Проштевањето - патот до небото?

N

Nessa Alcarin

Гостин
Велиме дека проштевањето е јако битно, но не и пресудно. Што се однесува до самото проштевање, искуствено можам да кажам дека е многу пожелно истото да се стори, т.е. да го сторам додека проблемот е свеж, оти колку повеќе се одолговлекува проштевањето помеѓу оние кои си згрешиле еден на друг (а преку Адама, сите згрешивме и сите сме грешни..), дотолку е потешко да си простат еден на друг, оти не навременото и брзо проштевање, со тек од време, со леснотија станува злопаметење.
Јас не се согласувам. Неможе за грешките на мојот татко јас да бидам казнета ако живеам праведно цел живот. Според ова ако Адам е грешен и Бог му простил, тоа значи дека автоматски (како што ни се пренел неговиот грев) е простено на „сите негови деца“.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Неможе за грешките на мојот татко јас да бидам казнета ако живеам праведно цел живот.
Никој не вели дека грешките од Твоите родители или пра-пра родители мораш да ги трпиш-крштевањето го решава тој проблем, така што преку крштевањето, Ти се „отпишуваат„ наследните гревови, но после крштевањето, се‘ што ќе сториш како грев, ќе биде само Твој личен грев, за кој ќе поднесеш сметка и не можеш да ги припишува своите гревови некому.

Член од
20 октомври 2011
Мислења
57
Поени од реакции
35
Нивната грешка, која сеуште ја повторуваме на буквално ист начин, се состои во непослушноста кон она кое Бог им го заповеда: да не јадат од забранетото овошје, оти за прекршувањето на таа заповед, ќе добијат казна-смрт. Имено, казна за гревот е смртта.
OOo boze gospode. Greskata na eva e toa sto kasnala od ovosjeto no sustinata na toa e ovaa. Koga na zemjata bile sozdadeni adam i eva ziveele vo potpolna harmonija so prirodata. Se hranele od vozduhot. Togas vozduhot bil cist i poln so cveten prav, polen od razlicnite rastenija i isto taka od soncevata energija ( i denes e poznato deka polenot e mnogu hranliv, i denes postojat luge koi ziveat na sonceva energija bez hrana ). Znaci eva probala od jabolkoto i so toa stanala zavisna od materialnoto od hranata. Toa e greskata na eva sto i den denes ja plakame, rabotime, rmbame se macime se so edna cel da si obezbedime hrana. Nikakva zapoved nema tuka, nikakva kazna nitu kletva bozja covek sam si napravil. a covekot sam go krati svojot zivoten vek se dodeka ne ja svati sustinata na postoenjeto deka toj e najsovrsenata tvorba i se drugo mu sluzi nego. Se dodeka ne nauci za zivee vo soglasnost so prirodnite zakoni i vo harmonija so prirodata ke bide taka. A za toa ima fakti.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Според ова ако Адам е грешен и Бог му простил, тоа значи дека автоматски (како што ни се пренел неговиот грев) е простено на „сите негови деца“.
Според Светите Оци, Адам навистина ќе биде дел од Рајот, но тоа е негова работа, а моја, или било чија работа од верните е да се потрудат да стекнат свое место во Рајот како поединци, преку својот подвиг и преку својот труд, а не да „чекаат„ на Адама.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Според Светите Оци, Адам навистина ќе биде дел од Рајот, но тоа е негова работа, а моја, или било чија работа од верните е да се потрудат да стекнат свое место во Рајот како поединци, преку својот подвиг и преку својот труд, а не да „чекаат„ на Адама.
Како тоа Адам ќе иде у рајот а другите после него не.
Па нели он беше крив за сите гомнарии?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
а моја, или било чија работа од верните е да се потрудат да стекнат свое место во Рајот како поединци, преку својот подвиг и преку својот труд, а не да „чекаат„ на Адама.
Сава Ковачевиќ праеше подвизи убивајќи германци и домашни предавници да си ја ослободи татковината од окупаторот. Алија Сиротановиќ во една смена со своите другари ископале 152 тони јаглен од рудник!! дали ваквите подвизи и ваквиот труд се доволни да се влезе во рајот?

N

Nessa Alcarin

Гостин
Не да се чека на Адам. Муабетот ми беше, ако се препишува гревот ќе се препише и простувањето, наједноставно. Неможеш да кажеш ти си грешен поради грешката на Адам ама нему му простија а тебе... тебе треба да те бањат во „крстена вода“ ...
Јас мислам дека простувањето треба да е дел од меѓучовековите односи, за конечно да ја изградиме таа наша Утопија. Не поради страв од Бог, не поради грешката на Адам, туку поради самите нас.

