Моамер Гадафи убиен!

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.479
Поени од реакции
5.177
Каде е нафтата на Европа?
Обезбедена е од други извори.

Ако мислиш дека Европјаните го правеа ова за да си обезбедат каква таква независност од Русија.... се лажеш.

Руски компании управуваат со нафтоводите и изворите на нафта во Нигерија (која патем е еден од најголемите производители на нафта) и имаат голем дел од нафтоводите во Либија.
--- надополнето: Oct 20, 2011 7:05 PM ---
секоја една војна се води со причина а таа причина мора да биде голема за да ги оправда средствата сем Нафата друго логично објаснување нема што да не ги бараат ал каида
Секоја војна се води за ПРЕВЛАСТ! Сад ја имаат обезбедено нафтата од С.Арабија, Ирак, Кувајт... за таквото им се други извори.

Оваа војна беше заради превласт и судир на интереси.

S

Sagan

Гостин
Секоја војна се води за ПРЕВЛАСТ!
Тоа е твое мислење. Јас не верувам во ова. Само економската корист ми има логика (т.е. им има логика на владејачките самопрогласени елити од Вол стрит и Билдрбер кланот.)

Инаку, она што се гледа на видеото каде Гадафи е фатен од бунтовниците ЖИВ, наликува на

Си уловиле трофеј.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.479
Поени од реакции
5.177
Тоа е твое мислење. Јас не верувам во ова. Само економската корист ми има логика (т.е. им има логика на владејачките самопрогласени елити од Вол стрит и Билдрбер кланот.)
Во ред, не верувај, само малку да ти објаснам. :)

Кина имаше огромни инвестиции во Либија, од кои голем дел во ____________ индустрија (погоди која).

Обезбедувањето на тој ресурс, правењето практично база (Либија би била база на Кина) ќе беше сериозен и тежок удар врз САД и нивните интереси.
Воено присуство на Кина во Либија...? подобро да не зборуваме тогаш.

S

Shellshock nam67

Гостин
Обезбедена е од други извори.

Ако мислиш дека Европјаните го правеа ова за да си обезбедат каква таква независност од Русија.... се лажеш.

resursi ja razvivaat ekonomijata i industrijata , nema potreba od nikakvi interesi veri na viljanija ne e ova zeleznata zavesa boraba za pridobivanje na zemji sto povejke na svoja strana preku najrazlicni metodi.
Se dodeka imas resursi si imperija i vladees so svetot toa mnogupati se dokazalo niz istorijata Rim , Spanija, Britanija, denes SAD

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
Америка нема мадиња да го нападне Иран.Ако се одлучат за напад,Виетнам ќе биде детска игра.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.468
Поени од реакции
31.005
Who is next?
Maybe Fidel Kastro? :icon_lol:
Хуго Чавез. Одамна го меркаат америте.
п.с Бидејќи се оствари моето предвидување за правење филм за смрта на Бин Ладен, сега претпоставувам дека за 2-3 години исто и за Гадафи ќе праат :D

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.479
Поени од реакции
5.177
resursi ja razvivaat ekonomijata i industrijata , nema potreba od nikakvi interesi veri na viljanija ne e ova zeleznata zavesa boraba za pridobivanje na zemji sto povejke na svoja strana preku najrazlicni metodi.
Se dodeka imas resursi si imperija i vladees so svetot toa mnogupati se dokazalo niz istorijata Rim , Spanija, Britanija, denes SAD
Многу погрешно.
Еве пример, Нигерија има ресурси во изобилство. Исто и Конго, исто и Бразил. Немаат никаква улога во светските одлуки.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.479
Поени од реакции
5.177
Америка нема мадиња да го нападне Иран.Ако се одлучат за напад,Виетнам ќе биде детска игра.
Ако одлучат САД да го нападнат Иран.... подобро Иранците веднаш да се предадат.... пошто ништо нема да остане од нив.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
Ако одлучат САД да го нападнат Иран.... подобро Иранците веднаш да се предадат.... пошто ништо нема да остане од нив.
Гадафи го поразија после 8 месеци.Иран е многу поголем и многу помоќен.

S

Sagan

Гостин
Во ред, не верувај, само малку да ти објаснам.
Со сета почит, ама немаш потреба да ми објаснуваш. Има нет и секој може независно да си креира мислење. Моето очигледно не е како твоето, посебно не после овој твој гаф.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.479
Поени од реакции
5.177
Гадафи го поразија после 8 месеци.Иран е многу поголем и многу помоќен.
Воопшто не е моќен Иран. Нема ни добра против воздушна одбрана (не го добијаа С300 од Русија).
НАТО во нападите во Либија не изгуби ниту еден авион! Е тоа е супериорност.
А што да кажеме за Иран, кој нема многу современи авиони (не знам дали и воопшто има), нема налик ништо слично на авакс, никакви радарски системи.... абе во воздушна одбрана се тотална нула!
Па дури и да имаат добра ПВО, Американците имаат Б-2, крстосувачки ракети.... кои веднаш ќе ја средат и таа одбрана.... како што беше случајот со Голфската војна, само што не користеа Б-2ки, па затоа САД изгубија доста авиони... но тоа беше се што изгубија. И тоа не е никаков проблем за сила како НАТО. Мислам споредбите со загубите со Ирак се огромни.
Ирак 1990 беше далеку подобро вооружен отколку што денес е Иран.
Плус денес Иран е обиколен од двете страни со Американски војски... многу лошо ќе биде за Иран ако САД се одлучат за напад.
--- надополнето: Oct 20, 2011 7:33 PM ---
Со сета почит, ама немаш потреба да ми објаснуваш. Има нет и секој може независно да си креира мислење. Моето очигледно не е како твоето, посебно не после овој твој гаф.
Твое мислење. Оваа е само дискусија. :)

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Бре бре, Гадафи умрел...една уста помалку за јадење.

Kajgana Shop

На врв Bottom