Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Триумфалната во Брисел кое значење го има?
Постојат триумфални кои ја симболизираат незавосноста на некоја земја. Нашата е таква.
а оној објект близу до споменикот на Александар во римски стил што тоа претставува и тоа го имам видено во некои од големите метрополи.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
а оној објект близу до споменикот на Александар во римски стил што тоа претставува и тоа го имам видено во некои од големите метрополи.
Јас ти пишав за триумфалната, и вчера и денес, а ти очигледно не ни читаш што ти е напишано туку само контра да одиш и тоа на незнаење.

А тој објектот мора да ми посочиш кој е. Не знам јас за некој што се вика „оној објект“

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Јас ти пишав за триумфалната, и вчера и денес, а ти очигледно не ни читаш што ти е напишано туку контра да одиш и тоа на незнаење.

А тој објектот мора да ми посочиш кој е. Не знам јас за некој што се вика „оној објект“
од каде знаеш дека не го читам? прашав за тој објект до фонтаната незнам какво име носи.

Дали мора мене овој проект да ми се допаѓа одговори ми и дали мора јас со сите вкусови да се сложувам?

Немора да ми се допаѓа проектот и градбите кои се градат сепак тоа се антиквитети,ми се допаѓа модерна градба типична за 21 век.

Го искажав моето мислење околу проектот и сите ме направија лом бидејќи е контра нивното, односно не ми се допаѓа a од причина што сите тие преставуваат копија на некои западноевропски знаменитости, епа после кажи ми дека овој менталитет не е заостанат.

едит: Портата во Брисел е многу поразлична од портата во Франција, а нашата е типична копија само што додале некои борци од Македонската историја.

Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.115
Поени од реакции
1.372
Има грешки, има пропусти, но сепак се прави нешто што е подобро од ништо во секој случај... Читам коментари од типот улиците вакви онакви и имам едно прашање.

Зар е можно се одеднаш да се среди???

Искрено верувам дека полека се ќе си дојде на место.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
од каде знаеш дека не го читам? прашав за тој објект до фонтаната незнам какво име носи.

Дали мора мене овој проект да ми се допаѓа одговори ми и дали мора јас со сите вкусови да се сложувам?

Немора да ми се допаѓа проектот и градбите кои се градат сепак тоа се антиквитети,ми се допаѓа модерна градба типична за 21 век.

Го искажав моето мислење околу проектот и сите ме направија лом бидејќи е контра нивното односно не ми се допаѓа a од причина што сите тие преставуваат копија на некои западноевропски знаменитости, епа после кажи ми дека овој менталитет не е заостанат.
Од каде знам дека не читаш?
Вчера ти објаснив за триумфалните, а ти денес пак за тоа се запна.

А до фонтаната најблиску се Самоил и Чуповски така да не знам на кого мислиш.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.296
Поени од реакции
26.179
A koj e toj nenovokomponiran makedonski identitet ?
Каде го прочита ова во текстот на Македонцки?

Го искажав моето мислење околу проектот и сите ме направија лом бидејќи е контра нивното, односно не ми се допаѓа a од причина што сите тие преставуваат копија на некои западноевропски знаменитости, епа после кажи ми дека овој менталитет не е заостанат.

едит: Портата во Брисел е многу поразлична од портата во Франција, а нашата е типична копија само што додале некои борци од Македонската историја.
Никој нема да се буни ако пишеш мене не ми се допаѓа тоа и толку. Ти тврдиш дека се е кич и глупо. После тоа тврдиш дека капии се граделе само за освојување и воени победи, па кога ти одговараат дека има и капии што ја означуваат независноста прашуваш за летниковецот веројатно.

Да не има некое правило кое кажува како треба да изгледа порта што симболизира победа, а како порта што симболизира независност?

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Од каде знам дека не читаш?
Вчера ти објаснив за триумфалните, а ти денес пак за тоа се запна.

А до фонтаната најблиску се Самоил и Чуповски така да не знам на кого мислиш.
па она како балкон и фонтана има во него и клупи за седење? се тоа во ред не ми се свиѓаат вакви градби среде 21 век и точка.

