Проштевањето - патот до небото?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
На вакво прашање, веќе имам одговорено, ама еве ше ендашка.

„Раздавањето„ кое го чинат роднините на некој кој е скоро упокоен, преставува чин на материјална/телесна милост, каде „раздаденото„; кое обично е некоја храна или пијалок, преставува чин кој роднините од упокоениот го чинат во име од покојникот. Бидејќи покојникот не може ништо да стори како добро дело, сам за себе, таа добрина ја чинат неговите најблиски. Проблемот кај нас е во следното: тој чин на добродетел, кој се изведува во името од упокоениот, треба да биде насочен кој „раздавање„ на храна или пијалок не на било кого, туку пред се‘ , на сиромашните, на кои најмногу им требаат таквите „раздавања„.
А кога и о кого е воспоставен тој обичај, каде во библијата имаме показател кога да се раздава, кому, и што да се раздава?

N

Nessa Alcarin

Гостин
На вакво прашање, веќе имам одговорено, ама еве ше ендашка.

„Раздавањето„ кое го чинат роднините на некој кој е скоро упокоен, преставува чин на материјална/телесна милост, каде „раздаденото„; кое обично е некоја храна или пијалок, преставува чин кој роднините од упокоениот го чинат во име од покојникот. Бидејќи покојникот не може ништо да стори како добро дело, сам за себе, таа добрина ја чинат неговите најблиски. Проблемот кај нас е во следното: тој чин на добродетел, кој се изведува во името од упокоениот, треба да биде насочен кој „раздавање„ на храна или пијалок не на било кого, туку пред се‘ , на сиромашните, на кои најмногу им требаат таквите „раздавања„.
Добро ова има логика. Но не прават така луѓето.
Ај сега за простувањето...
Дедо ми не веруваше во Бог, комунист човекот ...
Кога умре на погребот му викнаа поп. И попот пее и го слушам како вели сите гревови да му бидат простени... (бај д веј дедо ми беше лош човек и никогаш не побара прошка од некој друг не пак од Бог)
Прашањето е, зошто таа ваша омилена Црква (читај Поп), вели дека Бог им ги простува гревовите додека трае погребот. Или за пусти пари се ќе се каже?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во која година настана црквата, и кога од секта стана црква?
Црквата Христова, во својот ерархиски дел, востановена е на Педесетница, ден недела, 50 дена по Христовото распетие, во 30-тата година од.н.е. Набрзо по Педесетница, кога Св. Ап. Петар покрсти 3(5) 000 илјади јудеи, Црквата веќе беше оформена, како заедница од свештено служители и верници/мирјани, како што е и денес. Ви текот од првиот милениум, единствената Црква го изврши своето устројство и учење.

Првите одвојувања од Црквата, настанаа некаде во 5-от век, со појавата на монофизитите, кои оформија свои Цркви, како што се: котпите, сиријците, етиопјаните, ерменците и сл. Следува шизмата од 11-от век, како поделба на до тогаш Едната Црква на Римска и Константинополска, а од ренесансот, следува појавата на проетстантизмот, кој е особено изразен во втората половина од 19-от век, а тлото од САД, од кога и потекнуваат сите денешни деноминации, кои самите себе се именуваат како „црква„, а кои имаат имиња, за кои е заеднички изразот “....исти„. :icon_lol:
--- надополнето: Nov 4, 2011 3:58 PM ---
Дедо ми не веруваше во Бог, комунист човекот ...
Кога умре на погребот му викнаа поп. И попот пее и го слушам како вели сите гревови да му бидат простени... (бај д веј дедо ми беше лош човек и никогаш не побара прошка од некој друг не пак од Бог)
Прашањето е, зошто таа ваша омилена Црква (читај Поп), вели дека Бог им ги простува гревовите додека трае погребот.
Молитвата која попот/свештеникот ја изразува на чинот на погребот, е молитва која свештеникот, .т.е. Црквата, ја упатува до и кон Бога. Дали Бог ќе ја послуша молитвата, упатена до Него, тоа е Негова одлука, а не само пуста желба. Тоа што дедо Ти бил комунист, тоа е само Твоја субјективна проценка, а дали бил или не бил, Бог знае најдобро. И разбојникот на крстот беше багабонт, но Христос му прости се‘ па така, прв кој влезе во Рајот не беше некој од Светиите, туку багабонтот, распнат на крстот.
--- надополнето: Nov 4, 2011 3:59 PM ---
Или за пусти пари се ќе се каже?
Ахххх, пусти пари...
„Едно-две„, и Ти пак за парите, така? :)

