Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.156
Поени од реакции
34.693
Мало морген. Јас да сум газда на тоа куче. слободно има да го пуштам кучето. Такви разглаени деца има многу.
Лесно се нервираш Гачо? Ти иде некогаш да ја стиснеш педалата до крај, а?

Ќе научат тие кој е газдата тука. Нема циле миле со Гачо кога е кучето со него, тогаш се чувстува силен, важен, полн со самодоверба. А деца и онака има премногу. И разгалени се.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Лесно се нервираш Гачо? Ти иде некогаш да ја стиснеш педалата до крај, а?

Ќе научат тие кој е газдата тука. Нема циле миле со Гачо кога е кучето со него, тогаш се чувстува силен, важен, полн со самодоверба. А деца и онака има премногу. И разгалени се.
Немора да значи дека само кога е кучето до него е таков.

Такви кај мене у маало нема,сите си го знаат редот,а за тоа не е заслужно кучето што е до мене :pos:

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Не сносиш одговорност доколку кучето нападне човек во двор,без твое присуство ако има уредно обележано со знак дека има опасно куче и доколку кучето ги има примено сите вакцини.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Сеедно кој ќе е „логички„ крив, формално правно Ти ќе одговараш за бељите на твоето куче.
Не знам како одат постоечките закони во случај да имаш непобитни докази дека куќето било испровоцирано, ама одговорност во некаква форма мислам дека ќе сносиш во секој случај.

Наравоучение на твојот пример е дека колку и да е провоцирано твоето куче од деца (минус напади со катани и ножеви врз него, карикирам), не би смеело да ги растргне на парчиња истите.
за тоа дека јас правно би одговарал, тоа го знам
а за тоа дека кучето не би смеело да ги растргни додека тие го дразнат...е за тоа ќе го прашаме кучето

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.156
Поени од реакции
34.693
Направи разлика, не зборувам дека не е нормално кучето да се брани. Да лае и да гризне ако мора. Ама не да ги растргне на парчиња и да ги убие децата што го закачале.

Тука е еден од главните проблеми со овие раси, кога ќе почнат да гризат тешко застануваат. Кај повеќето кучиња кога се бранат доволно е едно гризнување и престанување на агресивното однесување на противникот. Примерот со овчарските кучиња од бачило, ќе се приближат и ќе лаат на тебе ама додека стоиш мирно нема да нападнат, едноставно ќе го почекаат газдата да дојде.
Значи едно е кучето да нападне и да гризне кога е во опасност а нешто сосема друго да растргне и да убие. Како што покажуваат илјадниците документирани случаи, баш питбулот (и во помала мера ротвајлерот) е расата која убива или растргнува кога напаѓа.

Сакате уште статистики дека ова е вистина? Има потреба да пренесам уште документирани случаи на убиства направени од питбул и ротвајлер?

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Ванлок дали има потреба за забрана?Напади од питови врз луѓе во Македонија?Смртни случаеви од питови во Македонија? НЕМА!

Нема потреба од закони против нив.

Затвори тема

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.156
Поени од реакции
34.693
Светската статистика покажува дека напади има и и ќе има и понатаму секаде што овие опасни раси на кучиња не се законски регулирани. Тоа што кај нас не се прави статистика за нападите од кучиња не ти дава за право да кажеш дека напади нема. Напади има и те како, но тоа што слушаш во медиуми се само случаите како убиството на човекот во Прилеп од сопствениот ротвајлер. Баш тоа убиство и ти покажува дека Македонија е иста како и сите други држави по ова прашање. Разликата е само што заради малиот број на жители, ваквите случаи изгледаат поретки иако тие всушност се на исто ниво, односно процент во однос на генералната популација во светот.

За (наша) среќа Вие (љубителите на опасни раси на кучиња) не сте ниту законодавци па да го спречите носењето на законот, нути пак администратори на форумов па да ја затворите темата затоа што не ви одговара да слушате мислења против вашите кучиња од дефакто опасни раси, па згора на тоа и поткрепени со факти за кои немате ама баш никаков аргумент освен демагогија од типот „моето куче е толку мило".

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Светската статистика покажува дека напади има и и ќе има и понатаму секаде што овие опасни раси на кучиња не се законски регулирани. Тоа што кај нас не се прави статистика за нападите од кучиња не ти дава за право да кажеш дека напади нема. Напади има и те како, но тоа што слушаш во медиуми се само случаите како убиството на човекот во Прилеп од сопствениот ротвајлер. Баш тоа убиство и ти покажува дека Македонија е иста како и сите други држави по ова прашање. Разликата е само што заради малиот број на жители, ваквите случаи изгледаат поретки иако тие всушност се на исто ниво, односно процент во однос на генералната популација во светот.

За (наша) среќа Вие (љубителите на опасни раси на кучиња) не сте ниту законодавци па да го спречите носењето на законот, нути пак администратори на форумов па да ја затворите темата затоа што не ви одговара да слушате мислења против вашите кучиња од дефакто опасни раси, па згора на тоа и поткрепени со факти за кои немате ама баш никаков аргумент освен демагогија од типот „моето куче е толку мило".
Ајде Ванлок,поднеси петиција,собирај потписи,прави кампањи против овие кучиња со цел да се банираат.Ајде доста трубиш на форуми да те видиме на дело до каде ќе стигнеш.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Тек сега ми текнува да прашам,ванлок,тебе те има нападнато ,,опасна`` раса,па си толку против нив?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.156
Поени од реакции
34.693
@Димитри

До каде ќе стигнам со некаква петиција... најверојатно до никаде, својствено на приликите тука. Овде законодавците менуваат нешто со вакви закони во два случаи. Првиот е ако побараат од ЕУ, вториот ако јавното мислење достигне точка на вриење, што со нивото на јавната свест кај нас може да се случи само по ужасен несреќен случај. Дури и тогаш, тука секое чудо за три дена - нели лошите работи секогаш им се случуваат на други луѓе.
Еве и Несреќникот ме прашува дали јас лично сум бил нападнат од куче од опасните раси. Зошто нели, додека не те нападнат лично тебе нема за што да се буниш по фаталистичката логика. (додуша голема е веројатноста дека ако те нападне питбул/ротвајлер под „прави„ околности... секако нема да можеш да се буниш). C'est la vie... кај нас.

Статистиката покажува дека под овие околности, еднаш ќе бидне ваква беља и кај нас. Мое e само да се надевам дека директивата од Еу ќе стигне пред нападите со непоправливи последици.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
@Димитри

До каде ќе стигнам со некаква петиција... најверојатно до никаде, својствено на приликите тука. Овде законодавците менуваат нешто со вакви закони во два случаи. Првиот е ако побараат од ЕУ, вториот ако јавното мислење достигне точка на вриење, што со нивото на јавната свест кај нас може да се случи само по ужасен несреќен случај. Дури и тогаш, тука секое чудо за три дена - нели лошите работи секогаш им се случуваат на други луѓе.
Еве и Несреќникот ме прашува дали јас лично сум бил нападнат од куче од опасните раси. Зошто нели, додека не те нападнат лично тебе нема за што да се буниш по фаталистичката логика. (додуша голема е веројатноста дека ако те нападне питбул/ротвајлер под „прави„ околности... секако нема да можеш да се буниш). C'est la vie... кај нас.

Статистиката покажува дека под овие околности, еднаш ќе бидне ваква беља и кај нас. Мое e само да се надевам дека директивата од Еу ќе стигне пред нападите со непоправливи последици.
Според тебе,све е кај нас заебано,и све не ти е по ќејф ? иди у друга држава ако толку не ти се свиѓа тука.
--- надополнето: Nov 9, 2011 10:14 AM ---
http://www.youtube.com/watch?v=c6HQ1jPuKoQ&feature=share

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Не постои такво нешто како опасна раса на куче. Постои опасно куче!!!! Така да, тој таков закон јас го гледам како Холокост.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.156
Поени од реакции
34.693
Според тебе,све е кај нас заебано,и све не ти е по ќејф ? иди у друга држава ако толку не ти се свиѓа тука.
Ex, до каде дојдовме. Целава поента на темава е да укажам на опасноста од оваквите кучиња.

И се избацува смешен лик што ме тера надвор од сопствената држава... хаха па уште и името му е „Не дискриминирај".
Види, на државава можеби и смрдат чорапите ама каква е -таква е, моја е. Ќе се среди и ова, само треба малку свесност и едукација за проблемот кој дефакто постои.

П.С. Како за трол, доволно те хранев... ајде поздрав и желби дека нема (наскоро) да се читаме.

Kajgana Shop

На врв Bottom