Член од
20 октомври 2011
Мислења
57
Поени од реакции
35
Никој не вели дека грешките од Твоите родители или пра-пра родители мораш да ги трпиш-крштевањето го решава тој проблем, така што преку крштевањето, Ти се „отпишуваат„ наследните гревови, но после крштевањето, се‘ што ќе сториш како грев, ќе биде само Твој личен грев, за кој ќе поднесеш сметка и не можеш да ги припишува своите гревови некому.
Nisto ne resava krstevanjeto. Hahahah kako nebare nekoj pisuva vo nekaja kniga pa ke gi otpise. Nisto od toa, se sto pravis po avtomatizam ti se vraka nema grev ima greska nema proska nema pokajanie ima promena.Nemoj da mislis deka ke go izbegnes dolgot, ke ja platis sekako cenata za greskata so si si ja napravil samo na sebe. Samo koga ke pocnes pravilno da razmisluvas i koga ke pocnes da zivees vo soglasnost so prirodata i nezinite zakoni koi se nameneti se so cel da ti sluzat tebe samo togas ke gi dostignes najvozvisenite cuvstva na harmonijata i mirot.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во ред, нека Ти биде според верата Твоја...
--- надополнето: Nov 4, 2011 12:26 PM ---
Сава Ковачевиќ праеше подвизи убивајќи германци и домашни предавници да си ја ослободи татковината од окупаторот. Алија Сиротановиќ во една смена со своите другари ископале 152 тони јаглен од рудник!! дали ваквите подвизи и ваквиот труд се доволни да се влезе во рајот?
Доволни се, исто колку што е доволно соборувањето Гинисов рекорд во јадењето хамбургери...
Се шегувам, нормално.
--- надополнето: Nov 4, 2011 12:27 PM ---
Како тоа Адам ќе иде у рајот а другите после него не.
Напишав дека Адам ќе биде дел од Рајот, не напишав дека никој после Адама нема да биде дел од Рајот. Што би правел Адам, пак ќе биде сам во Рајот?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Доволни се, исто колку што е доволно соборувањето Гинисов рекорд во јадењето хамбургери...
Се шегувам, нормално.
има христијански подвизи и труд и оние подвизи и трудења кои не се христијански?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас мислам дека простувањето треба да е дел од меѓучовековите односи,
Да, треба, несомнено, и тоа редовно, а не само на денот Прочка.
--- надополнето: Nov 4, 2011 12:30 PM ---
за конечно да ја изградиме таа наша Утопија. .
Никој до сега не изградил ниту една Утопија-сите пропаднаа. Единствената реализирана Утопија ќе биде онаа од антихристот.
--- надополнето: Nov 4, 2011 12:32 PM ---
Не поради страв од Бог, не поради грешката на Адам, туку поради самите нас.
Верата во Бога секогаш почнува со страв (од Бога), преоѓа во стравопочиот а се завршува со љубов кон Бога.
Адам згреши, но не смееме сета лична вина само нему да ми ја прилепуваме.
Ако нешто чиниме само ради нас, стануваме егоцентрични, егоистични и изолирано-индивидуализирани, но никако не стануваме личности, за што и сме створени.
--- надополнето: Nov 4, 2011 12:35 PM ---
има христијански подвизи и труд и оние подвизи и трудења кои не се христијански?
Има.

На пример, постот е опозит од рушењето рекорди во јадењето и пиењето. Неприврзаноста кон нештата од овој Свет е опозит од среброљубието, немањето доверба во личните мненија е опозит од славољубието, воздржувањето од задоволствата од овој Свет е опозит од сластољубието и тн.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Има.

На пример, постот е опозит од рушењето рекорди во јадењето и пиењето. Неприврзаноста кон нештата од овој Свет е опозит од среброљубието, немањето доверба во личните мненија е опозит од славољубието, воздржувањето од задоволствата од овој Свет е опозит од сластољубието и тн.
А тоа да си поткрпиш со некој цитат од заветот, дека соборување на гинисови рекорди не е богоугодно. Или евене треба гинис, на пример се труди некој црња и на олимписки игри, освојува златен медал и соборува светски рекорд на пример во скок во далечина.
Дали тој подвиг и труд ќе му овозможат влез во рајот. Што велат Исус, апостолите или светите за олимписките игри и соборување рекорди ?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
1. OOo boze gospode.

2. Greskata na eva e toa sto kasnala od ovosjeto no sustinata na toa e ovaa. Koga na zemjata bile sozdadeni adam i eva ziveele vo potpolna harmonija so prirodata. Se hranele od vozduhot.

3. Togas vozduhot bil cist i poln so cveten prav, polen od razlicnite rastenija i isto taka od soncevata energija ( i denes e poznato deka polenot e mnogu hranliv, i denes postojat luge koi ziveat na sonceva energija bez hrana ).

4. Znaci eva probala od jabolkoto i so toa stanala zavisna od materialnoto od hranata. Toa e greskata na eva sto i den denes ja plakame, rabotime, rmbame se macime se so edna cel da si obezbedime hrana. Nikakva zapoved nema tuka, nikakva kazna nitu kletva bozja covek sam si napravil. a

5. covekot sam go krati svojot zivoten vek se dodeka ne ja svati sustinata na postoenjeto deka toj e najsovrsenata tvorba i se drugo mu sluzi nego.

6. Se dodeka ne nauci za zivee vo soglasnost so prirodnite zakoni i vo harmonija so prirodata ke bide taka. A za toa ima fakti.
1. Боже-господе постои колку што постои Боже-алах, Боже-Кришна или Боже-Маниту. Малку поневеројатно постои него Дедо Мраз, пошто во него веруваат барем една третина од популацијата на светов - децата. Како и да е, бројот на верници нема никаква врска со фактичкото постоење на некое божество. Историјата го покажала тоа во безброј наврати и заборавени божества.

2. Прикаската за „грешката“ на Ева е премногу наивна. Ако заминеш зад наивноста и убаво ја прочиташ сторијата, ќе видиш дека грешката е кај Дедо Боже, пошто (1) ги лажел Адам и Ева и (2) им се осветил за нешто што е негова вина in the first place. Да не ги лажел - да им кажел какво е тоа дрво навистина - немаше да ги читаме сега овие глупости у Книгата. Никој никогаш не се хранел со воздух и тоа, на овие години, треба да ти е јасно.

3. Денес не постојат луѓе кои живеат од сончева енергија и без храна. Ако треснеш ваква зелена у јавност од тебе ќе се побара и да го поткрепиш тоа со нешто повеќе од „рекла-казала“. Затоа, ќе треба да приложиш некаков линк-минк или цитат кој ќе те поткрепи. Инаку, целиот твој пост ќе се сведе на шпекулации, наместо на аргументи.

4. Хмм... Ако добро те разбирам, ти викаш дека библиската приказна за креацијата е метафора и дека верниците погрешно ја толкуваат метафората. Дали сум во право?

5. Како тоа се' друго му служи на човекот? Како ешерехија коли му служи? Како му служат делфините или комарците? Од каде таква препотенција да наречеш за совршено битие кое целата своја запаметена историја ја испишало со крв, пот и солзи?!? Што е тука совршено?

6. За какви факти зборуваш? Јас во целиот пост не прочитав ниту еден факт. Читав за лични ставови базирани на шпекулации - факт не пронајдов ниту еден.

Член од
20 октомври 2011
Мислења
57
Поени од реакции
35
1. Боже-господе постои колку што постои Боже-алах, Боже-Кришна или Боже-Маниту. Малку поневеројатно постои него Дедо Мраз, пошто во него веруваат барем една третина од популацијата на светов - децата. Како и да е, бројот на верници нема никаква врска со фактичкото постоење на некое божество. Историјата го покажала тоа во безброј наврати и заборавени божества.

2. Прикаската за „грешката“ на Ева е премногу наивна. Ако заминеш зад наивноста и убаво ја прочиташ сторијата, ќе видиш дека грешката е кај Дедо Боже, пошто (1) ги лажел Адам и Ева и (2) им се осветил за нешто што е негова вина in the first place. Да не ги лажел - да им кажел какво е тоа дрво навистина - немаше да ги читаме сега овие глупости у Книгата. Никој никогаш не се хранел со воздух и тоа, на овие години, треба да ти е јасно.

3. Денес не постојат луѓе кои живеат од сончева енергија и без храна. Ако треснеш ваква зелена у јавност од тебе ќе се побара и да го поткрепиш тоа со нешто повеќе од „рекла-казала“. Затоа, ќе треба да приложиш некаков линк-минк или цитат кој ќе те поткрепи. Инаку, целиот твој пост ќе се сведе на шпекулации, наместо на аргументи.

4. Хмм... Ако добро те разбирам, ти викаш дека библиската приказна за креацијата е метафора и дека верниците погрешно ја толкуваат метафората. Дали сум во право?

5. Како тоа се' друго му служи на човекот? Како ешерехија коли му служи? Како му служат делфините или комарците? Од каде таква препотенција да наречеш за совршено битие кое целата своја запаметена историја ја испишало со крв, пот и солзи?!? Што е тука совршено?

6. За какви факти зборуваш? Јас во целиот пост не прочитав ниту еден факт. Читав за лични ставови базирани на шпекулации - факт не пронајдов ниту еден.
1. Bg ne laze
2. Nitu pak kazuva
3.http://solarhealing.com/about/
4. Popogresno nemoze da bide
5. Za toa ponatamu ke otvoram tema. Se izvinuvam sto sega nemozam da ti dadam odgovor zosto ke bide premnogu dolg.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А тоа да си поткрпиш со некој цитат од заветот, дека соборување на гинисови рекорди не е богоугодно. Или евене треба гинис, на пример се труди некој црња и на олимписки игри, освојува златен медал и соборува светски рекорд на пример во скок во далечина.
Дали тој подвиг и труд ќе му овозможат влез во рајот. Што велат Исус, апостолите или светите за олимписките игри и соборување рекорди ?
Погледни во Матеј, 6.19-21. Таму е искажан ставот Христов кон сите земни богатства, но и критиката Негова кон нашата неразумна приврзаност кон се‘ што е световно.

Kajgana Shop

На врв Bottom