N

Nessa Alcarin

Гостин
Црквата Христова, во својот ерархиски дел, востановена е на Педесетница, ден недела, 50 дена по Христовото распетие, во 30-тата година од.н.е. Набрзо по Педесетница, кога Св. Ап. Петар покрсти 3(5) 000 илјади јудеи, Црквата веќе беше оформена, како заедница од свештено служители и верници/мирјани, како што е и денес. Ви текот од првиот милениум, единствената Црква го изврши своето устројство и учење.

Првите одвојувања од Црквата, настанаа некаде во 5-от век, со појавата на монофизитите, кои оформија свои Цркви, како што се: котпите, сиријците, етиопјаните, ерменците и сл. Следува шизмата од 11-от век, како поделба на до тогаш Едната Црква на Римска и Константинополска, а од ренесансот, следува појавата на проетстантизмот, кој е особено изразен во втората половина од 19-от век, а тлото од САД, од кога и потекнуваат сите денешни деноминации, кои самите себе се именуваат како „црква„, а кои имаат имиња, за кои е заеднички изразот “....исти„. :icon_lol:
--- надополнето: Nov 4, 2011 3:58 PM ---

Молитвата која попот/свештеникот ја изразува на чинот на погребот, е молитва која свештеникот, .т.е. Црквата, ја упатува до и кон Бога. Дали Бог ќе ја послуша молитвата, упатена до Него, тоа е Негова одлука, а не само пуста желба. Тоа што дедо Ти бил комунист, тоа е само Твоја субјективна проценка, а дали бил или не бил, Бог знае најдобро. И разбојникот на крстот беше багабонт, но Христос му прости се‘ па така, прв кој влезе во Рајот не беше некој од Светиите, туку багабонтот, распнат на крстот.
--- надополнето: Nov 4, 2011 3:59 PM ---

Ахххх, пусти пари...
„Едно-две„, и Ти пак за парите, така? :)
Не Мики, јас само за малце што не ја изгубив вербата во Бог заради таа Црква. Сега си верувам во Бог но не како што е опишан ни во Библијата ни во Црквата :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
А пто беше тогаш Ерусалемската црква во која водач беше братот на Исус - Јаков и каде учениците, следбениците и апостолите се држеа до јудејскиот закон, се обрежуваа ја пазеа саботата се клањаа во храмот, принесуваа жртви и се возджуваа од јадења.

Дали денешната христијанска црква се одели од таја црква или си продолжи на нејзини начела и учења?

Член од
20 октомври 2011
Мислења
57
Поени од реакции
35
1. Лаже, лаже... прочитај си ја книгата. Јахве вика дека на денот кога ќе пробаат од забранетиот плод ќе умрат. Дечките си живееле уште 900 години, според Библијата.

2. Што „ниту пак кажува“?

3. Фино тоа што он вика за себе на својот веб-сајт. Види што викаат за него објективни извори (не он самиот):

According to his website, three extended periods of his fasting have been observed under control of scientific and medical teams, the first lasting 211 days in 1995–96, inCalicut, India, under the direction of Dr C. K. Ramachandran. During that period he is reported to have lost 41 kg.[34]

The paper[37] published by Dr Sudhir Shah makes it clear that dozens of people had access to Hira Ratan Manek during the study and he went on at least one excursion: "Most surprisingly, he had himself climbed the famous Shatrunjay mountain (Palitana hill) on 4.4.01, on 401st day of his legendary fasting along with 500 fellowmen without anybody’s help, within 1.5 Hrs. only". The paper reports that the subject lost 19 kg of weight during the study period. Neither the experiment, as described in the paper, nor the paper itself have been validated by any other well-known scientific or medical journal.
A third study allegedly lasted for 130 days in Philadelphia, Pennsylvania, at Thomas Jefferson University and the University of Pennsylvania under the direction of Dr. Andrew Newberg and Dr. George C. Brainard. Dr Sudhir Shah, who led the previous study, acted as an advisor and consultant to the USA team. However, Dr. Andrew Newberg said that Hira stayed at the University of Pennsylvania only for brain scans on studies of meditation, not his ability to fast indefinitely. Following that statement, Newberg denied ever undertaking the 130-day study.

Едно е постење, а друго живеење од сонце. Јас не ги порекнувам јогинските техники за медитација, концентрација, успорување на метаболизам, но тоа што дедово го прави (1) не е постојано, (2) не е одржливо (у два од обидите ослабел опако), (3) не е докажано со ниту една валидна студија во сите овие години.

4. Значи, според тебе, библијата е буквална вистина. Не?

5.Едвај чекам. Озбилно. Викај ко ќе ја отвориш.
1. Knigata ne e bog
2.Kazimi ti ako posol nekade i so zborovi mu rekol na nekogo nesto
3.Sekade ke ima nekoj sto ke ja pisuva vistinata a nekoj ke laze.
4.Spored mene Biblijata e del vistina del iskrivena vistina se so cel da se sozdade mokno sredstvo za manipulacija i perenje mozok. Pa covekot naviknal izgleda de e se kommplicirano i koga ke mu se kaze prostata vistina za nego e neprifatliva.
5.Ke svikam jas samo neznam dali ti e tolku cist umot za da me slusnes;)

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ти ја знаеш историјата на својот народ? Знаеш “колку многу“ не сакаат нашите соседи?
Тоа е ирелевантно. Црквата Христова не познава национални поделби и не се меша во политика. Јас сум Го славел Бог и сум се причестувал од ист леб и исто вино заедно со албанци, косовари, срби, бугари, грци, руси, украинци, полјаци, чеши, маџари, роми, американци, енглизи, арапи, евреи, италијанци, германци итн. Тоа сум го правел и го правам и во Македонија и во нивните земји. Моментално сум во Тирана и тоа го правам со албанци. Непосредно после војната во 2001 бев во Косово и тоа го правев со косоварите. Нашите држави можат да имаат колку што сакаат спорови, несогласувања, можат да се мразат до сто едно и назад, но христијаните тоа не ги засега. Тие се едно тело и имаат еден ист Господ, една иста вера, имаат еден ист Свет Дух, тие се браќа и сестри и деца на еден ист Небесен Татко.

Во времето на Христос евреите и самарјаните исто така имале политички спорови и не се поднесувале едни со други. Но во Црквата Христова оваа разлика не постоела. Евреинот прво е христијанин, а потоа евреин. Самарјанинот исто така. И тие не се политички соперници, туку духовни браќа и сестри. Истото важи и за денешните вистински библиски христијани.

Проблемот со Црквата не е теолошки, него политички.
Не би рекол. МПЦ не побара од српската власт да им ракоположи свештеници, туку од СПЦ.
МПЦ не се оддели (противканонски) од Србија, туку од СПЦ.
И најпосле МПЦ не доби анатема од Србија, ниту од српската власт, ниту од српскиот народ, туку директно од СПЦ т.е. од Српската Православна Црква.
МПЦ не прекрши закон на државата. Таа прекрши православен канон.

Србите не ни ја признаваат Црквата,
Не само србите, туку сите канонски православни цркви во светот не ја признаваат МПЦ како црква. Но тоа не е најлошото. Најлошото е дали Христос ја препознава МПЦ и сите останати православни цркви како Своја Црква?

Член од
25 октомври 2011
Мислења
59
Поени од реакции
9
Проштевањето е вечити процес, така да не би можело да е патот до "небото"....правиш "грев" па се покајуваш и т.н. и т.н.
Единствен "пат" е да се откажеш од концептот на простување....уствари тоа и не е пат, повеќе е состојба.
Патот до небото лежи во срцето.
eve me pak i znaete sto ke kazam....LELEEEEEE:eek:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
1. Knigata ne e bog
2.Kazimi ti ako posol nekade i so zborovi mu rekol na nekogo nesto
3.Sekade ke ima nekoj sto ke ja pisuva vistinata a nekoj ke laze.
4.Spored mene Biblijata e del vistina del iskrivena vistina se so cel da se sozdade mokno sredstvo za manipulacija i perenje mozok. Pa covekot naviknal izgleda de e se kommplicirano i koga ke mu se kaze prostata vistina za nego e neprifatliva.
5.Ke svikam jas samo neznam dali ti e tolku cist umot za da me slusnes;)
1. Ако книгата не е бог, тогаш од која книга е твојот бог? Кој е тој? Ного се - не се бројат!
2. Кој тоа му рекол на некого нешто?
3. Демек, викаш, он е у право, а другиве (што он вика дека викале дека е он у право), ко ќе ги прашаш дали е у право, викаат „не, бе, нема везе.“ За тој ли викаш дека не лаже?
4. Значи, пола-пола. Нешто е вистина, а нешто не е. Или, lemme guess, тоа што е ОК е вистина, а тоа што не е ОК е метафора или „искривена вистина“. А?
5. Мислам дека има уште малку отворено за една таква тема. Те молам отвори и викај. Ќе дојдам и ќе бидам отворен. ;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Верата во Бога секогаш почнува со страв (од Бога), преоѓа во стравопочиот а се завршува со љубов кон Бога.
Значи за некој да ме сака, јас морам да му втерам страв у коски, за да ме почитува и евентуално сака?!:eek:

Член од
20 октомври 2011
Мислења
57
Поени од реакции
35
1. Ако книгата не е бог, тогаш од која книга е твојот бог? Кој е тој? Ного се - не се бројат!
2. Кој тоа му рекол на некого нешто?
3. Демек, викаш, он е у право, а другиве (што он вика дека викале дека е он у право), ко ќе ги прашаш дали е у право, викаат „не, бе, нема везе.“ За тој ли викаш дека не лаже?
4. Значи, пола-пола. Нешто е вистина, а нешто не е. Или, lemme guess, тоа што е ОК е вистина, а тоа што не е ОК е метафора или „искривена вистина“. А?
5. Мислам дека има уште малку отворено за една таква тема. Те молам отвори и викај. Ќе дојдам и ќе бидам отворен. ;)
A sto si ti? Koj si? Sto imas procitano? Do kade si so otkrivanjeto na vistinata? Sto praktikuvas? Ajde otvorise za da znam jas zoto ti ne me razbiras i vo koja nasoka jas tebe da ti objasnuvam za da me svatis polesno.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
A sto si ti? Koj si? Sto imas procitano? Do kade si so otkrivanjeto na vistinata? Sto praktikuvas? Ajde otvorise za da znam jas zoto ti ne me razbiras i vo koja nasoka jas tebe da ti objasnuvam za da me svatis polesno.
:) Можеш да кликнеш на „мислења“ и се' си пиши таму. Скоро сите постови се на Религија.

Член од
20 октомври 2011
Мислења
57
Поени од реакции
35
:) Можеш да кликнеш на „мислења“ и се' си пиши таму. Скоро сите постови се на Религија.
Ova bas nisto ne mi znaci. Moze da se site postovi na religija ama dlabocinata na tvoite znaenja sigurno ne gi pisuva. Jas nemozam da gi citam site tvoi postovi. Kazimi sto si? Sto praktikuvas? Kolku vreme? Sto citas? Ako sakas da razgovarame vo sprotivno jas nemozam da dokazum nesta na nekoj na kogo nitu krajot ne mu e jasen a kamoli pocetokot.:)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ova bas nisto ne mi znaci. Moze da se site postovi na religija ama dlabocinata na tvoite znaenja sigurno ne gi pisuva. Jas nemozam da gi citam site tvoi postovi. Kazimi sto si? Sto praktikuvas? Kolku vreme? Sto citas? Ako sakas da razgovarame vo sprotivno jas nemozam da dokazum nesta na nekoj na kogo nitu krajot ne mu e jasen a kamoli pocetokot.:)
Mislam deka bash 'ja pisuva dlabocinata na moite znaenja'. Kako I da e, ova e tema. Ako si za PP-flert, bujrum, pisi edna.

Kajgana Shop

На врв Bottom