Иницијатива за рамноправност во ЈСП, дајте ни поддршка

Статус
Затворена за нови мислења.

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Го постирав постот по грешка пред да го завршам, и потоа правев измени.

-Сам јас во автобус од 50 Албанци и двајца контролори Албанци, ти што би одбрал, казнен билет од 200 денари или лузни по цело лице?
Потребна е подршка од сите.

B

Black Guard

Гостин
Што убаво за браќава,ем нови автобуси ем Беспари.

Побарајте Срамковен во ЈСП така да од буџет-от да се плаќа за сите што во моментот во автобусот се под 25% исто теткиците кои се со малце поголема килажа(100++) ќе треба да наплаќаат 30% повисока цена на билет бидејќи зафаќаат поголем волумен од автобусо:vozbud:
Така ќе се стимулира здраво живеење и начин на исхрана.

Член од
23 август 2009
Мислења
176
Поени од реакции
31
Додека ја возам релацијата од Автокоманда до Карпош 3 се чувствувам како да поминувам низ некоја албанска провинција и искрено по понижено не се чувствувам бидејќи во својата држава Македонија се чувствувам како на туѓа територија. Секој месец одвојувам по 950 денари за карта, која за студент како мене, сума навистина значи. Ценам што донесија нови автобуси но никогаш нема да се помирам со тоа што албанеците не плаќаат за карти ( а и многу други...)

2 пати не купив карта и третиот пат ми влезе контрола и си го платив казнениот билет од 200 денари и од тогаш постојано користам слободна карта, но што е со ситуациите со албанеците што никогаш не плаќаат за превоз, што е со нивното недолично однесување, што е со провокациите од нивна страна, што е со тоа што ги демолираат автобусите. Точно е дека ова не е само во автобусите на ЈСП но овде сум директно вклучен јас и ја осеќам на своја кожа неправдата. Доколку бидеме пи*ки и премолчуваме на ова во Македонија, нашата иднина и иднината на нашите деца ќе биде бедна!

Мораме да бидеме упорни и да не премолчуваме на ова, да се организираме и, или сите ќе бидеме рамноправни или сите масовно ќе престанеме да ги плаќаме картите за ЈСП!
Верувај друже да се донесе соопчтение на ТВ за оваа иницијатива односно да се каже секој Македонец да не плаќа билет во знак на револт верувај дека дали и 5% ќе го направат тоа :S Не за друго,самата иницијатива ќе биде проследена со улучарски муабети (сака овој оној да си праи име итн) вака веќе почнавме да функционираме за жал!

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Се поставува прашањето , зошто им се дозволи на Пензионерите безплатно да се возат , а на социалците им се бараат пари.

Знаејќи дека кај албанците има најголем број на социални семејства (вистински социалци , не како кај македонците кои земаат социална ама не дека ја заслужуваат) , мислам дека време е да им се дозволи на социалците да имаат и тие безплатен превоз во ЈСП.

Ако македонците со 10.000 , 30.000 денари пензии , не им се даваат пари за автобус, тогаш социалците албанци имаат уште повеќе причина да се шверцуваат по автобусите.

Општина Чаир има 5000 семејства корисници на социалната помош , но социалната помош е 2000 денари , а пензии нема 2000 денари.
Затоа што поскоро за социалците да има привилегии.
--- надополнето: Oct 21, 2011 1:34 PM ---

Знаеш ли што пишуваш.
Сереш сереш цело време,али кога ќе откорнеш вакво нешто..............
Пливаме во пари бе,пливаме,не 10,не 30, 300 000 ни се пензиите.Работа сите имаме,ги добиваме затоа што не сме албанци, пуни сме ко брод,платите ни се бољи и од тие во Швајцарија, немаме социјални случааи,само по неколку скржавци со плати од 500 евра што сакаат и уште 50-60 да лапнат од државата...
Што се не ќе изначита човек...........:tapp:
Кој зима пензија од 30 000 бе ? Директори на фирми не зимаат толку пензија бе,а не другите.Па уште 10 000 пензија и многу е според тебе(а пола ни таа ја немаат) кога цела ти оди на лекови и на внуците по 200-300 денари да им дадеш......... Се понашаш ко сиромаштијата во Македонија е само за албанците,само вие кутрите обесправени, сиромашни, искристувани, дискриминирани, додека лошите македонци ви ги зимаат работите,ве експлатираат и пливаат во пари.:tapp:
А за првиот болд...........но комент.Албанци прави социјалци,а македонците лажни.Ај и тоа да видам па да поверувам.Кој албанец социјалец бе,тој што у Швајцарија и Германија работи..............
Да не ве знае човек кој сте и што сте па да ви поверува (ЕУ и остала багра што проповеда соживот.....),али на нас овие прикаски да ни ги кажуваш немој жити све.Се сложувам со тебе до пред 15тина години бевте на маргините,али од тогаш наваму се можно ви се има дадено.Вработувања на неписмени што буквално не знаат ни да се потпишат ни на албански (такви колку државни работи имаат добиено,ако ништо друго македонец што наоѓа работи со врски има бар некоја квалификација за таа работа),а не па на македонски, школи, двојазичност, застапеност секаде, па уште ви е испод чест еден билет во авотбус да платите, сметка за струја и вода и данок повремено бар да платевте........
Третиот болд
Се сложувам привилегии за социјалците треба биле тие албанци или македонци, марсовци или ескими.
Иначе само албанци живеат во Чаир ?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Верувај друже да се донесе соопчтение на ТВ за оваа иницијатива односно да се каже секој Македонец да не плаќа билет во знак на револт верувај дека дали и 5% ќе го направат тоа :S Не за друго,самата иницијатива ќе биде проследена со улучарски муабети (сака овој оној да си праи име итн) вака веќе почнавме да функционираме за жал!
И да има на телевизија, два збора само ќе се мотаат меѓу коментарите од мнозинството - партија/соросоиди. За жал.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Уште една случка што почна веќе да ми се гади од нашиве.
Мајками вчера се возела нешо 5тка 15ка ли било од аеродром накај центар . На средна врата се качило некое дете со некој стил, косата тапацирана нагоре, каиши некои бла бла (прва/втора година средно) и шоферот станал од седиште се свртел кон детето и со цел глас му рекол "ПАНКЕРИШТЕ ти карта имаш ? " (пред сите) Детето најкултурно смирено му одговорило " сеуште не ја земал (бесплатна имаат во средно) и шоферот таков со кратка коса 200 кила дали и 30 години имал, после го прашал кај учиш? Детето му рекло во уметничко.
шоферот рекол нема да тргнам додека не се симнеш од автобус и го изгаснал автобусот. Детето видело не видело се симнало, и изнервирано му рекло у смисла ќе видиш ти. Шоферот станал излегол надвор и почнал да вика ајде да видам бе што ќе ми направиш и со двете раце замавнал накај детето (но само да го уплаши) детето било мртво ладно (сите во автобус се крстеле што прави шоферот). Се качил шоферот и си продолжил.

Па да му ебам матер јас на него што не дојде во 57 ца во чаир така да прави клошар невиден не ми се верува.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Имам добра вест

Тетками работи во ЈСП, и таа денес беше на гости кај нас. Се зазбореле нешто за ЈСП односно мајками и ја кажуваше случката погоре што ја пишав и таа се надоврза дека минатата недела во понеделник, вторник негде имало состанок во ЈСП за НЕРАМНОПРАВНОСТА (со албанеците) , директорот рекол дека "неможе така да биде". Детали незнае. Со оглед на тоа што темава беше отворена на 16 ти односно недела среќен сум што слушам вакви работи и предизвикаквме некаква реакција. А за другото што како ќе направат и дали ќе успее ќе видиме..

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Имам добра вест

имало состанок во ЈСП за НЕРАМНОПРАВНОСТА (со албанеците) , директорот рекол дека "неможе така да биде". Детали незнае. ..
Ееее браво , конечно реакција.

Изгледа директорот го има прочитано моето писмо , во кое барам да се почитува Уставот , односно да се воспостави рамноправност меѓу етничките заедници.
Наместо 4% вработени албанци , изгледа во блиска иднина албанците ќе достигнат 20% од вработените.

Поздрав до директорот, ако досега 90% од албанците плаќаа билети , одсега очекувам 99% да ги платат.

Директоре ако може и на социалците да им обезбедите безплатен превоз , примањата на социалците се 2000 денари , а на пензионерите над 7000 денари. (и да се спречи злоупотребата од страна на пензионерите богаташи).

Член од
18 декември 2008
Мислења
1.277
Поени од реакции
323
Ееее браво , конечно реакција.

Изгледа директорот го има прочитано моето писмо , во кое барам да се почитува Уставот , односно да се воспостави рамноправност меѓу етничките заедници.
Наместо 4% вработени албанци , изгледа во блиска иднина албанците ќе достигнат 20% од вработените.

Поздрав до директорот, ако досега 90% од албанците плаќаа билети , одсега очекувам 99% да ги платат.

Директоре ако може и на социалците да им обезбедите безплатен превоз , примањата на социалците се 2000 денари , а на пензионерите над 7000 денари. (и да се спречи злоупотребата од страна на пензионерите богаташи).
1. Шо че прават тие 26% во ЈСП? Да не треба да се отпуштаат од постојаните вработени за да примат од вашите или че ги примат на хартија, че му стасува плата на сметка, а тие дома че си седат? Има конкурси, сите си конкурираат, ако нема квалификуван од вашите пак че го примат на работа и пак ви е малце.

2.Која давачка во државава ја плајчате 90% ? КОЈА??? Па за карта во автобус е најлесно да се избегни, посебно кога контролорите се или ваши или ви се плашат.

3. Тие пензионерите шо си се богаташи мислиш се возат со автобус? Си имаат свое количе и кога че им притреба одат до кај шо треба.

Ем кабает, ем се лути!

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.499
Поени од реакции
8.050
На времето имаше исти вакви бељи во 55ка. ЈСП се закани дека ќе ја укине линијата. За да не се случи тоа, општина Арачиново почна да префрла пари во касата на ЈСП и линијата остана.

Е сеа бељата е низ пола град. Да видиме како ќе се реши проблемот овојпат.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
^ работата е батали национални, верски и политички подеблби. Плати си, вози си се. Ако не се почитуваат правила, ќе настане хаос. Кој не плаќа нека оди пеш. [тешко изводливо]

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.062
Поени од реакции
74.697
Само еден шофер знам што не ги ебава :D
Нема македонец, Албанец, средна врата не отвара, сите од напред мора да влагаат. Средната ја отвара колку да излезат луѓе, и после одма ја затвора.
Ако некој нема карта одма го брка, без разлика од која националност е.
Така лани, станица пред Бит пазар, влегуваат 3-ца средношколци од АСУЦ, не ни платија карти и рипаат одма позади. Овој им вика, доаѓајте да платите карти.
И почнаа да се курчат нешто, им стана позади се посраа.
Али несакаа да излезат, им отвара врата, и еден излага другиве се бунат.
Јас вријам, а другар ми ме стиска да не направам некоја беља. И гледам на ранците им пишува име на нашата најривалска навивачка група од Чаир :D
Уште толку почна да ми врие. Имаш еден подебел, сакаше да се тепа со шоферов, шоферов успеа да го избрка и другиот, а за третиот се погрижив јас, давајќи му шут во тоа дебелиот гз, и избацувајќи го едно 5 метра од автобусов :D
Во 2-ка, влегува контрола. Оди до пола автобус, во втората поливина беа шконтариве, и контролава си се симна на средна врата а нив не ги првоери...
Еднаш влегува контрола на Бит пазар, и оди на едно девојче и бара пари пошто немаше карта. Еден од моја населба, му стана и му вика, кога ќе одиш во сдругиве автобуси (и покажува накај 65-ка) тогаш да бараш и тука пари. Овој ни А ни Б си излезе.
Јебига, ако контролорите имаат двоен аршин, некогаш и самите граѓани треба да се потрдудиме да ги средиме работите. Кај што има сила таму нема правдина :D

Член од
22 август 2011
Мислења
326
Поени од реакции
346
Работата е што ретко се наоѓа некој што ќе каже нешто. Сите си ќутат или од страв или од срам, за жал тоа е.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom