Дали ви требаат дополнителни лекции за да поминете на кружен тек?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.786
Поени од реакции
12.259
Со оглед на "дефанзивното" возење, "недоволниот" инает и честите гужви, некако не ми се верува дека барем за почеток ќе функционира според правилата што сте ги пишале. Ај ваљда сум грешка.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Дека е нов и сега луѓето се мислат па подзастануваат за да видат кај треба да се исклуцат пример за да одат кон центар. :)
Јас пред некој ден одев од правецот од ресторан Воденица кон семафорите кај нлб требаше да свртам за накај водно по водњанска, и сега си возам така и пошто знам дека е прав патот нема семафор, кружен тек и сл, си цепам, и наеднаш гледам кружен тек. Онака од нигде никаде дојдов пред кужниот и се збунив пошто прв пат го гледамна тоа место, и сега морам да подзакочам и да убацам во втора за да видам кај треба да се исклучам.
Мислам дека генерално тоа е проблемот што подзастануваат, бидејки е нов, и неочекувано ти тоаѓа онака знаеш дека било прав пат и сега изникнал кружен тек.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Дека е нов и сега луѓето се мислат па подзастануваат за да видат кај треба да се исклуцат пример за да одат кон центар. :)
Јас пред некој ден одев од правецот од ресторан Воденица кон семафорите кај нлб требаше да свртам за накај водно по водњанска, и сега си возам така и пошто знам дека е прав патот нема семафор, кружен тек и сл, си цепам, и наеднаш гледам кружен тек. Онака од нигде никаде дојдов пред кужниот и се збунив пошто прв пат го гледамна тоа место, и сега морам да подзакочам и да убацам во втора за да видам кај треба да се исклучам.
Мислам дека генерално тоа е проблемот што подзастануваат, бидејки е нов, и неочекувано ти тоаѓа онака знаеш дека било прав пат и сега изникнал кружен тек.
Тоа е впрочем целта на кружни токови, па и од овој тип ... убацување во втора. И да си знаел дека има и да го знаеш на памет, пак мора да намалиш брзина за да извртиш како треба. Значи движење без големи застои но со намалена брзина, па и кога нема ниту едно возило. Со тоа се намалува ризикот од сообраќајни незгоди на самата раскрсница, а и оние кои ќе ги има ќе бидат полесни поради намалената брзина на движење.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.786
Поени од реакции
12.259
Ок, ај сега да го ресетираме муабетот од почеток и со сознание дека ова не е кружен тек да почнеме од почеток да учиме како се вози :)
Ќе мора да седнеме да ме научиш со цртање, симулација...знаеш тоа као на компјутер да го направиш.
Вакане иде...а сум немал (осим две-три у Албанија) прилика да вртам по вакви сообраќајници

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.481
Поени од реакции
7.961
Стигна и видеото со инструкции како се вози во кружниот тек кај католичка црква

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Стигна и видеото со инструкции како се вози во кружниот тек кај католичка црква
Срамота е ова да го пуштат како официјално видео. Не соодветствува на правилата за возење по кружни текови и ќе предизвика уште поголем хаос. Бамп ... ќе има судари на кило после на вистинските кружни текови.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Не сум шофер, неам ниту 1 час земено за возачка али сепак го сфатив кружниов тек од 1 гледање. Плус физички се одделени лентите.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Видеото е тапа...

Кој разбра разбра. Кој не, се глеаме пред католичка :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Ми текна на времето пред ехааај, ко кладоа семафори прв пат , и така убо се научивме, Црвено - Стоп, Жолто - позор, Зелено - Сега! и еден ден возам јас на кај семафоро - ко ќе видам - поарно да ослепев, тоа жолтото само трепка!! Нема црвено, нема зелено самоп трепка жолто!
Ме облеа ладна пот, си велам “Сега шо прам!!??“

Член од
8 февруари 2008
Мислења
175
Поени од реакции
53
На 0.25 има грешка односно престројување што не е препорачливо кај овој тип на кружни текови освен ептен ако нема коли затоа се и одделени лентите.
Ако одиш право нема што да бараш внатре.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.481
Поени од реакции
7.961
Денес ставија корегирана верзија

T

Tetro

Гостин
^ Е ова е веќе подобро, на претходнотo видео сакав да пишам дека има грешки во наглите свртувања (кои секогаш ќе има луѓе кои ќе ги прават иако се нелогични).

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
kolku bi bilo zbunuvachki za zhenskiot pol tek da imavme vakov kruzhen tek-
ke beshe rabotava- zemi stolche sedni odstrana i valjaj se od smea

--- надополнето: Oct 8, 2011 7:55 AM ---
А што е тешкото ?

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Почнаа првите глупости

Изворот е на сликите.

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Незнам на втората слика што не е јасно ако фатиш лева лента можеш да идеш накај тетово или да се вратиш назад незнам што не е јасно

Kajgana Shop

На врв Bottom