Teжината на зборот "брак"

Член од
22 август 2011
Мислења
326
Поени од реакции
346
Ова е една многу тешка тема и не верувам дека некој со некој ќе се убеди. Како што јас верувам во институцијата брак, така некој не верува и тоа е сосем за разбирање. Барем од моја страна.
Мене сосем сигурно никој не може да ме убеди дека нема тежина во постапката да застанеш пред Бога и да се заколнеш на вечна љубов. И сосем сигурно никој нема да ги увери тие што не веруваат во овој чин во спротивното. И со луѓе што сум зборела се обидувале да ми објаснат зошто не веруваат во бракот како институција, зошто го сметаат како нешто непотребно, ама јас кога верувам џабе им е се, нема тука разубедување, не се работи за вкус во музика, за книги, филмови или сл., се работи за нешто што е вкоренето во нас и тоа е тоа. Барем според мое мислење:)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Луртз, со сета почит, ама ти си религиозен човек. Од религиозни луѓе тешко ми оди да прифатам совет.
Се бориме да ги надминеме предрасудите ама не секој успева во тоа...штета
А и кај феминизмот си кажа работи кои ме ставаат во позиција два пати да размислам со кого разговарам.

Инаку, семејството е основна клетка на општеството. Брак и семејство не се синоними. Да беа, ќе ги деградиравме семејствата со еден родител, кој сакал или не сакал - е еден. Еден родител и дете - е семејство. Двајца партнери кои живеат 10 години заедно на едно место, државата ги третира како семејство.
Бракот како јас го гледам, не можеш да ми кажеш дека грешам. Зошто зборувам за мојот живот, а не како е или како треба да биде општо прифатено. Ниту ти не знаеш баш се за бракот, знаеш за твојот брак. Освен ако не си бил во повеќе бракови.
И да, колку јас да не сакам, светот го вртат парите. Не се прави наудрен.
Не знам кој трубеше дека од финансиски аспект подобро се живеело во СФРЈ и дека ова е се лажен патриотизам, сите марш надвор на печалба. Јас не сум таа што гледа пари. Напротив.

Бракот не е перење и делба. Но тоа што ти го правиш во брак, јас знам луѓе кои го прават и без брак. Баш познавам многу парови кои живеат заедно и имаат деца, и се подолго од 15 години заедно, и никогаш немаат склучено брак. Што се подобри тие во брак од нив?

Тоа е мое мислење - бракот е само договор меѓу двајца партнери, кој може да биде раскинат и стабилни луѓе го склучуваат од основани причини, а нестабилни од причини како ,,време ми е,, ,,малце трудна,, ,,не седи за џабе дома иди мажи се,,.
Бракот е изградба на своја куќа, дом, каде сопружниците се архитектите. Лоши искуства од комшиките или блиските роднини не се правило за вообичаен брак.
Друга работа...Пуштив линкови за за предрасудите за религиозно потекло на бракот, за предрасудите за невиноста као христијанска измислица... потеклото на бракот и семејството, нивната општествена улога...
Во мојот муабет нигде не е поврзана религијата (ко да се молиме пред секој чин или активност, бабини муабети...)...феминизмот (прикаски за мали благонадежни госпоѓици кои без Џејн Фонда немаше да се пробијат ниту до Холивуд...која патем од феминистка се престори во добра домаќинка со богат дебел старец како сопружник) ...подобар живот во СФРЈ со бракот како институција...ги мешаш темите и лончињата, религии и подобар живот со темата за брак.
светот го вртат парите.
Појавата на брак од интерес и со купување на младата биле многу поизразени во изминатите илјадници години...што покажува дека токму бракот од интерес и за пари е нешто назадно и треба да се надмине.
Секој има право на мислење...прилично бесцелно е да мешаш други теми кога нема што да кажеш. ...патем, заборави да ми ги споменеш и годините
Зошто зборувам за мојот живот,...
од твое лично искуство со бракот...ок, така нека биде :coffee:
И еден офтопик
И да, колку јас да не сакам, светот го вртат парите. Не се прави наудрен.
тоа наудрен да им го кажеш дома. Често користиш вакви изрази па колку и да не сакам, ќе мора да ги пријавувам за бришење...или ако си за вакво ниво на муабет, кажи.
Сеуште се надевам дека моеш да дискутираш и без да навредиш некого и без да спомињаш други теми.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Се бориме да ги надминеме предрасудите ама не секој успева во тоа...штета
Бракот е изградба на своја куќа, дом, каде сопружниците се архитектите. Лоши искуства од комшиките или блиските роднини не се правило за вообичаен брак.
Друга работа...Пуштив линкови за за предрасудите за религиозно потекло на бракот, за предрасудите за невиноста као христијанска измислица... потеклото на бракот и семејството, нивната општествена улога...
Во мојот муабет нигде не е поврзана религијата (ко да се молиме пред секој чин или активност, бабини муабети...)...феминизмот (прикаски за мали благонадежни госпоѓици кои без Џејн Фонда немаше да се пробијат ниту до Холивуд...која патем од феминистка се престори во добра домаќинка со богат дебел старец како сопружник) ...подобар живот во СФРЈ со бракот како институција...ги мешаш темите и лончињата, религии и подобар живот со темата за брак.
Појавата на брак од интерес и со купување на младата биле многу поизразени во изминатите илјадници години...што покажува дека токму бракот од интерес и за пари е нешто назадно и треба да се надмине.
Секој има право на мислење...прилично бесцелно е да мешаш други теми кога нема што да кажеш. ...патем, заборави да ми ги споменеш и годините
од твое лично искуство со бракот...ок, така нека биде :coffee:
И еден офтопик
тоа наудрен да им го кажеш дома. Често користиш вакви изрази па колку и да не сакам, ќе мора да ги пријавувам за бришење...или ако си за вакво ниво на муабет, кажи.
Сеуште се надевам дека моеш да дискутираш и без да навредиш некого и без да спомињаш други теми.
Јас ти кажав уште во првиот дел од постот - имам голем проблем со моралните вредности на религиозните луѓе, имаме сосема различна перцепција на светот и можам да разберам дека е тоа нивен избор на живот, но кога убедуваат дека е тоа така за сите, и дека другите грешат... да, тоа ме иритира.
И тоа со феминизмот го спомнав во контекст на бракот, сосема му е местото тука, околу тежината на бракот. Јас се заложувам за поделба на обврските рамноправно, додека ти застапуваш традиционални принципи. Со тоа го застапуваш и традиционалното гледање на бракот, а јас не го гледам на ист начин. Ти ме убедуваш дека грешам, а јас ти викам дека можеш да зборуваш само за твојот брак а не за тоа како е општо прифатено меѓу луѓето.

Бракот како институција е партнерска и државата не ја интересираат субјективните чувства на партнерите. Тие потпишуваат договор пред овластено лице. Како тие ќе го уредуваат и зошто стапуваат, е нивен проблем.
Од аспект на законот, бракот е договор.

Секој друг аспект е субјективен.

Тоа што не сум во брак не значи дека не знам што е тоа, и дојде ти просветлениот да ми кажеш. Или оние кои тврдат дека е тоа докажување на вечна љубов, тие ти одговараат, а кога некој не мисли како тебе, тој веднаш не го бидува, не знае, зборува на памет.

За разлика од тебе, кој има позитивни искуства со својот брак, мене ми е професија да гледам секакви бракови, и секакви семејства и семејни структури. Мојата професија ме натера да сфатам дека традиционалните стеги кои вие ги нарекувате љубов и така треба, едноставно потфрлуваат во поголемиот број на случаеви. Според тоа, мора да се менуваат, зошто токму така, семејството како основна клетка на општеството, мора да ги задоволува неговите членови.

А според бројот на разводи, не кај другите, ете кај луѓето кои ги познавам и ги познаваат моите родители, доаѓам на мислење дека од погрешни причини потпишале. Дека погрешни работи бараме кај партнерот.

И бидејќи не сум ти на ниво за дискусија, те молам не ме цитирај. Нема да го прифатам твоето мислење, ниту пак ќе ме убедиш дека грешам.
--- надополнето: Oct 6, 2011 8:05 AM ---
Ова е една многу тешка тема и не верувам дека некој со некој ќе се убеди. Како што јас верувам во институцијата брак, така некој не верува и тоа е сосем за разбирање. Барем од моја страна.
Мене сосем сигурно никој не може да ме убеди дека нема тежина во постапката да застанеш пред Бога и да се заколнеш на вечна љубов. И сосем сигурно никој нема да ги увери тие што не веруваат во овој чин во спротивното. И со луѓе што сум зборела се обидувале да ми објаснат зошто не веруваат во бракот како институција, зошто го сметаат како нешто непотребно, ама јас кога верувам џабе им е се, нема тука разубедување, не се работи за вкус во музика, за книги, филмови или сл., се работи за нешто што е вкоренето во нас и тоа е тоа. Барем според мое мислење:)
Ми се допаѓа твоето мислење, зошто си разбрала, барем ти, дека бракот се подразбира дека е застанување ,,пред Бога,,. И ако тоа ти е причина за стапување во брак, а не некоја секундарна (годините ми дојдоа, малце трудна) тогаш верувам дека таа причина е основана и предуслов за добар соживот со партнерот.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
И бидејќи не сум ти на ниво за дискусија, те молам не ме цитирај. Нема да го прифатам твоето мислење, ниту пак ќе ме убедиш дека грешам.
Тоа право за цитирање е мое, не се занимавај со мене лично. Вака само искажуваш конфузни мисли кои не се поврзани со темата.
мене ми е професија да гледам секакви бракови, и секакви семејства и семејни структури.
Таа професија не бара луѓе полни со предрасуди, бара разбирање за секого.
Од аспект на законот, бракот е договор.
од аспект на законот многу нешто е договор, но за луѓето има подлабоко значење од договор. Без законско уредување на различни односи и дејства во државата, работите ќе изгледаат многу поинаку.
Договор чисто за пари/интерес го сфаќале во старите времиња, како попрост народ. Треба да се надмине тоа сфаќање, да се едуцираат луѓето, општествата еволуираат.
И тоа со феминизмот го спомнав во контекст на бракот, сосема му е местото тука, околу тежината на бракот.
абе батали го феминизмот...ко Џејн Фонда да ја слушам. Има тема за феминизам, ова е за брак ко што читам.

Романтичарка

надежна форумџика
Член од
31 октомври 2009
Мислења
382
Поени од реакции
91
ne bi rekol deka e taka kaj sekogo e individualno
eve od moe ime kazuvam dokolku ja nadam devojkata sto ce ja sakam, i sto ce mi bide ubava voopsto ne mi e strav od brakot naprotiv, mislam deka mnogu pozitivno bi vlijael na mene se skrasuvas imas dom zena deca znaci na nekoj nacin imas spokojstvo, otkolku da akas od klub vo klub vo potraga po devojka so koj znae kakvo minato pominato.
Добро размислување,но тоа сите не го практикуваат.
Ќе ја најдат таа девојка "онаа вистинската" и на крај пак нешто не им чини.
Навитина се е индивидуално,но навистина недефинирани сте вие машките.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Тоа право за цитирање е мое, ако не ти се допаѓа...не постирај...а да те убедам...ни на крај памет. проблемот е што ТИ ги наметнуваш твоите мислења секому...ја продолжуваш дискусијата до јаја иако нема што да се продолжува повеќе...се докажуваш и убедуваш за нешто што врска нема со темата...згора на тоа кога ќе стигнеш до некоја точка каде запињаш, користиш лични квалификации...па очекувај така и да ти вратат. Кога ќе научиш да ги оставаш туѓите години и мислења по други теми на раат и да се концентрираш на конкретната тема, тогаш веќе ќе се деси напредок и кај тебе. Вака само искажуваш конфузни мисли кои не се поврзани со темата.
утната професија. Таа професија не бара луѓе полни со предрасуди.
тоа е истото она што ти со секој твој пост после било секој туѓ пост го правиш...сигурно не збориш за времето и лисјата.
од аспект на законот многу нешто е договор, но за луѓето има подлабоко значење од договор. Без законско уредување на различни односи и дејства во државата, работите ќе изгледаат многу поинаку.
Договор чисто за пари/интерес го сфаќале во старите времиња, како попрост народ. Треба да се надмине тоа сфаќање, да се едуцираат луѓето, општествата еволуираат.

абе батали го феминизмот...ко Џејн Фонда да ја слушам.
Добро, дали зборуваме за замислени ситуации, или реалност?
Дали во реалноста повеќето
1. Имаат поим зашто влегуваат во брак (оние кои не влегуваат од интерес), и дали тие знаат да објаснат што подразбира таа институција?
2. Дали се малку оние кои влегуваат од интерес во брак и произведуваат деца кои ги сожалувам?
3. Дали е подобро некој да биде во брак иако после некое време тоа не го сака од субјективни причини (сака да биде со трета особа, сака слобода)? Ако не бил воопшто во брак оваа ситуација е далеку полесна.

Општествата еволуираат, Луртз, но во погрешен правец. Не е бракот погрешен како институција до толку, колку што вие повозрасните го величате, а новите партнери од старт најчесто се разочаруваат. На моето мислење - заедничко живеење пред брак неколку години, сите ме критикуваат, а не размислуваат дека не секој е подобен за да ја издржи таа тежина и тие обврски од бракот.
Не ми мене утната професијата, не се грижи, на работа немам право да мислам дека е некој идиот, ова е форум, и можам да го мислам тоа. Никој тука не ми плаќа да му помогнам или пак да го советувам.
Ама од аспект на мојата професија, знам дека премногу погрешно е во ова време да се има традиционален брак. Зошто повеќето не го ни сакаат тоа, мислат дека е бракот она што го гледаат на амерички филмови. И откако ќе увидат дека не е баш така, својата лична фрустрација ја пренесуваат и на своето потомство.

Бракот ја изгуби важноста, зошто се изгубија и вистинските причини за негово склучување.
Ајде од субјективни причини, бракот треба да биде од љубов.
Од моја генерација, средношколска, од мој клас, излегоа 7 соученици кои се денес во брак. Од сите, само едно девојче одлучи да стапи во брак зошто и онака веќе живееше 1 година со дечкото, и сакаа да бидат во брак. Остнатите, сите без исклучок, причините им беа повеќе од идиотски. Зошто тие самите не знаат што сакаат и што ќе добијат, и децата што ги родија, веќе почнуваат да примаат од незадоволството кое дури после само 2 години, се јави кај партнерите.

Не сакам брак ако тоа подразбира да се откажам од она што го сакам за себе.
И не убедувам дека бракот треба да се укине.
Јас од првиот пост зборувам лично за себе, а не за сите.

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Бракот е вештачка створевина и единствен начин женката да го скроти мажјакот кој природно е полигамно суштество и во животот му се потребни повеќе женки за расплод, а женката по природа е моногамно суштество и често како изговор за полигамната природа на мажот практикува промискуитет.
.
Женката по природа го избира најсилниот и најспособниот да биде татко на нејзините деца и да ги пренесе неговите гени, а бракот е начин и оние слабите и неспособните мажјаци да добијат потомство, така што не ти држи вода тезата дека бракот како институција им одговара само на жените.
И воопшто не би се сложила дека жените се по природа моногамни, баш заради тоа што го пишав погоре, жената секогаш е во потрага по најдобриот генетски материјал, така што ако во меѓувреме се појави мажјак кој е посилен и поспособен од претходниот,во природата на жената е да го избере него, а да го батали претходниот.
И мажите и жените се полигамни по природа, a бракот е начин да се скроти таа полигамност, тука се сложувам со тебе.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Женката по природа го избира најсилниот и најспособниот да биде татко на нејзините деца и да ги пренесе неговите гени, а бракот е начин и оние слабите и неспособните мажјаци да добијат потомство, така што не ти држи вода тезата дека бракот како институција им одговара само на жените.
И воопшто не би се сложила дека жените се по природа моногамни, баш заради тоа што го пишав погоре, жената секогаш е во потрага по најдобриот генетски материјал, така што ако во меѓувреме се појави мажјак кој е посилен и поспособен од претходниот,во природата на жената е да го избере него, а да го батали претходниот.
И мажите и жените се полигамни по природа, a бракот е начин да се скроти таа полигамност, тука се сложувам со тебе.
Фрицл Ј.
Избор на стотици женки.
Преносител на квалитетни гени.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Црниот болд - апсолутна вистина.

Црвениот болд - фејл (според мене).
Бракот во минатото можеби успевал да ја скроти полигамијата, ама денес тешко тоа оди;)

За Розевиот болд посебен ЛАЈК имаш (барем од мене нели;))- не сме свесни колку оваа реченица што си ја напишала е точна. Колку навистина искажува една вистина длабоко затскриена во размислувањата на луѓето втемелени од околината, средината и општеството.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.658
Поени од реакции
31.545
parichkata sekogash ima dve strani., i sekogash ke ima pro et contra., no edna rabota zaboravate., .........deka vo brak ne stapuva taka lesno i ednostavno., so instant pomibato zadnichko vreme., ljubovta pomegju., ., mazhot i zhenata ., tochno e deka ne mora da bide i nikade verificirana., . no....sepak krajnata cel e sekogash brakot i toa so zaednichki dogovor ., so bezuslovuvanje., po mnogu osnovi., a spored mene shto ke reche sepak brakot si ima itekako svoja ne bi rekol tezhina tuku sodrzhina., .........kakvi vreminja takvi pogledi kon brakot kako institucija., ........no poslednite zborovi ., ., i vo dobro i vo zlo kazhuvaat se sami po sebe

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
Сите знаеме да зборуваме и да филозофираме ама делата и резултатите се многу поразлични. Според мене тој што не сака да стапи во брак е всушност плашливец кој не сака да се соочи со реалноста на вистинските проблеми коишто ги носи и самиот брак. Ако сите тие што тврдат дека толку многу се сакаат со своите партнери зошто би им било тешко да потпишат и да дадат завет дека ќе живеат со својот партнер. И сите може да тврдите тука дека не ви значи стапувањето во брак а кога ќе дојде време не само што ќе трчате први пред матичното туку и во црква ќе се венчате. И немојте самите себеси да се убедувате дека никоја девојка во својот живот не сака да биде барем еднаш невеста.

Мачорка

Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Ако сите тие што тврдат дека толку многу се сакаат со своите партнери зошто би им било тешко да потпишат и да дадат завет дека ќе живеат со својот партнер.
Ако ти толку многу се сакаш со твојот партнер, зошто ти е потребен завет?Можеш да живееш заедно со тој што го сакаш и без тоа.
Ова чисто да ти покажам дека работите може да се гледаат и од друга гледна точка, не само од твојата.

И сите може да тврдите тука дека не ви значи стапувањето во брак а кога ќе дојде време не само што ќе трчате први пред матичното туку и во црква ќе се венчате. И немојте самите себеси да се убедувате дека никоја девојка во својот живот не сака да биде барем еднаш невеста.
Нема да трчам јас никаде, тоа можеш да бидеш сигурна, во матично најверојатно би потпишала од чисто практични причини, а во црква не гледам никаква поента да се венчам, со оглед на тоа дека сум атеист.
И немој те молам да ме убедуваш дека мојот сон е да бидам невеста, мислам дека подобро тебе знам кои се моите соништа.
Тоа што ти сонуваш за денот кога ќе вртиш оро пред зграда додека комшиите зјапаат во тебе, не значи дека сите девојки сонуваат за истото.

vaga1985

Разочарена од се
Член од
30 јули 2011
Мислења
1.564
Поени од реакции
418
Ако ти толку многу се сакаш со твојот партнер, зошто ти е потребен завет?Можеш да живееш заедно со тој што го сакаш и без тоа.
Ова чисто да ти покажам дека работите може да се гледаат и од друга гледна точка, не само од твојата.

Нема да трчам јас никаде, тоа можеш да бидеш сигурна, во матично најверојатно би потпишала од чисто практични причини, а во црква не гледам никаква поента да се венчам, со оглед на тоа дека сум атеист.
И немој те молам да ме убедуваш дека мојот сон е да бидам невеста, мислам дека подобро тебе знам кои се моите соништа.
Тоа што ти сонуваш за денот кога ќе вртиш оро пред зграда додека комшиите зјапаат во тебе, не значи дека сите девојки сонуваат за истото.
Не те убедувам си имам само свое мислење кое не е исто со твоето. И да сакам да бидам невеста и нема ништо лошо во тоа. А за тоа што ќе направиш кога ќе потпишеш пред матичното ќе зборуваме кога ќе дојде денот бидејќи во овој случај само времето ќе покаже, а ти ќе бидеш искрена и ќе ни споделиш дали си играла оро за време на твојата веселба.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.658
Поени од реакции
31.545
vaka tvrdo veruvanje vo svojot momentalen stav govori deka ti ke bidesh prva shto ke sakash bela venchanica:P /za machorka/:LOL:

Мачорка

Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
vaka tvrdo veruvanje vo svojot momentalen stav govori deka ti ke bidesh prva shto ke sakash bela venchanica:P /za machorka/:LOL:
Да се разбереме, и јас како и повеќето сакам да најдам некој со кој ќе делам и добро и лошо во животот, но тоа нема никаква врска со свадбата, која за мене,( а и за Балашевиќ:D) е само парада на пијанството и кичот.

Така што шутрак, ако јас некогаш облечам венчаница и направам класична свадба, тоа ќе биде само за да им угодам на моите, а не затоа што е тоа мојот сон.
Ако се прашувам јас, би потпишала во матично( од чисто практични причини, за да не комплицирам ) и би направила журка за блиските пријатели.

Да најдеш некој со кој ќе сакаш да го поминеш животот , нема никаква врска ни со венчаници, ни со венчавање во црква, а уште помалку со вртење оро пред зграда и гоштевање на луѓе кои ги гледаш втор пат во животот.

Kajgana Shop

На врв Bottom