Зошто постојат црквите?

• Креатор на темата Креатор на темата DBack
  • Време на започнување Време на започнување
Поповите......!!!!!!!

... вчера на паркинг видов една калуѓерка во црно како излегува од црн Мерцедес купе... а бе...важно се беше во црно....

Zaebi ti sto bilo se vo crno, kazi kakva bese kalugjerkata:P Casna sestra u mercedes?

За да перат пари , поповите да го мават у кабините за исповед и за да можат поповите да си играт со мали деца ( читај : ПРАКТИКУВАТ ПЕДОФИЛИЈА ).

За да си го пика носот во политика а колку што знам црквата не треба да си го пика носот таму

За да си го пика носот во политика а колку што знам црквата не треба да си го пика носот таму

Воа ќе го наречам, „...мисла на денов....„ :D

Деновиве ја препрочитувам Библијата.

Настрана стилските разлики помеѓу првиот и вториот дел, воочливи се и концептуалните разлики во пристапот на Господ кон стадото.

Во првиот дел е многу силен, горд, љубоморен, импулсивен... Во вториот дел, во телото на Синот, е правичен, толерантен, милостив. Не личи многу-многу на себе, ама мене лично повеќе ми се допаѓа.

Е сега, на почетокот на Матеј (6) зборува за скромност, за прибраност, искреност, наспроти „старите начини“ на формализам, фалење пред господ и чатал пред „сограѓаните“.

Тука, Исус (у ствари Господ, нели) јасно и многу во детали објаснува како треба да му се молат луѓето...

Ако црквите не се место каде вистинскиот христијанин треба да се моли на Господ, тогаш ЗОШТО ПОСТОЈАТ ЦРКВИТЕ?!?

Како прво многу погрешно си ја разбрал библијата или си ја протолкувал како ти одговара на Тебе.
Црквите постоеле од секогаш и секогаш ке постојат. Едно е да му се молиме на Бога од дома тоа се нарекува индивидуална молитва, а додека во црквите се молиме сите заедно. Во црквите не само што се молиме туку и се исповедуваме, причествуваме со кое се соединуваме со Христа Нашиот Бог, се крштеваме, венчаваме, се врши опело. Сето ова не би било можно бес црква. Мнпгумина од православните христијани од верниците својот мир го наоѓаат токму во црквата од кои сум и јас.
А зошто не се запрашаме зошто постојат дискоклубовите, кафетериите, кафаните ииии... во кои младите прават разни неморални работи е тоа е добро а постоенето на црквата некому пречи.

Како прво многу погрешно си ја разбрал библијата или си ја протолкувал како ти одговара на Тебе.
Црквите постоеле од секогаш и секогаш ке постојат. Едно е да му се молиме на Бога од дома тоа се нарекува индивидуална молитва, а додека во црквите се молиме сите заедно. Во црквите не само што се молиме туку и се исповедуваме, причествуваме со кое се соединуваме со Христа Нашиот Бог, се крштеваме, венчаваме, се врши опело. Сето ова не би било можно бес црква. Мнпгумина од православните христијани од верниците својот мир го наоѓаат токму во црквата од кои сум и јас.
А зошто не се запрашаме зошто постојат дискоклубовите, кафетериите, кафаните ииии... во кои младите прават разни неморални работи е тоа е добро а постоенето на црквата некому пречи.
Од секогаш постоеле храмови на божества, не цркви... Прво беа синагогите, па потоа, црквите никнаа од христијани-фанатици кои рушеа храмови и на нивно место подигнуваа цркви со надеж да се заборави на старите учења! Камењата што паднаа, станаа стожер на новата искасапена еврејска теогонија...
Во црквите многу работи се прават... повеќе световни, помалку духовни...
Некому му треба црква за да се смири, некому природата...
Кој каде си може... :)

За да си возат убав живот под изговор дека се слуги на некој Бог.Една од десетте заповеди е Не убивај.Колку луѓе убила црквата под изговор за вештерство (меѓу кои и Коперник,Галилеј)?Или им одговарало да го држат народот во темница и незнаење...

