ПОПИС 2011-Ќе се преброиме ли?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
Hehehe abre... ko Hitler da go citam koga pisuvas. Samo brojki ti se motaat u glava, veseli matematiki, iseluvanja, prirasti i sranja. Ama ako i toa e interesno neli :D barem za mene za drugite neznam.

Koj veruva deka Albancite i frajerov Dardania im mislat dobro na Makedoncite i Makedonija se udreni so mokra corapa po glava. Ustvari moze za Makedonija mislat razlicno... ama ne vo ovaa forma sto e denes.
Значи дека се придржувам на темата , чим донесувам важни бројки, кои многу од вас никогаш не ги знаеле.
Наместо да збориме МУ РЕКОВ МИ РЕЧЕ , подобро да се служиме малку со поофициални податоци.

Тоа е пописот , целата работа е мотење бројки.

Број на живородени деца , од 2003-2010та (македонци , албанци , турци , срби , роми , власи , остани).
На албански е ,но верувам ќе ја сватите табелата.

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Значи дека се придржувам на темата , чим донесувам важни бројки, кои многу од вас никогаш не ги знаеле.
Наместо да збориме МУ РЕКОВ МИ РЕЧЕ , подобро да се служиме малку со поофициални податоци.

Број на живородени деца , од 2003-2010та (македонци , албанци , турци , срби , роми , власи , остани).

Руфи османи ти ги дава овие табели?

Член од
4 септември 2011
Мислења
94
Поени од реакции
23
Da be, ti celo vreme se pridrzuvas do temata ne za drugo... sikter tamu. Pa uste nasle lugevo so tebe da diskutiraat. Dve cisti nemas u glava.

Tuka fin nevin se pravis a ko balistine od vtora svetska vojna imas mentalitet. Ne si ti kriv tolku ti sece. Makedoncine sto se pravat naudreni se za obvinuvane.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.967
Поени од реакции
83.300

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Казни за попишувачите што се прават болни
http://kajgana.com/kazni-za-popishuvachite-shto-se-pravat-bolni

така им треба , ниеден нека не им се одзива на поканата -кога избираат попишувачи од редот на државната и јавната администрација-
ЗОШТО не избраа луѓе кои се невработени- барем ќе земеа некоја паричка, а не вака за избори, за пописи, .... избираат вработени лица

S

Sagan

Гостин
така им треба , ниеден нека не им се одзива на поканата -кога избираат попишувачи од редот на државната и јавната администрација-
ЗОШТО не избраа луѓе кои се невработени- барем ќе земеа некоја паричка, а не вака за избори, за пописи, .... избираат вработени лица
Хм... попишувачите се лица вработени во администрација? Јас знам во конкурсот пролетва стоеше дека треба да се невработени? Или се смениле правилата у меѓувреме?

P

Princ

Гостин
Хм... попишувачите се лица вработени во администрација? Јас знам во конкурсот пролетва стоеше дека треба да се невработени? Или се смениле правилата у меѓувреме?
Се сменија. Сега е задолжително попишувачите да се вработени во јавната администрација и да се членови на партија на власт. Го нема тоа во закон, ама повеќе и од устав се поштује.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
вака сеа одма една контра морам да ви мавнам пошо другарче е попишувач нити е партиски нити па вработен каде било

P

Princ

Гостин
Како што рече Dardan-ia ако во македонско семејство имало еден син тој е заминат во странство, ако кај Албанците имало тројца двајца заминале еден останал.
Со нивно непопишување ние губиме тројца а вие еден :icon_lol:

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
а шо решија ќе се попишуваат тие што се отселиле ? :D ако се попишуваат тие нека се попишуваат и нашиве австралјанци и канаѓани и италјанци и американци...

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
Руфи османи ти ги дава овие табели?
Не е важно тоа , јас му ги давам или тој мене.

ИЗВОР: Државен Завод за Статистика

Ако сомничиш во тие бројки , јави им се и ќе ти потврдат.
--- надополнето: Oct 2, 2011 3:58 PM ---
Da be, ti celo vreme se pridrzuvas do temata ne za drugo... sikter tamu. Pa uste nasle lugevo so tebe da diskutiraat. Dve cisti nemas u glava.

Tuka fin nevin se pravis a ko balistine od vtora svetska vojna imas mentalitet. Ne si ti kriv tolku ti sece. Makedoncine sto se pravat naudreni se za obvinuvane.
Не се занимавај со мојата личност , обиди се да фатиш чекор во темата или откажи се , оди на некоја друга по твоја желба, богат е овој форум.
--- надополнето: Oct 2, 2011 4:02 PM ---
а шо решија ќе се попишуваат тие што се отселиле ? :D ако се попишуваат тие нека се попишуваат и нашиве австралјанци и канаѓани и италјанци и американци...
Да , ако имаат некој валиден документ , ако имаат имот тука , и ако има кој да ги попишува(пријави).
Кај да ги најдеме тие во Австралија , кои кога идат тука на одмор , одат по хотели. (истото важи и за тие во Турција).

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
6.383

Имате поголем пад од 2003 па наваму.Од 9766 на 7390,а останатите години до сега повеќе од 7888 не сте имале родени.
Кај македонците има пад,но тука некаде околу 12 и пол илјади се одржава таа бројка.
Имаш број на умрени во овој период по националност?

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
Имате поголем пад од 2003 па наваму.Од 9766 на 7390,а останатите години до сега повеќе од 7888 не сте имале родени.
Кај македонците има пад,но тука некаде околу 12 и пол илјади се одржава таа бројка.
Имаш број на умрени во овој период по националност?
Не може да падне повеќе наталитетот кај македонците , 12 илјади родени е ниско , испод 10 промили.

Колку за пример , ако албанците имаат наталитет како македонците , би требало да се родат само 4700 албанци.
Албанците треба да паднат уште многу , за да се едначат со македонците (уште 3000 помалку).

Додека наталитетот на ромите е највисок од сите. Ако македонците би имале наталитет како ромите , наместо 12.000 родени деца , би имале 36.000 македонски деца , замисли :)
Односно , наместо 7.800 албански , би имало 15.000.

Ромите имаат 3 пати повисок наталитет од македонците , и 2 пати повисок од албанците.

А со србите не знам што е работата , мислам дека тие се слеваат кај македонците , не е можно да има само 100 родени срби , ако од друга страна се вели дека во македонија има вкупно 35.000 срби. (најмалку би требало да има 300 родени срби).
Велам најверојатно е србите да почнале да се запишат како македонци.

Истото важи и за власите , ако се вели дека има 9.700 власи , тогаш не може да има само 17 родени власи. (треба најмалку 90).
Но тие одамна се измешани со македонците , влегуваат во мешани бракови , и на крај децата ги регистрираат како македонци.

Турците се солидни , имаат сличен наталитет како и албанците. ( во источна Македонија имаат појак наталитет).

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
6.383
Не може да падне повеќе наталитетот кај македонците , 12 илјади родени е ниско , испод 10 промили.

Колку за пример , ако албанците имаат наталитет како македонците , би требало да се родат само 4700 албанци.
Албанците треба да паднат уште многу , за да се едначат со македонците (уште 3000 помалку).

Додека наталитетот на ромите е највисок од сите. Ако македонците би имале наталитет како ромите , наместо 12.000 родени деца , би имале 36.000 македонски деца , замисли :)
Односно , наместо 7.800 албански , би имало 15.000.

Ромите имаат 3 пати повисок наталитет од македонците , и 2 пати повисок од албанците.

А со србите не знам што е работата , мислам дека тие се слеваат кај македонците , не е можно да има само 100 родени срби , ако од друга страна се вели дека во македонија има вкупно 35.000 срби. (најмалку би требало да има 300 родени срби).
Велам најверојатно е србите да почнале да се запишат како македонци.

Истото важи и за власите , ако се вели дека има 9.700 власи , тогаш не може да има само 17 родени власи. (треба најмалку 90).
Но тие одамна се измешани со македонците , влегуваат во мешани бракови , и на крај децата ги регистрираат како македонци.

Турците се солидни , имаат сличен наталитет како и албанците. ( во источна Македонија имаат појак наталитет).
Со србите е како и со власите.Јас познавам многу, многу луѓе со спрско потекло и српски презимиња,а само мал дел од нив се декларираат како срби.Освен постари луѓе,јас во Македонија немам видено некој кој е 100% србин и по мајка и по татко.Се мешаат,се асимилираат,после 3-4 генерации исчезнува.А претпостатувам дека во бројот од 35 000 срби постари луѓе имаат голем удел.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
да друже-ВРАБОТЕНИ
само не им ја сфаќам логиката - покрај толку невработени лица- тие одредуваат - бираат вработени- заради кои останатите мораат да трпат и да работат прекувремено-
денес мој познаник- случајно се сретнавме и човеков вика ужасиии - некои негови колеги ги повикале за попишувачи, а оние кои останале мораат 15-20 дена да работат 24 часа - па два дена слободни, па пак 24 часа.... замисли 24-ка - прво и основно недозволиво е со закон 24 часа да е некој на работа -заради тоа нели им ги улкинаа и дежурствата на докторите - па преминале на сменска работа-
без разлика- што, како.... не се слагам воопшто со изборот на попишувачи( а истово и за членови на избирачки комисии )
значи, покрај невработените( кои ниту се неписмени или помалку писмени од вработените) , можеле да ангажираат и студенти- на кои добредојдени ке им бидат тие 250-300 евра

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom