А зошто наместо книга напишана пред 2000 години, која не е совршена, за да станеш попаметна не читаш нешто напишано во овој век?Мики, се сметам себеси за просечно интелигентно суштество, кое има желба да стане попаметно.. Рецептот за тоа како да станам попаметна и да го распознавам доброто од злото го најдов во Библијата, која вели:
2 Тимотеј 3:
16Целото Писмо е од Бога вдахновено и е полезно за поука, за изобличување, за поправање и за воспитување во правдата,
17 за да биде Божјиот човек совршено подготвен за секое добро дело.
Инаку, Библијата ја читам доста интензивно, неколку години,- од време-на време, колку што тоа ми го овозможуваат улогите кои ги имам во животот: мажена и вработена жена, со еден куп семејни обврски и со ова сурово брзо темпо на живеење..За среќа, син ми кој се разбира во компјутери ми ја најде Библијата на интернет во Аудио формат (на англиски додуша), па кога наутро пешачам на работа ги ставам слушалките и ... впивам мудрост..
И така секое утро по едно пола саат, секој (работен) ден!
А ефектот е неверојатно добар:-во гледањето на работите, во менувањето на вредностите, приоритетите во животот.. И така, промените, кои не можеа, а да не бидат забележани од другите околу мене (мислам на своето однесување, кое го ускладувам со мојот поинаков начин на размислување, кој го темелам на Библијата) ме направија сосема поинаква личност, од онаа која бев пред едно - 10 години..
Ова има и свои негативни страни, - не можам да најдам соистомисленици. Се чувствувам осамена и неразбрана (да не речам луда, како што веројатно им заличувам на другите), од време на време.. Заради тоа и се зачленив на форумов, ама за беља - и тука не можам баш да ги најдам..(соистомислениците)
Далеку сум од апсолвент..Има уште многу работи кои не ги знам и на кои сакам да добијам одговор.. А во меѓувреме, ми останува самот тоа - да си „блејам“, како што велиш, а ако некој ме слушне - ОК, ако не - пак ОК ..Волшебно е кога ваков вистински верник е на чисто околу тоа што е, а што не е работа на Јахве!
Девино, мислам дека можеш да се сметаш за апсолвент по христијанство.
Се знае чија работа се масакрите и линчувањата! Наше е да блееме, да пасеме и да раѓаме други овци.
Јахве си го држи сатарот остар.
За мене таа Книга е совршена. Точка.А зошто наместо книга напишана пред 2000 години, која не е совршена, за да станеш попаметна не читаш нешто напишано во овој век?
Претпоставувам неможеш да најдеш соистомисленици само во некои погледи кон светотМики, се сметам себеси за просечно интелигентно суштество, кое има желба да стане попаметно.. Рецептот за тоа како да станам попаметна и да го распознавам доброто од злото го најдов во Библијата, која вели:
2 Тимотеј 3:
16Целото Писмо е од Бога вдахновено и е полезно за поука, за изобличување, за поправање и за воспитување во правдата,
17 за да биде Божјиот човек совршено подготвен за секое добро дело.
Инаку, Библијата ја читам доста интензивно, неколку години,- од време-на време, колку што тоа ми го овозможуваат улогите кои ги имам во животот: мажена и вработена жена, со еден куп семејни обврски и со ова сурово брзо темпо на живеење..За среќа, син ми кој се разбира во компјутери ми ја најде Библијата на интернет во Аудио формат (на англиски додуша), па кога наутро пешачам на работа ги ставам слушалките и ... впивам мудрост..
И така секое утро по едно пола саат, секој (работен) ден!
А ефектот е неверојатно добар:-во гледањето на работите, во менувањето на вредностите, приоритетите во животот.. И така, промените, кои не можеа, а да не бидат забележани од другите околу мене (мислам на своето однесување, кое го ускладувам со мојот поинаков начин на размислување, кој го темелам на Библијата) ме направија сосема поинаква личност, од онаа која бев пред едно - 10 години..
Ова има и свои негативни страни, - не можам да најдам соистомисленици. Се чувствувам осамена и неразбрана (да не речам луда, како што веројатно им заличувам на другите), од време на време.. Заради тоа и се зачленив на форумов, ама за беља - и тука не можам баш да ги најдам..(соистомислениците)
За мене таа Книга е совршена. Точка.
Никој воопшто не го оспорува твоето уставно (а и морално) право да сметаш дека одредене книга е одлична или не. Проблемот секојпат настанува кога некоја институција (читај црква) ќе се обиде да ја наметне со сила содржината од истата таа книга на многумина кои немаат високо мислење за истата таа книга.Далеку сум од апсолвент..Има уште многу работи кои не ги знам и на кои сакам да добијам одговор.. А во меѓувреме, ми останува самот тоа - да си „блејам“, како што велиш, а ако некој ме слушне - ОК, ако не - пак ОК ..
Секој за себе ќе си одговара на крајот..
1 Самуил: 26:23 А Господ ќе му врати секому според неговата правда и според неговата верност...
Исаија: 59:18 Ќе му врати секому според неговите дела: Својот гнев на противниците, одмазда на непријателите.
Езекиел: 18:30 Затоа доме Израелев, Јас ќе му судам секому според неговите патишта - говори Господ Бог. И така, покајте се и обратете се од сите свои престапи и вашиот грев не ќе ви биде гибел!
Матеј: 25:29 Зашто секому, кој има, ќе му се даде уште и ќе има во изобилство, а оној, кој нема, ќе му се одземе и она што го има.
Римјаните: 2:6 Кој ќе му даде секому според неговите дела:
Откровение: 2:23 И ќе и ги погубам децата, и сите цркви ќе знаат дека Јас Сум Тој, Кој ги испитува бубрезите и срцата, и ќе му дадам секому од вас, според неговите дела.
22:18 Јас му сведочам секому, кој ги слуша пророчките зборови на оваа книга. Ако некој им додаде нешто, Бог ќе му додаде од злата опишани во оваа книга.
--- надополнето: Oct 6, 2011 11:21 AM ---
За мене таа Книга е совршена. Точка.
Чиста работа! Што има везе логика и разум! Ти е гајле...За мене таа Книга е совршена. Точка.
OK, kako go tolkuvas ova:За мене таа Книга е совршена. Точка.
Откровение: 2:23 И ќе и ги погубам децата, и сите цркви ќе знаат дека Јас Сум Тој, Кој ги испитува бубрезите и срцата, и ќе му дадам секому од вас, според неговите дела.
Абе алал да ти е!За мене таа Книга е совршена. Точка.
Исписимус знаеш дека човештвото наскоро ќе се преобразиАбе алал да ти е!
Кажи ми само ова. Во библијата се вели дека секој што ги сака мајка му или татко му повеќе од Исус, не е достоен за него, а сите знаеме каде завршуваат таквите нели?
Дали ти го сакаш твојот син повеќе од Исус? Дали ако син ти те сака повеќе од Исус и заврши во пеколот, ти и понатаму ќе го сакаш твојот бог и ќе уживаш во рајот?
Ovaa informacija od prva raka li ja dobi? I koga e datumot se znae li?Исписимус знаеш дека човештвото наскоро ќе се преобрази
целосно во она што денес во суштина е а тоа е Љубов биди
и ти тоа, не му служи на ѓаволот во него нема ништо
освен лицемерие страв омраза и лажни ветувања,
зарем на тоа да ми служиме кога можеме
да бидеме слободни во Љубовта која не условува на
ниту еден начин,
гревот е само спречување на природниот тек на енергијата,
нема ништо вредно во гревот тоа.
Затоа не се обидувај да заведуваш луѓе во
тоа пустило.
Затоа што знаеш дека поголема сила од Љубовта нема
сатаната е како лага пред вистината таа ќе избели.
СЛАВА НА БОГА.
Не знам од кај си го прочитал тоа но такво нешто нема никаде во Евангелијата. Исус го најавува Светиот Дух:Прочитав дека постои реченица во Евангелието каде што Исус вели:''Ќе дојде Божји Пратеник, арап после мене по име Ахмед.'' Сакам да знам дали христијаните обрнале внимание на ова и дали е вистина? И доколку е така, сакам објансување, анализа на самата реченица. Дали Исус го најавил доаѓањето на Мохамед а.с. ? ( btw Мохамед,Ахмед, мислам дека и девте имиња имаат исто терминолошко значење. )