A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

Член од
18 декември 2008
Мислења
1.277
Поени од реакции
323
Ах бе Младен ти џабе имаш индустриско учено...
Поврзиго рутеро седни на компјутер влези во рутеро 192.168.xx.xx адресара на рутеро ти ја пишува од ко че влезиш барај clone mac addres и после стегни clone i save ...
И не викај никој од cabletel.. нека не те лажа
Абе уше неам рутер, само прашував зошто не можам преку кабел оти ми требаше итно да средам драјвери и апдејти

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Па како успеа еден пријател со свич да го поврзи и лап топ-от да има нет. Или може има врска што едниот е десктоп , а другиот лап топ?
(не ги разбирам овие работи затоа морам да се распрашувам вака :oops:)
Свич е 600ден, рутер е 900 па нагоре...штое шроблемот, 300ден или се плашиш од рутер ?
Пријателот ти ги споил ама што добиваш со тоа што прво немаш вирелес преку свич, второ за да добие нет вториот компјутер мора и првиот да е укључен за да има нет и на двата компјутера. Ти ги споил највероватно софтверски преку ICS(интернет connection sharing, вториот добива нет од првиот комп) само така ми текнува дека би можело да има нет на двата компа на 2 МАЦ адреси. Пушти торрент на првиот да шиба и на вториот ни кајгана нема да можеш да отвориш ко што ти се споени, пошто првиот комп цел нет ке го исцица.

Noorotic

пецач на риби
Член од
22 февруари 2011
Мислења
892
Поени од реакции
383
Свич е 600ден, рутер е 900 па нагоре...штое шроблемот, 300ден или се плашиш од рутер ?
Пријателот ти ги споил ама што добиваш со тоа што прво немаш вирелес преку свич, второ за да добие нет вториот компјутер мора и првиот да е укључен за да има нет и на двата компјутера. Ти ги споил највероватно софтверски преку ICS(интернет connection sharing, вториот добива нет од првиот комп) само така ми текнува дека би можело да има нет на двата компа на 2 МАЦ адреси. Пушти торрент на првиот да шиба и на вториот ни кајгана нема да можеш да отвориш ко што ти се споени, пошто првиот комп цел нет ке го исцица.
јас имам со свич и две мрежни карти на главниот пц и немора да е уклучен за да иам на другиот нет

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
јас имам со свич и две мрежни карти на главниот пц и немора да е уклучен за да иам на другиот нет
Браво за тебе што си го решил, а зашто имаш 2 мрежни на главниот?? ако не ти е тешко да подобјасниш да научиме сите нешто и за таа варијанта на умрежување

Noorotic

пецач на риби
Член од
22 февруари 2011
Мислења
892
Поени од реакции
383
Браво за тебе што си го решил, а зашто имаш 2 мрежни на главниот?? ако не ти е тешко да подобјасниш да научиме сите нешто и за таа варијанта на умрежување
па кога е уклучен главниот пц го ставам другиот пц на другата мрежна и не се дели брзината на двата иам по 10 мегабита.
а кога е угасен главниот си го ставам у свич другиот и пак има 10 мегабита

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
па кога е уклучен главниот пц го ставам другиот пц на другата мрежна и не се дели брзината на двата иам по 10 мегабита.
а кога е угасен главниот си го ставам у свич другиот и пак има 10 мегабита
Имаш ли нет и на двата кога ти се и двата компа врзани директно на свич ? Ако се намаш јавувано у каблетел за втор компјутер да ти пуштат нет и само една мац адреса ти е регистрирана кај нив не би требало вака да имаш нет и на двата.

C

Crazy Diamond

Гостин
Денес ја отвара Замунда кај мене. Вчера цел ден не ја отвараше...

Noorotic

пецач на риби
Член од
22 февруари 2011
Мислења
892
Поени од реакции
383
Имаш ли нет и на двата кога ти се и двата компа врзани директно на свич ? Ако се намаш јавувано у каблетел за втор компјутер да ти пуштат нет и само една мац адреса ти е регистрирана кај нив не би требало вака да имаш нет и на двата.
кога се дваа на свич има ама поделена е брзината, затоа само кога се двата упалени комјутери вториот го поврзува со втората мрежна на првиот и имам по фул брзина на двата, се немам јавувано таму

Член од
28 април 2009
Мислења
750
Поени од реакции
507
Дали има намалување на брзината на симнување на торенти и брзината на листање страни доколку се поврзат два компјутери на нетов од кабловска?

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Дали има намалување на брзината на симнување на торенти и брзината на листање страни доколку се поврзат два компјутери на нетов од кабловска?
Нема, доколку ги сврзеш преку рутер (под “свреш“ мислев или преку кабел или преку вајрлес).
Ќе се успори само ако У ИСТ МОМЕНТ и двата компјутери симнуваат. Така, пример кај мене шо иде 4.4 мега у секунда, ќе се успори по 2.2 на двата компјутери - тоа е нормално. А доколку на едниот ништо не се прави (само се сурфа, па дури и гледа клипови) тогаш брзината не се намалува

Член од
9 март 2009
Мислења
999
Поени од реакции
392

Имам од старите пакети интернет 8/80,тука download вади 10mb/s,а на торенти ми симнува максимум со 650-700kb/s,дали е тоа максимумот што може да достигне,или треба да симнува побрзо,еден другар го има пакетот 8/200,и му симнува со 1mb/s..

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461

Имам од старите пакети интернет 8/80,тука download вади 10mb/s,а на торенти ми симнува максимум со 650-700kb/s,дали е тоа максимумот што може да достигне,или треба да симнува побрзо,еден другар го има пакетот 8/200,и му симнува со 1mb/s..
Ја го иам пакетот 8/200 ми симнува од замунда со 4.5mb/s, али од други торенти (јавни тракери како thepiratebay и сл.) ми вади максимум со 1.5mb/s...
--- надополнето: Oct 12, 2011 4:56 PM ---
Да немате проблеми со speedtest?
Се отвара сајтот но мапата не се отвара..Само си стои 100% и не се мрда..
Edit:
Се опраи :)

Kajgana Shop

На врв Bottom