Зонско-револтирани граѓани (ваши искуства со Зонското паркирање)

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
1. Искачаш од кола, идеш накај продавницата попатно пишуваш порака со бројот на таблицата.
2. Ретардата мисли на чет си пишуваш и си претпоставува дека се праиш наудрен и нејкеш да платиш и ти лепнуе казна не проверувајки дали те има во системот.
3. Кавга
Мислам дека нема казна. Само ти става шапа на тркало.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Океј сеа ми кажуеш не знам шо се деси или ми кажуеш дека се сменило правилото?
Пошо под брисач имаше казна 1300 денара мислам.

T

Tetro

Гостин
За отстранување "лисица" си плаќаш 1300, а ако ја однесат колата, доплаќаш +2300 денари (за оваа втората бројка не сум баш сигурен, ама приближно тука некаде беше)

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
Ако ти ставиле само под бришач треба да си будала да платиш. :) До сега требаше робија да лежам за казни :pos:
Еднаш им се сипав на тие редарите на шапа а колата не беше моја. Викам сега јас шмиршајбна донесов немате право на мој имот да поставувате било што.... :ROFLMAO: Иначе по професија сум адвокат ;)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
За отстранување "лисица" си плаќаш 1300, а ако ја однесат колата, доплаќаш +2300 денари (за оваа втората бројка не сум баш сигурен, ама приближно тука некаде беше)
Немаа лисици у тоа време. Казна.

T

Tetro

Гостин
Немаа лисици у тоа време. Казна.
У тоа време и казна не се плаќаше, само на суд додека стигнеш се губи вредноста. Имам платено смешни казни за паркирање и возење без дозвола и слични некои казни со смешни бројќи. :D

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Еве, веќе две години има зонско паркирање, а јас ниеднаш не сум се паркирал на тие мутави паркинзи. Океј, лажам, се паркирав еднаш кај Мавровка, зашто беше жешко и морав заради мајка ми.

Општо идејата за паркинзи низ Скопје ми е само како патетичен изговор, поготово што места на кои досега беше бесплатно (како околу Бисер), отсега се плаќа. Не дека тие 30 денари нешто мене ќе ми сменат, ама не дават пари за да поддржувам апашки идеи. Ако треба колата подалеку ја паркирам од местото каде што одам, ама тие зонски паркирања (а и паркинзи никнати од никаде) нема да ги поддржам со мои пари.

Пошто како што јас знам, зонско требаше да биде ако се паркираш на улица, како на пример обележаните места на Орце Николов, а не кај Бисер, спроти него, Мавровка и слични, досега, БЕСПЛАТНИ паркинзи.

И уште како шлаг на сето ова, времињата на зонското се сменети, беше од 7-21 преку недела, а 7-14 во сабота...А сега е 7-23 преку цела недела и ПЛУС во сабота. Епа...мало морген. :)

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
1. Искачаш од кола, идеш накај продавницата попатно пишуваш порака со бројот на таблицата.
2. Ретардата мисли на чет си пишуваш и си претпоставува дека се праиш наудрен и нејкеш да платиш и ти лепнуе казна не проверувајки дали те има во системот.
3. Кавга
е тоа не е баш така... лугето секоја кола пред да и стават шапа и оставаат некој временски период... еве пример имам јас, дека ке се паркирам во аеродром кај бурегџилница и седнувам да јадам... го гледам дека доаѓа после 10-15 минути проверува со тоа пипалето. па ке се врати по 5 минути уште еднаш и пак ке провери, па ке загледа на стакло за да види дали имаш картичка оставено и ако не тогаш се јавува да дојдат со шапите. и да... он не става шапа, друг става, он е само контролор на паркинг... доаѓаат едни со моторчиња...

а кога ке дојдеш и ке видиш дека има шапа и ако не креваш галама се е во ред, ке си платиш, ке ја извадат и ке си одиш... а ако почнеш да креваш галама, за околу 2 минути ти доаѓаат 3-ца батки од обезбедување и зависи од тоа колкава галама креваш, таков и ке биде исходот... што се вика, ако си доволно “упорен“ и ќотек на крајот ке си добиеш...

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
е тоа не е баш така... лугето секоја кола пред да и стават шапа и оставаат некој временски период...
многу е интересно како луѓето можат да речат дека “не е така“ додека немаат појма што се десило
у “очи“ ме глеаш и ме праиш лажго

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Ако за тебе 30сек се временски период.. ОК. Татко ми пред некое време го казнија во СК, паркиран со 4 жмигавци и колата работела ради климата... И пак отидоа 1300 ден казна за се на се 3 минути стоење. Пола саат тегавење додека да извадат канџа и да си „наплатат“... Не велам дека треба човек и малку среќа да има :)

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
ај добро... во право сте сите... а дека сум револтиран и јас сум револтиран... на веремето од платите на моите се одзимало пари, за градење на инфраструктурата во скопје. во тоа вклучува и паркинзите кои денес град скопје, поточно во ситуацијава општина аеродром ми наплаќа за паркирање...

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Зонското паркирање и злоупотребата на пајак возилата е најсрамен облик на дискриминација и незаконско казнување. Едни граѓани плаќаат, повластено, 200 денари месечно. Други граѓани плаќаат, илјада пати повеќе, 45, 35 или 25 денари за еден час паркирање. И не само тоа, граѓаните кои плаќаат поскапо се изложени на незаконско и прекумерно казнување. Ако не платат веднаш, ќе им бидат поставени блокатори на тркала - лисици, за што се наплатува 1300 денари. Ако за 60 минути, не ги платат овие 1300 денари, возилото ќе им биде, привремено одземено и со пајак-возило однесено во депото под новата железничка станица, за што се наплатува 2000 денари. Таму, возилото, односно бесправно одземениот имот на граѓанинот, ќе се „ чува “, за што се наплатува 500 денари на ден. Ако во рок на 30 дена граѓанинот, не ги плати трошоците за ова „ чување “ и другите трошоци, возилото трајно му се одзема и се продава да во корист на ЈП. Основ за ова дискриминација е што тие граѓани не живеат во Центарот на Скопје, туку во Радишани, Драчево или некое друго место во Македонија

Со која морална или правна норма може да се оправда ваква крвничка дискриминација и незаконско и прекумерно казнување? За долг од половина евро, без судска постапка, се одзема имот вреден много илјади пати повеќе. Вакво нешто досега не било видено кај цивилизираните народи ниту во минатото ниту денес, а го нема и кај сицилијанската и колумбиската мафија.

Во Правото постои изреката - Ако молчиш, значи се сложуваш -Qui tacet consentire videtur. Мене ме интересира мислењето на учесниците на овој Форум, како да се искаже неслагањето со оваа дискриминација и незаконско и прекумерно казнување.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
никако... диктатура...
Мислам дека диктатура не е погоден израз, само пљачка, разбојништво и срамна дискриминација. Тие сакат да ни го одземат достоинството, но достоинството не умира -Dignitas non moritur. Благодарам...
--- надополнето: Sep 21, 2011 6:35 AM ---
CLIP 87 OCIGLEDNO SI EDEN OD TIE STO LAPAAT OD ZONSKO PARKIRANJE PA GI BRANIS!!!POSLE 22,30 DOAGAM OD RABOTA A NEMAM PARKING MESTO A PLAKAM ZA ZONSKO , NE GARANTIRAAT---MESTO,BEZBEDNOST NA AVTOMOBILOT--PA ZA STO DA PLAKAM ZA IZMISLENI RABOTNI MESTA DA SE VRABOTUVAAT --TIE STO LEPAT PLAKATI???KAZUVAAT 25/30/40 DEN PARKIRANE--ZOSTO LAZAT???!!!ZONSKO PARKIRANJE+PORAKA+DDV!!!!!---DRUGA RABOTA KOI SE TIE DA ODLUCUVAAT KOLKU KOLI KE IMAM NA MOE IME I VO EDEN STAN--PRASUVAM PO KOJ ZAKON GO PRAVAT TOA!!!---VO ZAKONOT NESTOI KOLKU AVTOMOBILI MAKSIMUM MOZE DA POSEDUVAM!!!!--TRETO OVAA SE PRIODI DO ZGRADITE --I STO INVESTIRALE ZA DA NAPLATAT?????KOGA BI DOSLA SESRTAMI NA GOSTI I DA SEDI 5-6h TREBA DA PLATI 160-170 DENARI--ALO BRE!!!!!!!!!!!!! VIKAVME STRANCITE BILE LADNI NE KONTAKTIRALE NE ODELE NA GOSTI EDEN KAJ DRUG---SO OVAAA ISTATA SUDBINA NI SE KROI!!!---SO ZONSKO SAMO SE SOZDAVAAT PROBLEMI A NE SE RESI NISTO SEM STO NE ---DERAT!!!A GRATIS NERVOZA KOGA NEMAS PAK KADE DA PARKIRAS!!!!---BIDEJKI ----SE SI OSTANA ISTO!!!!!A I VO GTC NEKA UMRAT DUKANDZIITE--JAS SI PAZARAM PREKU VARDAR----(NEMA ZONSKO)I PARKIRAM PO6-7h I NA RAAT SI KUPUVAM SE,A I VO BISER NEKA PLAKAAT KIRII ZA DUKANITE --AMA SO ZONSKO RABOTA????I PO KOJ ZAKON VOOPSTO SE VOVEDUVA TOA ZONSKO SEKADE---NAREDNI IZBORI KOJ KE VETI DEKA KE GO UKINE --OD MENE I MNOGU KAKO MENE KE IMA GLAS NA IZBORI---A NA STEVCE JAKIMOVSKI SEKOJA CEST!!!!!A JAS SEGA SE PRASUVAM ZA KOJ SUM GLASAL???---NO SEGA ZNAM ZA KOJ BI GLASAL!!!!!!
--- надополнето: Jul 12, 2011 7:43 AM ---
CITAM --ZA P[ODZEMNI GARAZI KAJ --BISER ---STO DA PRAVIME NIE STO NEMAME PODZEMNI GARAZI??????NEKA NI NAPRAVI GRADONACALNIKOT PODZEMNI GARAZI NEKA NI GI DADE BESPARI--BIDEJKI BESPARI NI GI ZEMAA PARKINZITE --PA POTOA NEKA SI VOVEDUVA ZONSKO KOLKU SAKA!!!!
--- надополнето: Jul 12, 2011 7:48 AM ---
ZONSKO ZA EDNA KOLA 200 DENARI ZA VTORA + 400 = 600 DENARI MESECNO!!!!!--------600 DENARI MESECNO x 12 MESECI= 7200 DENARI A ZA STO????!!!!!!! --JAS KE VI KAZAM ZA ---POGOLEM HAOS!!!!!!
--- надополнето: Sep 21, 2011 6:48 AM ---
Ако ти ставиле само под бришач треба да си будала да платиш. :) До сега требаше робија да лежам за казни :pos:
Еднаш им се сипав на тие редарите на шапа а колата не беше моја. Викам сега јас шмиршајбна донесов немате право на мој имот да поставувате било што.... :ROFLMAO: Иначе по професија сум адвокат ;)
Бидејќи сте Адвокат по професија ме интересира Вашето мислење за следново: Кога поставуваат блокатори на тркала инсистираат да се плати веднаш. Замислете ја оваа ситуација, наместо да плати веднаш, да се бара да тужат, па на суд да им плати заедно со други трошоци. Лично сум видел дека одбиваат таква разврска, туку повикуваат полиција, која застанува на нивна страна. Како да се однесува граѓанинот во ваква ситуација.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Кога поставуваат блокатори на тркала инсистираат да се плати веднаш. Замислете ја оваа ситуација, наместо да плати веднаш, да се бара да тужат, па на суд да им плати заедно со други трошоци. Лично сум видел дека одбиваат таква разврска, туку повикуваат полиција, која застанува на нивна страна. Како да се однесува граѓанинот во ваква ситуација.
Има неколку опции:
1. Tураш бандажи без дупки

(ова е од буба) На шо ќе го закачи блокаторот?

2. Возиш нешто шо вози 17-ки бандажи и 4 х 4 погон

па и да го заклучат со блокатор можно е да не стига до земја, а и да стигни ќе можиш да го однесиш до дома со возење.

3. Чекаш да помини 22:00, и одиш на паркинг со бонсек (евентуално брусалица на батерии) и најкултурно си го сечиш блокаторот, под услов да не ти го кренат возилото со пајак.

Kajgana Shop

На врв Bottom