Дали машките знаат вистински да сакаат?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850
Да мажите знаат да сакаат,ама дали жените знаат?
Сите знаат да сакаат.
Е сега, имало мажи кои мене ме сакале, јас јок.
Имало мажи кои јас сум ги сакала, они мене јок.
Малце е тешко сакањето да биде двонасочно :) Инаку - сите сакаат.
Мене ми е смешно кога некоја цура ќе се избаци ,,таа проклета животиња, ја сака онаа Митра дебелана, онаа Станка глупавана, а мене ваква мх-мх не ме сака,,.....
И обратно мажињава ,,абе оваа лудава го нашла оној шупакон, ќорава, кускуле едно е тој.... ,, :)
--- надополнето: Nov 7, 2011 1:52 AM ---
Знаат. Кога ќе се заљубат толку е:)
Машката љубов и здравиот разум не одат заедно :)

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Да Пума јасно ми е,ама зашто секогаш прашањето гласи околку тоа дали машките знаат вистински да сакаат?Зашто не се начне тема за девојките?
Машко и да сака неможе да биде расипано како девојче што може да биде :D

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Белки по 50тина години ќе најдат спас за вас жените(т.е ќе ви вбризгаат одредена супстанца),и никогаш повеќе нема да замарате со вакви прашања....а дај боже и побрзо да пронајдат апче за кога сте во ПМС и после ПМС.:)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850
Да Пума јасно ми е,ама зашто секогаш прашањето гласи околку тоа дали машките знаат вистински да сакаат?Зашто не се начне тема за девојките?
Машко и да сака неможе да биде расипано како девојче што може да биде :D
Па, одговор на ова прашање имаш 2-3 страни понапред, првото мое мислење на темава.
Ние ги учиме (не само ние - глобално) машките деца да бидат отпорни на покажување ранливост, а љубовта е дефинитивно ранливост - му даваш некому до знаење дека може да те повреди.
Прост пример, едно мало девојче паѓа и си го повредува коленото. Доаѓаат родителите, ја гушкаат и галат, и зборуваат нежно... едно мало момче паѓа и си го повредува коленото. Доаѓаат родителите и кога сфаќаат дека воопшто не е сериозно, му велат ,,не плачи машко си, срамота е,, или ,,немој да плачеш како некое девојче,,.
Машките деца ги учиме да гледаат цртани кои се вечна борба меѓу доброто и злото, и таму најчесто херојот го уништува злобниот и се вљубува во беспомошна девојка, односно, таа плаче и не знае што да прави, а тој е бестрашен и силен.
Потоа им купуваме на машките деца играчки - пушки, а на девојчињата кукли-бебиња.

Во основното училиште е нормално девојчето да заплаче ако ја повлечеш за плетенката, ама ако се степаат две момчиња не смее никој да заплаче - зошто тогаш е ,,како девојче,,.

Емотивноста е врзана за женските, а силата за машките. Не зошто така е реално - не е, машките и женските подеднакво се емотивни, или пак сурови - но едните ги учиме да ја покажуваат емотивната страна, а прикриваат ладнокрвната или пак суровата - додека другите ги учиме да ја искажуваат ладнокрвноста, а кријат емотивноста.

Така се доаѓа до заклучок дека сите девојчиња по дифолт сонуваат само за љубов и за љубов живеат, а дека сите момчиња се бесчувствителни страшила, кои само сакаат да ги искористуваат девојчињата.

Ова мение останува кај луѓето речиси целиот живот, се додека во подцнежните години едноставно не почнат да делат се - и емоции, и животни премрежја, и среќа, и тага.

А до тогаш... овие стереотипи се многу силни.

Од друга страна, токму тоа учење према девојчињата дека треба да ,,љубат,,, денес женските љубат многу пати, ама речиси секогаш - само мислат дека љубат. Многу ретко е тоа вистински љубење, зошто едноставно за нас е лесно и нормално постојано да се вљубуваме.
А бидејќи машките се учени дека емотивноста и љубовта се за женските, тие се по ,,имуни,, на срцепарателни збиднувања. Затоа машките навистина, многу поретко љубат, но кога тоа им се случува, за нив е ,,вистински,,.
А вистински е затоа што нему му е потребна многу поголема храброст, за него не е очекувано постојано да биде вљубен, всушност - тој е учен да не е така.

И оваа непропорционалност создава моменти каде што една девојка 10 пати ќе се вљуби додека најде 1 кој вистински ќе го љуби, а и тој неа. А тој пак, кога еднаш ќе се вљуби, е спосбен преку се и сешто да помине (работи кои една девојка никогаш нема да ги премолчи) затоа што смета дека чим таа еднаш била достојна за неговата наклонетост и шеги упатени на негова сметка оти бил ,,лигуш и папучар,, - епа, таа засекогаш ја заслужува таа наклонетост и љубов :)

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Па, одговор на ова прашање имаш 2-3 страни понапред, првото мое мислење на темава.
Ние ги учиме (не само ние - глобално) машките деца да бидат отпорни на покажување ранливост, а љубовта е дефинитивно ранливост - му даваш некому до знаење дека може да те повреди.
Прост пример, едно мало девојче паѓа и си го повредува коленото. Доаѓаат родителите, ја гушкаат и галат, и зборуваат нежн :)
Aко те разбрав, сметаш дека разликите во однесувањето на машките и жанските деца се должат на воспитувањето?

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Aко те разбрав, сметаш дека разликите во однесувањето на машките и жанските деца се должат на воспитувањето?
Многу испитувања се правени на оваа тема и сите утврдуваат разлики помеѓу машките и женските, но сепак истите се мали и не се пресудни за да можеме да направиме драстична разлика во начинот на размислување и однесување ... но сепак можеме. Можеме токму поради тоа што тие разлики ги истакнуваме и развиваме со воспитувањето во раното детство.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Многу испитувања се правени на оваа тема и сите утврдуваат разлики помеѓу машките и женските, но сепак истите се мали и не се пресудни за да можеме да направиме драстична разлика во начинот на размислување и однесување ... но сепак можеме. Можеме токму поради тоа што тие разлики ги истакнуваме и развиваме со воспитувањето во раното детство.
Сигурно си забележал дека малите деца си играат, посебно машки, посебно женски. Сум забележал различно однесување на жената и мажот при раѓањето на детето. И психоанализата пронаоѓа различно однесување, во детството, според полот.
Интерсно е, што е пресудно, воспитувањето или биолошките разлики?

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Сигурно си забележал дека малите деца си играат, посебно машки, посебно женски. Сум забележал различно однесување на жената и мажот при раѓањето на детето. И психоанализата пронаоѓа различно однесување, во детството, според полот.
Интерсно е, што е пресудно, воспитувањето или биолошките разлики?
Биолопшките разлики се пресудни, но истите и тоа како се истакнуваат и потенцираат со воспитувањето.
Конкретно за примерот со детето кое паѓа. Биолошката разлика од старт му дава предност на момчето полесно да ја истрпи болката, но реакцијата на родителите дополнително ја истакнуваат таа разлика и со тек на време доведува до потешко покажување на ранливост и емоции.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Биолопшките разлики се пресудни, но истите и тоа како се истакнуваат и потенцираат со воспитувањето.
Конкретно за примерот со детето кое паѓа. Биолошката разлика од старт му дава предност на момчето полесно да ја истрпи болката, но реакцијата на родителите дополнително ја истакнуваат таа разлика и со тек на време доведува до потешко покажување на ранливост и емоции.
Бидејќи рамноправноста на половите е општо прифатена тенденција на Цивилизацијата, како да се однесуваме?

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Бидејќи рамноправноста на половите е општо прифатена тенденција на Цивилизацијата, како да се однесуваме?
„Тенденција“ ми се допаѓа, јасно укажува дека не станува збор за целосно применета рамноправност што за жал (или за среќа) е вистина.
Како да се однесуваме? Машките да ги научиме што е римел и пудра, женските што е бургија ... еден ден и на едните и на другите тоа сигурно ќе им затреба. Односот треба да ни биде генерално подеднаков, да ги научиме се што знаеме и да им воочиме како да се чуваат во животот, без разлика на полот.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
„Тенденција“ ми се допаѓа, јасно укажува дека не станува збор за целосно применета рамноправност што за жал (или за среќа) е вистина.
Како да се однесуваме? Машките да ги научиме што е римел и пудра, женските што е бургија ... еден ден и на едните и на другите тоа сигурно ќе им затреба. Односот треба да ни биде генерално подеднаков, да ги научиме се што знаеме и да им воочиме како да се чуваат во животот, без разлика на полот.
Отвараш една голема тема за дискусија и затоа мислам да не ја ни почнуваме. Сепак јас сум да тежиме кон рамноправност со едукација. Ние сме Луѓе и кај нас доминира разумот и свеста.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Отвараш една голема тема за дискусија и затоа мислам да не ја ни почнуваме. Сепак јас сум да тежиме кон рамноправност со едукација. Ние сме Луѓе и кај нас доминира разумот и свеста.
Се сложувам, затоа назад на темата ... мое мислење: да мажите знаат да сакаат и тоа најчесто вистински.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544

Kajgana Shop

На врв Bottom