- Член од
- 15 јуни 2011
- Мислења
- 409
- Поени од реакции
- 304
како тоа глупо?Зошто глупо?Наведи некоја причина?Животно осигурување е бесмислена работа ,само глупи Американци можат да се палат на тоа..
како тоа глупо?Зошто глупо?Наведи некоја причина?Животно осигурување е бесмислена работа ,само глупи Американци можат да се палат на тоа..
Па што добиваш од тоа?? Цел живот плакаш и на крај коа ќе умреш ќе им дадат на твоите деца одредена сума како утеха ,глупости ..истото е и со здравственото осигурување,сум го гледал филмот на Мајкл Мур за баш тие компании кој нудат осигурување и пази ова имале човек кој е вработен стриктно да седи и да бара дупки во осигурувањата на луѓето само за да не им дадат пари.. Место во осигурителна компанија подобро парите стаи ги во банка бар знаеш дека се твои вака си ги дал и богзнае дал некад ќе ти ги вратат толку колку што треба...како тоа глупо?Зошто глупо?Наведи некоја причина?
Еден мој драг пријател загина во сообраќајна несреќа пред 3 месеци на автопатот Скопје-Тетово... Зад себе си остави жена и две мали дечиња на 2 и 4 годишна возраст! Си живееја во стан кој им беше земен на кредит и го отплаќаа секој месец... Месечно нивната рата изнесуваше приближно 400 евра, за што и жената учествуваше во плаќањето на станот! За некоја среќа, мојот пријател беше запознат што работам и ме бараше да му направам полиса... Не поминаа 3 месеци од кога ја имаше полисата, се случии таа трагедија! Во целата несреќа, и покрај емотивниот шок, осигурителната компанија ја иплати целата сума за несаканиот случај!!! Замислете да немаше човекот полиса? Семејството, неговата жена и двете мали дечиња ќе немаа средства да ги подмират ратите за станот кој им беше на кредит, и автоматски станот ќе им го земеше банката после три неплатени рати!!!Па што добиваш од тоа?? Цел живот плакаш и на крај коа ќе умреш ќе им дадат на твоите деца одредена сума како утеха ,глупости ..истото е и со здравственото осигурување,сум го гледал филмот на Мајкл Мур за баш тие компании кој нудат осигурување и пази ова имале човек кој е вработен стриктно да седи и да бара дупки во осигурувањата на луѓето само за да не им дадат пари.. Место во осигурителна компанија подобро парите стаи ги во банка бар знаеш дека се твои вака си ги дал и богзнае дал некад ќе ти ги вратат толку колку што треба...
Сакаш да кажеш дека парите што ги уплатил за 3 месеци им ги вратиле? Па не биле големи пари сигурно па ради тоа а и башка ти си му бил пријател а и работиш у таа компанија..Еден мој драг пријател загина во сообраќајна несреќа пред 3 месеци на автопатот Скопје-Тетово... Зад себе си остави жена и две мали дечиња на 2 и 4 годишна возраст! Си живееја во стан кој им беше земен на кредит и го отплаќаа секој месец... Месечно нивната рата изнесуваше приближно 400 евра, за што и жената учествуваше во плаќањето на станот! За некоја среќа, мојот пријател беше запознат што работам и ме бараше да му направам полиса... Не поминаа 3 месеци од кога ја имаше полисата, се случии таа трагедија! Во целата несреќа, и покрај емотивниот шок, осигурителната компанија ја иплати целата сума за несаканиот случај!!! Замислете да немаше човекот полиса? Семејството, неговата жена и двете мали дечиња ќе немаа средства да ги подмират ратите за станот кој им беше на кредит, и автоматски станот ќе им го земеше банката после три неплатени рати!!!
Томе имам некакво работно искуство на полето на осигурувањето, така да знам како стојат работите.Пријателе, ниту една од нашите компании не нуди осигурување на живот... Од проста причина што според законот за осигурување на живот, компанија кој сака да го нуди тој програм МОРА својот капитал и капиталот на своите клиенти да биде во 100% РЕосигуран во соодветна РЕосигурителна компанија!
--- надополнето: Oct 31, 2011 3:16 PM ---
Другар, јас не кријам дека работа за осигурителна компанија, поточно за WVP која е брокерска осигурителна куќа! Јас не отворив тема за реклама, туку само барам мислење од Вас за тоа колку Вие сте запознати со програмот и што мислете за него! Ако аднимистраторите или модераторите на форумов сметаат дека треба да се превземат мерки (како да ме банираат, затворат темата, или било што друго) слободно... Не сум направил ништо што може да се нарече „рекламирање“
ама нема потреба да се потпираш на некои филмови.Затоа и си постои Закон за осигурување каде точно се наведени условите за осигурување и исплатата на сумата.Па што добиваш од тоа?? Цел живот плакаш и на крај коа ќе умреш ќе им дадат на твоите деца одредена сума како утеха ,глупости ..истото е и со здравственото осигурување,сум го гледал филмот на Мајкл Мур за баш тие компании кој нудат осигурување и пази ова имале човек кој е вработен стриктно да седи и да бара дупки во осигурувањата на луѓето само за да не им дадат пари.. Место во осигурителна компанија подобро парите стаи ги во банка бар знаеш дека се твои вака си ги дал и богзнае дал некад ќе ти ги вратат толку колку што треба...
Тачно, за тоа се сложив.Тоа е и мојот муабет.Кој рече таму зарем материјалното ви е поважно од животот.Епа животот можам само така да го осигурам.Кога ке ме нема тие за што јас се грижам да добијат нешто пак.јас ќе ги замолам сите кои немаат појма од животно осигурување и од тоа колку тоа значи за едно семејство да не скокаат безвезе и да кракаат дека животот вредел повеќе од материјалното.
Едноставно е ...како нација сеуште немаме висока развиена свест и култура за правично да ја сфатиме потребата од животно осигурување и неговата суштина.
Зашто покрај тоа што сме осигурани ...ние штедиме...Штедиме за нашето семејство.За да му обезбедиме иднина.Подобро од тоа амин.
--- надополнето: Oct 31, 2011 3:55 PM ---
Животното осигурување не служи за тебе агентот да те врати во живот.Туку во случај на твоја смрт...финансиски им помага на членовите на твоето семејство.Односно им исплаќа одредена сумаи на тој начин ти ги обезбедуваш нив,финансиски.
Ние како земја немаме култура ниту осигурителна компанија која се труди да го доближи осигурувањето до граѓаните. Исто како што банките ги запленија парите на граѓаните, така и многу граѓани изгубија пари со животното осигурување. Доколку не ви е јасно како оди тоа, побарајте ги полисите на вашите родители, прашајте ги како животното земавте ли пари, колку пари дадовте месечно 40 години и слично. За разлика од осигурителните, банките работеа на враќање на доверба и успеаа. Овие апашаланава не вложија ни еден денар за доверба и развој. Истите менаџери 15 души се вртат од Кјуби и Вардар, во Табак, Инсиг, Уника и слични. Значи на таа багра додека не видам промени не им давам ни 5 денари. Ќе оставам пари во банка и ќе го осигурам семејството со орочени депозити.јас ќе ги замолам сите кои немаат појма од животно осигурување и од тоа колку тоа значи за едно семејство да не скокаат безвезе и да кракаат дека животот вредел повеќе од материјалното.
Едноставно е ...како нација сеуште немаме висока развиена свест и култура за правично да ја сфатиме потребата од животно осигурување и неговата суштина.
Зашто покрај тоа што сме осигурани ...ние штедиме...Штедиме за нашето семејство.За да му обезбедиме иднина.Подобро од тоа амин.
--- надополнето: Oct 31, 2011 3:55 PM ---
Животното осигурување не служи за тебе агентот да те врати во живот.Туку во случај на твоја смрт...финансиски им помага на членовите на твоето семејство.Односно им исплаќа одредена сумаи на тој начин ти ги обезбедуваш нив,финансиски.
Извини Леандра, ама можеш само да шпекулираш кога не знаеш, а не да тврдиш! Сите осигурителни компании кои работат на македонскиот пазар постојат повеќе од еден век! GRAWE (Grazer Wechselseitige) постио 183 години, Winner Life - 187 години, Uniqa Life - 150 години и Кроациа Осигурување Живот - 127 години!!! Овие компании работат со традиција подолга од еден век, и не би постоеле доколку луѓето немаат доверба во нив... Во сите години на постоење вложуваат за доверба и развој за разлика од банките кај нас кои постојат колку што ти имаш години поделено со 2!!!Ние како земја немаме култура ниту осигурителна компанија која се труди да го доближи осигурувањето до граѓаните. Исто како што банките ги запленија парите на граѓаните, така и многу граѓани изгубија пари со животното осигурување. Доколку не ви е јасно како оди тоа, побарајте ги полисите на вашите родители, прашајте ги како животното земавте ли пари, колку пари дадовте месечно 40 години и слично. За разлика од осигурителните, банките работеа на враќање на доверба и успеаа. Овие апашаланава не вложија ни еден денар за доверба и развој. Истите менаџери 15 души се вртат од Кјуби и Вардар, во Табак, Инсиг, Уника и слични. Значи на таа багра додека не видам промени не им давам ни 5 денари. Ќе оставам пари во банка и ќе го осигурам семејството со орочени депозити.
А многу попаметно е да умреш на 40 и твоите деца ништо да не добијат?Па што добиваш од тоа?? Цел живот плакаш и на крај коа ќе умреш ќе им дадат на твоите деца одредена сума како утеха ,глупости ..истото е и со здравственото осигурување,сум го гледал филмот на Мајкл Мур за баш тие компании кој нудат осигурување и пази ова имале човек кој е вработен стриктно да седи и да бара дупки во осигурувањата на луѓето само за да не им дадат пари.. Место во осигурителна компанија подобро парите стаи ги во банка бар знаеш дека се твои вака си ги дал и богзнае дал некад ќе ти ги вратат толку колку што треба...
Тоа ми е струката, знам како е реалната ситуација на осигурувањето во Македонија. Значи Винер, Граве и Вардар може вложувале во Австрија и Хрватска, но во Македонија купија една група неуспешни осигурителни компании кој ги брендираа. Така да приказни од типо вложуваат во доверба може само во книгите по осигурување да се напише, а реалноста не е таква.Извини Леандра, ама можеш само да шпекулираш кога не знаеш, а не да тврдиш! Сите осигурителни компании кои работат на македонскиот пазар постојат повеќе од еден век! GRAWE (Grazer Wechselseitige) постио 183 години, Winner Life - 187 години, Uniqa Life - 150 години и Кроациа Осигурување Живот - 127 години!!! Овие компании работат со традиција подолга од еден век, и не би постоеле доколку луѓето немаат доверба во нив... Во сите години на постоење вложуваат за доверба и развој за разлика од банките кај нас кои постојат колку што ти имаш години поделено со 2!!!
Човекот имаше полиса на 1200 евра годишно, направена на 20 години! Неговото семејство за загубата доби 48.000 евра, бидејќи стануваше збор за смрт настаната при несреќа! А дека сум вработен во компанијата кај што бил осигуран - НЕ! Имаше полиса направено во Кроациа Осигурување - Живот, а јас работам во WVP (брокерско-осигурително друштво кое нуди осигурување од своите партнери!)Сакаш да кажеш дека парите што ги уплатил за 3 месеци им ги вратиле? Па не биле големи пари сигурно па ради тоа а и башка ти си му бил пријател а и работиш у таа компанија..
--- надополнето: Oct 31, 2011 4:46 PM ---
http://www.youtube.com/watch?v=iXihiTeZw5Y&feature=related
Еве го филмот на Мур па погледнете што се случува..и како све може да те заебат..
Еве одговор на прашањето од познатиот бизнис весник Капитал:Тоа ми е струката, знам како е реалната ситуација на осигурувањето во Македонија. Значи Винер, Граве и Вардар може вложувале во Австрија и Хрватска, но во Македонија купија една група неуспешни осигурителни компании кој ги брендираа. Така да приказни од типо вложуваат во доверба може само во книгите по осигурување да се напише, а реалноста не е таква.
Еве ајде ќе збориме во бројки да видиме кој е во право, колку посто од населението во Македонија е животно осигурано?
Значи, цитат:TomeMKD напиша:Еве одговор на прашањето од познатиот бизнис весник Капитал:
http://www.kapital.mk/mk/makedonija/75368/zhivotnoto_osiguruvanje_porasna_za_32.aspx
Значи тие добиле пари кои човекот не ги ни исплатил, како тоа, не ми е јасно. Нели треба да ти ги дадат парите што си ги заштедил?Човекот имаше полиса на 1200 евра годишно, направена на 20 години! Неговото семејство за загубата доби 48.000 евра, бидејќи стануваше збор за смрт настаната при несреќа!
Програмата за животно осигурување исплатува две осигурани суми за случај смрт при незгода... Во превод, осигурана сума е износ на средства што би требало да ги има заштедено за одредениот број на години според договорот (во овој случај 20 години * 1200 евра годишна премија = 24.000 евра осигурана сума... 24.000 евра * 2 = 48.000 евра сума за случај смрт при несреќа)!Значи тие добиле пари кои човекот не ги ни исплатил, како тоа, не ми е јасно. Нели треба да ти ги дадат парите што си ги заштедил?