Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
И хомосексуалноста е незаконска во многу држави, но тоа е неважно и надвор од темата, а не би сакал да навлегувам во дискусија околу арбитрарната природа на консензуалноста, најмалку па за законот кој постојано се менува. Прашањето беше околу природните нагони како вистинскиот пат.

Природните нагони кои постојат кај некрофилите, педофилите и зоофилите им причинуваат енормно задоволство при исполнување, дали истите се "вистинскиот пат" а се што ги ограничува, погрешно?
Па за нив се вистинскиот, за мене сигурно не се. Токму тоа е поентата на Сатанизмот, дека непостои унифициран и единствен пат за сите. Секој е уникатен на свој начин, и секој треба да има право да ужива како што тој сака. Затоа и реков: "твоите природни нагони се вистинскиот пат".

Н

нихилист

Гостин
Па за нив се вистинскиот, за мене сигурно не се. Токму тоа е поентата на Сатанизмот, дека непостои унифициран и единствен пат за сите. Секој е уникатен на свој начин, и секој треба да има право да ужива како што тој сака. Затоа и реков: "твоите природни нагони се вистинскиот пат".
Токму тука лежи стапицата пријателе. Кога јас со своите природни нагони ќе тргнам по вистинскиот пат и ќе го силувам твоето деветгодишно дете, не верувам дека ќе останеш на истиот став. Поздрав, отидов на спиење, утре имам многу работа. Секое добро :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Токму тука лежи стапицата пријателе. Кога јас со своите природни нагони ќе тргнам по вистинскиот пат и ќе го силувам твоето деветгодишно дете, не верувам дека ќе останеш на истиот став. Поздрав, отидов на спиење, утре имам многу работа. Секое добро :)
Ставот е тој, ако некој сака да го силува моето дете затоа што му носи задоволство, ќе мора да се соочи со мојата воља! А богами и со мојата одмазда.
Секоја постапка сноси последици, ако некој заслепен од резултатот, не ги предвиди последиците, ќе заврши така како што ќе заврши.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
И хомосексуалноста е незаконска во многу држави, но тоа е неважно и надвор од темата, а не би сакал да навлегувам во дискусија околу арбитрарната природа на консензуалноста, најмалку па за законот кој постојано се менува. Прашањето беше околу природните нагони како вистинскиот пат.

Природните нагони кои постојат кај некрофилите, педофилите и зоофилите им причинуваат енормно задоволство при исполнување, дали истите се "вистинскиот пат" а се што ги ограничува, погрешно?
Добро бе пријател дали ти читаш, што пишуваат луѓево? Како можеш да изедначиш хомосексуалност со педофилија, некрофилија, зоофилија....?
Беше нагласено.... се што ти причинува задоволство а да не наштетува на другите.
Дали педофилот ја прашува својата жртва дали сака секс? (ако и може да знае што е секс на 10,11,15 год?), Дали го прашува мртвиот дали бара секс со дотичниот? Дали добива потврден одговор од животното дека го сака истото што и тој?
Get the point?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Ок ајде ќе те примиме во нашите кругови :D Само да знаеш овде колку има атеисти толку и има различни мислења
На пример јас сум атеист кој живее похристијански од повеќето декларирани христијани :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
А која е гаранцијата дека христијанин живее поморално од будист, хиндуист, муслиман, паган, веган.....автомеханичар, физичар......????

Н

нихилист

Гостин
Добро бе пријател дали ти читаш, што пишуваат луѓево? Како можеш да изедначиш хомосексуалност со педофилија, некрофилија, зоофилија....?
Беше нагласено.... се што ти причинува задоволство а да не наштетува на другите.
Дали педофилот ја прашува својата жртва дали сака секс? (ако и може да знае што е секс на 10,11,15 год?), Дали го прашува мртвиот дали бара секс со дотичниот? Дали добива потврден одговор од животното дека го сака истото што и тој?
Get the point?
Неможам да заспијам у пм... Реков, ако почнеме да дискутираме за консензуалност ќе избегаме многу од темата. Само ќе кажам, законот како закон, е напишан од луѓе со свои интереси, и e подложен на постојана промена. Моментално, постои арбитрарно поставена возраст од 18 години, секој под неа се смета за малолетник и секаков сексуален однос на полнолетен со малолетник се смета за силување.

Ама тоа е премногу офтопик...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Па и хомосексуалноста не е присутна кај секого па те имам читано како ја браниш, ако не се лажам. Педо, геро, некро, тоа се нагони кои постојат кај одредени луѓе, нагони кои се посилни од нив, нагони кои тие не само што не ги одбрале при здрав разум туку воопшто не ги одбрале. Освен ако немаш некоја друга дефиниција за природно, да, природни се, мајка природа таква ги создала, без разлика дали тоа го сметаш за аномалија - грешка на еволуцијата. Кое е твоето мислење?

Не изразувам свој став, само поставувам прашање, поздрав. ;)
Грешка во чекори.
Сите се раѓаме бисексуални (и тоа е општо прифатено од научен свет веќе одамна). Некои се развиваат во хетеро, некои во хомо, некои остануваат би.

Н

нихилист

Гостин
Грешка во чекори.
Сите се раѓаме бисексуални (и тоа е општо прифатено од научен свет веќе одамна). Некои се развиваат во хетеро, некои во хомо, некои остануваат би.
Гледам си почнала Фројд да го читаш. Далеку од општоприфатено, далеку... ;)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
А која е гаранцијата дека христијанин живее поморално од будист, хиндуист, муслиман, паган, веган.....автомеханичар, физичар......????
Ма каков морал. Остави тоа на страна.
Зборувам за 10 божји заповеди.
Повеќе ги исполнувам од просечен христијанин. :)
--- надополнето: Oct 11, 2011 11:13 PM ---
Гледам си почнала Фројд да го читаш. Далеку од општоприфатено... ;)
Мислев на Јунг во конкретниов случај, Анима и Анимус, иако е општоприфатено дека се раѓаме бисексуални, а тоа се поткрепува со фактот дека секоја единка лачи и машки и женски хормони. Кај некои единки, подоминантни се хормоните од спротивниот пол, и на тој начин станува хомосексуалец. Жлездите кои го лачат дотичниот хормон, се такви какви што се уште во преднатален период, според тоа, личноста нема можност да одбере, ниту пак има можност тоа да го промени.
Што не е случај кај било која ,,филија,,.
--- надополнето: Oct 11, 2011 11:14 PM ---
Неможам да заспијам у пм... Реков, ако почнеме да дискутираме за консензуалност ќе избегаме многу од темата. Само ќе кажам, законот како закон, е напишан од луѓе со свои интереси, и подложен на постојана промена. Моментално, постои арбитрарно поставена возраст од 18 години, секој под неа се смета за малолетник и секаков сексуален однос на полнолетен со малолетник се смета за силување.

Ама тоа е премногу офтопик...
Ја забораваш категорија постар малолетник :) Ако девојка над 16 има секс со полнолетен, полнолетниот не одговара за педофилија, можеби за подведување и сексуално злоставување на малолетно лице, што не е исто со педофилија :)

Н

нихилист

Гостин
Мислев на Јунг во конкретниов случај, Анима и Анимус, иако е општоприфатено дека се раѓаме бисексуални, а тоа се поткрепува со фактот дека секоја единка лачи и машки и женски хормони. Кај некои единки, подоминантни се хормоните од спротивниот пол, и на тој начин станува хомосексуалец. Жлездите кои го лачат дотичниот хормон, се такви какви што се уште во преднатален период, според тоа, личноста нема можност да одбере, ниту пак има можност тоа да го промени.
Што не е случај кај било која ,,филија,,.
Тезата дека сите се раѓаме бисексуалци е поставена од Фројд, а подоцна популаризирана од Кинси. Не верувам дека Јунг и неговите анима и анимус имаат голема врска со ова иако допираат иста тематика. Но, далеку сме од темата, а тезата е далеку од докажана, камоли општо прифатена. Уште не се знае со сигурност што ја поттикнува хомосексуалноста кај луѓето, а не ова...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Тезата дека сите се раѓаме бисексуалци е поставена од Фројд, а подоцна популаризирана од Кинси. Не верувам дека Јунг и неговите анима и анимус имаат голема врска со ова иако допираат иста тематика. Но, далеку сме од темата, а тезата е далеку од докажана, камоли општо прифатена. Уште не се знае со сигурност што ја поттикнува хомосексуалноста кај луѓето, а не ова...
Имаат анима и анимус врска со ова, но на широко во подфорум Психологија, некој друг пат :)
Баш ме интересираат повеќе мислења!

Н

нихилист

Гостин
Нека биде така, отидов јас да му удрам на креветот втора рунда заспивање. Биче жустро! :D

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Хомосексуалци имало always. Има разни примери низ историјата. Со тоа се побива една од глупите тези дека тоа е модерна болест, испревртен ум и сл. Побарај gay gene и ќе видиш дека мајка природа те прави таков каков што си. Хомосексуалноста не ја поттикнува ништо. Некои можеби тие нагони кон припадници од истиот пол ги потиснуваат заради притисокот од општата популација. Сепак да се биде хомосексуалец е тешко бидејќи ретко кој ги прифаќа, особено во Македонија. Само едно не ми е јасно, дали кога и АКО им се стави во глава на сите дека хомосексуалците немаат избор и дека тоа им е во гените сепак ќе ги осудуваат како сега?
--- надополнето: Oct 11, 2011 11:50 PM ---
П.С Да се одбере рандом група од 10 атеисти и 10 верници, што мислите која група би имала поголем IQ? Не тврдам ништо само прашувам.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Не треба целото верување во Бог да се заснова на тоа што може да се добие од него доколку му се молиме. И не треба ако не добиеме ништо од „божеството“ да велиме Епа од денес атеист сум. За да го спознаеш бог, треба да се спознаеш самиот себе, па ако таму нема место за божество тогаш си Атеист. Не треба да го гледаме полесниот пат во животот. Ќе бидам атеист зошто за нив се е дозволено и не се плашат од „Судниот ден“?
п.с. И Атеисти живеат според филозофијата „Целта не ги оправдува средствата...“
Е ова го зборам јас цело време.
Боженственото совршенство е во нас, само треба да го пронајдеме, да се осознаеме себе си значи да ја осознаеме нашата внатрешна природа, од која сме оддалечувани од страна на системот на функционирање на светот. Сите тие предрасуди туѓи мислења, информации што ни се во главата мораме да ги оттргнеме за да се запознаеме самите себе си.
Начинот кој што јас го знам за спознавање на самите себеси е медитацијата, поготово медитацијата во природа.
Одиш на некој врв од планина, на некоја карпа или пак во некоја длабока шума каде се слуша секоја птица, шумот на ветерот, жуборот на водата. На тие места човекот се претопува во природа, т.е се соединува со природата и повеќе нема разграничување на природа и човек, туку човекот и природата се едно цело.
Со континуирано медитирање (има повеќе техники) човекот се доближува до својот дом, до душата своја, додека претходно бил далеку од него, одведен од поповите и општеството, со медитацијата се враќаме дома.
Затоа луѓето кои медитираат се посвесни, попаметни, стабилни личности кои зрачат со љубов, бидејки се осознале себе си, ја осознале јачината на љубовта која ја имаат во себе, а само кога ке ја осознаеш љубовта во себе, ке можеш да ја пренесуваш на другите.
Мораме да бидеме чисти како новородено бебе, без никакви предрасуди и мислења, и само тогаш можеме да си ја вратиме љубовта и среќата што ја чувствувавме кога бевме деца, кога шивотот ни беше толку забавен, весел, без притисоци и страв од осуда од општеството.
Сте се запрашале ли некогаш, каде отишла таа чиста среќа и радост и љубов што сме ја имале кога бевме деца?
Јас знам дека тогаш сум знаел дека сум среќен со ист интензитет и свесност како што сега знам кога сум лут.
Сите ние знаеме дека сме лути нервозни, и тоа е толку чисто. Кога мразиш некој, јас знаеш дека го мразиш, а кога треба да сакашм, тогаш све нешто се мислиш, триста прашања ти се вртат во глава, па се плашиш да не те осуди некој друг за твојата постапка све е тоа испомешано и нејасно.
А кога бевме деца беше обратното, многу јасно ни беше кога бевме среќни и весели, кога сакавме некој или нешто.
Е од таа среќа ние сме оттргнати од религијата и општеството, од чистотата на душата бидејки со текот на годините толку ни трупаат глупости што многу информации се собираат и го бунат човекот.
А како дете нит си имал некакви информации нит некој те осудил и затоа си мислел природно, си бил природен а природата на човекот е да биде среќен радосен, расположен и сите тие убави зборови што поттикнуваат убави чувства.
Еве јас додека го пишувам ова се потсетив на детството и ми дојде некое убаво чувство на среќа.

Kajgana Shop

На врв Bottom