Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.090
Поени од реакции
9.386
Ко ќе сфатиш дека саде Еден Е вистинскиот Бог и ко ќе сфатиш дека нејќиме да не‘ лажат, ќе видиш зашто не веруваме во другите богој...
Зошто? Зошто Индијците се грешка а Христијаните се во право?Дали Индиец кој живеел добар и праведен живот ке оди во пеколот затоа што не верува во твојот бог?

Ако е можно да постои еден бог, зошто не и повеќе?И они имаат свети книги со приказни за стварање на светот и што се случува со душите после смртта. Што ако они се во право? Мислам сепак им е постара верата нели? Или се водиме по поновите?

Не постои Дарвинизам. Постои теорија на еволуцијата од Дарвин. Теорија. Значи според досега достапните наоди, најверојатно било така. Но за разлика од религиите каде се е апсолутно и неменливо, ова е теорија затоа што не се срамиме да кажеме дека грешиме в случај да има нови докази.

Не велам дека е лошо да се верува или е добро да не се верува, тоа си е до човекот, јас знам и добри и забегани луѓе од двете групи но едноставно не гледам ниту еден доказ кој би укажал дека е можно да постои бог/богови.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Van der Heights, не знам дали си обавестен дека, на пример, Сталин бил атеист. Преку 30 милиони луѓе мртви.
Затоа би ценел ако престанеш со оценување на цела религиозна група поради делата на поединци, како што ние верниците не ви го спомнуваме Сталин во секој муабет. Некогаш ретко само, кога ептен ќе запнете.
Што го мешаш Сталин тука? Ти ги преброи жртвите од периодот на Сталин? Од каде ти тебе податок дека спичкал повеќе од 30 милиони жртви? Или во нив да не ги ставаш и оние 20 милиони војници и цивили што погинале во Втората светска војна?

Не ме сфаќај погрешно, не го бранам Сталин, но барем користи ги информациите како што треба. А од друга страна, еве ти еден интересен податок (за кој знам дека нема да веруваш и дека воопшто и не те интересира) за „другар ти Сталин“, а тоа е дека најдемократскиот пишан Устав, што некогаш некоја држава воопшто до сега го донела е Сталиновиот устав на СССР од 1936 година. Да го прочиташ, ако го немаш, ќе ти го дадам. Во него има многу работи за религијата што би те интересирале.

А само како за паралела, додека „другар ти Сталин“ носел Устав во 1936 година, чичо Хитлер истата година, палел книги среде плоштад. А да инаку Хитлер бил религиозен, татко му бил скептик, а мајка му католик. Во Мојата Борба отворено зборува за неговата верба во христинајството, додека пред да почне Втората светска војна, а и нешто за време на неа, отворено си кажува чичево дека Христијанството треба да биде исчистено од Јудаистичките елементи (еврејската нишка), па така промовирал т.н. „Позитивно христијанство“ на кое му придодавал примеси од Наци-филозофијата...

Па сега, ако веќе ги делиме работите на оваа основа, сметам дека ова ти е доволно..

Член од
28 март 2006
Мислења
17.762
Поени од реакции
12.220
А да инаку Хитлер бил религиозен, татко му бил скептик, а мајка му католик. Во Мојата Борба отворено зборува за неговата верба во христинајството..
го немам читано тоа негово дело, но во делото Spear of Destiny, неговите современици неговото "христијанство" го имаат опишано како окултни обиди, воглавно како сатанизам. Неговиот ментор Дитрих Екарт бил сатанист и член на некојаси Туле организација и соосновач на Нацистичката партија. Според истите сведоци, нацистите биле премногу опседнати од окултното па најверојатно затоа и била нивната потрага по библиски артефакти
In addition to sun (or light) worship, the Thule Society also practiced Satan worship: "The inner core within the Thule Society were all Satanists who practiced Black Magic.
The membership of the Thule Society also became the foundation of the Nazi Party: "... the Committee and the forty original members of the New German Workers' Party were all drawn from the most powerful occult society in Germany—the Thule Society.
One of the founders of both groups, the Nazi Party and the Thule Society, was Dietrich Eckart: "a dedicated Satanist, the supreme adept of the arts and rituals of Black Magic and the central figure in a powerful and wide-spread circle of occultists—the Thule Group. (He was] one of the seven founder members of the Nazi Party...."
Можеби на почетокот бил дел од католичката црква, но понатаму...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Е, добро другар.
И мене ми е поверојатно дека ,надворешна рака, чепкала на планетава.
Не верувам, ниту не верувам. Претпоставувам.
Ако кон тоа целиш - тоа ти е зборот твој - претпоставка.
Докази нема, ниту како настанала свеста, ниту дека вонземјани биле тука.
Да, еволуцијата е докажана, одиме на нозе, за разлика од сите други суштества. Настанокот на свеста, единствена карактеристична за човекот, не е докажана. Затоа постојат претпоставки за ,надворешна рака, плус ако така ја гледаш Библијата, ете ти добра почетна точка.

Атеизмот не дискутира како настанал човекот, како настанала планетата, итн. Атеизмот вели дека не постои божество со човечки карактеристики. И толку.
А дали некој смета дека Дарвин открил се, дали претпоставува ancient aliens, дали мисли, претпоставува нешто сосема друго.... нема врска со атеизам.
Според ова што си го изложил, ти си друже атеист.
Toa дали претпоставуваш, или веруваш е во корелација
со тоа колку време си потрошила.
За доказите исто така, ако не ги бараш нема да ги најдеш.

Свеста не настанала, туку обратно, е Се настанало и настанува заради свеста....ама тоа се други теми.
На нозе оделе хуманоиди(животни што одат на две нозе исправено) и пред 2 милиони години.
Свеста не настанува или ја снемува.
Свеста е над Се, и за твоја информација и над умот.
И уште една информација, умот како ентитет и не ни постои, постојат мислите.
Личностите со кои се бафта психологијата се илузија.
Творевина на земскиов свет, над нив е свеста.
Eве ти нешто во таа насока, иако имаш и друго по нет.
Ако сакаш не е проблем и други линкови може да се стават.
http://www.quantumconsciousness.org/

За тоа дека некој "интервенирал" кај човекот...
и тоа е друга тема, ако сакаш ќе се дискутира таму не е проблем, мило ми е што не си затапена од системов барем на таа тема :)
Атеизмот и теизмот се на различна страна на паричката.
Таа дуалност одамна ми е надмината.
Иако атеизмот има и една скриена агенда во него плус.
Како и да е, не сум атеист не сум ни верник.:)

• Ми се допаѓа
Reactions: ___

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
го немам читано тоа негово дело, но во делото Spear of Destiny, неговите современици неговото "христијанство" го имаат опишано како окултни обиди, воглавно како сатанизам. Неговиот ментор Дитрих Екарт бил сатанист и член на некојаси Туле организација и соосновач на Нацистичката партија. Според истите сведоци, нацистите биле премногу опседнати од окултното па најверојатно затоа и била нивната потрага по библиски артефакти
In addition to sun (or light) worship, the Thule Society also practiced Satan worship: "The inner core within the Thule Society were all Satanists who practiced Black Magic.
The membership of the Thule Society also became the foundation of the Nazi Party: "... the Committee and the forty original members of the New German Workers' Party were all drawn from the most powerful occult society in Germany—the Thule Society.
One of the founders of both groups, the Nazi Party and the Thule Society, was Dietrich Eckart: "a dedicated Satanist, the supreme adept of the arts and rituals of Black Magic and the central figure in a powerful and wide-spread circle of occultists—the Thule Group. (He was] one of the seven founder members of the Nazi Party...."
Можеби на почетокот бил дел од католичката црква, но понатаму...
Види, точно е тоа.. Но и не само тоа, туку дури и по наредба на Х.Химлер оделе дури и до Тибет на експедиции да ја бараат митската земја Шамбала, и ред други работи, меѓу кои и ко шо реков и за неговиот став околу Христијанството.

Во секој случај, бил забеган типот, а и тие околу него. Она што многу ме интересира, а и не знам дали постои некој документ за тоа, е дали типциве, посебно чичко Хитлер пателе од некои душевни болести, параноја и слично, оти брат такви „чудесии“ нормален човек не прави. Или е тоа, или (за што некако најмногу ми се верува) сето тоа е добро смислена идеологија. Мислам, како иначе ќе натераш толкава маса на луѓе да веруваат во она што го зборуваш и им го нудиш? На пример, не знам дали си знаел, али дури отишле и до таму што развиле техника на манипулација со масата во време на држење на јавни говори. Нели бините, сцените биле накитени со знамиња, е им текнало на типциве да наредат позади знамињата војници, или обични послушници, сеедно, што ќе ги клатат долгиве знамиња во ист такт и ист ритам, зависно од жестината на говорот на Хитлер или на некој од тие околу него, а се со цел за да ја разжестуваат толпата уште повеќе. Знаеле дека, бидејќи знамињата биле црвени нели, црвената боја, меѓу другото, поттикнува агресивност и го покачува адреналинот.

А иначе, да, Хитлер во последните години од војната, кога почнале да губат по фронтовиве, шо би рекле енглезиве - was delusional.

уф. малку оф топик избагевме, ама нема да ни замерат, а?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.762
Поени од реакции
12.220
А иначе, да, Хитлер во последните години од војната, кога почнале да губат по фронтовиве, шо би рекле енглезиве - was delusional.

уф. малку оф топик избагевме, ама нема да ни замерат, а?
се надевам нема да замерат пошто знам не е тема окултизмот на фирерот.
Бтв, фала за дополнителните информации за Хитлер ..
толку и од мојот офтопик :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Хахахах не бе пријателе.
Посебно у задње време, мода станал. :)
Јас сум бил атеист кога ретко кој бил.
Ама и тоа е надминато.
Да да и мода си надминал и разум
Сеуште си атеист

П.С. За мене ти си атеисти по сите норми, а ти нарекувај се како сакаш

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Доста те толерирав веќе, не се поднесуваш.
Ќе ти одговорам со истиот твој никаков речник
Твоите дефиниции кои важат само за тебе на бит пазар да си ги продаваш. Јас ник немам потреба да сменам, гледам кој овде 6 пати смени ник.
Не верувам во тоа што е веќе дефинирано. Ако за тебе нешто друго е бог, само за тебе е. Твоја некоја си илузија.
Тебе гледам егото ти е У П.М. високо. Твојате желба да плукаш по се и да се правиш најпаметен, ти се испилува во секоја прилика. Твојата глад за вербална мастурбација мислиш дека те прави попаметен? Не пријател, туку сосем спротивното. Излези од твоите илузии. Смири се малце, седни научи нешто, прочитај нешто. Не е само Ошо за читање.
Твојата слика за најпаметен овде е најголемата илузија.
Твојот агностицизам (жими мајка си агностик, колку мајка ми што е во цветот на младоста) е гранде илузија.
Помири се колку и да ги мразиш атеистите и ти си атеист.
:)

Кој сменил ник?
Еднаш само, од италијанско име на англиско. :)
Се што се десило не е моја вина, комплекси на пониска
вредност....тоа е.
А јас немам влакна на јазикот, и не ми е проблем и
против секого да сум....како и да е не ми е битно тоа.

Нема што да читам :)
Нема вистина надвор од тебе.
Се е илузија.
Како бе најпаметен се правам? :)
Сопки ли што ви ставам?......тоа ли е?
Грижа се вика тоа.
--- надополнето: Oct 27, 2011 9:48 AM ---
Да да и мода си надминал и разум
Сеуште си атеист

П.С. За мене ти си атеисти по сите норми, а ти нарекувај се како сакаш
Како што ти не си атеист за мене :)
Атеизмот не е баш тоа што ти си го мислиш...ама ајде.

• Ми се допаѓа
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.735
Поени од реакции
8.754
Не го запалија. Како љут атеист треба да ги проверуеш информациите. Никола Коперник си умрел од природна смрт на 70 годишна возраст во родната Полска. Чоекот што наебал е Џордано Бруно, доминикански фратар и следбеник на Коперник, кого по седумгодишна робија го спалиле на клада ради ерес, хулење, неморал и пантеистички идеи. Тоа е официјалната прича на Римокатоличката црква.
Јас длабоко се извинувам, но многу ми се спиеше.
Никола Коперник не беше запалениот, всушност мислев на еден на кој му летна главата. Верувам дека ќе бидам поправена. :)
--- надополнето: Oct 27, 2011 9:59 AM ---
Прашање до АТЕИСТИТЕ?

-Зошто бре постоите, човече? Што не не оставете на мира, нас добрите и мирни, и напатени верници? Поима немате колку се чувствувамЕ дискриминирани од вас. Ноооон стоп мора да ви објасниме, да се испотиме потврдувајки дек таму негде постои Господ. Ух, каква мака. Ужас. :(
Исто зошто и ти постоиш, де.
Дискриминирани? Тешко.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Само да дообјаснам неколку работи оти гледам повторно и повторно се вртат едни исти муабети, и иако темата е различна, едни исти луѓе едноставно некои работи како да не ги разбираат... (воопшто не ми е гајле ако со ова сте се навредиле)

1. BELIEF
(bĭ-lēf')
n.
The mental act, condition, or habit of placing trust or confidence in another: My belief in you is as strong as ever.
Mental acceptance of and conviction in the truth, actuality, or validity of something: His explanation of what happened defies belief.
Something believed or accepted as true, especially a particular tenet or a body of tenets accepted by a group of persons.

[Middle English bileve, alteration (influenced by bileven, to believe), of Old English gelēafa.]

SYNONYMS belief, credence, credit, faith. These nouns denote mental acceptance of the truth, actuality, or validity of something: a statement unworthy of belief; an idea steadily gaining credence; testimony meriting credit; has no faith in a liar's assertions. See also synonyms at opinion.
ANTONYM disbelief

2. FAITH
(fāth)
n.
Confident belief in the truth, value, or trustworthiness of a person, idea, or thing.
Belief that does not rest on logical proof or material evidence. See synonyms at belief, trust.
Loyalty to a person or thing; allegiance: keeping faith with one's supporters.
often Faith Christianity. The theological virtue defined as secure belief in God and a trusting acceptance of God's will.
The body of dogma of a religion: the Muslim faith.
A set of principles or beliefs.
idiom:

in faith
Indeed; truly.

noun
Absolute certainty in the trustworthiness of another: belief, confidence, dependence, reliance, trust. See belief/unbelief.
Mental acceptance of the truth or actuality of something: belief, credence, credit. See opinion.
A system of religious belief: confession, creed, denomination, persuasion, religion, sect. See religion.
Those who accept and practice a particular religious belief: church, communion, denomination, persuasion, sect. See religion.

3. TRUTH
(trūth)
n., pl., truths (trūTHz, trūths).
Conformity to fact or actuality.
A statement proven to be or accepted as true.
Sincerity; integrity.
Fidelity to an original or standard.
Reality; actuality.
often Truth That which is considered to be the supreme reality and to have the ultimate meaning and value of existence.

[Middle English trewthe, loyalty, from Old English trēowth.]

SYNONYMS truth, veracity, verity, verisimilitude. These nouns refer to the quality of being in accord with fact or reality. Truth is a comprehensive term that in all of its nuances implies accuracy and honesty: "We seek the truth, and will endure the consequences" (Charles Seymour). Veracity is adherence to the truth: "Veracity is the heart of morality" (Thomas H. Huxley). Verity often applies to an enduring or repeatedly demonstrated truth: "beliefs that were accepted as eternal verities" (James Harvey Robinson). Verisimilitude is the quality of having the appearance of truth or reality: "merely corroborative detail, intended to give artistic verisimilitude to an otherwise bald and unconvincing narrative" (W.S. Gilbert).

4. FACT
n.
Knowledge or information based on real occurrences: an account based on fact; a blur of fact and fancy.
Something demonstrated to exist or known to have existed: Genetic engineering is now a fact. That Chaucer was a real person is an undisputed fact.
A real occurrence; an event: had to prove the facts of the case.
Something believed to be true or real: a document laced with mistaken facts.
A thing that has been done, especially a crime: an accessory before the fact.
Law. The aspect of a case at law comprising events determined by evidence: The jury made a finding of fact.
idiom:

in (point of) fact
In reality or in truth; actually.

5.REAL
adj.
Being or occurring in fact or actuality; having verifiable existence: real objects; a real illness.
True and actual; not imaginary, alleged, or ideal: real people, not ghosts; a film based on real life.
Of or founded on practical matters and concerns: a recent graduate experiencing the real world for the first time.
Genuine and authentic; not artificial or spurious: real mink; real humility.
Being no less than what is stated; worthy of the name: a real friend.
Free of pretense, falsehood, or affectation: tourists hoping for a real experience on the guided tour.
Not to be taken lightly; serious: in real trouble.
Philosophy. Existing objectively in the world regardless of subjectivity or conventions of thought or language.
Relating to, being, or having value reckoned by actual purchasing power: real income; real growth.
Physics. Of, relating to, or being an image formed by light rays that converge in space.
Mathematics. Of, relating to, or being a real number.
Law. Of or relating to stationary or fixed property, such as buildings or land.
adv. Informal
Very: I'm real sorry about that.

6.FICTION
n.
An imaginative creation or a pretense that does not represent actuality but has been invented.
The act of inventing such a creation or pretense.
A lie.
A literary work whose content is produced by the imagination and is not necessarily based on fact.
The category of literature comprising works of this kind, including novels and short stories.
Law. Something untrue that is intentionally represented as true by the narrator.

[Middle English ficcioun, from Old French fiction, from Latin fictiō, fictiōn-, from fictus, past participle of fingere, to form.]
fictional fic'tion·al adj.
fictionality fic'tion·al'i·ty (-shə-năl'ĭ-tē) n.
fictionally fic'tion·al·ly adv.

WORD HISTORY To most people "the latest fiction" means the latest novels or stories rather than the most recently invented pretense or latest lie. All three senses of the word fiction point back to its source, Latin fictiō, "the action of shaping, a feigning, that which is feigned." Fictiō in turn was derived from fingere, "to make by shaping, feign, make up or invent a story or excuse." Our first instance of fiction, recorded in a work composed around 1412, was used in the sense "invention of the mind, that which is imaginatively invented." It is not a far step from this meaning to the sense "imaginative literature," first recorded in 1599.

7.RELIGION
n.
Belief in and reverence for a supernatural power or powers regarded as creator and governor of the universe.
A personal or institutionalized system grounded in such belief and worship.
The life or condition of a person in a religious order.
A set of beliefs, values, and practices based on the teachings of a spiritual leader.
A cause, principle, or activity pursued with zeal or conscientious devotion.

8. GOD
n.
God
A being conceived as the perfect, omnipotent, omniscient originator and ruler of the universe, the principal object of faith and worship in monotheistic religions.
The force, effect, or a manifestation or aspect of this being.
A being of supernatural powers or attributes, believed in and worshiped by a people, especially a male deity thought to control some part of nature or reality.
An image of a supernatural being; an idol.
One that is worshiped, idealized, or followed: Money was their god.
A very handsome man.
A powerful ruler or despot.

9.SCIENCE
n.
The observation, identification, description, experimental investigation, and theoretical explanation of phenomena.
Such activities restricted to a class of natural phenomena.
Such activities applied to an object of inquiry or study.
Methodological activity, discipline, or study: I've got packing a suitcase down to a science.
An activity that appears to require study and method: the science of purchasing.
Knowledge, especially that gained through experience.
Science Christian Science.

In common usage the word science is applied to a variety of disciplines or intellectual activities which have certain features in common. Usually a science is characterized by the possibility of making precise statements which are susceptible of some sort of check or proof. This often implies that the situations with which the special science is concerned can be made to recur in order to submit themselves to check, although this is by no means always the case. There are observational sciences such as astronomy or geology in which repetition of a situation at will is intrinsically impossible, and the possible precision is limited to precision of description.

A common method of classifying sciences is to refer to them as either exact sciences or descriptive sciences. Examples of the former are physics and, to a lesser degree, chemistry; and of the latter, taxonomical botany or zoology. The exact sciences are in general characterized by the possibility of exact measurement. One of the most important tasks of a descriptive science is to develop a method of description or classification that will permit precision of reference to the subject matter. See also Physical science.

10.ATHEISM
n.
Disbelief in or denial of the existence of God or gods.
The doctrine that there is no God or gods.

11.AGNOSTICISM
n.
The doctrine that certainty about first principles or absolute truth is unattainable and that only perceptual phenomena are objects of exact knowledge.
The belief that there can be no proof either that God exists or that God does not exist.

Толку, фатете читајте и не пљампајте без врска...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
:)

Кој сменил ник?
Еднаш само, од италијанско име на англиско. :)
Се што се десило не е моја вина, комплекси на пониска
вредност....тоа е.
А јас немам влакна на јазикот, и не ми е проблем и
против секого да сум....како и да е не ми е битно тоа.

Нема што да читам :)
Нема вистина надвор од тебе.
Се е илузија.
Како бе најпаметен се правам? :)
Сопки ли што ви ставам?......тоа ли е?
Грижа се вика тоа.
хахаха да се изнасмеам прво
:pos:
Ти не си сменил ник? Не не убедувај во очигледното. Твојот стил на плукање е препознатлив. 5,6 пати досега си сменил
Ти сопки? Дете, си ставаш сам сопки. Колку и да се прикажуваш она што не си, нема да ги убедиш другите.
А дека се правиш најпаметен е повеќе од очигледно.
Како што ти не си атеист за мене :)
Атеизмот не е баш тоа што ти си го мислиш...ама ајде.
Дете, Атеизмот не е она што ти мислиш. Агностицизмот па ич не е тоа што мислиш.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
хахаха да се изнасмеам прво
:pos:
Ти не си сменил ник? Не не убедувај во очигледното. Твојот стил на плукање е препознатлив. 5,6 пати досега си сменил
Ти сопки? Дете, си ставаш сам сопки. Колку и да се прикажуваш она што не си, нема да ги убедиш другите.
А дека се правиш најпаметен е повеќе од очигледно.

Дете, Атеизмот не е она што ти мислиш. Агностицизмот па ич не е тоа што мислиш.
Не мешај никови у јузери :)
Aма ако, смеј се...здраво е ;)
Кога ќе се изнасмееш прочитај го ова http://www.quantumconsciousness.org/skunk.htm
Beyond belief ја има и на јутуб.
Атеизмот е болест кај човекот, поголема и од теизмот.
Принципите на атеизмот се уништувачки за светов.
Покрај неговата дефиниција има друго...расипано
нешто во него, што смрди. ;)
Што е тоа, му оставам на секого да го види самиот.

• Ми се допаѓа

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Не мешај никови у јузери :)
Aма ако, смеј се...здраво е ;)
Кога ќе се изнасмееш прочитај го ова http://www.quantumconsciousness.org/skunk.htm
Beyond belief ја има и на јутуб.
Атеизмот е болест кај човекот, поголема и од теизмот.
Принципите на атеизмот се уништувачки за светов.
Покрај неговата дефиниција има друго...расипано
нешто во него, што смрди. ;)
Што е тоа, му оставам на секого да го види самиот.
ateizmot smrdi isto kolku shto smrdi i religijata
dzbe se obiduvash drugar da im go pojasnish toa na onie koi gledaat samo crno i belo, ne svakajki deka ima i drugi opcii

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom