Зонско-револтирани граѓани (ваши искуства со Зонското паркирање)

Z

zmej gorjanin

Гостин
Има неколку опции:
1. Tураш бандажи без дупки

(ова е од буба) На шо ќе го закачи блокаторот?

2. Возиш нешто шо вози 17-ки бандажи и 4 х 4 погон

па и да го заклучат со блокатор можно е да не стига до земја, а и да стигни ќе можиш да го однесиш до дома со возење.

3. Чекаш да помини 22:00, и одиш на паркинг со бонсек (евентуално брусалица на батерии) и најкултурно си го сечиш блокаторот, под услов да не ти го кренат возилото со пајак.
Тоа е проблемот. Ако за саат или саатипол не си платиш казна од 1500 ден., ти доаѓа пајак.

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Вашите пари не отидоа за Државата, туку за платите на зонашите, рампаџиите и нивните директори. Кога судовите или полицијата казнува со парични казни, парите што се наплатуваат, не се приход на судовите или полицијата. Конкретно средствата од паричните казни што ги наплатуваат судовите се распоредуваат според Законот за извршување на санкции и тоа 50% се трошат наменски, а 50% се приход на буџетот. Никој ниту кај нас, ниту во Европа, не се издржава од наплатување на казни, освен овие од ЈП каде што казнувањето им е главна ставка во приходот.
Тоа што сте ги пцуеле и вреѓале е одлично и јас тоа го правам штом ќе ги видам и без да ме казнуваат. Ако уште еднаш ова Ви се случи, Ви препорачувам, да одбиете да платите, да речете дека немате пари и да побарате да ве тужат на суд. Побарајте интервенција на полицијата, бидејќи Ве спречуваат да го користите сопствениот имот и исто речете дека моментално не носите пари, можат да го запишат регистаркиот број и да Ве тужат. Или, ако имате можност, повикајте некој пријател да ја исече лисицата или да го замени тркалото. Судовите, мораат да судат според закони, а во ниеден закон е предвидено да на тој што неплатил за паркирање, му се стават лисици па и за нив да плаќа. Колку што јас знам, ЈП досега нема никого тужено, бидејќи нема на основа на што.
Уште би Ве замолил, ако Ви дале некаква потврда за извршенето плаќање, да ја сочувате и да направите фотокопија од неа. Можете да напишете и кратка изјава, во која ќе го опишете настанот. Ако се согласувате, јас таа потврда, со поднесок, ќе ја доставам до Судот во Стразбур и ќе ја користам како доказ во доказната постапка. Кога ќе ги подготвите фотокопиите, јавете ми на ист начин. Јас живеам во Центар но ќе дојдам до Бисер или каде ќе ми речете да ги земам.
Апсолутно се согласувам со тебе за све...Имам сметка и сметкопотврда за тоа што плативме и ќе ти ги дадам, а плус ќе дадеме писмена изјава јас и мајка ми и ќе се потпишеме и све што треба...Јас сум крајно револтирана од ова, затоа што не уценуваа ако не платиме на лице место ќе викнат пајак и после таму 3300 ден ќе требало да дадеме...А никој не не праша дали имаме во моментот толку пари (мајка ми за лековите даде само 1000 ден...) :(

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Апсолутно се согласувам со тебе за све...Имам сметка и сметкопотврда за тоа што плативме и ќе ти ги дадам, а плус ќе дадеме писмена изјава јас и мајка ми и ќе се потпишеме и све што треба...Јас сум крајно револтирана од ова, затоа што не уценуваа ако не платиме на лице место ќе викнат пајак и после таму 3300 ден ќе требало да дадеме...А никој не не праша дали имаме во моментот толку пари (мајка ми за лековите даде само 1000 ден...) :(
Договорено, напиши ми кога можам да дојдам да ги земам. Не брзај бидејќи поднесокот го планирам некаде за ноември.
--- надополнето: Sep 30, 2011 4:19 PM ---
Од нова година бесплатно паркирање за жителите на аеродром. Како да ја вратиле белата мечка на северен пол... :pos:

http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=92474&kategorija=1
И јас слатко се изнасмеав кога разбрав за ова.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
На интернет страницата на Уставниот суд, за во среда 05.10.2011. стои:
Преглед на иницијативи за оценување на уставноста и законитоста предложени за 27-та седница на Уставниот суд на Република Македонија закажана за 05.10.2011
7. - Одлука за утврдување на Ценовникот на услугите на ЈП Градски паркинг – Скопје, бр. 02-1181/8 од 17.12.2009 година, донесена од ЈП Градски паркинг - Скопје.
- Одлука за давање согласност на Одлуката за утврдување на Ценовникот на услугите на ЈП „Градски паркинг“ – Скопје, бр.07-5108/1 од 30 декември 2009 година, донесена од Советот на град Скопје („Службен гласник на Град Скопје“ бр.14/2009).
(Реферат У.бр.110/2011)
Ова не е моја иницијатива, но интересно е да видиме за што се работи.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Јас живеам позади бисер ... цел паркинг кај зградите околу бисер од сите можни страни го напраија зонско паркиралиште ...

јас не му ја мислам зошто имам гаража позади бисер во подземните :smir:

иначе сите луѓе што живеат досега си паркираа без проблем а сега ќе треба да плаќаат ... а што ќе праат они со тие пари од паркирањето ? ќе ги штекаат сигурно у џеб нема ништо да придонесат :vozbud:
Сам ќе се цитирам, ми го лајкнале постот пред малку па ме потсети ... пред скоро година купив моја кола па неам две гаражи и ја паркирам нормално пред зграда, еве сега пример се враќам од град и нема кај да се паркирам едвај да најдеш 3-4 места што не им се свиѓало да ги остаат таму колите, да не зборам кога е преку ден, оставање коли на сред улица па ме блокирале итн ... во недела е посебна прича тогаш и по средина и кој како стигне се паркира

За парите како што кажав, има дупки по паркинзиве а они од тие пари бар да ги закрпат тоа е тоа јебига

Член од
22 април 2008
Мислења
20
Поени од реакции
1
Живеам во близина на Бисер.
Откако е воведено зонското паркирање не сум имал проблем до денес, иако паркинг мафија стои на секои 10 метри.
Пред околу 1 месец се јавив во ЈП паркинг и мафија и се распрашав како да го решам мојот статус.
Мојот случај е:
-Живеам во стан на пријател без да плаќам кирија (значи немам кирија па со тоа ни договор за кирија кој ми е побарам во ЈП мафија)
-Адресата на живеење ми е сеуште кај родителите во Карпош (обновувањето на личната карта во редовна постапка ми е закажано за 2012 11 месец, па сеуште се водам на стара адреса)
-Паркингот на зградата кај што живеам е исклучиво направен за околните згради (нема јавни објекти)
-За 10 месеци очекувам да се преселам на друго место (каде исто има зонско паркрање)

ЈП паркинг ме прашаа на која адреса живеам и мафијата ми кажаа „уффф па не знам за таков случај, ај напишете изјава дека ќе се иселите за 6 месеци, а после регулирајте на новата адреса“, по што ја баталив таа постапка, бидејки е бизарно да знам каде ќе живеам за 1 месец или 6.
Од колите на паркинг бев таргетиран јас иако на паркингот има возила кои служат како стоваришта на стари работи. Си платив 3300ден.

Од оваа држава само да бегаш.

П.С. На истиот паркинг неосветлен, полн со дупки, своевремено направен за станарите на зградите 3 пати ми беше краден акумулатор од колата во 2 години (додека не закатанчив) а ретровизори повеќе не купувам.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Живеам во близина на Бисер.
Откако е воведено зонското паркирање не сум имал проблем до денес, иако паркинг мафија стои на секои 10 метри.
Пред околу 1 месец се јавив во ЈП паркинг и мафија и се распрашав како да го решам мојот статус.
Мојот случај е:
-Живеам во стан на пријател без да плаќам кирија (значи немам кирија па со тоа ни договор за кирија кој ми е побарам во ЈП мафија)
-Адресата на живеење ми е сеуште кај родителите во Карпош (обновувањето на личната карта во редовна постапка ми е закажано за 2012 11 месец, па сеуште се водам на стара адреса)
-Паркингот на зградата кај што живеам е исклучиво направен за околните згради (нема јавни објекти)
-За 10 месеци очекувам да се преселам на друго место (каде исто има зонско паркрање)

ЈП паркинг ме прашаа на која адреса живеам и мафијата ми кажаа „уффф па не знам за таков случај, ај напишете изјава дека ќе се иселите за 6 месеци, а после регулирајте на новата адреса“, по што ја баталив таа постапка, бидејки е бизарно да знам каде ќе живеам за 1 месец или 6.
Од колите на паркинг бев таргетиран јас иако на паркингот има возила кои служат како стоваришта на стари работи. Си платив 3300ден.

Од оваа држава само да бегаш.

П.С. На истиот паркинг неосветлен, полн со дупки, своевремено направен за станарите на зградите 3 пати ми беше краден акумулатор од колата во 2 години (додека не закатанчив) а ретровизори повеќе не купувам.
Ми остави впечаток тоа што Ви се слувало. „уффф па не знам за таков случај, ај напишете изјава дека ќе се иселите за 6 месеци, а после регулирајте на новата адреса“. Тие се однесуваат како да се некој легален државен орган, на кој граѓаните му доставуваат барања, а тие во склад со службените овластувања одговараат. Истото сум го забележал во настапите на нивните директори на телевизија кога одговараат на прашања на граѓаните. Тие обични велат: „ Напишета изјава... ние имаме комисија... ќе го разгледаме барањето...ќе ве известиме “. Кога ќе ги видам и чујам тие директори, верувај дека стомакот ми се превртува . Дискриминацијата е кривично дело по член 137 од Кривичниот законик на Република Македонија.
Жал ми е што сте ја баталиле „ постапката “ тоа ќе ми беше драгоцен доказ.
Не ми е јасно за што и од кој причини сте платиле 3300 денари.

Член од
29 септември 2011
Мислења
247
Поени од реакции
394
На мој другар му ставиа шепа на едното тркало, кај Веро у Аеродром и се расправавме пола саат да го извадат и нејќеа се правеа будали, и не накурчија и земавме ја сменивме гумата со резервната и таа у гепек. И да видиш после како трчат по тебе да им ја вратиш шепата. :):)

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
На мој другар му ставиа шепа на едното тркало, кај Веро у Аеродром и се расправавме пола саат да го извадат и нејќеа се правеа будали, и не накурчија и земавме ја сменивме гумата со резервната и таа у гепек. И да видиш после како трчат по тебе да им ја вратиш шепата. :):)
После наплати му за враќање на изгубен предмет, во случајов шепа.
Инаку да ве опитам, има ли место во Аеродром кај што нема зонско !?

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.424
opshtina karposh., konkretno leptokarija ., a i vo cel karposh ., se sobraa gragjanite ., i ne dozvolija zonsko parkiranje., kako go storile toa neznam ., no sepak uspeale da se spravat so ovie idiotshtinive od zonsko patkiranje., .,.............. a shto ako vo momentot nema nekoj mobilka .,...od drug minuvach ke naracha parkiranje ., zhivomrtvi gluposti,,,,,,:sick:

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Браво, само така, не сте требале да им ја вратите шепата, туку фрлете ја во Вардар.
После наплати му за враќање на изгубен предмет, во случајов шепа.
Инаку да ве опитам, има ли место во Аеродром кај што нема зонско !?
Има колку сакаш
opshtina karposh., konkretno leptokarija ., a i vo cel karposh ., se sobraa gragjanite ., i ne dozvolija zonsko parkiranje., kako go storile toa neznam ., no sepak uspeale da se spravat so ovie idiotshtinive od zonsko patkiranje., .,.............. a shto ako vo momentot nema nekoj mobilka .,...od drug minuvach ke naracha parkiranje ., zhivomrtvi gluposti,,,,,,:sick:
Кај мене, Зелен Пазар, два месеци протестиравме, три пати ги вадеа и пак ги враќаа рампите.
Кај Бисер, им свиркаа и ги исплукаа Градоначалниците, кои ветија дека ќе ги одстранат зоните.
Никој не сака, рампи и зони и пајак-возила.

Kajgana Shop

На врв Bottom