За да поверувам јас во нешто, постојат 2 начина:
1. да биде погодно за експериментирање
2. да имам барем лично искуство (кое ќе ме наведе на сомневање)
Се останато, е непостоечко за мене. Денес ме убедуваа, и ме изморија искрено. Мајка ми има 40 и кусур години, не и се случило ништо натприродно. Татко ми има 50, ниту нему. Јас имам 20 ниту мене.
Па, 50 години не се малку за да ти се појави некоја виша сила, барем еднаш?
mozebi se pojavila, ama zavisi dali mozesh istata da ja opfatish so setilata...
eve na primer mene nikogash ne me bolel zab, dali toa znaci deka site onie shto tvrdat deka cuvstvuvaat zabobolka se ludi...
neshtata shto ne dopiraat do tebe ne postojat za tebe, ama nemozesh da kazesh deka nepostojat voopshto
nekolku pati na temata imav prolika da naidam na poimot "shizofrenija"
pred nekoj den citav neshto na taa tema i mnogu mi beshe cudno shto vo celiot toj tekst se spomnuvashe deka seushte ne e otkriena pricinata za taa bolest, deka seushte ne pronashle nacin kako da ja izlekuvaat, postojat lekovi koi samo momentalno go smiruvaat shizofrenicarot...pishuvashe deka shizofrenijata e moderna bolest nema dokazi deka postoela vo podalecnoto minato i deka novite generacii se se poveke podlozni na istata... a imashe i navestuvanje deka osven so lekarstva na drug nacin nemoze da mu se pomogne na shizofrenicarot, iako e pozelno cesto da odi na psihoterapija...
muabetot mi e... zarem ako nekoj tvrdi deka gleda senki kako go napagaat e bolen???
lugeto koe nemaat takvo iskustvo, vednash toa bi go pedpostavile, normalno, taka vikaat i za homoseksualcite i za narkomanite... se shto ne se pretopuva vo mnozinstvoto e bolest...
zoshto pricinite za istata ne se otkrieni seushte...
zoshto porano nepostoela shizofrenijata, a sega zema golem zamaf???
mozebi se raboti za evolucija na svesta, veke nekolku pati pishuvav za toa... isto taka bolnite od shizofrenija najcesto se samoubivaat, isto kako indigo decata...
shto e so malite deca koi gi imaat istite "simptomi", se poveke gi ima...
ako shizofrenijata kako i poveketo psihicki zaboluvanja se dolzi na traumite shto licnosta gi pretrpela vo tekot na zivotot, togash od kade taa pojava kaj malite deca, da gledaat senki i sl. da ne nosat trauma od predhodnite zivoti, ah zaboraviv psihijatar ke mi kaze deka predhodni zivoti ne postojat i ke mi dade eden kup objasnuvanja zoshto lugeto veruvaat vo takva glupost...
ti go pishuvam ova tebe, zatoa shto studirash psihologija
moe mislenje e deka seushte mnogu neshta ni se nerazjasneti, za da mozeme da davame pokonkretni odgovori...posebno na ovaa tema