Црквата е дно на христијнството. Институација за манипулација, разврат, место каде работат најголеми криминалци, деликвенти, педофили, развратници и најголеми НЕВЕРНИЦИ. Во минатото била симбол за страв, терот, убиства, прогонства, спалувња, дегенски обвинувања, причина за вековна стагнција на човечкиот нпредок... а сега е дел кој под итно треба да се отстрани од графата на институции. Клуч на врата и слобода на умот!
Зошто толку омраза и гнев ширите ....па има кој нив да им суди ,заради некои што неморално се однесуваат ние Црквата ќе ја отфрлуваме ...Не секако таа е наша света куќа каде можеме одредена почит да им дадеме на Бог,,,јас кога одам во Црква не одам за никој друг сфатете одам лично за себе и од почит и благодарност спрема Бог а друго воопшто не ме интересира ....ние сме премногу праведни па ќе судиме за другите .....најлошото нешто е што гледаме што другиот направил а не гледаме што ние правиме....Значи Црквата треба да ја чуваме и со огромна љубов да ја посетуваме ,таму е мирот.

"The kingdom of God is inside you and all around you, not in buildings made of stone or wood.... Break a piece of wood and I am there... lift a stone and you will find me."

Gospel of Thomas

Црквите служат за складирање на непроценливо национално богатство кое најчесто завршува во збирките на некои странски колекционери.
во нив има багра батки кои учеле богословија (95% дибеци)
кои подоцна за празници шетаат да осветат вода, за која ја покачија тарифата....демек не им се исплаќал патот....
дан треба на раце да го носам то попо...маме му *******

Зошто толку омраза и гнев ширите ....па има кој нив да им суди ,заради некои што неморално се однесуваат ние Црквата ќе ја отфрлуваме ...Не секако таа е наша света куќа каде можеме одредена почит да им дадеме на Бог,,,јас кога одам во Црква не одам за никој друг сфатете одам лично за себе и од почит и благодарност спрема Бог а друго воопшто не ме интересира ....ние сме премногу праведни па ќе судиме за другите .....најлошото нешто е што гледаме што другиот направил а не гледаме што ние правиме....Значи Црквата треба да ја чуваме и со огромна љубов да ја посетуваме ,таму е мирот.

Почит кон Бог можете да оддавате било каде, било кога и било како. Дури и самиот Исус рекол дека храм може да биде било кој ќош од домот, а не специјалииран градба за таа намена. Единственото нешто кое сега црквата го прави е пљачкање на народот кој и по 2000 години е убеден дека и типците во мантил еден ден ќе одговараат пред страшен суд... Нив уво не им чуе.
Со коментари од типот и тие се луѓе, сите грешиме, они си добиваат алиби за целиот криминал што го прават... Тоа просто не смее да се толерира....
Јас ако згрешам ме судат, ако присвојам нешто што не е мое ќе завршам во затвор, ако ја злоупотребм својата положба ќе бидам тргнат од таа позиција и пратен да лежам во затвор... Поповите се побесмрттни дури и од самиот `Бог`.
Машинеријата на 2000 годишното попство создава илузија на хритијанство кое не може да функционира без својата институција - Црквата. Народот денес е убеден дека Црквата е единствениот храм каде Бог ги слуша, каде можам да ги кажат своите маки и каде можат да се просветлат. Тоа попството и го сака, бидејќи секој кој ќе помине во храмот ќе остави паричка, зејтин, крпа, пешкир, кошула, чорапа, бла - бла... Мора попот да биде сведот на заклетвата меѓу двајца млади кои стапуваат во брак зошто само така Бог ќе направи аксепт на нивниот брак... мора попот да го испати покојниот зошто само тој може да гарантира за него пред Бог... Абе... во името на денарите, еврата и доларите. Амин.

Почит кон Бог можете да оддавате било каде, било кога и било како. Дури и самиот Исус рекол дека храм може да биде било кој ќош од домот, а не специјалииран градба за таа намена. Единственото нешто кое сега црквата го прави е пљачкање на народот кој и по 2000 години е убеден дека и типците во мантил еден ден ќе одговараат пред страшен суд... Нив уво не им чуе.
Со коментари од типот и тие се луѓе, сите грешиме, они си добиваат алиби за целиот криминал што го прават... Тоа просто не смее да се толерира....
Јас ако згрешам ме судат, ако присвојам нешто што не е мое ќе завршам во затвор, ако ја злоупотребм својата положба ќе бидам тргнат од таа позиција и пратен да лежам во затвор... Поповите се побесмрттни дури и од самиот `Бог`.
Машинеријата на 2000 годишното попство создава илузија на хритијанство кое не може да функционира без својата институција - Црквата. Народот денес е убеден дека Црквата е единствениот храм каде Бог ги слуша, каде можам да ги кажат своите маки и каде можат да се просветлат. Тоа попството и го сака, бидејќи секој кој ќе помине во храмот ќе остави паричка, зејтин, крпа, пешкир, кошула, чорапа, бла - бла... Мора попот да биде сведот на заклетвата меѓу двајца млади кои стапуваат во брак зошто само така Бог ќе направи аксепт на нивниот брак... мора попот да го испати покојниот зошто само тој може да гарантира за него пред Бог... Абе... во името на денарите, еврата и доларите. Амин.
Јас не ги оправдувам свештените лица но не им судам ,како што кажав предходно има кој да се грижи за тоа .Дека има нечесни има но не сакам да дискутирам за тоа ,но дека има кои знаат правилно да те упатат и тоа ми е познато дека знаат ,така да не се замарам со тоа што прават тие луѓе,а тоа дека ќе оставам некој денар во некое свето место не размислувам каде ќе завршат тие пари едноставно јас ги подарувам на Бог и без колебање .....а ако тргнеме од тоа дека и тие се луѓе тоа им е професија како на сите што работиме за пари така да немам ништо против .....значи јас си ја посетувам црквата поради слава на Бог ,и од душа ке подарам тоа што јас имам желба а никој не ми наметнува мислење како што во некои установи на пр.медицина ,образование итн.секаде чекаат да ги почастиш ,на било која врата да тропнеш а зошто да не кај Бог да подариме нешто ,кај тој што ни дал живот,а секако дека Бог го слуша нашиот глас каде и да сме тоа точно дека немора само да биде тоа Црква ,насекаде можеш да се помолиш но неможеш насекаде да запалиш свеќа токму затоа се и храмовите, и колку што ми дозволуваат финансите донирам за нивна изградба .

Деновиве ја препрочитувам Библијата.

Настрана стилските разлики помеѓу првиот и вториот дел, воочливи се и концептуалните разлики во пристапот на Господ кон стадото.

Во првиот дел е многу силен, горд, љубоморен, импулсивен... Во вториот дел, во телото на Синот, е правичен, толерантен, милостив. Не личи многу-многу на себе, ама мене лично повеќе ми се допаѓа.

Е сега, на почетокот на Матеј (6) зборува за скромност, за прибраност, искреност, наспроти „старите начини“ на формализам, фалење пред господ и чатал пред „сограѓаните“.

Тука, Исус (у ствари Господ, нели) јасно и многу во детали објаснува како треба да му се молат луѓето...

Ако црквите не се место каде вистинскиот христијанин треба да се моли на Господ, тогаш ЗОШТО ПОСТОЈАТ ЦРКВИТЕ?!?

Зошто, па мора негде да се практикува религијта, без оглед на тоа што Исус наводно рекол...
Но институционализацијата на христијанството (па и на било која друга религија) е сосема нормален процес, во смисла на тоа дека ако сакаш да комуницираш со Господ т.е. Боговите, мора да го сториш тоа не место прикладно за тоа. Е сеа, првобитните луѓе тоа го правеле сигурно а места каде што имале некоја „божествена“ - емотивна врска со божественото - кое што за нив имало некоја посебна мистика. И тоа не ништо ново, така настанале првите храмови. А што се однесува до христијанството, да не се лажеме, не граделе од старт цркви, него ги рушеле или внатрешно ги уништувале првобитните храмови од римската и старо-грчката религија, па ги претварале во цркви. На пример во Рим и ден денес најстариот Римски (а иначе целовит уште не е пропаднат) храм во светот, а посветен на богот Јупитер, е претворен во црква, само не знам како се викаше маме му.. прогуглајте ќе го најдете името..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom