Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
You are welcome anytime.
Вистината боли, другар. Жал ми е.
Хаххах каква вистина, такви финти у забавиште се правеа.
Демек ти си ваков ти си онаков.
Такви како тебе ги има со лопата да се ринат.
До сега не прочитав саглам пост од тебе.
Немав потреба да ти кажам колку си "паметна" ама ајде,
морав некако да те обавестам :)
Другар ми имаше една добра изрека за тие како тебе.
Куче под сенка не знае да врзе :pos:....плачи, смеј се тоа ти е.

Член од
22 август 2011
Мислења
326
Поени од реакции
346
Дали има врска домашното воспитување со тоа што сте атеисти?
(Ако ова било веќе дискутирано назад, се извинувам, некако 300 икусур страни многу ми се за читање:))

Kostic

Sadio smokve oko Tadz Mahala
Член од
31 јули 2009
Мислења
9.856
Поени од реакции
5.611
Ја имам едно прашање до тие толку популарни атеисти .. Шо праите дома за велигден, божиќ и други христијански празници кога останатите ваши од семејството седат ручаат во пријатна атмосфера, се кршат со јајца и сл (нормално ако не се атеисти и тие) ?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.735
Поени од реакции
8.754
Хаххах каква вистина, такви финти у забавиште се правеа.
Демек ти си ваков ти си онаков.
Такви како тебе ги има со лопата да се ринат.
До сега не прочитав саглам пост од тебе.
Немав потреба да ти кажам колку си "паметна" ама ајде,
морав некако да те обавестам :)
Другар ми имаше една добра изрека за тие како тебе.
Куче под сенка не знае да врзе :pos:....плачи, смеј се тоа ти е.
Еј ме изнасмеа, да пукнеш.
Него, речи ми како тоа реков ,,ти каков си,, дали само прашав?
Реков вистината боли.
Еден паметен пост не прочита од мене?
Повеќето на форум.. па не се согласуваат.
Ајде добра ноќ, поздрави си го богот, кој и да е.
--- надополнето: Oct 27, 2011 12:08 AM ---
Ја имам едно прашање до тие толку популарни атеисти .. Шо праите дома за велигден, божиќ и други христијански празници кога останатите ваши од семејството седат ручаат во пријатна атмосфера, се кршат со јајца и сл (нормално ако не се атеисти и тие) ?
Моите не се атеисти.

За било кои празници кои спаѓаат во религиозни, јас се дистанцирам од обредот (кршење јајца, на пример) и присуствувам на вечерата.
За Бадник тие ми кршат парче, јас не присуствувам на тој обред, и сами ми ја бараат паричката :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Еј ме изнасмеа, да пукнеш.
Него, речи ми како тоа реков ,,ти каков си,, дали само прашав?
Реков вистината боли.
Еден паметен пост не прочита од мене?
Повеќето на форум.. па не се согласуваат.
Ајде добра ноќ, поздрави си го богот, кој и да е.
Добра ноќ......ќе го поздравам.
Ќе му речам да ти тури малку у тоа главата :)
Од просечна(сите да те фалат) да скокнеш малку над просекот.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.735
Поени од реакции
8.754
(Ако ова било веќе дискутирано назад, се извинувам, некако 300 икусур страни многу ми се за читање:))
Не.
Моите родители се православни христијани.
Јас никогаш не можев да прифатам да живеам под одредени правила кои не ми се допаѓаа, беа против мојата природа. Тука сфатив дека дури и да има Бог, јас не можам да живеам онака како што тој сака.
Подоцна се информирав повеќе околу религиите, и сфатив дека јас, ептен, не верувам во божества.
Моите родители се бореа против тоа, не нешто ревносно, но негодуваа.
Но, јас ги правам работите зошто така сакам, а не зошто ми е страв или зошто морам.
Во секој случај, од сите влијанија, семејството имаше најмало.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Да не те прелаже лукавиот, до пеколот директно.

Не ни кажа, во што веруваш ти?
ОШО?
Во ништо не верувам, и во се верувам.
Тој збор е празен збор за мене.
Можеме да зборуваме за тоа што го знаеме или не знаеме.
Ама за верувањето??? :) ...... џабе трошам килобајти и амотризирам тастатура.
Сто пути кажав и пак иста приказна.

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
За Велигден жртвуваме млади девици и се бањаме во нивната крв, а за Божиќ обично праиме оргии во чест на Сатаната.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Јас од ова разбрав дека ти веруваш во антички вонземјани кои на некој начин интервенирале и ја промениле насоката и еволуцијата на планетава. Блиску сум или тотално промашив? :)
Не верувам туку доказите тоа го кажуваат. :)

Член од
22 август 2011
Мислења
326
Поени од реакции
346
Моите другарки атеистки не ни знаат дека тој ден е некој верски празник. Не веруваат, не се ни замараат со тоа.
А прашав за домашното воспитување бидејќи овие што ги спомнав погоре се растени во такви семејства, па ме интересираше каква е тука работата:)

S

Sagan

Гостин
Шо праите дома за велигден, божиќ и други христијански празници кога останатите ваши од семејството седат ручаат во пријатна атмосфера, се кршат со јајца и сл...
Па ние тогаш не јадеме и не се кршиме со јајца. А зарем треба да славиме верски празник за да ручаме во пријатна атмосфера?

Боже боже... па ако сме атеисти, не сме асоцијални или аутисти :) Традицијата е едно, религијата е друго. Јас ја почитувам традицијата и обичаите, секогаш на верниците им честитам Велигден, Божиќ, Бајрам... Одам на баклава и викам на куќна слава. За мене тоа се само традиционални начини на одржување социјални врски. Ништо повеќе.
Моите се верници. Ама освен православно календарче, во раце немаат фатено друго христијанско книжуле.
Јас пак, Библијата ја имам препрочитувано (и Куранот исто така).

Паметни се верниците, нели? Што има да читаат. Ја ако после почнат да се сомневаат...?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.735
Поени од реакции
8.754
Не верувам туку доказите тоа го кажуваат. :)
Е, добро другар.
И мене ми е поверојатно дека ,надворешна рака, чепкала на планетава.
Не верувам, ниту не верувам. Претпоставувам.
Ако кон тоа целиш - тоа ти е зборот твој - претпоставка.
Докази нема, ниту како настанала свеста, ниту дека вонземјани биле тука.
Да, еволуцијата е докажана, одиме на нозе, за разлика од сите други суштества. Настанокот на свеста, единствена карактеристична за човекот, не е докажана. Затоа постојат претпоставки за ,надворешна рака, плус ако така ја гледаш Библијата, ете ти добра почетна точка.

Атеизмот не дискутира како настанал човекот, како настанала планетата, итн. Атеизмот вели дека не постои божество со човечки карактеристики. И толку.
А дали некој смета дека Дарвин открил се, дали претпоставува ancient aliens, дали мисли, претпоставува нешто сосема друго.... нема врска со атеизам.
Според ова што си го изложил, ти си друже атеист.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.735
Поени од реакции
8.754
Моите другарки атеистки не ни знаат дека тој ден е некој верски празник. Не веруваат, не се ни замараат со тоа.
А прашав за домашното воспитување бидејќи овие што ги спомнав погоре се растени во такви семејства, па ме интересираше каква е тука работата:)
Па мислам дека од општа култура треба да знаеш кога е некој празник. Јас им честитам празник на сите верници.
Е единствено ги кудам, кога ме убедуваат да се попрскам со ,,крстена вода,, , ,,да се чукнам со јајце,, , ...
И да си христијанин, треба да знаеш кога е Бајрам. Општа култура.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Е, добро другар.
И мене ми е поверојатно дека ,надворешна рака, чепкала на планетава.
Не верувам, ниту не верувам. Претпоставувам.
Ако кон тоа целиш - тоа ти е зборот твој - претпоставка.
Докази нема, ниту како настанала свеста, ниту дека вонземјани биле тука.
Да, еволуцијата е докажана, одиме на нозе, за разлика од сите други суштества. Настанокот на свеста, единствена карактеристична за човекот, не е докажана. Затоа постојат претпоставки за ,надворешна рака, плус ако така ја гледаш Библијата, ете ти добра почетна точка.

Атеизмот не дискутира како настанал човекот, како настанала планетата, итн. Атеизмот вели дека не постои божество со човечки карактеристики. И толку.
А дали некој смета дека Дарвин открил се, дали претпоставува ancient aliens, дали мисли, претпоставува нешто сосема друго.... нема врска со атеизам.
Според ова што си го изложил, ти си друже атеист.
Утре :)
Oтидов да спијам сега, и да го поздравам мојот Бог...секако :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom