со воспитувањето.
Конкретно за примерот со детето кое паѓа. Биолошката разлика од старт му дава предност на момчето полесно да ја истрпи болката, но реакцијата на родителите дополнително ја истакнуваат таа разлика и со тек на време доведува до потешко покажување на ранливост и емоции.
„Тенденција“ ми се допаѓа, јасно укажува дека не станува збор за целосно применета рамноправност што за жал (или за среќа) е вистина.Бидејќи рамноправноста на половите е општо прифатена тенденција на Цивилизацијата, како да се однесуваме?
Отвараш една голема тема за дискусија и затоа мислам да не ја ни почнуваме. Сепак јас сум да тежиме кон рамноправност со едукација. Ние сме Луѓе и кај нас доминира разумот и свеста.„Тенденција“ ми се допаѓа, јасно укажува дека не станува збор за целосно применета рамноправност што за жал (или за среќа) е вистина.
Како да се однесуваме? Машките да ги научиме што е римел и пудра, женските што е бургија ... еден ден и на едните и на другите тоа сигурно ќе им затреба. Односот треба да ни биде генерално подеднаков, да ги научиме се што знаеме и да им воочиме како да се чуваат во животот, без разлика на полот.
Се сложувам, затоа назад на темата ... мое мислење: да мажите знаат да сакаат и тоа најчесто вистински.Отвараш една голема тема за дискусија и затоа мислам да не ја ни почнуваме. Сепак јас сум да тежиме кон рамноправност со едукација. Ние сме Луѓе и кај нас доминира разумот и свеста.
http://www.youtube.com/watch?v=XqiWg2q0rsE&feature=relatedСе сложувам, затоа назад на темата ... мое мислење: да мажите знаат да сакаат и тоа најчесто вистински.