Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.898
Точно е ова.Но надвор од Македонија разликата помеѓу класите е далеку поголема.Сите добро знаеме дека 2% од светската популација држат 60% од светското богатсво и Македонија неможе ама баш ИЧ да влијае на оваа состојба која е тренд низ цел свет.

Плус,не знам што треба оваа тема да докаже?Во ова време на кого и да му го поставиш ова прашање секако ќе ги одбере парите.Без разлика дали е Македонец или Германец.Кога Словенците кои имаат најголема куповна моќ од Ех Ју земјите би се откажале од државата за некој динар повеќе - што треба да очекуваме за другите земји......

И пред да почнете да кењате - што направила оваа земја за вас,запрашајте се
Што Вие сте направиле за неа?
пред некое време баш имаше една анкета каде младите Словенци се изјаснувале по ова прашање..и над 60-70 % рекле дека би живееле во Австрија и дека не се задоволни од словенечката економија

Член од
27 септември 2011
Мислења
185
Поени од реакции
96
Толку што е добро у странство секој ден има протести со крвопролевање.Од што е добро и убаво не за друго:pos:

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Просечната плата е дури и повисока (нешто помалку од 21 илјада денари ако не се лажам)... сега нормално... проблемот е во тоа што 10% од вработените земаат многу повеќе од тоа, додека другите 90% далеку помалку од таа цифра.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
пред некое време баш имаше една анкета каде младите Словенци се изјаснувале по ова прашање..и над 60-70 % рекле дека би живееле во Австрија и дека не се задоволни од словенечката економија
http://forum.kajgana.com/threads/Словенците-се-за-приклучување-кон-Австрија-или-Швајцарија.52051/

Член од
27 септември 2011
Мислења
185
Поени од реакции
96
Друже не знам од кај да почнам....

Совет за другите:

Бегајте од Македонија за да НЕ работите за некој како овој "газда" со приватен бизнис !!!!
Па не си глуп да си признаеш дека си се заебал,вака ќе се тешиш на форуми.
Просечната плата е дури и повисока (нешто помалку од 21 илјада денари ако не се лажам)... сега нормално... проблемот е во тоа што 10% од вработените земаат многу повеќе од тоа, додека другите 90% далеку помалку од таа цифра.
Ти очигледно не знаеш што е просек?Оди прогуглај па коментирај:tapp:
--- надополнето: Oct 22, 2011 6:00 PM ---
Живееме под линијата на сиромаштијата, се прашувам каква судбина ме чека.
Црн чад се креваше над центарот на Рим, каде демонстрациите беа најмасовни,со насобрани 100 илјади луѓе. Искршени беа прозорците на банките, а неколку автомобили се запалени.

http://www.time.mk/read/9df7baa2c6/f506449295/index.html

Овие протестираат од убавини :pos:

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
791
Мило ми е што ми се придружија луѓе што си ја сакаат и ценат републиката.Се разбира дека Македонија не е Рајско место.Перспектива за успех постои подеднакво како и во секоја развиена демократска држава.Платите се разбира дека не ни се највисоки но не заборавајте дека пред 10 годни во македонија просечна плата беше 9000 денари а сега се качи на 18000 денари.Во иднина ќе биде уше повисока.Све се менува,иде посветла иднина.
Добро бре, ти како „газда“ имаш некаква задача да манипулираш со бројкиве?
Покачувањето на просечната плата низ годините, ти добро знаеш, нема никаков директен ефект на стандардот на граѓаните. Покачувањето на просечната плата е глобален стандард од Камчатка до Ушуаја... прашањето е дали со тие 18.000 денари ние денес можеме да си приуштиме повеќе отколку со 9.000-те денари пред 15 години?
Да не заборавиме дека во бивша Југославија имаше периоди кога просечни плати беа и 50-100 динари - што значи тоа дека народот живеел како стока?
Плус да не заборавиме дека просечната плата е супер-лажлива, и тоа добро ти е познато.
повеќе од 60% од вработените земаат помеѓу 8.000 и 13.000 денари, што е далеку од просечната плата (21.000), која ја пумпаат „бизнисмените“ со мега-примања во шестоцифрени суми.
Потрошувачката кошничка денеска зема повеќе проценти од приходите отколку кога сме земале 9.000 денари. Секој од основните производи за подигање на домаќинство ја имаат покачено цената скоро двојно во овој период од 15 години. Од леб, млеко, јогурт и цигари до зејтин, детерџент, кафе или шампон...
Погледни само колку се подигнати просечните плати во Бугарија, Србија, Албанија и Грција во истиот период и ќе ти стане јасно дека Македонија не направила ништо спектакуларно на подигање на животниот стандард.
И нема светла иднина... Ништо такво нема на хоризонтот... Ако ти гледаш нешто такво од твојата перспектива на „газда“, тогаш значи дека комплетно си се одлепил од реалноста во земјата во која живееш.

Член од
27 септември 2011
Мислења
185
Поени од реакции
96
Првите протести почнаа изутрината во Нов Зеланд и Австралија. Пред Централната банка на Австралија се собраа 2.000 луѓе.

- Не станува збор само за промена на владата, туку за промена на функционирањето на целиот систем. Начинот на кој парите доминираат со нашите животи.

- Секој ден работам од 12 до 16 часа од дома. Почнувам од станување, се до доцна навечер. Оваа работа не ми овозможува добар живот- не можам да издржувам семејство, и не можам да замислам да се оженам и да имам деца.

Јеах мед и млеко бејби:icon_lol:

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
791
Ти очигледно не знаеш што е просек?Оди прогуглај па коментирај
Јас добро знам што е просек, но очигледно ти незнаеш што е статистика.
Ако 9 луѓе земаат 8,000 денари а еден човек зема 150,000 денари, колку е просек? 22,200 денари.
Каков заклучок може да се извади од тоа за просекот?
Прогуглај, па кажи...

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Добро бре, ти како „газда“ имаш некаква задача да манипулираш со бројкиве?
Покачувањето на просечната плата низ годините, ти добро знаеш, нема никаков директен ефект на стандардот на граѓаните. Покачувањето на просечната плата е глобален стандард од Камчатка до Ушуаја... прашањето е дали со тие 18.000 денари ние денес можеме да си приуштиме повеќе отколку со 9.000-те денари пред 15 години?
Да не заборавиме дека во бивша Југославија имаше периоди кога просечни плати беа и 50-100 динари - што значи тоа дека народот живеел како стока?
Плус да не заборавиме дека просечната плата е супер-лажлива, и тоа добро ти е познато.
повеќе од 60% од вработените земаат помеѓу 8.000 и 13.000 денари, што е далеку од просечната плата (21.000), која ја пумпаат „бизнисмените“ со мега-примања во шестоцифрени суми.
Потрошувачката кошничка денеска зема повеќе проценти од приходите отколку кога сме земале 9.000 денари. Секој од основните производи за подигање на домаќинство ја имаат покачено цената скоро двојно во овој период од 15 години. Од леб, млеко, јогурт и цигари до зејтин, детерџент, кафе или шампон...
Погледни само колку се подигнати просечните плати во Бугарија, Србија, Албанија и Грција во истиот период и ќе ти стане јасно дека Македонија не направила ништо спектакуларно на подигање на животниот стандард.
И нема светла иднина... Ништо такво нема на хоризонтот... Ако ти гледаш нешто такво од твојата перспектива на „газда“, тогаш значи дека комплетно си се одлепил од реалноста во земјата во која живееш.
Сеуште неможам да ве разберам.Зошто повеќе предпочитате да се жалите и плачете одколку да бидете среќни и да се гордеете.
За пари,никогаш нема да имате доволно.И работниците во најразвиените земји се чуствуваат сиромашни и експлоатирани.И богаташите чуствуваат дека немаат доволно пари.Тоа е хроника.
Зошто да ја напуштам мојата земја за пари.Зошто да се одкажам од мојте пријатели,роднини,јазик и култура за грст пари.

Денеска беше најдобриот ден,а утре ќе биде уште подобро.

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
791
Сеуште неможам да ве разберам.Зошто повеќе предпочитате да се жалите и плачете одколку да бидете среќни и да се гордеете.
За пари,никогаш нема да имате доволно.И работниците во најразвиените земји се чуствуваат сиромашни и експлоатирани.И богаташите чуствуваат дека немаат доволно пари.Тоа е хроника.
Зошто да ја напуштам мојата земја за пари.Зошто да се одкажам од мојте пријатели,роднини,јазик и култура за грст пари.

Денеска беше најдобриот ден,а утре ќе биде уште подобро.
Се сложувам со вториот дел од твоето мислење, но истовремено зарем немаме право да се жалиме на неправди или на грешки кои ни се случуваат пред носот?
Безусловна љубов не постои иако во теоријата токму таа би требала да биде кон земјата каде што си се родил - сепак ние овде развивме одбивност кон таквата непрагматичност. Со право, бидејќи сепак љубовта кон самиот себе е посилна од се друго.
На што да се гордееме? На земја која скапува? На земја која назадува? На земја во која царува криминалот и корупцијата?
Треба ли да бидам среќен што живеам во Македонија?
Не е овде дилемата богатство или беда - дилемата е подобар живот. Се сложив со тебе дека и да одиш во „Паристан“ нема да заработиш којзнае колку ако немаш уникатна идеја, знаење и способност. Но никако нема да се сложам дека ситуацијава во земјава е сивкаста - а не црна каква што е!
Еден писател убаво рекол - патриотизам е уверување дека твојата земја е најдобра само поради фактот што си роден во неа...

Јас не сум ја напуштил својата земја, барем не сеуште. Меѓутоа дефинитивно немам аргумент со кој би спречил некој друг да го стори истото... Едноставно немам...

Денеска дефинитивно не беше најдобриот ден, а утре за мене е сосема неизвесна приказна...

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Абе луѓе нема везе со патриотизам ако сакаш да живееш во Македонија башка климата е добра.
Тука ти се луѓето што ги знаеш,пријателите роднините и спомените... со секој втор човек на улица би се степал али на сличен начин пцуете на сличен начин се нервирате и на сличен начин се радувате.

Ја сум за 6 месечна ексурзија во некоја странска земја али не повеќе од тоа, не сум патриот али ме фаќа носталгија.
Во принцип луѓето сакаат стабилност и константност само лудите американци се за некоја шизофрена свинг шема да мењаат работа на секои 6 месеци, да мењаат место на живеење, да мењаат пријатели... што знам може има некој квар во нивниот мозок што го оправдува сето ова што ги прави адреналински зависници од промени.

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Па не си глуп да си признаеш дека си се заебал,вака ќе се тешиш на форуми.
Со човек со помал IQ од неговите години (читај 15) не правам муабет.
Ќе те замолам да не ме цитираш понатаму.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Абе луѓе нема везе со патриотизам ако сакаш да живееш во Македонија башка климата е добра.
Тука ти се луѓето што ги знаеш,пријателите роднините и спомените... со секој втор човек на улица би се степал али на сличен начин пцуете на сличен начин се нервирате и на сличен начин се радувате.

Ја сум за 6 месечна ексурзија во некоја странска земја али не повеќе од тоа, не сум патриот али ме фаќа носталгија.
Во принцип луѓето сакаат стабилност и константност само лудите американци се за некоја шизофрена свинг шема да мењаат работа на секои 6 месеци, да мењаат место на живеење, да мењаат пријатели... што знам може има некој квар во нивниот мозок што го оправдува сето ова што ги прави адреналински зависници од промени.
Јас секогаш се изненадувам кога ти успеваш да напишеш паметен и содржаен пост. Во суштина, ти и не си толку лош дечко, само кога би се ослободил од attention whore цртата во твојот карактер...

Член од
23 октомври 2011
Мислења
20
Поени од реакции
9
Hm.interesna tema,sekoj so svoj stav i razmisluvanje,kritiki pofalbi si slicno
Ne sakam da dolzam mnogu,tuku ke opisam dve tri situacii od Makedonija,potocno vo edna firma.
Na vremeto nikoj ne bese osiguran(2 vraboteni) i sekogas morase koga ke ide inspekcija,vrabotenite da izigravaat deka se musterii i prasuvaja kako demek kolku pari e ova,kolku pari e ona,i posle toa izleguvaja od prodavnicata i setaja niz grad eden sat se dodeka inspekcijata ne zamini.I taka bezbroj pati,poshto po obicaj gazdite imaja jaki vrski,toa bese negde 2005
Naredna situacija 2009,pominuvaat inspekcii pravejki popis vo firmata,i mu velat na gazdata deka ako treba dukanot ke bidi zatvoren i dve nedeli,se dur ne se napraj kompleten popis.Gazdata kako po obicaj si fajka vrski i mu veli vo inspektoratot,ke si platam kazna 2 ili 3000 eur nego da pravam popis dve nedeli so zatvoren dujkan bidejki za toj period jak ke izgubam mnogu pari.
Posleden slucaj pred eden mesec.Nov vraboten,ne osiguran povtrno idi inspekcija,mu veli na gazdive,kazna 5000 eur,poshto ne vi e osiguran vraboteniov.posle 3 ili 4 dena gazdite nosat na rabota,chokoloda torta,sok, nasmeani od uvo do uvo,deka ja naredile rabotata so inspektorite,bez da platat kazna
E sega,ajde nekoj neka mi kazi kako ke odi MK napred??kaj da prijavish,kaj da se obratish,nigde,koga sie se isti,koga se isprepleteni kako svinski creva edni so drugi,kaj ima tuka praven sistem,zakon??kade??
E toa vo stransvo go nema,ako te vrabotuvaat,se znae si prijaven,osiguran i slicno.Ne pocituvaat verski,drzaven praznik,gazdata veli,jas sum ateist za mene Vodici,Bozik,Veligden se rabotni denovi,ako e praznik drzaven,tie gi spustaat kepencite kao demek e zatvoreno,a vnatre vrabotenite,cistaat,mestat roba,sortiraat delovi,primaat porachki na telefon,ama ajde reci negde neshto,kolku pati se zalele ama nishto,ti veli,ako ne ti se raboti,vratat ja gledash
Stranstvo ako na primer sreda e drzaven praznik,SREDA NE SE RABOTI CEL DEN, A VO VTORNIK DEN PRED PRAZNIK SE RABOTI SAMO PO 4 SATI SKRATENO i toa bez nekoe zamaranje,onaka lagano kolku da pomini toa vreme,poshto site se opusteni,veseli i sl

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.898
^^^^^^

Се слагам..врските и непотизмот се двете најголеми зла во Македонската економија..незнам до кога ќе ги влечеме.. врските и она се што оди преку нив тоа не уништува

Kajgana Shop

На врв Bottom