Сакам згради како онаа на НЛБ и Еу центарот.

затоа кажав дека задоволна ќе бев само со Офицерскиот дом и тетарот ептен дека се карактеристични за старо Скопје друго се ми е без врска и не сваќа како може некој ова да не го разбира, мора ли ние Америка да изиграваме?

Кривичен и Уставен градбата ама никако не можам да ја смислам не и не, од овој проект ушт ми се свиѓа Филхармонијата која уште не е изградена ама очигледно е полн погодок и мостот на уметноста друго се ми е непотребно.
--- надополнето: Oct 7, 2011 2:28 PM ---
Каде го прочита ова во текстот на Македонцки?

Никој нема да се буни ако пишеш мене не ми се допаѓа тоа и толку. Ти тврдиш дека се е кич и глупо. После тоа тврдиш дека капии се граделе само за освојување и воени победи, па кога ти одговараат дека има и капии што ја означуваат независноста прашуваш за летниковецот веројатно.

Да не има некое правило кое кажува како треба да изгледа порта што симболизира победа, а како порта што симболизира независност?
па кич да пренатрупаноста на плоштадот со толку споменици на едно место а да не кажувам споменици на ул. Македонија, а она шмизличките барем да беа убаво изработени туку ушлапани како аматер да ги работел, а може и ги работел.

Реков ќе промижиме на портата ама градби во грчки стил е не се простува, ма јок, Америка и пирамиди нека си гради у држава, у Македонија не ми се свиѓа а и не е карактеристично за Скопје.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
па она како балкон и фонтана има во него и клупи за седење? се тоа во ред не ми се свиѓаат вакви градби среде 21 век и точка.

Сакам згради како онаа на НЛБ и Еу центарот.

затоа кажав дека задоволна ќе бев само со Офицерскиот дом и тетарот ептен дека се карактеристични за старо Скопје друго се ми е без врска и не сваќа како може некој ова да не го разбира, мора ли ние Америка да изиграваме?

Кривичен и Уставен градбата ама никако не можам да ја смислам не и не, од овој проект ушт ми се свиѓа Филхармонијата која уште не е изградена ама очигледно е полн погодок и мостот на уметноста друго се ми е непотребно.
Tи изгледа мислиш на летниковецот. Ама не знам дали има фонтана и клупи во него. Има скулптура во средината.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Tи изгледа мислиш на летниковецот. Ама не знам дали има фонтана и клупи во него. Има скулптура во средината.
да за тој изгледа незнам која му е намената, но мислам го здогледав некаде по европските метрополи.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Босанец во смилсла на коментарот за идентитетот(кој не го засега) ко Американец да ми соли памет за историја,или Грк за малцински права...така мелезот ке ми збори за идентитет:icon_lol: коментарот за архитектура место местен монолог може да си го проба во дебата.

неможеш да ставиш национална етикета на архитектура, корените на таа *старогрчка* архитектура се во Египет и Персија,додека развојот е на Балкнаот Средоземјето подоцна преку Рим низ Европа и ДА имаме право исто како цел свет што има многу помало право од нас! не сум запознаен за некое вето или сиклучок што се однесува на Македонија

1.ТИ СЕ ЗАЛАГАШ во твој претходен пост за реинкарнирање на старите стилови попат европските градови.Таму може и е ок, а тука не може и е зарамувачки? логика у пм

2.Земјотрес кој збришал све? како пожарот во Солун, опсадата на Москва, Бомбардирањето на Хамбург и Лондон?,сите овие се реизградени во неокласика.??? што е со поентата со земјотресот

3.трошка неокласицизам????, ако немате основни познавања на старо СКопје имате разгледници- Скопје се протегало од Маџер маало до Буњаковец - и во тие граници ден денес можеш да најдеш стари куки во неокласичен стил, стилот не бил исклучок туку правило во ЦЕЛО Скопје како и во другите Македонски градови

неокласични објекти битола - широк сокак
Не знам што покушаваш да направиш, ама стварно давиш.

Право на коментар ЗА СКОПЈЕ и поректот2014 има СЕКОЈ, бил босанец или не, бил новопечен или веќе испечен. Значи СЕКОЈ. Тоа што тебе-непознат во реалниот свет-ти смета негативен коментар за нешто што го сметаш за врв на современата архитектура, е твој (и само) твој проблем. Твоите коментари во смисла смее/не смее (да се коментира) се благо кажано безобразни. Повеќе наликуваат на дурење на мало размазено дете, кое на свое изненадување, прв пат добило заушка од родителите. Тое е. Сфаќаш нели? Ваквите контрааргументи ти се неиздржани. И не се никакви аргументи (за да бидат, згора на се, контра) Перверзно, нали?

Малце ми е досадно наново и наново да објаснувам, коа глеам дека едноставно не ти зафаќа црпката. Најлошо е што мислиш дека знаеш нешто за архитектурата и се отепуваш овдека од објаснување, а уште у старт се спрепнуваш на нео-терминот. Тоа многу ми кажува, а верувам и на останатите што ја читаат темата. Исто така, многу кажува твојот краток осврт кон стиловите и правото на користење...Цел свет има многу помало право? Си излегол ли надвор од оваа земја, не за друго, него за да видиш колку грешиш?

"Скопје се протегало од Маџер маало до Буњаковец"
Стварно, бе, Скопјево ти било вистинска европска метропола...и, така мраморецот ја пакуваше чоколадата :D

Член од
27 септември 2011
Мислења
185
Поени од реакции
96
Не знам што покушаваш да направиш, ама стварно давиш.

Право на коментар ЗА СКОПЈЕ и поректот2014 има СЕКОЈ, бил босанец или не, бил новопечен или веќе испечен. Значи СЕКОЈ. Тоа што тебе-непознат во реалниот свет-ти смета негативен коментар за нешто што го сметаш за врв на современата архитектура, е твој (и само) твој проблем. Твоите коментари во смисла смее/не смее (да се коментира) се благо кажано безобразни. Повеќе наликуваат на дурење на мало размазено дете, кое на свое изненадување, прв пат добило заушка од родителите. Тое е. Сфаќаш нели? Ваквите контрааргументи ти се неиздржани. И не се никакви аргументи (за да бидат, згора на се, контра) Перверзно, нали?

Малце ми е досадно наново и наново да објаснувам, коа глеам дека едноставно не ти зафаќа црпката. Најлошо е што мислиш дека знаеш нешто за архитектурата и се отепуваш овдека од објаснување, а уште у старт се спрепнуваш на нео-терминот. Тоа многу ми кажува, а верувам и на останатите што ја читаат темата. Исто така, многу кажува твојот краток осврт кон стиловите и правото на користење...Цел свет има многу помало право? Си излегол ли надвор од оваа земја, не за друго, него за да видиш колку грешиш?

"Скопје се протегало од Маџер маало до Буњаковец"
Стварно, бе, Скопјево ти било вистинска европска метропола...и, така мраморецот ја пакуваше чоколадата :D
Еј ај не дави,ако кажуваш некој аргумент,факт во контекст на темата кажувај,ако не, не замарај со празни исфрустрирани текстови.Ајт

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Еј ај не дави,ако кажуваш некој аргумент,факт во контекст на темата кажувај,ако не, не замарај со празни исфрустрирани текстови.Ајт
Какво гомце! :cautious:
Кој аргумент го имаш ТИ изнесено на темава? Само констатации...и, чешкање на јајцата на Македонцки. Се надевам дека уживаш ;)

Член од
24 март 2010
Мислења
15.296
Поени од реакции
26.179
Право на коментар ЗА СКОПЈЕ и поректот2014 има СЕКОЈ, бил босанец или не, бил новопечен или веќе испечен. Значи СЕКОЈ.
Да, ама некој муслиманизиран Србин почнува да дроби за идентитет станува малку смешно. Нека коментира за објектите, само нека не споменува идентитети и историја. Тие имаат најмалку право на тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom